Dodaj do ulubionych

do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki

20.10.10, 11:16
Dziewczyny w rozmiarze XL czy udaje się wam kupić wysokie kozaki? Ja mam ciut mniejszy rozmiar ale ze względu na niski wzrost kilogramy poszły mi w uda i łydki i praktycznie żadne z dostępnych na rynku kozaków nie dopinają mi się. Czy macie jakiś patent na to?
Obserwuj wątek
    • kroliczyca80 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 11:35
      Znam ten ból. Noszę co prawda rozmiar 36/38, ale kiedyś intensywnie trenowalam co bardzo rozwinęło mi łydki. Obecnie nie są już muskularne, ale masa pozostałasad Nienawidzę ich szczerze, bo nie chcą się odchudzić. Przez nie rzadko noszę spódnice i skukienki, a kozaków mam zaledwie dwie pary. Jedne cale skórzane, dopinają się ale uważam że nie wyglądam w nich dobrze (chyba widać, że ledwo się w nie mieszczę...) a drugie są skórzane, ale w cholewce mają z tylu gumę, więc rozciągają się i pasuja w lydce idealnie. Kupilam je tylko z tego powodu, bo ich dół mi sie nie podoba, więc też rzadko je noszę.... Wciąż rozglądam się za lepszymi, najlpiej oficerkami na niewielkim obcasie, z gumą z tyłu... Ale po prostu nie masad
    • delight30 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 11:36
      Mam ten sam problem i albo noszę kozaki podciągnięte na maksa, czyli do połowy łydki, albo kupuję półkozaki, botki, są też kozaki z elastyczną cholewką, ale w tych moja wielka noga wygląda paskudnie, w zasadzie i tak chodzę w spodniach, ew. rybaczki więc kozaki po same kolano mi nie potrzebne.
      • kina82 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 11:43
        no własnie ja tez mam rozmiar 38 ale te nogi mam okropne, dodatkowo mam rozmiar buta 37 więc w łydce takie buty są szczuplutkie. Mam jedne kozaki kupione w Quazi za jakieś kosmiczne pieniądze ale mi sie nie podobają, są regulowane więc się w nich dopinam, drugie mam takie wciągane ale też jakoś mi się niepodobają. Ja też nie chodzę w spódnicach ale jakoś mi się marzą takie kozaki do kolan. jak jakieś gdzieś kupiłyście to napiszcie w jakim sklepie.
        • mamaly Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 12:08
          Popatrz na ofertę Tamarisa. Też noszę rozmiar 38, ale dla mnie , dla odmiany większość kozaków to kalosze. Mam Tamarisy , kupione w ubiegłym roku, rozszerzają się w łydce a potem zwężają na samej górze i tam też mają wszyte gumki. Ja mam w tych butach w łydce jakieś 3 cm luzu. Może nawet więcej.

A.
    • porzeczka1 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 11:43
      znam ten ból, ja szukałam naprawdę długo i mi się udało kupic w ubiegłym roku w Wojasie za chyba 440 zł... jak dla mnie cena wysoka, ale nie miałam już wyjścia...
    • clio_yaga Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 12:01
      Mam podobny problem, tyle że ja kozaków w ogóle nie lubię, jest mi w nich za gorąco, w pracy i tak muszę zmieniać, dużo jeżdżę samochodem, więc wolę botki.
      Ostatnie kozaku kupiłam chyba 2 albo 3 lata temu i są z firmy Caprice. Mają u góry cholewki wszyte gumki, ale tak ładnie, że niemal ich nie widać. W sumie to były chyba jedyne kozaki w które weszłam, ale jestem zadowolona.
      • loganmylove Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 12:15
        Ja kupowałam w Ryłce-mieli takie specjalnie poszerzonesmile a druga parę teraz w TKMaxx-sama się zdziwiłam ale weszły i do tego sa bardzo zgrabne a noga wydaje się mniejsza(mam 41) i to za 199zł skórzane jakieś niemieckie.
    • mikabe Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 12:25
      mam jedne z venezi - mają wstawkę z gumy przez całą wysokość więc są mocno rozciągliwe. Drugie wysokie mam ecco - są tak szerokie, że nawet na mojej mocno xl nodze są luźne smile
    • alpepe Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 12:33
      Zdaje mi się, że w sklepach Bata sprzedają i buty firmy Gabor, tam szukaj takich kozaków z regulowanym obwodem łydki.
    • iberka Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 13:07
      ale szerokie tzn jakie? ja np muszę mieć 45 cm a kozaki są do 39uncertain w ubiegłym roku zamówiłam sobie indywidualne ale są brzydkie, tzn były, mało je nosiłam a na koniec zimy wyrzuciłam , koszt niespełna 200 pln ale zupełnie nie żałowałam.
      Kiedyś udalo mi się kupić Zizzi i te były superw łydce za to za szerokie w kostce i tez wyglądały tak pół na pół. Widziałam ostatnio, nie pamiętam gdzie, mierzyłam i super w łydce kostka sterczy uncertain szukam dalej i wolałabym nie płacić za nie 500 pln

iza
      • kina82 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 13:24
        iberka a gdzie zamawiałaś takie indywidualne? Ja się dowiadywałam i uszycie kozaków na miare to koszt 1000 zł !!!
        • kina82 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 13:26
          właśnie sobie zmierzyłam, mam 41 cm w obwodzie, żeby się skały zes... to nie naciągnę do 39 cm.
          • iberka Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 13:31
            ja znalazłam sprzedawcę na allegro ale nie mam go już w historii, bo to było rok temu.
            natomiast 41, chciałabym tyle ;P i jak patrzę po ofertach allegro to kozaki na 37-39 z gumką spokojnie dadzą Ci te 41. Poszukaj

iza
            • magdaimaciek1 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 14:27
              W Ryłko mają modele z szerokimi cholewkami, praktycznie każdy model kozaka. Jak cholewka jest w całości tzn. nie ma żadnych poziomych szwów to dobry szewc poszerzy buta o ok. 5-6 cm.
              • puellae_2007 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 14:38

No prosze, a ja myślałam, że my tu wszystkie piękne, szczupłe, wymiary modelk itpsmile Cud Polskismilebig_grin

logan-mów natychmiast jakie kupiłaś te kozaki 41?smile)) możesz wstawić fotos?smile

Ja nie dość, że łydka nie w rozmiarze s to jeszcze rozmiar od 41-42 wzwyż w zaleznosci od firmy. Tez chce kozakiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!smile
                • iberka polecam 20.10.10, 14:46
                  kupował tutaj różne buty ale oficerek jeszce nie, za to marke gremax polecam zdecydowanie a ofeicerki mają na 41, pytałam ;P
                  allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=gremax
                  iza
                  • zielono_mi_15 Re: polecam 20.10.10, 15:46
                    W centrum handlowym Maximus w Nadarzynie są dwa sklepy z dużą ilością kozaków z tzw. łydką XXL. Warto sie wybrać jak ktoś naprawdę chce kupić. W większości austriackich i niemieckich firm.
                    • kina82 Re: polecam 20.10.10, 19:55
                      a możesz napisać chociaż w której hali, albo czy ten sklep jest jakoś oznakowany, może nazwę znasz, chętnie bym się wybrała do Maximusa.
                      • fiorentina-due Re: polecam 20.10.10, 20:05
                        Dziewczyny, ja zmierzyłam i w łydce mam 38cm., a i tak wysokie Ecco nie chciały mi się dosunąć (nie pamiętam modelu). Dodatkowo, kiedy dwa lata temu, też w Ecco, kupowałam sobie półkozaki, to jeden z trzech przymierzanych modeli też był za szczupły. Chodzę przeważnie w spódnicach, więc zimą albo będę nosić te półkozaki do długiej albo półbuty do krótszej. Marzą mi się jakieś długie kozaki.
                        • kroliczyca80 Re: polecam 20.10.10, 20:30
                          Ja tak samo - 38 cm przy stopie 37. Nie wiem gdzie wy znajdujecie te rozciągane cholewki do 41 cm? Może przy większej stopie? Ja nie moge na nic trafićuncertain
                          • amarulla Re: polecam 20.10.10, 21:52
                            tak, zgodnie z informacją pani z salonu ryłko - im większy rozmiar tym szersza cholewka - noszę 37-38, łydka 41-42 - rada tejże kupic większy rozmiar ;p
                            • kina82 Re: polecam 20.10.10, 22:40
                              to pani bardzo mądra jest, niech sama kupi sobie o numer lub dwa większe i spróbuje pochodzić. Ja kupiłam półbuty o numer większe bo mi w ciąży pod koniec straznie spuchły stopy a zima byla i nie miałam w czym chodzić. Teraz stopy normalne a w butach chodzić nie mogę bo wielkie jak kalosze.
                              Muszę się zastanowić nad tym przerobieniem przez szewca, nie pomyslalam o tym.
                    • kaliaa Re: polecam 20.10.10, 20:29
                      nie wiem o ktore konkretnie sklepy chodzi, ale hala d jest to hala typowo z butami i torebkami. Mysle ze na pewno cos tam sobie znajdziesz, bo butow jest w tej hali naprawde multum, sporo polskich producentow, gdzieniegdzie i venezia i rylko, tamaris, caprice i wiele wielu innych.
          • monikamar3-3 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 21:34
            ja mam 45 w obwodzie... i co ja mam zrobic? ratunkusad
      • eryk2601 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 20:35
        Ja też mam taki problem.Udało mi się kupić kozaki w Venezii, dopinają się ledwo, ale wiem z doświadczenia, że skóra się rozciągnie.Widziałam dosyć ładne oficerki Ryłko, miały wstawki z gumy po obu stronach łydki, czarne, prościutkie.
    • fyshka_hop Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 20:40
      Noszę ciuchy w rozmiarze 38 ale niestety łydki mam dość masywne i od paru lat musiałam radzic sobie w zimie bez kozaków, co było trudne, bo chodzę w spódnicach głównie. Nic a nic nie pasowało.
      I wreszcze w Ecco znalazłam!!! I pasują, tylko muszę sprzączkę poluźnić. Drogie jak diabli, ale z kuponem Avanti zaoszczędziłam sporo i liczę na parę lat chodzenia. Jestem zachwycona.

www.ecco.com/pl/pl/kolekcja/damskie/casual/204533/01001/detail.do?omnitureOrigin=search
      • baziaczek Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 20:55
        Hush puppies miewa takie modele. W zeszłym roku były też takie kozaki z firmy Marc. Jak się rozglądałam, to Tamaris miał też model.
        Ale jak któryś Ci sie węższy podoba, to szewc wszyje Ci gumę i spokojnie poszerzy o te 3 cm. Dowiadywałam się i koszt na parę w zeszłym roku to było coś koło 40 zł.
    • minkapinka Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 20.10.10, 20:59
      ja tez mam mocną łydkę i takie kozaki ecco
      www.ecco.com/pl/pl/kolekcja/damskie/business/310413/01001/detail.do
      • calineczka793 minkapinka i fyshka_hop 21.10.10, 10:03
        Mam do Was prośbę - zmierzcie mi te kozaki z sprzączką w najluźniejszej pozycji i jaki rozm. macie?

Ja noszę rozm. butów 35-36, łydka należy do xl i mam tez ma problem z kupieniem butów, żeby były dobre w łydce to musiałabym kupić buty w rozm. 38/39...a to dla mnie jak kajakiwink

Właśnie zastanawiałam się nad tymi z Ecco, nawet napisałam do jednego ze sprzedających na All, ale jak narazie bez odzewu.

Pozdrawiam!

Doti
        • georgusia Kozaki XL 21.10.10, 16:09
          Ja mam w tym roku temat kozaków XL rozpoznany (a mam 43 cm obwodu łydki). Generalnie żadna polska firma nie podaje rozmiaru cholewki (do szału doprowadzają mnie uwagi pań sprzedawczyń, że "trzeba mierzyć", jeżeli gołym okiem widzę, że i tak nie wejdą na moją łydkę; z mojego doświadczenia wynika, że rozmiar cholewki tylko niemieckie firmy i na takie radzę Wam polować. Patrzcie na zawieszki przy butach - zazwyczaj jest napisane na nich "XL - Weitschaft" (Weitschaft to szerokość cholewki)).
          Ja mam już kilkuletnie kozaki firmy Gabor oraz Ara. Gabor można kupić np w sklepie Royal Collection (ale za kosmiczne ceny w porównaniu z niemieckimi cenami - te same kozaki w Niemczech kosztują 150 EUR, a w RC - 1200 zł!) albo podobno w Bacie. Buty Ara mają np w Warszawie sklep firmowy na Nowym świecie. Obydwie firmy to wyższa półka cenowa.
          Ponadto są jeszcze inne niemieckie marki z grupy Tamaris, które produkują kozaki na grubsze łydki: Tamaris, Marco Tozzi i Caprice. W tym roku kupiłam kozaki Marco Tozzi za 389 zł w Warszwawie w takim zwykłym sklepie obuwniczym na ul. Nowowiejskiej (obok metra Politechnika). Ponadto w outlecie ecco widziałam takie śmieszne kozaki z cholewką chyba obwodu 60 cm, która była spinana sprzączkami (niestety trudno mi to opisać).
          Powodzenia w szukaniu!
        • minkapinka Re: minkapinka i fyshka_hop 21.10.10, 16:52
          Ja mam ecco 39 mają obwód 40cm. W mniejszych będzie mniej...
          • agular Dziś w Bata w Arkadii 21.10.10, 18:11
            sklepie mierzyłam na moja 41cm łydkę weszły jedne typu oficerki za 399zł, mają gumę 3 cm po prawie całej tylnej długości którą można nieźle rozciągać! Jednak mają dość słabe ocieplenie...
            • agular Re: Dziś w Bata w Arkadii 21.10.10, 18:14
              zapomniałam dodać że rozmiar buta był 37 i rozciągnął się na moją 41 cm łydkę
        • fyshka_hop Re: minkapinka i fyshka_hop 21.10.10, 22:48
          Znierzę zaraz rano.
        • fyshka_hop Re: minkapinka i fyshka_hop 22.10.10, 08:16
          Rozmiar 38, na wysokości 38cm od samego dołu 41-42 com.
          Może zadzwoń do któregś ze sklepów stacjonarnych i poproś o zmierzenie twojego rozmiaru.
    • wheredidyougo Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 28.10.10, 19:24
      Można sobie zamówić nawet bardzo wysokie kozaki w niektórych sklepach internetowych. Ja zamawiałam swoje na stronie www.bialebuty.pl i są bardzo w porządku. Chodzę w nich już trzeci sezon. Podaje się obwód łydki i butki robione są na zamówienie. Dotyczy to także butów tzn. skarpetkowych , czyli bez zamka smile Pozdrawiam serdecznie wink
    • przypadkowadziewczyna Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 28.10.10, 20:23
      Ja po kilku latach poszukiwań odpuściłam sobie długie kozaki.. W tym roku z głupoty weszłam do CCC a tam na samym froncie fajne kozaki w kolorze przecieranej szarości i przecieranego brązu...Bez wiary w to, że je zmieszczę na łydce mile się rozczarowałam! Kozak co prawda wciągany, zamek jest tylko do ozdoby ale wygodne niesamowicie i niedrogie-139zł... Drugie zakupiłam sobie w Venezi, czarne kaloszki do kostki a reszta to fajna gruba skarpeta która można wywijać na różne sposoby...cena niestety przytłaczająca, ale buty robią wrażeniesmile
      Ja swoje pierwsze kozaki do kolana znalazłam, życzę i Wam powodzenia smile
      • kasiab93 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 28.10.10, 21:20
        Ja zawsze chciałam sobie kupić długie oficerki, jednak nigdy mi się nie dopinały. Byłam ostatnio w CCC, patrze - o, jakie ładne, fioletowe (były też czarne) długie oficerki. Byłam nastawiona sceptycznie, ale postanowiłam przymierzyć. I co się okazało? Spokojnie mi weszły na nogę, dżinsy rurki zmieściły się do środka! I wreszcie mam swoje upragnione długie kozaki pod kolano, a można je również odwinąć i sięgają troszkę nad kolano. Kosztowały coś około 140 zł. A w łydce mam około 41 cm (ze spodniami).
        A z zeszłego roku mam jeszcze kozaki z Deichamnna, wciągane, do pół łydki, i spodnie również wchodzą do środka.
        Także dziewczyny! Zawsze trzeba mierzyć, nawet jak Wam się wydaje, że na pewno się nie zapną. Szukajcie, na pewno znajdziecie swoje upragnione kozaki. Powodzenia!
    • kasiamat00 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 28.10.10, 23:49
      Do 50 cm w łydce, skórzane, dość drogie: www.duoboots.com/products/boots/

Przy ~40 cm spokojnie można szukać czegoś z Caprice/Tamaris/Baty - moja siostra ma 41 cm w łydce i się w moich kozakach dopina bez problemu.

Zawsze można też zanieść buty do szewca żeby wszył gumę. Tylko trzeba mieć jakiegoś zaufanego...
    • zielono_mi_15 Maxmius hala A lok. 133A 29.10.10, 00:45
      Ja kupowałam buty Jana w Maxmiusie w sklepie Marco Agadio w hali A lok. 133A mają też Ara, ale Jana mi bardziej odpowiadały fasonem.
      Jana to niemiecka firma ale coraz bardziej popularna w PL buty Jana
      Mają też sklepy w innych halach, ale tu zawsze jest największy wybór butów XXL.
      Marco Agadio
      Jutro wymierzę cholewkę smile
      • katka268 Re: Maxmius hala A lok. 133A 29.10.10, 01:17
        no to moze angielski EVANS
        wysylka do Polski 6 funtow, do 8 dni
        rozmiarowka w tabelkach, na pewno cos znajdziecie
        http://www.evans.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/CatalogNavigationSearchResultCmd?catalogId=33054&storeId=12553&langId=-1&viewAllFlag=false&sort_field=Relevance&categoryId=209459&parent_categoryId=209435&beginIndex=1&pageSize=20#catalogId=33054&storeId=12553&langId=-1&viewAllFlag=false&sort_field=Relevance&categoryId=209459&parent_categoryId=209435&beginIndex=41&pageSize=40

• sofija77 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 29.10.10, 08:32
      Polecam zdecydowanie Tamaris w tym sezonie sama mierzyłam jeden z modeli który ma szerszą nogawkę na Mnie za szeroka a udałoMi się dobrać profilowane wysokie za kolano z przodu a tył niższy z łezką.
      Tak jak piszą powyżej jest kilka modeli z gumką na górze nogawki i szerszą cholewką. Jeszcze z Ryłka są w wersji szersza nogawka....bo Tamaris jeśli chodzi o cene nie jest tani to raczej cenowo wyższa półka ale skóra jakość i wykonanie bez zarzutu ...jeszcze przychodzi Mi na myśl Caprice też dobra niemiecka firma ale w Polsce trzeba dobrze szukać też buty mają szersze cholewy na pełniejsze łydki...powioem tak miałam do zeszłego roku Caprice skórzane i służyły Mi 4 zimy na zmianę z drugą parą.
      Pozdrawiam
    • wiosna55 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 29.10.10, 12:55
      Dzisiaj widziałam w centrum Handlowym Targówek na ul. Głębockiej w sklepie CCC całą kolekcję firmy Lasocki z gumeczkami- więcej lub mniej rozciągliwe- śliczne niektóre. Do wyboru na płaskim obcasie albo słupku, szpilce- ceny niestety od 199 do 399 zł.
      • tesska Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 29.10.10, 13:20
        Mierzyłam w Gdyni w takim małym sklepie na świętojańskiej takie tommy hilfiger z wełnianą skarpetą jakby , wchodzą na każdą łydkę, nawet na mojej 45cm wyglądały nieźle. Muszę tylko do wypłaty zaczekać.
    • marion35 Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 29.10.10, 13:38
      Mam szerokie łydki, w te kozaki weszłam, ale to jest sztuczny zamsz.
      Mam dwie pary, czarne i brązowe.
      Wyglądają fajnie.
      Można kupić w necie albo w sklepie sprzedającym tż markę. W moim mieście - Łodzi są w Manufakturze i Porcie.
      Polecam
      ebuty.pl/_files/_private/produkty/4109/prod_4109_f2e33e7.jpg
    • kinga_owca Re: do dziewczyn w rozmiarze xl - kozaki 29.10.10, 13:48
      ja kupiłam Ryłko, linia relax, na koturnie - z jakiejś starszej kolekcji, w łydce jest 40/41 cm
      kupowałam na allegro, sprzedającego poprosiłam o zmierzenie obwodu kilku wzorów, bo rzadko w opisie aukcji podają - tylko ten jeden model się nadawał, ale jestem bardzo zadowolona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka