Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy

29.12.10, 02:56
witam czy ktos moglby mi doradzic jaki fotelik wybrac dla dziecka. ? chodzi o to iz moj 8 miesieczny synek wazy 12 kg wiec jest dosyc konkretnej budowy i nie wiem jak fotelik bedzie odpowiedni.czy ktos moze cos polecic? cos wygodnego, dostatecznie obszernego i oczywiscie bezpiecznego. jakie marki? intersuje mnie fotelik z paroma pozycjami do spania, zeby byl przodem montowany. nie wiem ktorej marki wybrac. bardzo prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • wiola_wd Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 07:08
      Fotelik dla takiego malucha (o wiek chodzi smile ) to raczej nadal montowany tyłem do kierunku jazdy - tak jest bezpieczniej (są takie foteliki do 18 kg)
      Musisz też dopasować fotelik do samochodu, żeby był stabilnie zamontowany.
      Jest dużo marek i modeli, nie chcę doradzać konkretnego bo po prostu na tyle się na tym nie znam.
      Zajrzyj na forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      tam doradzą ci fachowcy smile

P.S. moja córka jeździ w Romer King Plus, tego mogę polecić, bezpieczny i wygodny, jest też dość szeroki ale moja opinie jest mocno subiektywna ponieważ moja "potężna" wink córka waży 12 kg ale ma 4,5 roku i prawie metr wzrostu wink
    • ancymon123 Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 10:05
      Myśmy kupili Caratero od 9 do 28 kg z "możliwością spania". www.caretero.pl/
      Tanie to (380 zł) i wygodne. Choć naszego modelu już nie ma.
      • farggi Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 13:22
        fotelik montowany tylem jest do 9 miesiecy takze nie ma sensu zebym kupowala fotelik montowany tylem jak za miesiac bede musiala zmieniac. pozatym maly juz siedzi stabilnie i nie chce jezdzic tylem. dlatego wlasnie pisze o swoje opinie tych ktorzy maja jakies doswiadczenie z fotelikami. ,ktrorzy maja jakis i moga cos doradzic.ja szukam od 9 do 25 kg.
        • jotka_k Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 13:28
          foteliki montowane tyłem są także do 18 kg, np BeSafe Izi Combi X3 którym jeździ moja 16-miesięczna córka
          wg mnie Twój młody jest za młody na jazdę przodem
          • farggi Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 13:59
            bardzo dziekuje za rady ale jak juz pisalam wczesniej nie interesuja mnie opinie w stylu masz za male dziecko do jazdy przodem jest za mlody i tym podobnie ja zapytalam o fotelik o rodzaj fotelika a nie o to jak ma moje dziecko jezdzic.takze bylabym wdzieczna o konkretne odpowiedzi na temat fotelika od 9 do 25 kg z mozliwoscia regulacji pozycji. przodem mozna posadzic dziecko koter ma 10 kg to tak na marginesie.
            • jotka_k Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 14:19
              tak na marginesie- jasne, że można, pytanie jakim kosztem przy ewentualnym wypadku
              kręgosłup 10kg malucha nie jest na tle silny by wytrzymać przeciężenie przy jeździe przodem
              pooglądaj sobie crashtesty i trochę poczytaj na temat bezpiecznego przewożenia dzieci

w tym watku już Ci polecano forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe_.html
              zajrzyj- kopalnia wiedzy i na pewnoe znajdziesz tam odpowiedni fotelik
              • ancymon123 Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 19:39
                Sama bym nie chciała jeździć tyłem do kierunku jazdy i syna od noworodka woziłam tylko przodem. W przypadku wypadku to tylko od losu ślepego zależy co się stanie, bo te foteliki to g... dają. No może takie za ok.1000 zł są lepsze, ale ja bym w życiu tyle kasy nie dała za fotelik.
                • aribeth1 Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 19:50
                  Ty tak serio, czy jaja sobie robisz? Bo mi się w głowie nie mieści, że ktoś mógłby coś takiego na poważnie napisać...
                • jotka_k Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 19:52
                  jakim cudem woziłaś noworodka przodem ? uncertain
                  nie ma fotelika montowanego przodem dla noworodków
                  powala mnie logika, że podczas wypadku to i fotelik nie pomoże... pooglądaj sobie crashtesty a potem opowiadaj pierdoły
                  fotelik z przyzwoitymi ocenami nie musi kosztować 1000zł ale żeby to wiedzieć to trzeba poświęcić odrobinę czasu na zgłębienie tematu
                  ja mam podejście że nawet jesli bym się miała zapożyczy to moje dziecko będzie miało fotelik z najwyższymi ocenami bo jesli ja jeżdżę autem z poduszkami, ABSami i innymi to dziecku nalezy się to samo a nawet więcej
                  • mozyna Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 20:12
                    jotka_k napisała:

> jakim cudem woziłaś noworodka przodem ? uncertain
                    > nie ma fotelika montowanego przodem dla noworodków

Eee, tam...jakos tam sie da zamontowac, jak ktos bardzo chce...niekoniecznie musi byc zgodnie z instrukcja obslugi. Albo nie przypinac wcale, wrzucic do tylu jak torbe z zakupami. Mozna noworodka przewiezc w foteliku dla starszych, a taki juz da sie zamontowac przodem...Mozna przewiezc tez dziecko na kolanach, bo foteliki to i tak nic nie daja. Szkoda kasy!
                    • jotka_k Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 20:13
                      o żesz, za głupia jestem żeby to sobie wyobrazić uncertain
                      ale w sumie... zaoszczędzić można, nie ?
                      • aribeth1 Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 20:20
                        A dziecko się przecież za darmo ma, nie trzeba za nie płacić, więc zawsze można sobie nowe zrobić...
                      • ancymon123 Re: fotelik samochodowy 30.12.10, 10:49
                        Serio napisałam, szukałam najtańszego fotelika, aby tylko był. Nie miałam instrukcji, kupiłam używany, montowaliśmy na czuja i pasował montowany przodem - był Bebecara.
                        Na serio wg mnie to nic nie daje, a zresztą po co od razu uważać, że na pewno wypadek będzie? My jeździmy autem sporadycznie, wiec może dlatego mam inne podejście.
                        • jotka_k Re: fotelik samochodowy 30.12.10, 10:51
                          weź już lepiej nie pisz nic w temacie fotelików uncertain
                          zastanawiam się czy sobie jaja robisz czy naprawdę jestes tak głupia uncertain
                        • agazagie Re: fotelik samochodowy 03.01.11, 17:18
                          A ja poniekąd się zgodzę z ancymonem123. Nie rozumiem działania fotelików przypinanych wyłącznie pasami. Pół biedy gdy chodzi o ten środkowy przedział wagowy i dziecko jest przypinane pasami fotelika. Ale te "największe"? To jakaś totalna porażka. Przecież one w ogóle stabilne nie są. Dlatego jeśli ktoś ma możliwość to lepiej dopłacić i kupić fotelik z isofixem. Też mam cybexa i jestem zadowolona.
                • mozyna Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 20:21
                  ancymon123 napisała:

> Sama bym nie chciała jeździć tyłem do kierunku jazdy i syna od noworodka woziła
                  > m tylko przodem.

Piekny argument! Niepodwazalny!!!
                  Popularny na tym forum, odnosnie roznych dziedzin zycia...
                • kothkowa Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 20:36
                  Ancymon123, jesteś żałosna w swoich wywodach na tym forum....Tyle w temacie !
                  • ancymon123 Re: fotelik samochodowy 30.12.10, 10:50
                    Tak ogólnie we wszystkich wywodach? Rozumiem, że Tobie moje opinie (wszystkie) nie pasują, więc przynajmniej wiesz, które omijać i sprawa staje się prosta, mniej do czytania.
                  • joshima OT - ancymon 30.12.10, 11:47
                    Daj spokój, nie widzisz, że to troll?
                    • ancymon123 Re: OT - ancymon 30.12.10, 11:49
                      A kto to jest ten troll, bo nie siedząc na rożnych forach od rana do nocy chyba nie przyswoiłam nomenklatury?
                      • joshima Re: OT - ancymon 03.01.11, 19:38
                        Google Ci prawdę powie.

EOT
                • green_naranja Re: fotelik samochodowy 09.01.11, 00:42
                  ancymon123 napisała:

> Sama bym nie chciała jeździć tyłem do kierunku jazdy i syna od noworodka woziła
                  > m tylko przodem. W przypadku wypadku to tylko od losu ślepego zależy co się sta
                  > nie, bo te foteliki to g... dają. No może takie za ok.1000 zł są lepsze, ale ja
                  > bym w życiu tyle kasy nie dała za fotelik

nooo, ty i te twoje poglady...naprawde, bycie matka powinno byc zabronione w niektorych przypadkach.

w zyciu by nie dala 1000 zl za fotelik ktory moze uratowac zycie dziecku...wiesz co, idiotka jestes,sorry, ale wyjatkowa.
            • joshima Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 17:53
              farggi napisała:

> bardzo dziekuje za rady ale jak juz pisalam wczesniej nie interesuja mnie opini
              > e w stylu masz za male dziecko do jazdy przodem
              No to skoro tak, to po co piszesz, że Cię interesuje bezpieczeństwo dziecka?
        • joshima Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 17:52
          farggi napisała:

> fotelik montowany tylem jest do 9 miesiecy takze nie ma sensu zebym kupowala fo
          > telik montowany tylem jak za miesiac bede musiala zmieniac.
          Przedewszystkim foteliki się przekłada nie po osiągnięciu przez dziecko wieku tylko odpowiedniej wagi. Po drugie są foteliki montowane tyłem do 18 kg a nawet do 25 kg.

> pozatym maly juz siedzi stabilnie i nie chce jezdzic tylem.
          A jak nie będzie chciał jeździć w foteliku to też ulegniesz? To że siedzi stabilnie nie oznacza, że będzie w stanie utrzymać głowę i nie skręcić sobie karku przy stłuczce.

> szukam od 9 do 25 kg.
          Britax Multi-Tech w całym zakresie wagi możliwość montażu zarówno tyłem jak i przodem.
    • mozyna Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 16:10
      BRITAX ROMER.
      Poszukaj sobie w ich ofercie. Moze 0-18kg? Mozna montowac tylem i przodem. Albo 9-18kg. Wiekszosc tych fotelikow ma mozliwosc ustawienia kilku pozycji.
    • joshima Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 17:47
      farggi napisała:

> witam czy ktos moglby mi doradzic jaki fotelik wybrac dla dziecka. ? chodzi o t
      > o iz moj 8 miesieczny synek wazy 12 kg wiec jest dosyc konkretnej budowy i nie
      > wiem jak fotelik bedzie odpowiedni.czy ktos moze cos polecic? cos wygodnego, do
      > statecznie obszernego i oczywiscie bezpiecznego. jakie marki? intersuje mnie fo
      > telik z paroma pozycjami do spania, zeby byl przodem montowany.

Dwie rzeczy się wykluczają. Pierwsza sprawa to ośmiomiesięczniak i kwestia bezpieczeństwa, druga to montowanie przodem. Zdecyduj się na czym Ci bardziej zależy, to będzie Ci można doradzić.
    • pistacjowe Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 18:25
      jak juz musi byc 'dorosly' fotelik, to polecam Kiddy. ale naprawde po co przesadzac takiego malca na jazde przodem?
      • free.groszek Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 20:36
        Moja Mysza za 3 dni będzie miała 19 miesięcy. Jeszcze jeździ w pierwszym foteliku (głowa na styk ale jeszcze nie wystaje, nogi pod sufitem ale jej to nie przeszkadza - nie zna innej opcji jazdy). Ma 9600g. W styczniu kupujemy nowy fotelik i najpewniej będzie to BeSafe montowany tyłem. Dla mnie bezpieczeństwo małej jest najważniejsze. Przesadzimy ją przodem jak wyrośnie z BeSafa.
        • green_naranja Re: fotelik samochodowy 09.01.11, 00:46
          free groszek-polecam BeSafe 3xCombi. uzytkujemy od niedawna i takiej masy zabezpieczen przy montowaniu nie widzialam wczesniejsmile
          wozimy mala tylem do kierunku jazdy (i tak bedzie do 4 roku zycia), ale ten fotelik akurat ma opcje ustawiania i tylem, i przodem, gdyby sie chcialo wczesniej odwrocic.

• kothkowa Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 20:39
      Może coś z Maxi Cosi albo Recaro. Mają dobre wyniki w testach ADAC.
      • lamciad Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 22:37
        Takie małe dziecko przodem???Nawet jakby ważył 18kg to mięśnie karku ma nadal jak 8 miesięczne dziecko.
        Mój maluch ma 3 lata i nadal jeździ tyłem,w foteliku Maxi Cosi Mobi,przedział 9-25kg.W drugim samochodzie ma taki montowany przodem Cybex Pallas X-fix z taką ochronną barierką,która ma za zadanie chronić m.in.głowę przed gwałtownym "wyrwaniem" do przodu.Dodatkowo isofixy trzymają fotelik na sztywno.
        I brak poprostu słów na komentarze w stylu "ja tyłem bym nie chciała jeździć to i moje dziecko również".Mój synek ma porównanie i choć potrafi wyrażac swoje odczucia to nigdy nie usłyszałam,ze tyłem jest źle.Jak widzi mój samochód mówi "oooo,tyłem będę jechał", a jak widzi auto męża to "ooo,przodem w foteliku"smile
    • sajgonetka Re: fotelik samochodowy 29.12.10, 23:10
      9-25 kg
      montowany przodem i tyłem do kierunku jazdy
      trzy pozycje - od półleżącej do siedzącej, mozliwość regulacji w czasie jazdy.

Baby Design Optima lub Optima Pro
      • lupa_87 Re: fotelik samochodowy 30.12.10, 08:56
        Nie proponuj tu beztestowych baby designów. Swoją drogą producent wzywa do wymiany kilku serii tych fotelików bo jest jakaś wada kanstrukcyjna.
        • farggi Re: fotelik samochodowy 03.01.11, 16:20
          a czy ktos cos slyszal o foteliku marki chicco od 9-18 kg?
          • jotka_k Re: fotelik samochodowy 03.01.11, 17:21
            tu masz wyniki testów Chicco
            fotelik.info/pl/testy/chicco/grupa/rosnaco/index.html
            • begiel Re: fotelik samochodowy 06.01.11, 13:44
              www.facebook.com/BezpiecznyMalyPasazer na tej stronie też można zaleźć wiele wskazówek, jak zapewnić swojemu dziecku maksimum bezpieczeństwa podczas podróży, ale i podyskutować z innymi rodzicami
    • kasiulek1985 Re: fotelik samochodowy 04.01.11, 14:22
      na pewno odradzałabym kupowanie używanego; pisałam już chyba w jakimś innym wątku, że materiały z jakich jest robiony fotelik mają ograniczoną wytrzymałośc-warto więc zainwestować w coś nowego, żeby mieć spokój...
      poszukaj w necie testów fotelików różnych firm: np. tutaj: fotelik.info/pl/news/testy_fotelikow_2010,92.html .

znalazłam też parę fajnych artykułów: www.niania.pl/OiMUZjyeFSay/Page.html
      i tu: www.edziecko.pl/zakupy/1,79383,7988466,Fotelik_samochodowy___jak_wybrac_ten_najlepszy_.html
    • blackolive Re: fotelik samochodowy 08.01.11, 22:52
      Witaj, na moim blogu www.dzieciaczki-blackolive.blogspot.com ( jest też link w stopce) zamieściłam obszerny post na temat fotelików i ich wyboru. W poście tym podałam również linki do strony , na której zamieściłam swoje oponie o kilku fotelikach, których używał mój synek. Zapraszam w wolnej chwili na mojego bloga.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka