Dodaj do ulubionych

jaki fotelik?

22.01.11, 21:02
Dziewczyny zastanawiam się jaki fotelik kupić?
Mała wyrosła już z Ramatti Venus jest wysoka i w tym problem, jest jej niewygodnie i nie lubi już w nim podróżować. Ma prawie 3 latka i wagę 14,8kg. Nie wiem który wybrać, zastanawiam się nad kupnem fotelika, który nie ma wewn pasów tylko dziecko zapinane jest samochodowymi (np Maxi Cosi Rodi albo Graco Junior Maxi) Mam wrażenie że dobrze trzymają. Lepiej niż w ramatti bo tam z pasami za każdym ruchem fotelika jest poprawka. Teść kupił taki do swojego autka bo wnuków przybywa i moja córcia się w nim zakochała, jest jęczenie przy zapinaniu starego. Ale co z bezpieczeństwem?
Obserwuj wątek
    • zjawa1 Re: jaki fotelik? 22.01.11, 21:27
      Raczej kazdy fotelik z od 15-36 kg nie ma wlasnych pasow tylko zapina sie samochodowymi. Ja kupilam Moby z firmy Bebe confort i jestem bardzo zadowolona.
      Zanim kupisz kolejny fotelik wejdz na strone i sprawdz konkretny model, ktory Cie interesuje!
      Bowiem wiele fotelikow nawet bardzo znanych firm to niebezpieczne badziewia.
      Oto link:
      fotelik.info/
    • lenuszek Re: jaki fotelik? 22.01.11, 23:27
      zmień forum, podaję link
      forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      dowiesz się wszystkiego i z całą pewnością nie kupisz graco junior- to bardzo niebezpieczne badziewie
    • cibora Re: jaki fotelik? 23.01.11, 10:31
      Nasz Staś wczoraj przesiadł się do Maxi Cosi Rodi AP. Mówi, że mu bardzo wygodnie smile Staś ma 2lata i osiem miesięcy, ale jest duży 98cm i 16200. Fotelik ma najwyższe noty bezpieczeństwa i można ustawić kilka szerokości oparcia, co dla mnie jest dużą zaletą. No i jest solidny. To już nasz trzeci fotelik Maxi Cosi i ze wszystkich jesteśmy zadowoleni. I wiem, że moje dziecko jest w nich bezpieczne.
      I radzę kupować teraz, bo mają być podobno podwyżki cen (opinia pana ze sklepu).
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • lenuszek Re: jaki fotelik? 23.01.11, 20:43
        heheh pan ze sklepu ma pewnie ceny sporo wyższe niż jakikolwiek inny pan na allegro...
        • cibora Re: jaki fotelik? 23.01.11, 21:21
          lenuszek napisała:
          > heheh pan ze sklepu ma pewnie ceny sporo wyższe niż jakikolwiek inny pan na all
          > egro...

Dlatego, hehehe, kupiliśmy w sklepie internetowym smile
          Na allegro nienawidzę kupować. Nie znoszę bazarów smile
          Agnieszka
          --
          Staś (03.05.2008)
          • agazagie Re: jaki fotelik? 23.01.11, 22:33
            Dlaczego zaraz "bazarów"? My poszliśmy po fotelik dla Młodego do "Pati i Maksa" (jeden z bardziej znanych sklepów dziecięcych w Poznaniu). No i prawie kupiliśmy ale powstrzymało mnie to, że nie było go z nami a chciałam, żeby się do niego "przymierzył". A w domu z ciekawości weszłam na Allegro i znalazłam ten sam fotelik 200zł taniej (nowy). Więc nie miałam już oporów kupić w ciemno.
            • cibora Re: jaki fotelik? 24.01.11, 08:28
              O matko. No mi się kojarzy allegro z bazarem. To jest MOJE odczucie.
              A ja zmierzyłam dziecko w sklepie i kupiłam fotelik w sklepie internetowym 120zł taniej smile
              Agnieszka
              --
              Staś (03.05.2008)
    • mozyna Re: jaki fotelik? 24.01.11, 21:10
      To kup z isofixem. Bedzie bezpiecznie zamontowany. Dziecko bedzie korzystac z "doroslych" pasow.
      • kinmalek Re: jaki fotelik? 24.01.11, 21:38
        Żeby jeździć w takim foteliku musi ważyć 15 kilo,bo inaczej pas samochodowy może nie zadziałać i wzrostem musi być odpowiednia,pas nie może iść za wysoko.więc jeżeli już osiągnie odpowiednią wagę to i tak musisz iść i przymierzyć jak leżą pasy.Ogólnie foteliki 0d 15 kilo są zalecane dla wieku 3.5 wzwyż.Czytałam też ostatnio że bezpieczniej dla dziecka jest jeżeli jeździ w foteliku ze swoimi psami do póki się da,tzn.do póki się mieści.o foteliku mówi się że jest za mały wówczas jak linia oczu zrówna się z linią krawędzi oparcia fotelika.
        • lenuszek Re: jaki fotelik? 24.01.11, 22:43
          no i w ten właśnie sposób większość 3-latków nie jeździ w fotelikach z 5-cio punktowym pasem bo zwyczajnie z nich wystają im głowy
          • kinmalek Re: jaki fotelik? 25.01.11, 00:04
            Pół głowy może wystawać.Bez przesady że wiekszość,moja córka jest wysoka a jeszcze się mieści.Owszem gdyby wagowo pasowała do fotelika od 15 kilo to bym ją przesadziła ale jeszcze muszę ją jeszcze podtuczyć,teraz bałabym się że w razie ostrzejszego hamowania pas nie zadziała i wyleci jak z procy.

Podstawowe kryteria zmiany fotelika na większy to:

1) waga dziecka przekracza dopuszczalny limit dla danego fotelika

2) dla fotelików 0-13 kg - głowa, a dla pozostałych fotelików - linia oczu wystają ponad górną krawędź oparcia fotelika

3) pasy uprzęży fotelika nie dają się poprawnie zapiąć,
            (problem zbyt krótkich pasów pojawia się głównie w wąskich fotelikach 0-13 kg, najczęściej w okresie zimowym)
            • cibora Re: jaki fotelik? 25.01.11, 09:27
              U nas akurat głowa wystaje mało, ale nie mieści się wszerz, w grubej kurtce smile Szczerze powiedziawszy nie podobał mi się pomysł zamiany fotelika na większy już teraz, ale dziecko mi wrzeszczy, że mu za ciasno. A nowym zachwycone smile
              Agnieszka
              --
              Staś (03.05.2008)
            • lenuszek Re: jaki fotelik? 26.01.11, 20:33
              jak dziecko waży14kg to można wozić już podobno w foteliku od 15kg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka