Dodaj do ulubionych

widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i albę?

16.01.11, 17:02
jak w temacie?
córka do komunii będzie miała albę. Jestem w dwójce kobiet, które mają zadecydować o tym, w jakiej albie dzieci pójdą do komuni. Wolałabym już jakąś bez dużego kołnierza-dziewczęcą, sukienkową. Widziałyście gdzieś ładne?
No i na przebranie szukam ładnej sukienki. Najchętniej białej, ewentualnie kremowej, różowej.
Czy w sklepach lub necie pojawiły się już jakieś ciekawe sukienki?
Obserwuj wątek
    • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 17:03
      coś w rozm 152
      • patatajowa Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 18:14
        wrzucisz w gugle i oglądania alb dziewczęcych kilka stron , do wyboru do koloru.
        co do sukienek to ja na "po komunii" kupiłam w ubiegłym roku w smyku prostą kremową, ale to gdzies w kwietniu było.
        www.google.pl/search?q=alby+komunijne+dla+dziewczynek&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
        • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 18:23
          oglądam w necie od tygodnia, ale jakoś nie mogę się zdecydować. Jaki model alby chciałybyście dla swoich córek? Podoba mi się zamysł alb, ale one same jakoś nie. Wolałabym prościutką, skromną sukienkę, ale w parafii jest wymóg, że alby i jak tu pogodzić jedno z drugim. Komunia jest w czerwcu, więc powinno byc ciepło.
          • patatajowa Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 19:29
            pamietaj ze nie decydujesz tylko dla swojej córki ale dla wszystkich dziewczynek.
            u nas nie było specjalnie wyboru, alby były takie jak w latach poprzednich, kto nie miał/nie odkupił/nie pożyczył szył na wzór. była pani krawcowa na spotkaniu ,mierzyła dzieci, potem 2 przymiarki i alby gotowe.
            mimo ze "powinno" być ciepło nie widziałam nigdy alb z krótkim rękawem ani dziewczęcych ani chłopięcych.
            co do decyzji to proponuję spotkanie w większym gronie mam, przynies fotki z netu na wzór na pewno cos wybierzecie. chyba ze to decyzja i odpowiedzialność przeniesiona tylko na dwie mamy.
            alby szyjecie czy kupujecie gotowe?
    • anusia_kra Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 19:42
      Jak nie masz za bardzo wyboru i nie mozesz wybrac ładnych prostych sukienek to chyba bez różnicy jaka alba. Wybierz mniej złoto-oczobijącą i juz. Po doswiadczeniach komunijnych napisze tylko ze WAZNE zeby krawcowa była niedaleko od Was. Bo jej łatwiej dojechac do szkoły, w razie czego każdy do niej podjedzie i poprawki czy ew reklamacje sa bezproblemowe.
      U koleżanki w szkole wybrali firmę odległą ok 200 km od szkoły i niby miało byc ślicznie kurier dowiezie do domów a w rzeczywistości skończyło sie na aferach, odsyłaniu niedoróbek i innych problemach
      • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 19:54
        Właśnie dlatego, że decyduję też za inne mamy-denerwuję się, bo wiadomo, że każdemu w gust nie utrafisz. Chciałam zrobić zebranie mam, ale pani katechetka stwierdziła, że pewnie będą wielkie kłótnie i jednego wzoru alby nie wybierzemy, tylko kilka. Zadecydowała, że mam razem z nią zdecydować, w jakich albach pójdą dzieci. Mnie też podobają się alby z lamówkami białymi, albo ewentualnie z delikatnym złotym. Nie na sznurach tylko bez albo z paskami. Najlepiej bez kołnierzy. Wkleję zaraz parę fotek, może podpowiecie, czy coś Wam się podoba. W necie niektóre alby sukienkowe są jak sukienki z bolerkami, więc nie wiem, czy też takie mogą być czy nie.
        Szyje pani wyznaczona z kościoła ( niedaleko kościoła), która co rok szyje alby. Rozmawiałam z nią i powiedziała, że jakie alby wymyślimy, takie uszyje. Oczywiście musi je zatwierdzić proboszcz, ale pani katechetka bierze to już na siebie.
    • marta-zs Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 20:09
      www.pierwszakomunia.pl/index.php?strona=sukienka-21-sk pierwszy wynik z google, mi się podoba np. ta wink
      • marta-zs Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 20:13
        www.pierwszakomunia.pl/index.php?strona=sukienka-29-sk
        www.pierwszakomunia.pl/index.php?strona=sukienka-26-sk
        • patatajowa Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 20:23
          bardzo ładne obydwa wzory z linków smile
          jaki macie budżet na te sukienki/alby?
          • marta-zs Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 18.01.11, 13:18
            no fakt, te co podałam to są sukienki komunijne, ale moim zdaniem bardzo skromne i podobne do alb. Nie ma w nich tych wielkich kolnierzy i pasków w tali.
            Skoro i tak ma je szyć karawcowa to mozna coś wymyśleć z nią na wzór tego co Wam się spodoba.
            Do wątku weszłam z zainteresowania, moje dziecko komunie bedzie miało za 6 lat wink
    • anusia_kra Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 20:43
      czyli tylko wzoru szukasz
      ta podlnikowana jest śliczna
      www.pierwszakomunia.pl/index.php?strona=sukienka-29-sk
      • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 20:55
        tak-tylko wzoru, bo i tak ta krawcowa będzie szyła z parafii.
        Mnie się też ta z tych trzech podoba. Jak myślicie, czy ona mogłaby być jako alba do komunii?
        Jest skromna przecież.
        • malowanka06 Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 21:08
          Moim zdaniem to nie jest alba tylko sukienka.
          Tutaj masz wzory alb więc może coś z tego wybierz
          www.pierwszakomunia.pl/index.php?strona=eleganckie-alby-rozszerzane-sukieczkowe-z-szarfa
          czy ta krawcowa tak dobra, że popatrzy na zdjęcie i uszyje? Nie mogą być takie same jak rok temu u was w parafii? rodzicie, którzy mieli u komunii rok temu dzieci będą mieli kolejny wydatek. U nas od paru lat obowiązuje jeden wzór.
          • patatajowa Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 21:17
            malowanka06 napisała:
            >Nie mogą być takie same jak rok temu u was w parafii? rodzicie, którzy mieli u komunii rok temu dzieci będą mieli kolejny wydatek. U nas od paru lat obowiązuje jeden wzór.>
            no wlasnie ,u nas tez wzór jeden, rodzice albo pozyczają albo odkupują alby od starszych roczników.kto chce nową szyje na wzór.
            do damma-u was tak co roku wymyslają nowe wzory strojów? to jednak koszty są wlasciwie niepotrzebne.
        • patatajowa Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 21:14
          dammma napisała:
          > Mnie się też ta z tych trzech podoba. Jak myślicie, czy ona mogłaby być jako alba do komunii? Jest skromna przecież.>
          ale chwila... skoro masz wybrac wzór alby to nie jest alba.
          to jest ładna skromna sukienka komunijna.
          skonsultuj to jednak i upewnij sie czy moze być. bo skoro była mowa o albach to nie szukaj sukienek.alba sie jednak rózni od sukienki, ma okreslony krój, roznice są przeważnie w wykonczeniu i dodatkach.
          to przykład klasycznej alby.
          https://www.strojekomunijne.pl/_img/alba_z_paskiem.jpg
          a to sukienki komunijnej wink dodatkowo wybór sukienki nawet na przewidywany ciepły miesiąc wymusza niejako koniecznosc zakupu dodatkowego wierzchniego okrycia.
          w kosciołach w maju rzadko kiedy jest na tyle ciepło zeby stac z krótkim rękawkiem
          https://sukienkikomunijne.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/Sukienka_1_4b22e752ef2a0.jpg
          • malowanka06 patatajowa 16.01.11, 21:21
            proszę podaj link do tej alby z paskiem bo nie mogę znaleźć na ich stronie
            • blum123 Re: patatajowa 28.01.11, 17:45
              My zamówiłyśmy na www.ubiory-komunijne.pl i powiem szczerze jesteśmy bardzo zadowolone
          • anusia_kra Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 17.01.11, 10:17
            jak wybiorą sukienkę z krótkim rękawkiem ala grzyb to jasne ze trzeba peleryne. Wczesniej ktoś linkował super delikatną i skromną sukienkę z długim i wg mnie ma te same elementy co alba.
            Moje dziecko miało badzo podobny model prostej sukienki, wybrany na zebraniu jakoś mamy dziewczynek jednomyślnie zdecydowały i już.
            Szczęsliwie nikt nie wpadł na pomysł modelu z pelerynką wink
    • minimagda Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 21:21
      Ja bym wybrała coś pomiędzy az za bardzo klasycznymi albami a strojnymi sukienkami, nei elubie tych alb w których dzieci jak grzybki wyglądająwink takie proste sukienki wydają mi się całkiem fajne i dziewczynkom też się prędzej spodobają, a krawcowa jak mówisz zawsze może wprowadzić jakieś modyfikacje
      Mi sie podobaja takie:
      www.albykomunijne.pl/index.php?strona=2sk (ta chyba najbardziej)
      lub taka www.albykomunijne.pl/index.php?strona=9ar (tylko bez "peleryny",bardzo prosta, elegancka w pasie z kokardą, tez fajny pomysł)
      • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 21:37
        Krawcowa, to starsza babeczka. Powiedziała, że uszyje, to co wymyślimy. Szyje też stroje dla sportowców, suknie do tańca-także chyba da radę.
        Ksiądz powiedział, że jak ktoś ma albę po kimś, to może mieć taką- niekoniecznie taką samą, co w parafii. W grncie rzeczy, to mogłabym jej kupić taką, jaka mi się podoba i nie zawracać sobie głowy, ale pomyślałam, że ładnie by było, jakby większość dzieci szło w takich samych albach. Katechetka powiedziała, że dobrze by było już zmienić fason, bo jest ten sam od paru lat- z kołnierzem dużym , z przodu z kontrafałdą i ze sznurem. Rodzicom juz w tamtym roku nie za bardzo się podobał. Pytałam, czy może być alba sukienkowa-powiedziała, że tak, ale nie wiem, jakie wzory jej przedstawić, żeby nie powiedziała, że to nie alby sukienkowe tylko sukienki. Patrząc po firmach w necie, to przedstawiane niektore alby sukienkowe są bardziej ozdobne od prostych sukienek komunijnych-dlatego mam dylemat. Tym bardziej, że właśnie klasyczne mi się nie za bardzo podobają.
        W tamtym roku rodzice płacili ok 100zł za albę- w tym roku nic nie było mowy o kosztach.
        Minimagda-ta pierwsza sukieneczka też mi się bardzo podoba.
        W sumie nawet w czerwcu w kościele chłodno może być, ale potem w sali czy domu może być dzieciom za gorąco.
        A oprócz alby szukam jeszcze ładnej -już nie musi być tak skromna smile- sukienki na przebranie (POkomunijnej), którą mogłabym wykorzystać jeszcze na wesele, na które idziemy.
        • patatajowa Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 22:08
          dammma napisała:
          > W sumie nawet w czerwcu w kościele chłodno może być, ale potem w sali czy domu może być dzieciom za gorąco.>
          no ale to o kosciól wlasnie chodzi, w domu jak za gorąco to i tak sie albe sciąga- po to wlasnie chyba szukasz sukienki ? smile
          a tak wogóle to póki co kiepską macie logistyke w temacie komunii wink
          u nas wszyscy na zebraniu razem decydowali o wyglądzie strojów zeby potem nie było kręcenia nosem i niesnasków.

> Ksiądz powiedział, że jak ktoś ma albę po kimś, to może mieć taką- niekoniecznie taką samą, co w parafii. >
          to wtedy będzie dopiero przykro tym które mają zwykłe alby a tym które mają nowe sukienki.
          proponuje jednak dokładnie przedyskutowac na zebraniu tą kwestię i ustalic w miarę jednolity wzór dla wszystkich.
          albo kazdy zajmuje sie strojem dla własnego dziecka na własną rękę-bo inaczej nie widze w tym sensu.
          • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 23:30
            U nas było jedno zebranie w sprawie komunii i podane były terminy święcenia książeczek, różańców i kiedy je można zakupić i za ile i to wsio. Do komunii przygotowuje ich pani katechetka, która dała dzieciom rozpiskę, co muszą pozaliczać, tzn jakie modlitwy i nic więcej w sprawie komunii nie wiadomo. W innych parafiach ściągane są miary do szycia alb- u nas powiedzieli, że pani będzie szyła w maju i odda nam tydzien przed komunią, bo dzieci rosną.
            Jak ja szłam do komunii, to były ciągle zebrania, nauka pieśni i inne takie przygotowania a tu nic. Nie wiem, jak nagle miałabym skrzyknąć mamy z dwóch klas do szkoły a i pewnie byłoby trudno. Mam wrażenie, że niektórym mamom też jest obojętne w jakiej albie, byleby nie robić niepotrzebnego zamieszania. Wiesz, ja się staram a potem powiedzą, że wydziwiam, ale skoro jest możliwość zmiany alb, to wolałabym z niego skorzystać. Ja chciałam zrobić spotkanie rodziców po zebraniu szkolnym i przedstawić kilka modeli i niech większością głosów wygra wzór, jaki ubiorą dzieci, ale katechetka była przeciwna. Powiedziała, żebym najwyżej podpytała mamy i sama z nią zadecydowała.
            • patatajowa Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 16.01.11, 23:44
              fakt, dziwnie u was.
              u nas (podkarpackie) przygotowanie komuni odbywa sie przy parafi w której mieszka dziecko niezaleznie od tego gdzie chodzi do szkoły.
              dzieci z mojego osiedla chodzą do róznych szkół w róznych miejscowosciach ale zebrania odbywają sie w kosciele parafialnym,tu spotykają sie rodzice i ustalają szczegóły.
              w szkole dzieciaki realizują tylko z księdzem/katechetą program nauczania/przygotowania do Komunii.
              • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 17.01.11, 00:04
                u nas albo mogą iść w swoich parafiach albo w parafii, do której należy szkoła. JA bardzo chciałam, żebyśmy szli z mojej parafii- z tej też jest większość klasy, ale część rodziców powiedzieło, ze robię niepotrzebne zamieszanie i niech idą klasą ze szkoły. Choć córka bardzo chciała iść z naszej, to jednak nie chciałam, żeby była sama, bo nikt z klasy nie chciał się wyłamać. Nikomu się chyba nic nie chce przygotowywać do komunii.
              • a-e-p Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 17.01.11, 10:13
                patatajowa napisała:

> fakt, dziwnie u was.
                > u nas (podkarpackie) przygotowanie komuni odbywa sie przy parafi w której miesz
                > ka dziecko niezaleznie od tego gdzie chodzi do szkoły.
                Nie do konca, w rz-wie mozesz wybrac, z tym ze wiekszosc dzieci u córki w szkole przystepuje do komunii w parafii do ktorej nalezy szkoła (w jej klasie tylko jedna osoba szla do komunii w innej parafii). Ma to swoje plusy: dzieci sie znaja, rodzice sie znaja (mozna wiele rzeczy bezbolesnie ustalic), poza tym zdaja materiał na lekcjach religii i duzym plusem jest to ze w mojej parafii jest tylko 3 spotkania przedkomunijne w kosciele (wazne dla pracujacych), a kasiadz jest bardzo wyrozumiały smile od lat ten sam, wiec ma doswiadczenie smile Kolejny plus: komunia jest zawsze w 3 sobote maja (lokal mozesz zamówic nawet na 2 lata z wyprzedzeniem smile, nie ma zadnych wytycznych co do stroju - moze byc alba lub sukienka (skromna). Ma to znaczenie w przypadku jesli ma sie starsze rodzenstwo, albo ktos jest niezamozny, wreszcie nie ma kłótni o to co komu sie podoba - ciezko jest rodzicom narzucic konkretny wzór, chyba ze decyduje kosciół, wtedy nie ma gadania. Te plusy powoduja, ze niewiele osob decyduje sie na komunie poza szkoła.

Ja szyłam prosta sukienke (w albie córka zle wygladała, bo jest za szczupła) w zakladzie specjalizujacym sie w produkcji alb i sukienek, pod szyja gładka (była wersja z golfem) z rekawami w kształcie tulipana+ pelerynka na stójce+torebeczka worek. Na piersiach wyhaftowana hostia, naszyte nie podobaja mi sie. Corka wybrała złote lamówki. Spódnica przeswitywała, wiec na All dokupilam halke, do tego wianek z naturalnych kwiatów.
                • aniaop Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 17.01.11, 10:38
                  a-e-p napisała:

> patatajowa napisała:
                  >
                  > > > Nie do konca, w rz-wie mozesz wybrac, z tym ze wiekszosc dzieci u córki w szkol
                  > e przystepuje do komunii w parafii do ktorej nalezy szkoła

Nie zawsze jest taka mozliwosc. Ja np bardzo chcialabym, zeby corka szla razem ze swoja klasa, na terenie parafii, gdzie jest szkola. Niestety ksiadz tej parafii powiedzial, ze zbiorczych komunii nie prowadzi i obcych dzieci nie bierze. Dlatego corka idzie do komunii we wlasnej parafii i jest dolaczona do klasy z innej szkoly i dzieci, ktorych zupelnie nie zna.
                  • patatajowa Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 17.01.11, 16:14
                    aniaop napisała:
                    > Nie zawsze jest taka mozliwosc. Ja np bardzo chcialabym, zeby corka szla razem
                    > ze swoja klasa, na terenie parafii, gdzie jest szkola. Niestety ksiadz tej para
                    > fii powiedzial, ze zbiorczych komunii nie prowadzi i obcych dzieci nie bierze.
                    > Dlatego corka idzie do komunii we wlasnej parafii i jest dolaczona do klasy z i
                    > nnej szkoly i dzieci, ktorych zupelnie nie zna.>
                    to pewnie dlatego naszemu proboszczowi zalezało na komuni w parafii-zeby sie dzieci zintegrowały a rodzice poznali wink
                    a powaznie to powiedział ze wszystkie sakramenty przyjmuje sie w parafii gdzie sie mieszka, i trzeba by miec wyjatkowy powod zeby wydał zgode na Komunie w innej parafii.
                    • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 20.01.11, 18:25
                      na parę dni wstrętne grypisko wzięło górę nad forum smile ...ale już jestem.

U nas pojechałam do mojej parafii i pogadałam, czy córka może tu przystąpić do komunii- nie było problemu. Potem postanowiliśmy, że idzie z klasą ( cała klasa idzie w parafii szkoły- niezależnie od parafii dzieci) i powiedzieliśmy o tym naszemu księdzu na po kolędzie i wszystko zrozumiał.
                      A masz jakieś zdjecie swojej sukienki-interesują mnie głównie te rękawy, bo widziałam takie w sukienkach dla kobitek i bardzo mi się spodobały. Ciekawa jestem jak wyglądają przy dziewczęcych sukieneczkach.
                      A z jakich kwiatków żywych ładnie wyglądają wianki?
                      • minkapinka Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 20.01.11, 18:36
                        floraservice.blogspot.com/2008/05/wianuszki-komunijne.html
                        • minkapinka Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 20.01.11, 18:41
                          tu są ładne wzory wianków
                          www.wianki.net.pl/foto.html
                          • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 22.01.11, 23:23
                            super-dzięki- przy okazji ładne dekoracje stołów
                          • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 22.01.11, 23:25
                            super-dzięki- przy okazji ładne dekoracje stołów.
                            A jak myślicie - wianki do komunii mogą być tylko z białych, kremowych kwiatków czy można wymieszać z jakimś innym kolorem też? Najbardziej właśnie te kolorowe mi się podobają smile
                            • minkapinka Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 23.01.11, 08:58
                              założyłabym tylko biały smile
                              • blum123 Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 28.01.11, 17:43
                                Sama już nie wiem, ostatnio z koleżankami znalazłyśmy świetny sklep www.ubiory-komunijne.pl rewelacja wejdzcie i zobaczcie, my zamówiłyśmy i jesteśmy bardzo zadowolone
                        • blum123 Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 28.01.11, 17:46
                          www.ubiory-komunijne.pl sprawdz
                          • malowanka06 blum123 31.01.11, 15:10
                            coś za bardzo ich reklamujesz, ileż można spamować w tym samym wątku?
    • minkapinka na przebranie 23.01.11, 08:56
      założyłybyście taki strój BIAŁY jak różowy na zdjęciu?
      Moja mama mnie namawia na taką wersję smile To jest spódnica tiulowa i bluzka oddzielnie.
      http://img19.imageshack.us/img19/3614/verttiulzabot.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• aniaop Re: na przebranie 23.01.11, 11:04
        Mloda ma taka spodnice, identyczna tylko w kolorze brudnego rozu. Ale taki komplet jakos nie podoba mi sie. Wolalam te 2 kiecki, ktore linkowalas wczesniej. Nawet troche zalowalam, ze mamy juz kupionewink
        Apropos wianka, IMO z zalozenia powinien byc bialy, ale poniewaz wymyslilam miniatorowe rozyczki, mysle o bialych w polaczeniu z bladorozowymi, ze wzgledu na nasza sukienke na przebranie i torebke Mlodej, ktora ozdobiona jest takim wlasnie rozowym platkiem rozy a ma ja miec w kosciele z ksiazeczka w srodku.
        Aaa, czy bedziecie dziewczynom zamawiac bukieciki do reki? Ja nie planuje, ale pamietam, ze ja taki bukiet mialam a i 2 lata temu moja chrzesnica rowniez.
        • minkapinka Re: na przebranie 23.01.11, 11:54
          Ja tez mam mieszane uczucia, podoba mi się ten komplet, ale w rózu. Chyba jednak zdecyduję się na sukienkę bombkę. Teraz jeszcze pozostaje problem rozmiaru - 140 cm czy 152cm. Boje się, ze ta na 152 będzie za szeroka. Kupiłam w zeszłym roku długą sukienkę na 152 w Vertbaudet i podejrzewam, ze Zo jeszcze w tym roku się w niej utopi.
          Bukietu do reki nie planuję.
          • aniaop Re: na przebranie 23.01.11, 12:00
            Sukienke kupilam na 146cm (140cm bylaby za mala na bank) ale juz cos w rodzaju bolerka mam 152cm, bo mniejszych nie mieli.
            • minkapinka Re: na przebranie 23.01.11, 12:19
              rozmiar 146cm jest tylko w polskich sklepach i taki byłby najlepszy, w innych 9-10 lub 11-12 lat. Chyba muszę kupić na 12 lat i ewentualnie zwęzić.
      • aniaop Re: na przebranie 23.01.11, 11:04
        Mloda ma taka spodnice, identyczna tylko w kolorze brudnego rozu. Ale taki komplet jakos nie podoba mi sie. Wolalam te 2 kiecki, ktore linkowalas wczesniej. Nawet troche zalowalam, ze mamy juz kupionewink
        Apropos wianka, IMO z zalozenia powinien byc bialy, ale poniewaz wymyslilam miniatorowe rozyczki, mysle o bialych w polaczeniu z bladorozowymi, ze wzgledu na nasza sukienke na przebranie i torebke Mlodej, ktora ozdobiona jest takim wlasnie rozowym platkiem rozy a ma ja miec w kosciele z ksiazeczka w srodku.
        Aaa, czy bedziecie dziewczynom zamawiac bukieciki do reki? Ja nie planuje, ale pamietam, ze ja taki bukiet mialam a i 2 lata temu moja chrzesnica rowniez.
        • dammma Re: na przebranie 25.01.11, 02:53
          Mam ten sam zgryz-zastanawiam się między tymi samymi rozmairami, ale chyba jednak 152. A jest tam jakaś tabela z wymiarami, jak dobrać rozmiar?
          Sukienka bombka też mi się bardziej podoba niż ten zestaw. Bardziej elegancko.

Bukieciku do ręki też nie planuję-takiego okrągłego--może zwykły od nas ( rodziców i brata ), ale jeszcze nie wiem.

A kupujecie prezenty swoim dzieciom, jeśli tak , to co?
          • dammma Re: na przebranie 26.01.11, 01:32
            Minikapinka i co z tym rozmiarem wymyśliłaś? Są jakieś tabele dot wymiarów? Mogłabyś napisać wymiary tej sukienki, co masz na 152?

Dzięki Waszej pomocy i moim poszukiwaniom zdecydowałam się zaproponować ten wzór: (zobaczymy, jak inni się do tego odniosą, ale myślę, że jest skromna i dziewczęca).
            Te wzory są podobne, ale różnią się szczegółami. Podpowiedzcie, która najbardziej się Wam podoba?

Z kwiatuszkami pod hostią i na rękawach:

http://img40.imageshack.us/img40/5122/88386118.png

http://img88.imageshack.us/img88/9141/60477905.png

http://img199.imageshack.us/img199/6206/92237399.png

http://img109.imageshack.us/img109/5008/47477429.png

• dammma Re: na przebranie 26.01.11, 01:44
              -Gładziutko

http://img257.imageshack.us/img257/1633/59282611.png

-Z tasiemką ( nie patrzcie na koronki )

http://img251.imageshack.us/img251/7629/20186015.png

-Z tyłu też może być pasek albo tasiemka:

http://img522.imageshack.us/img522/4084/57502600.jpg

- Z kokardkami:

http://img522.imageshack.us/img522/4091/51618182.jpg

- Pod szyjką może być łódeczka albo karo (tak się chyba nazywa taki dekold):

http://img341.imageshack.us/img341/1027/68343889.png

• dammma Re: na przebranie 26.01.11, 01:50
                Musiałam przygotować też dwa wzory alb- coś dla tych, co lubią duże kołnierze: (żeby nie było)

-Pierwszy:

http://img441.imageshack.us/img441/9052/71656042.jpg

http://img703.imageshack.us/img703/4611/65046274.jpg

-Drugi:

http://img716.imageshack.us/img716/8021/20804147.png

http://img97.imageshack.us/img97/6329/86201096.png

• franianiania sukienka po 26.01.11, 10:45
                  sliczne sukienki ;
                  www.monsoon.co.uk/dresses/party-dresses/icat/girlpartydresses/&bklist=icat,6,shop,children,girl,girldayandpartydresses,girlpartydresses
                  • dammma Re: sukienka po 26.01.11, 11:21
                    jednym słowem: bajeczne i buty też. Tylko najważniejsze- gdzie można je kupić? Czy są w Polsce sklepy stacjonarne, internetowe z tymi art? Ewentualnie z Niemiec.
                    • minkapinka Re: sukienka po 26.01.11, 15:00
                      monsoon wysyla dla Polski,
                      Jak dla mnie te sukienki są zbyt strojne, ale ja lubie bardzo prosty styl, moja córka jest typem raczej sportowym, a nie księzniczkowym.
                      • a-e-p Re: sukienka po 26.01.11, 15:39
                        Nie wszystkie sukienki Monsoon sa strojne. Moja corka lubi zwiewne sukienki, nie sztywne (odpada tafta), bez zbednych udziwnien (nic nie moze odstawać, przeszkadzac, drapac...) Wchodził w rachune jedwab albo batyst. Corka miała na przebranie podobna do tej (bez kwatka i na szerszych ramiaczkach) + bolerko
                        www.monsoon.co.uk/giselle-ivory-beaded-dress/invt/85823326/&bklist=icat,6,shop,children,girl,girldayandpartydresses,girlpartydresses
                        O dziwo nic nie podarła smile

Buty (takie same do sukienki komunijnej i na przebranie) kupowałam na All- pisalam wyzej, sukienke na ebay. Sukienki tez bywaja na All. Mozna bezposrednio przez strone.
                        • a-e-p Re: sukienka po 26.01.11, 15:42
                          Widze ze ta zalinkowana przeze mnie jest głównie z poliestru ! Za te cene powinna byc ze 100% jedwabiu, przynajmniej dotychczas mieli głównie jedwabne sukienki...
                          • patatajowa Re:buciki 26.01.11, 20:21
                            a'propos niedrogich butów komunijnych - info dla rzeszowianek smile
                            w Respanie na parterze na stoisku wyprzedazowym z butami duuuuży wybór butów dla dziewczynek w cenach od 23 do 59 zł, firmy Emel,Zarro i jeszcze jakies inne .
                            • a-e-p Re:buciki 26.01.11, 21:33
                              patatajowa napisała:

> a'propos niedrogich butów komunijnych - info dla rzeszowianek smile
                              > w Respanie na parterze na stoisku wyprzedazowym z butami duuuuży wybór butów dl
                              > a dziewczynek w cenach od 23 do 59 zł, firmy Emel,Zarro i jeszcze jakies inne .

Rezczywiscie mozna tam zaleźc perełki, chociaz jest mi nie po drodze W zeszłym roku kupilam małej sandały za 40zł f-my Agatha Ruiz de La Prada (ma je w sprzedazy Mivo)
                              • dammma Re:buciki 27.01.11, 02:33
                                Za tą cenę powinny być dobre gatunkowo.
                                A nie boicie się kupując buty wysyłkowo, że rozmiar będzie nie taki, albo niewygodne?
                                Nic nie mówicie o albach, które wkleiłam. Które się Wam najbardziej podobają?
                • blum123 Re: na przebranie 28.01.11, 17:42
                  Sama już nie wiem, ostatnio z koleżankami znalazłyśmy świetny sklep www.ubiory-komunijne.pl rewelacja wejdzcie i zobaczcie, my zamówiłyśmy i jesteśmy bardzo zadowolone
    • mama_misi Alby 27.01.11, 10:02
      Też mam córkę do komunii w tym roku. Wklejone przez Ciebie alby w większości mi się podobają, myślę że wybierając spośród nich kierowałabym się też ceną.
      • minkapinka Re: Alby 27.01.11, 10:30
        podejrzewam, ze cena jest podobna.
        Alby ok, moje zastrzeżenia budzi tylko stójka po szyją - może być gorąco i nie wszystkim jest ze stójką dobrze. Najbardziej podobają mi się białe, bez złotych dodatków.
        • dammma Re: Alby 27.01.11, 23:05
          cena będzie raczej podobna myślę, bo szyje je jedna pracownia i tylko wzór mam wybrać.
          Oczywiście bez stójki. Czyli najbardziej podoba Ci się ostatniw wzór z wszystkich?
          • blum123 Re: Alby 28.01.11, 17:43
    • blum123 Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 28.01.11, 17:44
      My zamówiłyśmy na www.ubiory-komunijne.pl i powiem szczerze jesteśmy bardzo zadowolone
      • dammma Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 28.01.11, 18:37
        byłam tam smile
    • saszanasza Re: widziałyście fajną sukienkę pokomunijną i alb 31.01.11, 13:24
      www.olli.pl/html/klw2007-2.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka