gibon301 11.11.10, 17:13 od kiedy/w jakim wieku wasze dzieci dostały pierwsze duplo i kiedy zaczęły się nimi interesować/ bawić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anick5791 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 17:43 Około roczku Dokładnie nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
benignusia Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 18:25 mój przed rokiem zaczał sie bawić lego duplo,uwielbia je. Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 19:05 Moja pierwsze duplo dostała późno, bo na drugie urodziny. To był strzał w dziesiątkę, szybko dokupowaliśmy kolejne zestawy. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 20:14 Nie sugeruj się mamami które piszą 'na roczek'. Śmiech na sali! Te dzieci budowały w wieku 12 m-cy? Nie! Bawiły się zwierzaczkiem albo samochodzikiem z zestawu. To nie jest zabawa LEGO zgodnie z przeznaczeniem- budowaniem. Dzieci co kumatsze zaczynają coś tam sensownie łączyć ok 1,5- 2 r.ż. Po drugim roku budowle są już z kilku klocków i zaczynają coś przypominać Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 20:43 Zgadzam się w 100% moja córka owszem dostała duplo na roczek ale dopiero od jakiś 2 mcy zaczyna je składać, ma teraz 20mcy i coraz lepiej jej idzie i to tez nie są jakieś budowle a jedynie proste wieże, uwielbia zwierzątka i ludziki, układa je na płytę, sadza ludziki na konie, kota na płotek itp zaczyna dopiero chwytać o co chodzi, aczklowiek na gwiazdkę dostanie jakis duży tematyczny zestaw najpewniej zoo. Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 20:45 Na tej zasadzie mogę powiedzieć że i mój syn bawi sie duplo-wiek w sygnaturce owszem-wyciąga klocki siostrze, rozrzuca po podłodze, wali jednym o drugi-jesli to mamy uznać za zabawe to bawi się budować zacznie pewnie gdzieś za rok najwczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 20:57 łeee, to mój młodszy (vide sygnaturka ) 'bawi się' Lego CITY, hehe, szkoda, że nikt nie pyta od jakiego wieku lego city, napisałabym że od 6m A tak poważnie mój starszy dostał pierwsze duplo jak miał 2 lata, zaczął się nimi interesować mocniej jak miał 2.5 a jak miał 3 lata to wpadł na dobre w Lego i tak to trwa aż do dziś Odpowiedz Link Zgłoś
sylwina76 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 21:05 Mój syn dostał lego duplo jak miał prawie 2 lata - bawił się od razu ale bez przesady. Od 3 roku życia nie ma dna by nie bawił się tymi klockami (teraz już " zwykłym" lego). Córka ok 1 roku, może nawet wcześniej - gryząc je, potem robiła "wieże", bawiła się figurkami. Obecnie ma 4 lata lego duplo czy zwykłe w ogóle jej nie interesuje, niestety. A zgromadziliśmy tyle pudeł Odpowiedz Link Zgłoś
ani-a9 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 21:27 pierwsze klocki miał przed 1,5 roku-bawił się, ale na zasadzie rozwalania, lub ja budowałam jakieś garaże itd. a on tam parkował. Łączył po 2-3 klocki. Miałam wrażenie ze te duplo to bardziej dla mnie hehe Niedługo skończy 2 lata-zabawa zaczyna się rozkręcać dziś wybudował wieżę wyższą niż on sam, świetnie bawi się ludzikami i samochodami, mam dokupione podróbki z biedronki tematyczne (farma, budowa, policja i straż) i te klocki są w tej chwili najfajniejsze - 8 ludzików i te pojazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
gibon301 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 21:43 no to sama już nie wiem... pytanie zadałam na fali tysiąca wątków o promocje, prezenty etc, moje dziecko ma dopiero 6 miesięcy i wiem, że to zdecydowanie za wcześnie ale zastanawiałam się czy nie kupić teraz czegoś z myślą o urodzinach...i teraz sama już nie wiem czy jest sens kupować dziecku teraz klocki do gryzienia czy lepiej jeszcze spokojnie poczekać? choć w klocki zainwestujemy na pewno bo sami jesteśmy fanami lego pytanie tylko kiedy jest dobry czas na to? Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 21:58 Ja mysle, ze mozesz spokojnie poczekac na przyszłoroczne promocje. Ja rowniez kupilam dziecku lego na roczek. Na poczatku to tylko robil balagan i wszedzie rozrzucal te klocki. Pozniej rozłączał klocki i rozbierał wszystkie budowle. Dopiero jak skończył 1,5 roku to zaczął cos tam łączyc i ukladac na plytce. Teraz ma 21 mies i mozna powiedziec sie jakos bawi. Wydaje mi sie, ze 1,5 roku to najwczesniej. No chyba ze chcesz kupic do gryzienia, rzucania itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pati1707 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 22:09 Mój synek dostał pierwsze Lego Duplo na 2 urodziny,na początku bawił się ze mną lub z mężem, teraz ma 3,5 roku i potrafi bawić się sam godzinami,buduje garaże,pola itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 22:10 gibon301 napisała: > no to sama już nie wiem... > pytanie zadałam na fali tysiąca wątków o promocje, prezenty etc, moje dziecko m > a dopiero 6 miesięcy jeżeli Twoje dziecko nie ma nic do gryzienia, to polecam ludziki i zwierzątka Lego Duplo. Na bolące dziąsła-idealne Poważnie? daj sobie spokój, jeszcze się nakupisz, czego jak czego ale Lego na pewno nie zabraknie. Za rok na Gwiazdkę będzie idealnie. Z reguły Duplo szybciej chwytają dzieci, które mają starsze rodzeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
clonek13 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 22:56 moje dziecko ma tylko jeden maly zestaw lego duplo, bawi sie figurkami i autami, czasem wepnie jakis klocek,,,,skonczyl 3 lata gdy go dostal, bardzo lubi ale wiele mozliwosci jeszcze z tym nie odkryl Odpowiedz Link Zgłoś
gibon301 Re: od kiedy duplo? 11.11.10, 23:24 no fakt - lego na pewno nie zabraknie czekam w takim razie na przyszłą gwiazdkę i promocje zabawek do gryzienia mamy dość, a jak braknie to kupimy coś nowego ale może niekoniecznie lego...dzięki za rady! Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: od kiedy duplo? 12.11.10, 09:41 Możecie się śmiać ale moja mała bardzo polubiła te zwierzaki, a duży zestaw dostanie teraz - ma ok.18 miesięcy. Moim zdaniem lepiej kupować powoli małe zestawy i wspólnie się nimi bawić, albo tylko zwierzakami (np. naśladując ich odgłosy), niż wydawać pieniądze na coś co za pół roku wyląduje w koszu lub na all Takie jest moje zdanie w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: od kiedy duplo? 12.11.10, 10:38 A ja myślałam że bawić się dziecko powinno wg własnego uznania a nie wg. "przeznaczenia" zabawki. Planuję kupic na 1 urodziny klocki i będę się cieszyć jeżeli córka będzie się bawić tylko zwierzątkiem albo klocki zamiast łączyć czy budować to będzie wkładać i wykładać z pudełka. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: od kiedy duplo? 12.11.10, 13:13 już myślałam, ze mój młody upośledzony jestSkoro roczniaki budują z Duplo Pierwsze klocki dostał jak skończył 2 lata, buduje świadomie od niedawna, teraz ma skończone 5 lat.Tak wiec wg. mnie Duplo są ok od ok 4 rż.Ma też "normalne" Lego, ale jeszcze brak mu zapały do budowania z tych małych klocków, bawi się, ale jak ja składam. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: od kiedy duplo? 12.11.10, 13:43 Synek ma 3 lata i dopiero coś tam po trochu zaczyna budować, ale bardziej bawi się autami z zestawów itp. Myślę, że jak dziecko skończy 3 lata to jest dopiero sens coś o tym myśleć. Ale to i tak zalezy od konkretnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
sagaa Re: od kiedy duplo? 12.11.10, 14:50 Moja córeczka dostała pierwszy zestaw Duplo kiedy miała niecałe 1,5 roku. To był prezent, zestaw z konikami (klockowo.pl/opis/940810/4974-stajnie-klocki-lego-duplo.html), ja byłam sceptycznie nastawiona i na początku dałam jej same koniki i figurki do zabawy. Sama zaczęła się domagać, żeby jej dać klocki . Z tym, że łączyć klocki zaczęła dopiero kiedy miała około 2 lat, wcześniej łączenie i rozłączanie tych klocków wymagało od niej zbyt wiele siły - o wiele lepiej radziła sobie z budowaniem z kloców Mega Bloks. Teraz moja córka ma 2 lata i 3 miesiące i uwielbia zabawę klockami Duplo. Buduje, bawi się figurkami i zwierzątkami - widać, że teraz zabawa Duplo jest jedną z jej ulubionych Ale ja w sumie żałuję, że w zeszłym roku, przed świętami nie kupiłam jakiegoś zestawu Duplo - było sporo promocji. Niestety, w ciągu roku nie spotkałam się z ciekawymi promocjami na klocki Lego Duplo (a w Krakowie mam dostęp do kilku hipermarketów). Odpowiedz Link Zgłoś
presik9 Duplo 28.10.14, 17:01 Emi 9 miesięcy dostanie dużą pakę pociągu (tatuś będzie sie bawił) na mikołaja, ale serio lepiej niech gryzie kolejnego ludka Duplo, którym będzie się bawiła do 7 roku życia niż gryzaczek, który za kilka tygodni wyląduje na strychu. Oczywiście, że teraz bardziej rozwala budowle, przewraca ludziki, ale z czasem zacznie się nimi sensownie bawić, a w Duplo np zwierzątkami można się już z nią teraz bawić naśladować dzwięki, szukać takich samych zwierzątek w książeczce, budować domki, które ona namiętnie przewraca, odpychać samochodziki, zderzać się nimi itd. Duplo jest bezpieczne, więc w sumie wole jej dać do gryzienia ludka duplo niż gryzaczek firmy X. No i zabawa ma być też przyjemna dla nas oboje, a ja wole jej budować zamek i ryczeć słonikiem, opowiadac historie z ludzikami Duplo niź bezsensownie machać grzechotką. Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: od kiedy duplo? 28.10.14, 18:22 nie pamiętam kiedy dostało starsze dziecko, młodsze zaczęło się interesować mając z pół roku (wcześnie siedział i raczkował), nie wiem kiedy przeszło to w konkretną zabawę, ale na pewno grubo przed roczkiem. nieśmiertelne do dzisiaj. tak więc pierwsze dziecko: rok, może więcej, drugie znacznie szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
mia_lipiec Re: od kiedy duplo? 28.10.14, 21:40 mój ma 19 miesięcy i bawi się coraz więcej, jakiś miesiąc temu nauczył się składać pierwsze elementy, teraz idzie mu coraz lepiej z trudniejszymi ale on ma siostrę 4 letnią którą naśladuje a ona bawi się duplo w zasadzie codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_jakubowa Re: od kiedy duplo? 28.10.14, 22:24 Pierwszy mały zestawik z Puchatkiem kupiliśmy na 1,5 roku. Potem na każdą okazję były kolejne. Początkowo bawił się figurkami i autkami. Świadomie zaczął budować dziwne konstrukcje na pewno po 2,5 ur. Teraz ma 3,5r i w końcu ma fantazję - domki, garaże, ogródki itp. Powiem Wam, że klocki jak klocki, ale płytka konstrukcyjna jest najważniejsza. Bez niej zabawa trwa krótko. duża zielona www.pinkorblue.pl/Producenci/LEGO-i-LEGO-Wear/LEGO-Duplo/LEGO-Duplo-Plyta-konstrukcyjna-kolor-zielony-2304-1.html Odpowiedz Link Zgłoś
mirtillo1983 Re: od kiedy duplo? 29.10.14, 09:40 9 msc najpierw ludzikami i zwietrzątkami a około roczku klockami Odpowiedz Link Zgłoś