anmaja1 07.01.11, 12:30 Witam, macie może jakieś doświadczenia z tym wózkiem? sprawdza się? Będę wdzięczna za opinię bo własnie zaczynam wybierać wózek i ten najbardziej przypadł mi do gustu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flably Re: wózek x-lander xrun 07.01.11, 20:54 Użytkujemy ten wózek od 7 miesięcy, właśnie przesiedliśmy się na spacerówkę. Zdecydowaliśmy się na model X-RUN ze względu na niską wagę spacerówki i przystępną cenę. Ale od początku: Kupiliśmy gondolę (x-pram) i spacerówkę, nosidełko mieliśmy "darowane" ale niestety nie dało się go podpiąć do ramy x-runa, czego bardzo żałowaliśmy bo nawet na krótkie wypady z Młodym musieliśmy zabierać gondolę. Rozkładnie (do auta) jest umiarkowanie kłopotliwe, mamy kombi a i tak zdejmowaliśmy tyle koła (zdejmuje się je bardzo łatwo) i do złożenia ramy trzeba odpiąć gondolę. Generalnie wózek jest bardzo dobrze pomyślany pod kątem konstrukcyjnym, składanie jest może czasochłonne ale nie skomplikowane, po kilku razach nabiera się wprawy. Gondola jest bardzo stabilna, dziecku jest ciepło podczas wietrznej pogody. Dla nas okazała się za krótka po ok. 6 miesiącach, ale nasze dziecko jest ponad 97 centyl na siatce wzrostu, dodatkowo w zimowym kombinezonie było mu już bardzo ciasno. Wózek z gondolą jest dosyć ciężki + dziecko i jest co dźwigać, ja na początku (po cesarce) znosiłam najpierw oddzielnie gondolę a potem ramę (łatwo ją wypiąć). Od wczoraj mamy spacerówkę, jest znacząco lżejsza nawet z 9 kg dzieciem Konstrukcja wózka przewiduje rozłożenie oparcia prawie płasko ale dziecko leży pod kątem (głowa wyżej niż nogi). Naszemu dziecku to nie przeszkadza w spaniu na spacerze. Dużą zaletą wózka są duże koła (tylne mega duże!), bez problemu pokonywałam piaski, śniegi i wertepy, na plus też rozwiązania konstrukcyjne: regulowana wysokość rączki, zdejmowanie kół, składanie wózka. Na naszej ramie widać już obtarcia od składnia wózka. Znaleźliśmy ofertę, gdzie dołączone były akcesoria: moskitiera (nam się bardzo przydała na lato), folia, śpiwór, pompka (nasza nie pompuje, używamy takiej samochodowej albo kompresora na stacji benzynowej), torba (używamy, ale szału nie robi bo nie jest zbyt pojemna na większą wyprawę, ale możną ją fajnie przypiąć do wózka), saszetka na pasek (dla nas bezużyteczna). Minusem jest mała torba pod wózkiem, zmieszczą się tam małe zakupy, ale przynajmniej nie tacham dodatkowych kilogramów Dla niektórych minusem może być brak skrętnego przedniego koła, nam to nie przeszkadza, można się przyzwyczaić i nie ma problemu ze sterowaniem wózkiem. Ten model w opcji spacerówka był najlżejszy ze wszystkich jakie oglądaliśmy i podnosiliśmy, ma ładne kolory i wzbudza zainteresowanie przez lekko pochylone tylne koła. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: wózek x-lander xrun 07.01.11, 21:09 Ja wprawdzie mam x-landera xa, ale znajoma ma xrun. Chwali sobie zalety, jakie są w każdym modelu x-landera + w tym xrun niska waga, czyli wygoda we wnoszeniu, znoszeniu. Żałuje jedynie, że nie ma skrętnego koła przedniego. Ja mam skrętne przednie i nie zamieniłabym ich na inne - ułatwia poruszanie w sklepach między wąskimi półkami, wieszakami (nie wyrobiłabym, zakręcając bez skrętnych), na ulicy, gdy jest więcej przechodniów, po prostu łatwiej jest zmienić tor drogi, jazda wychodzi płynnie i szybko. Mogą się to wydać drobnostki, ale często spacerując, napotyka się na nie non stop. Poza tym uważam, że jeżeli ktoś ma windę albo mieszka w domu (nie musi znosić ani wnosić tego wózka często po schodach), to x-lander jest bardzo wygodnym, pokonującym wszystkie, również terenowe przeszkody (byliśmy z nim na górskich trasach, na piachu, w błocie i zimą - w roztapiającym się i tym świeżym śniegu) wózkiem. Łatwo się go prowadzi, banalnie składa. Ja widzę większość zalet. Mam tylko zastrzeżenia do kilku opcji w spacerówce, ale to już może dotyczyć tylko modelu xa (nie wiem, czy we wszystkich spacerówka jest ta sama?). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś