02.02.11, 12:17
Czy któras zamawiała ta sukienke bardzo mi sie podoba tylko sie zastanawiam czy ona sportowa czy bardziej elegancka chciałam dla córki naallegro.pl/next-sukienka-w-paseczki-i-sweterek-2-3l-353693-i1434861310.html komunie i niewiem czy zamówic
Obserwuj wątek
    • mielin Re: sukienka 02.02.11, 12:19
      Sportowa...
    • kinder0610 Re: sukienka 02.02.11, 12:33
      moim zdaniem sportowo - plażowe, jak dla mnie nie na komunie
      • bruni76 Re: sukienka 02.02.11, 12:48
        kinder0610 napisała:

> moim zdaniem sportowo - plażowe, jak dla mnie nie na komunie

E tam...
        A kto powiedział że na komunię muszą być kokardy, falbany, "fiszbiny" w sukience?
        Zależy co kto lubi.
        Ja np. założyłabym taką sukienkę na komunię.
        Moja starsza córka w ubiegłym roku na ślub i wesele ubrana była w sukienkę właśnie typu sportowego. Z kapturem na dodatek tongue_out
        Jeszcze przyjdzie czas na wspomniane prze zemnie wcześniej falbaneczki, koroneczki itp.
        Bo jak dla mnie takie małe dziecko w tych wszystkich "sztywnych" kieckach wygląda jak stare malutkie tongue_out

• clio_yaga Re: sukienka 02.02.11, 13:19
          bruni76 napisała:

> kinder0610 napisała:
          >
          > > moim zdaniem sportowo - plażowe, jak dla mnie nie na komunie
          >
          > E tam...
          > A kto powiedział że na komunię muszą być kokardy, falbany, "fiszbiny" w sukienc
          > e?
          > Zależy co kto lubi.
          > Ja np. założyłabym taką sukienkę na komunię.
          > Moja starsza córka w ubiegłym roku na ślub i wesele ubrana była w sukienkę właś
          > nie typu sportowego. Z kapturem na dodatek tongue_out
          > Jeszcze przyjdzie czas na wspomniane prze zemnie wcześniej falbaneczki, koronec
          > zki itp.
          > Bo jak dla mnie takie małe dziecko w tych wszystkich "sztywnych" kieckach wyglą
          > da jak stare malutkie tongue_out

A czy dla Ciebie nie ma alternatywy pomiędzy sportową sukienką a "sztywną kiecką"? Wg mnie jest tego całe mnóstwo i nawet dla małej dziewczynki można wybrać coś eleganckiego ale równocześnie wygodnego, co w wykorzysta się również później. A czy przyjdzie czas na koronki i falbanki? Nie wiem, moja ma 9 lat i najwyraźniej jej czas jeszcze nie przyszedł.
          • bruni76 Re: sukienka 02.02.11, 13:27
            clio_yaga napisała:

> A czy dla Ciebie nie ma alternatywy pomiędzy sportową sukienką a "sztywną kieck
            > ą"?
            Wg mnie jest tego całe mnóstwo i nawet dla małej dziewczynki można wybrać c
            > oś eleganckiego ale równocześnie wygodnego, co w wykorzysta się również później

Wiesz, to zależy od upodobania (w tym wypadku matki) bo jak sądzę autorka wątku ma malutką jeszcze córeczkę i nie sądzę aby ta miała już swój gust tongue_out

> . A czy przyjdzie czas na koronki i falbanki? Nie wiem, moja ma 9 lat i najwyra
            > źniej jej czas jeszcze nie przyszedł.

O matuchno!
            Poważnie?
            A ja myślałam że 5-cio letnie dziewczynki "chadzają" do przedszkola już właśnie w sukienkach "wykokardowanych" i "wyfiszbonowanych" tongue_out
            Np. mojemu dziecku NIGDY nie założę sukienki tego typu (czytaj, kokardki, duperele) bo najzwyczajniej na świecie mnie się one nie podobają.
            A póki mam jeszcze jakiekolwiek zdanie co do ubioru własnego dziecka - będę ubierała tak jak chcę...
            Założycielka wątku wkleiła link do sukienki, która nota bene Jej się podoba, i jak sądzę też nie lubuje się w tych wszystkich "sztywniactwach".
            trochę luzu dziewczyno - i nie traktuj wszystkiego co się tu pisze całkiem poważnie tongue_out

• kinder0610 Re: do bruni 02.02.11, 15:36
              i po co tyle uszczypliwości. Koleżanka spytała jaka to sukienka, dziewczyny w tym i ja wyrażamy opinie i żadna z nas nie powiedziala, że ma szukać falban itp. Są pewne uroczystości, które wymagają eleganckiego stroju np. KOmunia. Chodzi może o zachowanie pewnego szacunku dla uroczystości, osób tam znajdujących itp. Może warto byłoby uczyć dzieci poczucia smaku i stylu i wyczucia. I wcale nie jestem za strojeniem w falbany, ale zawsze jest jakiś kompromis. Wiesz to mniej więcej tak jak iść w szpilkach na plażę. smile A ta zalinkowana sukienka wygląda akurat jak dla mnie typowo plażowo - sportowo - marynarsko.
              • bruni76 kinder 02.02.11, 15:45

Ależ jakie "uszczypliwości"?
                Przecież napisałam żeby szanowna koleżanka nie brała wszystkiego tego co się tu pisze na serio...
                No i bez przesady: inni "stroją" dzieciaki w garniturki (swoją drogą brrrrr), sukienki typu "wyjściowa", a niektórzy wolą (w tym ja) sukienki tego typu co zalinkowała autorka wątku.
                A w czym Ona jest gorsza od sukienki tzw. bardziej "eleganckiej"?
                To że jest w paski?
                Nie rozumiem...
                Zakładasz do tego fajne balerinki, fajny sweterek (jeśli pora tego wymaga), np. fajny kapelusik i jest OK.
                Ja nie wiem: co wy wszystkie (no na razie 3) uparłyście się że tej sukienki "nie można" założyć na komunię?
                A co do pójścia w szpilkach na plażę - oj, chyba byś się zdziwiła jak niektóre laski się tam stroją tongue_out
                • patatajowa Re: do bruni 02.02.11, 16:42
                  bruni76 napisała:
                  > A w czym Ona jest gorsza od sukienki tzw. bardziej "eleganckiej"?To że jest w paski?
                  > Nie rozumiem...
                  no to szkoda ze nie rozumiesz ze taka sukienka nie nadaje sie na taka uroczystość.
                  > Zakładasz do tego fajne balerinki, fajny sweterek (jeśli pora tego wymaga), np.
                  > fajny kapelusik i jest OK.
                  jest ok, sukieneczka sama w sobie śliczna, ale nigdy nie widziałam dziecka przystępującego do komuni w tego typu sukience- tzn. nie całej białej i w kapeluszu.
                  widac w moich stronach zacofanie- nie idziemy z duchem czasu ale to i dobrze akurat w tej kwestii wink

> Ja nie wiem: co wy wszystkie (no na razie 3) uparłyście się że tej sukienki "ni
                  > e można" założyć na komunię?
                  no to jestem 4 co sie upiera ze to absolutnie nie jest sukienka na uroczystosc tego typu w kosciele.
                  a założyc owszem mozna- współczuje tylko dziecku spojrzen kolezanek- no ale bedzie oryginalne i wyróżniające sie....
                  • emtii Re: do bruni 02.02.11, 18:21
                    patatajowa napisała:jest ok, sukieneczka sama w sobie śliczna, ale nigdy nie widziałam dziecka przystępującego do komuni w tego typu sukience- tzn. nie całej białej i w kapeluszu.
                    > widac w moich stronach zacofanie- nie idziemy z duchem czasu ale to i dobrze akurat w tej kwestii wink[/i]
                    > no to jestem 4 co sie upiera ze to absolutnie nie jest sukienka na uroczystosc
                    > tego typu w kosciele.
                    > a założyc owszem mozna- współczuje tylko dziecku spojrzen kolezanek- no ale bed
                    > zie oryginalne i wyróżniające sie....

Ale ja zrozumiałam,że założycielka wątku chciałaby tę sukieneczkę dla dziewczynki,która będzie gościem na komunii,a nie "komunistką" samą w sobiesmile
                    Uważam,że dla gościa sukieneczka z eleganckimi balerinkami + sweterkiem/bolerkiem jest jak najbardziej ok.
                    • patatajowa Re: do bruni 02.02.11, 19:34
                      autorka napisała: "chciałam dla córki na....komunie i niewiem czy zamówic "
                      zrozumiałam tak jak jest napisane smile
                      na "pokomuni" , dla młodszej siostry, goscia itp jest super byle nie występowała w roli głównej wink
                    • bruni76 Re: do bruni 02.02.11, 21:47
                      No widzisz emtii - ja właśnie też tak zrozumiałam, dlatego tak się tu wymądrzam suspicious
                  • bruni76 Re: do bruni 02.02.11, 21:46
                    patatajowa napisała:

> no to jestem 4 co sie upiera ze to absolutnie nie jest sukienka na uroczystosc
                    > tego typu w kosciele.

eeee, chyba nie doczytałam tongue_out
                    Ja cały czas myślałam że autorka wątku idzie DO KOGOŚ na komunię i chce córę tak wystroić, no bo jeśli chodzi o komunię własnego dziecka w takiej kiecce - no to wycofuję wszystko co tu napisałam.

• porzeczka123 Re: sukienka 02.02.11, 16:19
      a mi ta sukienka bardzo się podoba. Kwestia czy ubrać ją na Komunie zależałaby od kilku kwesti: dopytałabym sprzedającego jaki to jest materiał - jeśli bawełna taka jak T-shirt to chyba na Komunie bym nie ubrała, no i czy jest rękaw - bez rękawa też bym nie ubrała.
      Dochodzi kwestia pogody, czasem w maju snieg pada.
      Sukieneczka sliczna, jak dla mnie połączenie bieli i granatu jest eleganckie i do tego ten biały sweterek! Jak ubierzesz córe w eleganckie buciki i ładnie uczeszesz, nie będzie wyglądać plażowo.
      Cały czas mam na myśli dziewczynke, która jeszcze nie przystępuje do I Komunii.
      • monix123 Re: sukienka 02.02.11, 19:23
        Jako dla gościa na kom. jak najbardziejsmile
        Mi sie podoba.
        • 01laura02 Re: sukienka 02.02.11, 20:34
          Dziekuje za wszystkie wypowiedzi córeczka bedzie miała 2,5 roku w maja i nie ona idzie do komunie tylko jej brat i tak własnie sie zastanawiam wiadomo ze duzo zalezy od pogody ale chyba zamówie najwyzej wynosi w inny dzien,jeszcze domówie jej tenisówki co dziewczynka ma na sobie i bedzie fajnie wygladac.
          • dag_dag Re: sukienka 02.02.11, 21:26
            Według mnie to wcale fajnie wyglądać nie będzie, ja Ci odradzam ten zestaw na komunię, w tej cenie można kupić coś nieco bardziej odpowiedniego. W moim odczuciu sukienka jest z tych codziennych, bardziej na plażę niż na taką uroczystość. A w takich tenisówkach moje córki biegają po parku. Te granatowe ze zdjęcia (i czerwone) oglądałam wczoraj w sklepie, to tenisówki na białej gumie, noski mają zamszowe i nijak to eleganckie buty nie są. Świetnie wyglądają na placu zabaw, a nie w kościele. Pomyśl może jeszcze.
          • patatajowa Re: do laura 02.02.11, 21:37
            no widzisz a jakbys to napisała od razu w pierwszym wątku to post nie wywołałby takich emocji tongue_out
            dla młodszej siostry komunisty śmiało kupuj smile
            ale bez tenisówek.
            • bruni76 Re: do laura 02.02.11, 21:50
              patatajowa napisała:

> no widzisz a jakbys to napisała od razu w pierwszym wątku to post nie wywołałby
              > takich emocji tongue_out
              > dla młodszej siostry komunisty śmiało kupuj smile
              > ale bez tenisówek.

hehe i co? i co?
              Miałam racje dziewuchy! suspicious
              Zdziwiłabym się gdyby autorka wątku chciała taką sukienkę dla dziecka na jego własną komunię tongue_out
              Czyli wychodzi patatajowa na to, że to Ty nie umiesz czytać big_grin tralalalalalalala big_grin big_grin big_grin

• patatajowa Re: do laura 02.02.11, 22:32
                bruni76 napisała: > Czyli wychodzi patatajowa na to, że to Ty nie umiesz czytać big_grin tralalalalalalal
                > a big_grin big_grin big_grin>
                no fakt, wychodzi na to ze nie umiem czytac w myslach wink
                przeczytałam dokładnie to i tylko to co było napisane,
                bez zagłębiania się "co autorka miała na myśli" smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka