Dodaj do ulubionych

doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnieg??

17.12.10, 19:32
Mam chicco enjoy evolution, córka ma roczek jeździ już w spacerówce. No i mam dylemat. Jest śnieg i jeździ sie nieszczególnie dobrze: małe kółka, brak amortyzacji- mocno trzęsie. No i zastanawiam się nad kupnem wózka używanego z większymi kołami np pompowanymi. Tylko czy warto? Siedze cały dzień i czytam różne opinie. Jedni piszą że lepiej się jeździ z dużymi pompowanymi kołami, chociaż dość ciężko się pcha. Inni piszą,że nie ma to wielkiego znaczenia bo i z dużymi kółkami i z małymi jest ciężko po śniegu a wózki z małymi kółkami są chociaż lekkie. Sama już nie wiem, zgłupiałam do reszty. Dzisiaj byłam na dworzu, koła z przodu zablokowałam- jakoś sie jechało tam gdzie uklepany śnieg, gorzej tam gdzie nie uklepany,wózek mocno trzęsło i za wygodne to pewnie nie jest dla dziecka. Pewnie nie zastanawiałabym się mocno gdybym miała nadmiar kasy, ale nie mam i ciągle myślę czy warto...
Obserwuj wątek
    • gwen_s Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 19:36
      zanim zamówisz, zanim przyjdzie, to może minąć śnieg, do tego nie masz pewności czy będzie Ci się lepiej prowadzić a jak szkoda siana to moim zdaniem w ogóle szkoda zachodu... ja swoim z pompowanymi jeździłam i wcale lekko nie było, mały tak jak napisałaś, jest lżejszy i chociaż pcha się lepiej, ale po nieuklepanym śniegu efekt jest bardzo podobny.
      • sonrisa06 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 20:03
        Ja miałam x landera. Koła wielkie, ale za to wózek ciężki. Jeśli śnieg był sypki, "nieuklepany" to i tak ciężko się jechało, bo wózek się zapadał. Później rortopy, koszmarne błoto, też było ciężko jechać, ale myślę, że na mniejszych kółkach wcale bym nie przejechała. Czasami na siłę pchałam, a wózek bokiem jechał, slizgał się po błocie.
        Podsumowując: jeśli śnieg ubity to rozmiar kółek nie ma znaczenia i małe i duże przejadą, a jeśli śnieg sypki to i małymi i dużymi ciężko - lepsze wtedy sanki (z pchaczem), a jeżeli błoto pośniegowe to w ogóle się niczym nie da jechać.
        Nie kupiłabym drugiego wózka chyba, że cierpiałabym na nadmiar gotówki. Kupiłabym za to sanki z pchaczem.
        PS Od poniedziałku odwilż wink
        • sonrisa06 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 20:14
          Pierwszą zimę woziłam córkę x landerem, drugiej zimy przesiadła się córa do chicco london (w styczniu), trzecią całą przejeździła w chicco. Róznicy nie widziałam. Jeśli była dobra droga jednym i drugim wózkiem dobrze się jechało. Jeśli zła to obydwoma źle.
      • zjawa1 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 20:19
        Powiem tak, ja tak do 1,5 roku zycia dziecka mialam wozek na kolach pompowanych z amortyzatorami. Jazda po nie rownym terenie, zaspach snieznych itp byla komfortowa i bez porownania z malymi kolkami nie pompowanymi. Minusy takiego wozka to: duzo ciezszy niz z malymi kolami. Zadarza sie ze kolo moze przekluc-ja raz mialam taki przypadek. Najechalam na rozbita butelke, ktora lezala pod warstwa lisci. Po 1,5 roku mimo tego, ze mialam wozek 2w1, a wiec gondola plus spacerowka, kupilam nowy wozek z malymi kolami, bo ciezko mi bylo znosci ten wozek z coraz ciezszym dzieckiem. Kiedy po raz pierwszy wyjechalam ,,malymi kolami" na snieg prowadzac go wyglodalam jak ,,pijana" matka... Klnelam cala spocona pchajac go po zaspach. Jak dla mnie byla to tragedia! Dlatego jak byl snieg wozilam dziecko na sankach. Teraz kwestia nr. 2. Musisz zadac sobie pytanie czy jest sens kupowac drugi wozek? Bo ten moj ostatni w urzyciu byl raptem 7 miesiecy. Jak moje dziecko skonczylo przeszlo 2 latka nie chcialo juz jezdzic w wozku i tak zostalo do dzisc! Nie potrzebnie wydalam tyle pieniedzy na ta ostatnia spacerowke....
        • roneczka Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 20:44
          sanki z oparciem to rewelacyjny pomysł wink
          • katarina1990 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 20:51
            Ja powiem tak jak mała była mała to kopiliśmy baby merca 6 wielkie pompowane koła amortyzacja fajnie ale jak mała już do spacerówki to ciężko sie składało to kupiliśmy leciutka spacerówkę z espiro jest leciutka i wg wiec wielki wózek poszedł na strych przyszła zima wyszłam spacerówka do sklepu no i wózek z wielkimi kolami został ściągnięty fakt faktem i tak się źle jeździ no ale mi lepiej ta z pompowanymi wielkimi kolami bo tamta się cały czas melam o wg
            najlepsze są saneczkiwink
            • ankam1978 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 21:04
              dzięki wszystkim za odpowiedzi. Saneczki z oparciem mamy. Na typowy spacer w ładną, bezwietrzną pogodę można na sankach, ok, ale na zakupy już gorzej, bo nie ma jak ich potem przytargać do domu. Poza tym, jak pada śnieg, czy jest większy wiatr to sanki też nie za bardzo, bo moja córcia od razu płacze. A w wózku to jest kosz- można włozyć zakupy, a od wiatru czy śniegu można osłonić folią przeciwdeszczową.
              • zjawa1 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 21:13
                Wiesz, ja wieksze zakupy robilam w marketach z samochodem. Takie drobne, codzienne dasz rade ,,uciagnac"smile ja dawalam. Natomiast nie dawalam rady pchac tego malokolowego wozka po sniegu!!! I nie mialo to znaczenia czy snieg:suchy czy mokry, lodowaty. Zawsze byla to maskara. Ja na sanki, przy mrozniejszej pogodzie kladlam najpierw kocyk. Na kocyk taki spiworek do wozka i wkladalam do tego dziecko. Z moim akurat nie mialam problemu. W sumie snieg nie sypie 24 na dobesmile ...hehe czasmi kladlam na sanki czesc zakupow. Osobiscie uwazam, ze na te 2 miesiace sniegu szkoda chyba kupowac nowy wozek! Tym bardziej, ze tak jak mowilam-wozek z kolami papowanymi jest o kilka kg ciezszy i z reguly bardziej potezny.
                • sabrina_30 Re: doradzcie prosze warto inny wózek na śnie 17.12.10, 21:23
                  polecam sanki z oparciem coś takiego allegro.pl/super-lekkie-sanki-pchacz-oparcie-i-spiworek-i1357230280.html są rózne wersje i ceny jest też wersja cał drewniana, że tak powiem smile))
                  • zjawa1 Re 17.12.10, 21:32
                    Spiworek do sanek fajny, ale ja osobiscie nie kupilabym z metalowymi ,,wstawkami" i oparciem. Bo po pierwsze metal ,,zciaga" zimno. Dwa raz juz widzialam jak jeden maluch na mrozie polizal metal i dzieki bardzosmile za wrazenia. Jezyczek nazwijmy to ledwo sie odklejilsmile
                    Ja mam takie zwykle, cale z drewna.
              • jakw Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 21:46
                Spójrz na coś takiego:
                allegro.pl/sanki-z-oparciem-pchaczem-i-spiworkiem-wyprzeda-i1355618605.html
                Być może na czymś takim dałoby się zawiesić siatkę do spacerówki typu parasolka (oczywiście uważając, żeby nie przeważyć sanek). Albo na zakupy zabrać po prostu plecak.
                ---
                Wiesz, co myślę ? - powiedziała Anna - Myślę, że to wszystko, co napisane było w gazecie, to kłamstwo. Bo to zupełnie wszystko jedno jak się mówi do małych dzieci. Czy się mówi łagodnie i uprzejmie, czy się na nie krzyczy, robią i tak, co chcą.
            • sunflower03 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 18.12.10, 12:45

Dziewczyno, błagam stosuj interpunkcje!!! Wiesz, to te przecinki,kropki, średniki.... Nie da sie przeczytac tego co napisalaś!
              Potok słow, tekst bez najmniejszego sensu!
    • jakw Myślałaś o sankach? 17.12.10, 21:35
      Jak nie za bardzo u ciebie odśnieżają to może warto zainwestować po prostu w sanki? Zwykłe drewniane z oparciem. Szelki do tego przypniesz, żeby młoda nie wypadła. Jakiś śpiworek czy kocyk i można już zasuwać na spacer. Są też modele takie, że idziesz z tyłu i pchasz.
      PS
      Idealne to pewnie byłyby wózko-sanki...
      • memphis90 Re: Myślałaś o sankach? 17.12.10, 22:04
        > Jak nie za bardzo u ciebie odśnieżają...
        O właśnie... Ja się raz wybrałam z sankami i wózkiem jednocześnie- głupota totalna. Po śniegu nie jechał mi wózek (koła piankowe), po odśnieżonym- sanki.
      • 18_lipcowa1 a myślałaś o tym że ... 20.12.10, 13:36
        sanki np nie wjadą do sklepu?
        albo na pocztę?
    • mamati3 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 21:49
      Ja śmigam po śniegu... przyczepką rowerową. Leciutka, duże pompowane koła, dziecko można zupełnie osłonić przed śniegiem i zimnym wiatrem. Też mam spacerówkę chicco ale nawet nie próbuję się z nią pchać na te zaspy. Przyczepka super sprawdziła się latem a teraz jest po prostu niezastąpiona jako wózek smile
      • zjawa1 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 21:55
        Ja chodzilam na ,,zakupy" z takimi saniamismile: i dawalam radesmile... A plecak to tez swietny pomysl.allegro.pl/materacyk-na-sanki-drewniane-i-super-cena-i1352567042.html
        • ankam1978 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 22:06
          chyba macie rację, że nie warto kupować innego.Postaram się jakoś przezimować w tym co mamy. Sanki z oparciem mam, tylko tak jak pisałam problem jest z zakupami, bo nawet jeśli jakoś się z nimi zabiorę to nie wejdę z sankami do sklepu. Mam nadzieję że zima nie będzie baaaardzo długa smile)
    • memphis90 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 17.12.10, 22:02
      Miałam "zimowy" wózek na pompowanych kołach, potem na małych piankowych, teraz mam wózek podwójny na małych kółkach. Są koszmarne. W pompowanych bez problemu spacerowałam po śniegu, teraz wracam wypompowana z sił i czuję się na ulicy jak złomiarz- mój wózek z dwójką dzieciaków waży >35kg, więc jest co pchac.
      • zjawa1 memphis90 17.12.10, 22:52
        .... Hehe ale za to jakie masz miesnie posladkow wypracowanesmile Pamietam jak mnie raz dupsko po takiej wyprawie w zaspach z malymi kolami bolalosmile) ...Nie dla mnie byl to koszmar. Odczekalam do odwilzy a po 2 miesiacach moje dziecko nie chcialo juz siedziec w wozkusad Zbedny wyatek jak dla mnie.
      • ancymon123 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 20.12.10, 13:09
        Ja kupiłam taki wielki wózek na zimę w zeszłym roku. Dałam grosze na allegro. Zdecydowanie lepiej prowadziło mi sie ten na pompowanych kołach niż parasolkę.
        PS. chętnie oddam ten mój wózek (warszawa), bo w tym roku po śniegu mały już lata, a prowadzenie pustej parasolki (jeśli ją biorę) nie jest problemem.
    • naomi19 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 18.12.10, 00:00
      Kupiłabym wózek z wielkimi pompowanymi kołami. Mam 2 wózki, 1 z aałymi piankowymi (wyszłam raz na śniegu i wstawiłam do piwnicy), drugi z dużymi pompowanymi-rewelacja, najgorszy śnieg, nieodśnieżone chodniki-zero problemu! Nie męczyłabym się, kupiłabym, chociażby jakiś używany. I nie-trójkołowy, są niestabilne.
    • atrapcia Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 18.12.10, 02:19
      Ja teraz myślę o sankach, bo moją spacerówką (Walker) nie jestem w stanie przejechać na przykład przez ulicę - bo po ubitym i odśnieżonym chodniku jest ok... Zeszłej zimy mieliśmy wózek z pompowanymi kołami, ciężkie cholerstwo, no ale dostaliśmy od teścia więc używaliśmy z nadzieją, że mała szybko z niego wyrośnie i przesiądziemy się do spacerówki... A teraz za nim tęsknię, bo przez najgorsze zaspy się przedzierałam, jak nie pchając, to ciągnąc wózek... Śniegu po kolana a ja z maluteńkim dzieckiem na spacerze, pchając wózek załadowany zakupami, z gębą uśmiechniętą od ucha do ucha zasuwałam w tempie przeciętnego przechodnia smile Teraz nie jest mi tak łatwo tongue_out
      No i kupię te sanki, to pewne, ale gdzie ja wtedy zakupy zapakuję...? uncertain
      • ewikowa Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 18.12.10, 07:05
        sanki! a na zakupy? - plecaksmile rece masz wolne....
    • analist73 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 18.12.10, 08:07
      Wózek z dużymi kółkami jest fajny dla kogoś kto jeździ po nierównym terenie(po piasku dało się jeździć, choć trochę niewygodnie), po śniegu jeździło się nim źle. Do tego zwykle jest cięższy niż z małymi kółkami. W zimie przesiadaliśmy się na sanki się na sanki, na zakupy brałam plecak (od dużych zakupów był mąż). Fakt że jak napadało dużo śniegu to i na sankach było ciężko.
      Jeszcze nad jedną sprawą się zastanów, jak długo będzie Twoja córka jeździła w wózku? Czy ten wózek będziesz używała tylko przez najbliższe dwa miesiące czy dłużej?
    • czaarodziejka Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 18.12.10, 12:40
      Ja mam wózek i z pompowanymi kołami dużymi i taki z małymi,pompowanymi,ale sztywnymi-bez amortyzacji.Różnicy żadnej nie ma.W śniegu zawsze źle się wózek prowadzi, więc naprawdę daj sobie spokój. Nie wiem,czy twoje dziecko już chodzi? My chodzimy na zakupy pieszo do najbliższego sklepu i wsadzam małą w wózek sklepowy.Z wózka prawie nie korzystam, używamy teraz sanek.Na większe zakupy chodzimy we dwoje (znaczy jeszcze tata) lub jeździmy do większego marketu wszyscy i tam też wózek sklepowy.
    • beakarp Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 18.12.10, 21:48
      a ja kupiłam sobie używany Quinny Speedi na zimę. Potem go bez problemu odsprzedam. Nie wyobrazam sobie jazdy autobusem MPK z sankami, czy wyprawy sankami do marketu...sanki są tylko do spacerowania!
      • ankam1978 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 18.12.10, 22:06
        no właśnie- sanki raczej do spacerowania bo w sklepie ciężko robić zakupy z sankami. Szkoda że mała jeszcze nie chodzi bo faktycznie byłoby łatwiej. Wzięłabym za rączkę i tyle. Ale jednak nie kupuje drugiego wózka, bo korzystałabym z niego tylko zimą, a zima nie trwa wiecznie ( mam nadzieję smile) Dziękuję wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji.
        • atrapcia Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 19.12.10, 02:43
          . Szkoda że mała jeszcze nie chodzi bo faktycznie byłoby łatwiej. Wzięłaby
          > m za rączkę i tyle.

Haha big_grin Żebyś się nie zdziwiła wink Jak ci zacznie chodzić, to będziesz pisała "szkoda, że nie chodzi za rączkę..." big_grin Moja lezie wszędzie tam gdzie nie powinna, tj. w stronę przeciwną do mamusi. I trzymanie za rączkę nic nie daje, bo uwiesi się toto i pyskuje po swojemu wink
          • mikams75 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 20.12.10, 08:08
            haha, dokladnie, albo -jaka szkoda, ze w wozku nie moze usiedziec, bo nigdy nie moge dosc do celu wink)

wracajac do pytania o wozek - ja mam duza trojkolowke na pompowanych kolach i nie mam wielkich problemow z jazda po sniegu. Owszem, pod gorke musze sie troche wysilic, ale spoko jedzie, nie jest tez bardzo ciezki. Blokuje tylko przednie kolo na wiekszych wertepach i jade.
            Sanki sa fajne jak sie wie, ze cala droge jest snieg, a nie np. gdzies po drodze odsniezona duza ulica. O wsiadaniu do komunikacji miejskiej czy schodach na dworcu, podziemiach tez mozna zapomniec.
    • twitti Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 20.12.10, 13:21
      Ja mam dwa wozki, jeden na duzych kolach, drugi parasolke. Parasolka super, jak chce isc do sklepu, gdzie jest wasko lub sa schody. Ten drugi jest idealny na zime. Wlasciwie bez niego byloby ciezko wychodzic, a wychodze codziennie. Dzis wlasnie na zakupy zabralam parasolke i powiem szczerze, ze nameczylam sie solidniesmile
      Osobiscie nie kupilam specjalnie wozka na snieg. Bo zima trwa tylk pare miesiecy. Ja mialam najpierw duzy wozek, a do niego sobie dokupilam parasolke.
    • 18_lipcowa1 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 20.12.10, 13:23
      wózkiem z małymi kólkami nie pojdziesz po sniegu
      ja na twoim miejscu poszukalabym uzywanego,tanio byleby mial pompowane koła
      • ancymon123 Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 20.12.10, 13:27
        Ja mam do oddania taki wózek - Implast Driver 4XL. Za 100 zł dodam śpiwór, torbę, moskitiere, gondole, parasolke... czyli w sumie komplet. Może być i dla dziecka oczekiwanego, bo w zestawie jest gondola.
      • twitti Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 20.12.10, 13:44
        18_lipcowa1 napisała:

> wózkiem z małymi kólkami nie pojdziesz po sniegu
        > ja na twoim miejscu poszukalabym uzywanego,tanio byleby mial pompowane koła

Jak to nie przejedzie?Ja dzis przejechalamsmile ale nie mowie ze jest lekkosmile ja dostalam zadyszkismile
    • thegimel Re: doradzcie prosze czy warto inny wózek na śnie 20.12.10, 20:13
      Lepiej się jeździ wózkiem z dużymi pompowanymi kołami - wiem to z własnego doświadczenia. Ale na Twoim miejscu zastanowiłabym się czy jest sens kupować - zeszłej zimy mały miał około roku i większość spacerów była na sankach. Chyba, że kupisz używany. Na nowy wózek chyba szkoda pieniędzysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka