Dodaj do ulubionych

Jaki dobry tor dla kulek

16.11.10, 22:19
Polecicie coś na start dla 3-latka? Dziś prawie kupiłam w Mothercare zestaw za 120 zl, na szczęscie odpuściłam, teraz zajrzalam na strone ELC a tam nie dość, że to samo 3x taniej, to w dodatku ma kiepskie opinie (że chwiejne, że kulki nie chodzą gladko itd). Potrzebuję czegoś stabilnego, z możliwością rozbudowy. Polecicie?
Obserwuj wątek
    • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 16.11.10, 22:22
      ja też myślę o takim torze. Mi podoba się Haby, ale jest też Quercetti.
      • kroliczyca80 Re: Jaki dobry tor dla kulek 16.11.10, 23:58
        Haba wydaje mi się niestabilna, te klocki leżą chyba luzem jeden na drugim, bez żadnego mocowania?
        • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 17.11.10, 00:10
          widziałam gdzieś zestaw z łącznikami a Ty o którym myślisz?
          • jaroosi Re: Jaki dobry tor dla kulek 17.11.10, 09:06
            Ja na Amazon zakupiłam takie:
            1)
            www.amazon.co.uk/Marbultopia-Marble-Run-Build-Learn/dp/B000KDU43A/ref=pd_sim_k_h_b_cs_4
            2)
            www.amazon.co.uk/Marbultopia-Marble-Run-Starter-Piece/dp/B000KDW4R4/ref=pd_bxgy_k_h_b_cs_img_c
            3)
            www.amazon.co.uk/Marbultopia-Marble-Run-Starter-Pieces/dp/B000KDS6QW/ref=pd_sim_k_h_b_cs_3
            4)
            www.amazon.co.uk/Marbultopia-Marble-Run-Starter-Piece/dp/B000KDS6PS/ref=pd_bxgy_k_h_b_cs_img_c
            5)
            www.amazon.co.uk/Marbultopia-Marble-Run-Starter-Piece/dp/B000KDU426/ref=pd_bxgy_k_h_b_cs_img_b
            Cały zestaw kosztował mnie niecałe 140 zł.
            • kroliczyca80 Re: Jaki dobry tor dla kulek 17.11.10, 11:16
              Może to kwestia zdjęć, ale te zestawy wydają mi się bardzo byle jakie... Taki Waderuncertain Oby wszystko do siebie pasowało i nie rozpadało się. Ja nadal szukam.
    • osmiorka Re: Jaki dobry tor dla kulek 03.12.10, 13:22
      Przyłączam się do pytania. Czy ktoś może ma lub zna opinie o torach Quercetti? I co z tą Habą, te klocki się łączą czy leżą jednak luzem?
      • eliszka25 Re: Jaki dobry tor dla kulek 03.12.10, 14:04
        babel ma maly zestaw z tych wyzej zalinkowanych. moim zdaniem sa bardzo fajne i nie powalaja cena. poza tym mamy tez tor drewniany eichhorn. babel tez bardzo lubi sie nim bawic i moim zdaniem jest to swietna, baaaardzo trwala zabawka z mozliwoscia rozbudowy wlasciwie w nieskonczonosc. podstawowa roznica jest taka, ze te plastikowe klocki sa laczone i konstrukcja jest w miare stabilna. natomiast wszystkie tory drewniane sa po prostu ukladane na siebie, jak normalne drewniane klocki, bez zadnego laczenia. ale moj obecnie 4-latek dostal drewniany tor w ubieglym roku na mikolajki i bardzo ladnie sie nim bawil, wiec spokojnie moze to byc prezent nawet dla 3-latka. a jak sie rozwali, to mozna zbudowac inny tor smile
        • eliszka25 Re: Jaki dobry tor dla kulek 03.12.10, 14:07
          moto.allegro.pl/drewniany-tor-kulek-eichhorn-klocki-labirynt-kula-i1294549321.html#gallery
          mamy cos takiego, tylko mniejszy zestaw.
          • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 03.12.10, 23:59
            proszę bardzo -klamry spinające do haby:

www.babyvip.pl/index.php?products=product&prod_id=3900
            • pinik Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 00:09
              Wlasnie chcialam napisac o tych klamrach (to w miare nowosc w habie!), a tu juz jest smile

My mamy tego typu tor kulek:

www.jako-o.de/shop/Spielzeug-Konstruktionsspielzeug-Kugelbahn-Ergaenzung-Treppe/dmc_mb3_search_pi1.searchstring/kugelbahn/group/109308/product/880671/Produktdetail.productdetail.0.html
              Jest bardzo dobrze wykonany (choc widzialam juz tego typu o wiele badziewniejsze). Nasz jest z bardzo dobrego plastiku. Mamy go chyba trzy lata. Dwojka dzieci sie nim czesto bawi i bardzo czesto jak przychodza goscie. Nic sie nie popsulo!

Jako, ze moje dzieci lubia zabawki, z ktorych mozna cos budowac i tory kulkowe bardzo chetnie buduja, postanowilam na Swieta kupic im tor haby.
              Tu jest zestaw podstawowy, w ktorym jest juz kilka tych klamerek i fajna "winda" do gory dla kulek:

www.jako-o.de/shop/Spielzeug-Konstruktionsspielzeug-Kugelbahn-Ergaenzung-Treppe/dmc_mb3_search_pi1.searchstring/kugelbahn/group/109308/product/880671/Produktdetail.productdetail.0.html
              Ja rozdzielilam rozne czesci po rodzinie. Potem bedziemy dokupowac nowe elementy na urodziny itd. Bo tak na raz samemu kupic ten tor to niezly wydatek.

Ten tor haby to faktycznie takie klocki polozone na siebie. NIe jest to bardzo stabilne, ale wg mnie nie musi.

Co Sylwestra wyjezdzamy ze znajoomymi i oni biora wlasnie te klocki haby do ukladania toru. Teraz nasze dzieci maja po 2 x 7,5 lat i 2 x 4-5 lat. Od dwoch lat wszystkie godzinami ukladaja ten tor na wyjezdzie. Codziennie!

Dla mnie tez argumentem "za" jest to, ze taki tor uzywany mozna za przyzwoita bardzo cene tez sprzedac. Choc ja chyba nasz zostawie w rodzinie dla nastepnych dzieci. Tak samo jak duplo itd. To sa zabawi trwale i ponadczasowe.

To sie wygadalam smile
              • pinik Tor haba z klamrami 04.12.10, 00:10
                Widze, ze w poprzednim poscie dwa razy wsadzilam ten sam link, zamiast w drugim przypadku tego:

www.karstadt.de/HABA/Kugelbahn-Foerderturm/p/?pid=3715273
    • pinik Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 00:25
      Znalazlam dokladnie ten tor, ktory mamy i moge go naprawde szczerze polecic:

www.jako-o.de/shop/Spielzeug-Bauen-Kugelbahn-Kugelbahn-im-Rucksack/product/28249/group/2174/dmc_mb3_search_pi1.searchstring/kugelbahn/Produktdetail.productdetail.0.html
      • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 01:05
        Pinik-orientuję się, bo sama chcę właśnie córce kupić pod choinkę Habę. Na razie ten maxi a potem na komunię poprosi chrzestnego o jakies dodatki. A które zestawy porozdzielałaś po rodzinie? I gdzie chcesz kupować?
        • pinik Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 11:26
          Ja rozne zaowilam, bo pozniej dzieci tez maja urodziny itd. I tez, zeby kazdy sobie mogl wybrac taki, ile jest w stanie czy chce za niego zaplacic.

Jako glowny bedzie ten z mytoys:

www.mytoys.de/Haba-KUGELBAHN-Starterbox-40-tlg/Kugelbahnen/Holzspielzeug/KID/de-mt.to.ca02.06.06/2071377
          Jest kllka euro drozszy niz ten

www.mytoys.de/Haba-KUGELBAHN-Bausatz/Kugelbahnen/Holzspielzeug/KID/de-mt.to.ca02.06.06/1406091

ale ma ten magnetyczny zielony lejek. Ten gorny tor to wersja specjalna dla myToys. Wlasnie przyszla paczka z nim i jeszcze z tym (ale to domino to nie wiem, czy zostawie):

www.mytoys.de/Haba-Zusatzpackung-Kugelbahn-Purzelkl%C3%B6tze/HABA-Kleinkind/HABA/KID/de-mt.to.br01.15.02.02/1605669
          Jeszcze zamowilam inne czesci, ale to nie w mytoys (sa roznice w cenach miedzy sklepami - warto troche poszukac w necie):

cgi.ebay.de/Haba-Kugelbahn-Forderturm-Grundpackung-3433-NEU-/150529005437?pt=DE_Allesf%C3%BCsKind_Spielzeug_Holzspielzeug&hash=item230c3a577d
          to jest fajne, bo ma tez te klamry i wierze, ktora kulki znow na gore wtlacza.

To tez kupilam i to mi sie baaaaardzo podoba:

www.mytoys.de/Haba-KUGELBAHN-Zusatzpackung-Tischbein/Kugelbahnen/Holzspielzeug/KID/de-mt.to.ca02.06.06/1728795
          I jeszcze kilka mniejszych czesci:

www.mytoys.de/Haba-KUGELBAHN-Kugelschnecke/Kugelbahnen/Holzspielzeug/KID/de-mt.to.ca02.06.06/2000400
          www.amazon.de/HABA-1159-Schl%C3%A4ngelbahn-Erg%C3%A4nzung-Kugelbahn/dp/B0002HYFIE/ref=sr_1_16?s=toys&ie=UTF8&qid=1291458326&sr=1-16
          Warto poczytac tez opinie na amazon albo w mytoys, bo niektore czesci sa mocno krytykowane.

A ty o czym myslisz?
          • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 11:59
            ten zestaw haby 1136 bywa na amazonie.de po 59,94E. Teraz niestety z amazona nie ma tylko od kogoś innego w wyższej cenie. Ja na razie tyle, bo synowi chciałam kupić kolejkę brio.
            Dodatki uzupełniające do haby polecę chrzestnemu na komunię w czerwcu. Podobają mi się też te dwa ostatnie zestawy, co zalinkowałaś. Jeszcze kulki świecące w ciemności

www.babyvip.pl/index.php?products=product&prod_id=3356
            i takie:

www.babyvip.pl/index.php?products=product&prod_id=1906
            www.babyvip.pl/index.php?products=product&prod_id=2629
            www.babyvip.pl/index.php?products=product&prod_id=193
            może jakaś skocznia albo rozjazd

www.babyvip.pl/index.php?products=product&prod_id=1901
            www.babyvip.pl/index.php?products=product&prod_id=207
            czy to:

www.babyvip.pl/index.php?products=product&prod_id=1902
            A Ty w Niemczech mieszkasz? Ja jeszcze muszę doliczyć przesyłkę do Polski niestety sad

• pinik Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 14:01
              Do dammma:

Ja ten tor 1136 kupilam uzywany na ebayu troche taniej zawsze niz nowy (wiem, ze w necie za 59 euro mozna ten tor kupic, choc jest coraz bardziej "wysprzedany"). Kupilam gdyby dzieci nie dostaly tych podstawych torow np. od tesciowej, a te mniejsze czesci. Taka zabawka to im wiecej czesci tym jest fajniejsza, wiec zakupilam. Ale to nie bedzie prezent gwiazdkowy tylko to im tak dam, jak zobacze, ze przydalo by im sie wiecej klockow. Jak dostana wystarczajaco, to sprzedam ten zestaw i juz smile

Tak, mieszkam w Niemczech. Myslalam, ze ty tez.

Co do tych czesci co pokazalas: te kulki swiecace tez zamowilam i juz mam je nawet w domu. Mysle, ze moga byc fajne, jak sie zaciemni pokoj lub wieczorem.

Ta taka pomaranczowa spirala jest fajna na zdjeciach, ale w praktyce ludzie b. krytykuja (deformuje sie i jakos nie bardzo dziala). To samo ten kolowrotek. Blokuja sie tam kulki i sie zacina. Wiec odradzam (ale to opinie ludzi, bo ja sama nie mam tu doscwiadczenia).

Ja jeszcze bardzo chce dokupic troche tych klamr do zczepiania. Jak sie jakas wieksza budowle zrobi, zeby moc ja wzmocnic.
              • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 14:17
                Mój znajomy jest teraz w Niemczech, przyjedzie na święta i miałam nadzieję, że wyślę darmową przesyłką na jego adres w Niemczech i mi przywiezie na święta. Niestety okazuje się, że listonosz chodzi tylko dopołudnia a on do 18h pracuje i jakieś problemy tam robią, że nie da rady, więc myślę, jak to zrobić, żeby za dużo nie zapłacić. Fajnie masz, że możesz tyle rzeczy naraz kupić, bo wiadomo, że im więcej tym więcej możliwości układania.
                Rzeczywiście już problem, bo w dobrej cenie, albo nie mają w magazynie, albo do Polski nie wysyłają albo duże koszty przesyłki-ehh.
                Dobrze, że piszesz, co się nie sprawdza, to zawsze dobrze wiedzieć.
                • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 14:18
                  A domina jakoś nie chcę.
                  • pinik Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 14:56
                    Moi lubia domino, ale to jest pelno klockow (trzeba to potem gdzies trzymac) i duzo roboty. Ale wiem, ze oni to chetnie robia i bylo akurat przecenione, to zamowilam smile Ale moge oddac, wiec nie ma problemu.

Mnie tyle osob pytalo, co dzieciom na swieta kupic, ze moglam duzo powymyslac tych dokladek do glownego toru. Ale zobaczymy, co tak naprawde z tego dostana. Od mojego brata to wiem, bo sama dla niego zamowilam (i dlatego przyszlo do mnie do domu dzis smile)

Dziwne to co piszesz z tym znajomym. Bo paczki mozna tez samemu odbierac na poczcie lub w takich specjalnych stacjach (Packstation). One sa zawsze dostepne niezaleznie od dnia tygodnia i godziny. To bardzo wygodna sprawa.
                    • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 15:09
                      właśnie na poczcie nie może, bo pracuje do 18-19 -włącznie z sobotą. A możesz mi napisać coś bliżej o tych stacjach. Jak ta paczka tam trafia? Bo to by było fajne-może jest jeszcze jakaś szansa.
                      • mysiam Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 16:44
                        jeśli ktoś chciałby kupić kolejke HABY ,to polecam-obecnie jest w cenie promocyjnej po 429 zł+ wysyłka 30 zł
                        www.wehrfritz.pl/produkty/produkt/nr/698912
                        tory do kulek tez są
                        • mysiam Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 16:47
                          tor dla kulek

www.wehrfritz.pl/produkty/produkt/nr/101136
                          • mysiam Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 16:50
                            jakby co służę informacjąsmile
                            • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 17:07
                              ja szukam kulodromu haby 1136 w cenie 60e i kolejki brio 33512 w cenie 75e. Jakbyś coś znalazła, to daj znać.
                              • mysiam Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 17:16
                                ten?
                                www.wehrfritz.de/blaetterkataloge/de/2010/hk/
                                • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 18:36
                                  nie mogę znaleźć w tym katalogu.
                                  Chodzi mi o taki:

www.amazon.de/Brio-33512-Gro%C3%9Fes-Bahn-Reisezug/dp/B003AVMUU4/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1291484130&sr=1-1
                                  • pinik Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 21:09
                                    do Dammma:

a ten znajomy nie moze ci tego w sklepie kupic?

Ja wlasnei bylam w miescie. Obejrzalam sporo tych kompletow. W Kaufhofie znalazlam fajny zestaw startowy. W slicznym pudle haby (nam akurat by do obu pokoji dzieci ladnie pasowalo)

www.galeria-kaufhof.de/sales/aktionen/productdetail.asp?FLEXID=0&Sub=1&Sub1=36523&ProdID=152172
                                    No i teraz nie wiem, czy zostawic ten zestaw z myToys czy kupic ten w kaufhofie (mam stamtad bony na 10% znizki) smile
                                    • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 21:24
                                      Wiesz-on jest koło Frankfurtu nad Menem, nie zna tak dobrze niemieckiego, pracuje od pon-piątku do wieczora a w niedzielę podobno wszystkie sklepy pozamykane. Nie wiem, gdzie tam w okolicy ma jakieś sklepy z zabawkami i w dodatku z habą-także to takie proste nie jest.
                                      Pudełko jest rzeczywiście ładne i wygląda na trwałe, także byłoby fajne do przechowywania.
                                      • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 04.12.10, 22:36
                                        ja jednak wolę habę 1136
                                        • pinik Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 00:26
                                          A gdzie dokladnie ten twoj znajomy jest obok tego Frankfurtu nad Menem? Bo ja tez w sumie obok mieszkam smile

Moze bym ci mogla pomoc.
                                          • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 00:43
                                            dokładnej miejscowości nie znam-jutro się dowiem, to Ci napiszę-byłoby super
                                            • pinik Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 00:46
                                              Jesli masz gg, to napisz mi swoj nr na adres gazetowy, ok?
                                              • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 00:54
                                                mąż używa, to go jutro poproszę, chyba , że uda mi się odzyskać mój, bo tak dawno nie korzystałam, że nie pamiętam.
                                                • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 01:28
                                                  utworzyłam sobie nowy-wysyłam CI na gazetowego i idę spać, bo padam smile
                                                  • beata_17 Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 08:44
                                                    jesli chcialabys cos zamowic z mytoys.de to gdzies mam gutschein na 10Eur(min. wartosc zamowienia 30Eur) dla nowych klientow, moge Ci przeslac kod
                                                  • beata_17 Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 09:02
                                                    www.mytoys.de/Haba-KUGELBAHN-Bausatz/Kugelbahnen/Holzspielzeug/KID/de-mt.to.ca02.06.06/1406091
                                                    do Polski wysylaja za 11,95Eur
                                                  • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 12:05
                                                    Beata- a Ty nie będziesz potrzebowała tego talonu? Jeśli nie, to ja chętnie wezmę smilesmile
                                                    Ta kolejka, co mnie interesuje też jest dostępna, tylko w tej wyższej cenie.

www.mytoys.de/BRIO-BRIO-33512-Gro%C3%9Fes-BRIO-Bahn-Reisezug-Set/Holzeisenbahnen/Holzspielzeug/KID/de-mt.to.ca02.06.01.01/2002627
                                                    A ten talon jest jednorazowy, czy przy drugiej zabawce ( 89e) też mogę go wykorzystać-pewnie nie, ale naiwnie pytam.

A ile kosztuje wysyłka do Niemiec?

A do Polski przy dwóch produktach jest wyższy koszt czy nie?

Gg coś nie mogę dziś otworzyć a mąż do kolegi pojechał-dam znać, kiedy będzie aktywne, bo coś nie tak w ustawieniach.
                                                  • pinik Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 13:47
                                                    Ten talon w mytoys dziala na jeden zakup. Przesylka po Niemczech to zdajsie 2,95 euro.

Daj znac, jak ci bedzie gg dzialalo.
                                                  • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 14:08
                                                    Dam, dam- mąż na obiad wróci smilesmile to spojrzy, co jest nie tak.
                                                    To duża różnica w kosztach wysyłki.
                                                    Na jeden zakup/towar a nie na jedno zamówienie?, bo nie jest procentowe, tylko minus 10e.
                                                    Szkoda, że nie na każdy, bo oba są powyżej 30e-było idealnie, ale i tak fajnie, że Beata zaproponowała ten talon, zawsze to taniej, no i oba produkty są dostępne, co też mnie cieszy.
                                                  • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 14:11
                                                    Aaa, bo to dla nowych klientów zachęta smile
                                                  • beata_17 Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 14:12
                                                    napisalam na priv
                                                  • dammma Re: Jaki dobry tor dla kulek 05.12.10, 16:59
                                                    Pinik-gg już czynne.
                                                    Beata-zaraz Ci odpiszę na priv.
    • ewelina266 Real 05.12.10, 09:00
      W gazetce z Reala widziałam za 45 zł. Nie wypowiem sie o jakości bo nie mam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka