Dodaj do ulubionych

Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1,5roku

26.04.04, 16:23
Cześć,
we wrześniu urodzi się nam synek a przypuszczam że do tego czasu nie uda się
namówić półtorarocznej wówczas Zosi do spacerowania wyłącznie na własnych
nóżkach - choć już teraz mając roczek głównie biega na spacerkach. Mam więc
do Was pytanko. Czy są wózki które umożliwiają "transport" maluszka i jego
starszej siosty - "dwa w jednym"? Jeśli tak - podajcie mi proszę rodzaje i
ich użyteczność. Bo czy na przykład dla dziewczynki półtorarocznej półeczka z
tyłu wózka do stanięcia na chwilkę wystarczy czy musi jeszcze mieć możliwość
położenia się? Z góry bardzo dziękuję za Wasze wskazówki.

Pulka
Obserwuj wątek
    • aprze Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 26.04.04, 16:36
      Cześć
      Ja widziałam u pani, że miała wózek spacerówka Chicco dla bliźniaków. Różnica między dziećmi chyba taka jak u Ciebie lub mniejsza. Dla tego mniejszego miała coą takiego podobnego do gondolki, lecz biki były miękie tylko spód twardy
      Pozdrawiam
      Aga
    • marzek2 Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 26.04.04, 22:30
      Wiesz co, myśle, że zależy to od dziecka (starszego rzecz jasna smile). Znam mamy,
      które miały rok odstępu między dziećmi i starsze grzecznie dreptały przy wózku
      (w "dawnych czasach, gdy nie było podwójnych wózków).
      My kupiliśmy kiedyś wózek ABD Design TANDEM, ale nie polecam. Straszna kobyła,
      ciężki, ledwo mieści się w drzwiach sklepowych, a o wyniesieniu na piętro nawet
      nie marz... ledwo mieści się do bagażnika. Nie kupiliśmy innego, czego potem
      żałowałam, niestety nie pamiętam firmy. Był to normalny wózek (taki gdzie
      "gondola" dla maluszka dawała się potem stopniowo podnosić aż do siedzenia), na
      który było nakładane takie "siedzonko" dla starszego. BYło ono gdzieś w okolicy
      nóżek maluszka i było zdejmowalne, więc gdy starsze już nie będzie potrzebować,
      można po prostu zdjąć o po krzyku. Moim zdaniem dobre rozwiązanie. Jedyny
      mankament to fakt, że starsze nie jest pod budką w razie deszczu, trzeba brać
      pelerynkę czy coś. Nadstawka jeżdżąca do stania dla starszego jest dobra, ale
      wydaje mi się, że Twoja córeczka może być na to jeszcze za mała, poza tym, jeśli
      będziesz karmić piersią na dworze to jak ją upilnujesz, żeby sobie gdzieś nie
      "poszła". To była moja główna wątpliwość i dlatego kupiliśmy wózek podwójny.
    • poleczka2 Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 26.04.04, 23:06
      Ja mieszkam w Wlk Brytanii i tutaj jest za trzęsienie wózków dla dwojga dzieci.
      Ja sama zakupiłam taki parę dni temu. Są dwa rodzaje: tandem i jedno dziecko
      obok drugiego. Tandem ma taką zaletę, że łatwiej wjechać do sklepu ale jest tak
      ciężki, że ja nie byłam w stanie podnieść do góry przyednich kół żeby np
      wjechać na krawężnik. Jeden obok drugiego są najlepsze chociaż niestety trzeba
      mieć duży samochód do transportu i w drzwi nie wchodzą tak łatwo. Ja mam swój z
      Mothercare, wiem że Mothercare ma sieć w Polsce, możesz zajrzeć na ich stronę
      żeby dowiedzieć się o wybór, na pewno jest dowóz takich rzeczy też. Pozdrawiam.
      • mruwa9 Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 27.04.04, 00:07
        Wózek- parasolka dla bliźniaków wydaje się sensownym wyjściem, Jedna z firm
        (nie pamiętam, która) wypuściła takie łączniki - skręcane na śrubę - które
        pozwalają połączyć ze sobą obok siebie dwa wózki -parasolki, żeby zrobić z nich
        jedną całość. Nie wiem, czy jasno się wyraziłam. Te łączniki pasowały wyłącznie
        do wózków firmy, której nie pamiętam, ale może jakiś ślusarz czy inna złota
        rączka jest w stanie zrobić coś takiego uniwersalnego: 2 łączniki, jeden
        mocowany nieco poniżej rączki, drugi nisko, przy kołach. Takie wyjście może
        mieć jeszcze jedną zaletę: gdy starsze dziecko wyrośnie z wózka, rozpina się je
        i używa tylko jednego. Można też rozważyć "deskorolkę" przypinaną do wózka
        głębokiego, choć półtoraroczne dziecko chyba do niej jest za małe...
    • trapet Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 27.04.04, 11:04
      Czesc Pulka,

Ale fajnie, ja tez urodze we wrzesniu synka, i tez starsze dziecko (ale u mnie
      to chlopiec, Kosma) bedzie wtedy mialo 1.5 roku!
      Ale moj Kosmus na razie jeszcze sam nie chodzi (tylko za raczki). Ja tez nie
      wiem jak rozwiazac problem spacerow z dwojka... Zwlaszcza ze Kosma juz teraz
      nie bardzo chce siedziec w normalnym wozku (szybko mu sie to nudzi). Ja licze
      troche na to ze jednak we wrzesniu-pazdzierniku bedzie juz na tyle dobrze
      chodzic ze bede mogla go prowadzic przy wozku Juniora... Ale moze to utopia??
      Sama nie wiem...

Ola
      • pulka1 Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 27.04.04, 13:26
        Bardzo Wam dziękuję za rady. Widzę że uniwersalnego rozwiązania nie ma - pewnie
        trzeba poczekać i faktycznie sprawdzić jak się będzie moja Zosia "sprawowała"
        we wrześniu - a może nawet później - bo przecież z Maluszkiem nie będę na
        początku wychodziła na długie spacery - które Zosi będą się należały - może
        babcia pomoże smile i wtedy potrzebuję jeszcze przez miesiąc dwa osobne wózki smile

Pozdrawiam,

Pulka
        • legatsc Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 28.04.04, 17:33

Testowaliśmy wózki na trzech dwójkach naszych dzieci w podobnym odstępie wieku
          (obecnie 6.5, 4.5, 3, 1.5), lubimy leśne wycieczki, więc wózek był "intensywnie
          używany":

1) Bebe-comfort - spacerówka z gondolą z podestem do stania, koła skrętne

Sprawdzało się doskonale przy 2 letniej różnicy. Podwozie nie wytrzymało zbyt
          długo, a serwis nie umiał naprawić starego modelu (2 lata). Do dziś używamy
          nosidełka, w które można było zmienić spacerówkę - jest doskonałe. Obecnie
          dostępne modele są delikatniejsze.

2) ABC Design TANDEM - spacerówka, koła skrętne
          Rozwiązanie doskonałe dla osób o dużej sile - szczególnie jeśli z przodu siada
          starsze dziecko. Kółka wrażliwe na każde zanieczyszczenie - niemiłosiernie
          skrzypią - ale łatwo się czyszczą. Zastanawiamy się na oddaniem tego wynalazku.

3) Hauck - spacerówka pojedyncza - koła skrętne
          W ramach odreagowania po ABC. Drugie dziecko jeździło na dachu spacerówki -
          jest bardzo drobne i spokojne. Wysiadło podwozie, ale miało prawo bo jeździła
          cała trójka (syn preferował kosz na zakupy). Obecnie dostępne modele mają mniej
          solidną konstrukcję budki.

4) "Emalyounga" - duże koła
          Podwozie wydaje się nie do zdarcia (koła łożyskowane). Drugie dziecko korzysta
          z podstawki pod nogi ze spacerówki jako siedzenia. Wózek dobrze wyważony
          o "terenowym zacięciu".

Osobiście polecam ten ostatni, najłatwiej jeździć. Jedyny problem to, że w nie
          w każdym aucie się zmieści bez rozłożenia i zdjęcia kół (choć zajmuje to 5
          sekund).

pozdrawiam

Andrzej
    • mamajul Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 27.04.04, 13:33
      Dla maluszka to sama pewnie wiesz, ze gondola najlepsza, ale jak się nie ma co
      się lubi wink.......
      Do spcerówki emaljunga można dokupić siedzonko naczepiane . Takie krzesełko.
      SAme spacerówki sa dosć drogie, ale uzywane można kupić w świetnym stanie (bo
      te wózki sa niezdzieralne, wiem bo mam smile
      A jak twój półtoraroczniak podrośnie to moze zamiast w nakłaanym siedzonku
      jeżdzić na doczepianej deskorolce "- takiej deseczce na kółkach przed mamą....
      TYlko maluszek musiałby mieć wkładkę do tej spacerówki z usztywnianym dnem...Bo
      sama spacerówka jest wysoka i rozkłada się na płasko......

• aka10 Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 28.04.04, 17:53
        Znajoma ma Twin Cerox,Emmaljunga i bardzo sobie chwali.Dla mlodszego dokupila
        nosidelko.Pozdrawiam.
      • mamamonika Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 28.04.04, 17:59
        Hej,
        będę miała ten sam problem - w lipcu spodziewamy się maluszka, różnica wyniesie
        właście 1,5 roku. Ja osobiście zamierzam po prostu dokupić spacerówkę-parasolkę
        (ale dobrej jakości i nie na plastikowych kółkach) dla małej (powoli wysiada
        już z wózka) i gondolkę dla małego. Mamy obecnie wózek bebe-confort air, jest w
        ofercie tej firmy także stelaż dla bliźniaków (twin air) pozwalający na
        łączenie gondolki ze spacerówką. Nasz stelaż ma także podkładkę do jeżdżenia
        dla starszaka (teraz z upodobaniem korzysta z niej nasz czterolatek wink.
        Podobno stelaż twin air to bardzo fajne rozwiązanie, do tego można jedno
        siedzisko w razie potrzeby odczepić i masz wózek pojedynczy, a nie landarę dla
        bliźniaków.
        My najprzypuszczalniej zdecydujemy się na dwa wózki z powodu takiego, że często
        małą będzie się ktoś opiekował (Dziadkowie), a jeden wózek jest raczej mało
        podzielny (za wyjątkiem łączonych spacerówek Emmaljungi). Ale chyba jednak
        spacerówka dla zupełnego niemowlaka to taki sobie pomysł.
        To tyle z mojego rozeznania i przemyśleń
        Pozdrawiam
        Monika
    • mamuna2 Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 28.04.04, 21:24
      Peg-perego duette. U mnie różnica 2lata 2 miesiące. Swietny wózek typu tramwaj,
      wjedziesz do każdego sklepu, na krawężnik wjeżdża sam nie trzeba
      wpychać.Solidna tapicerka, dowolne ustawienie fotelików. Jeżdziłam nim po lesie
      bez problemów. Super. Bebe confort dla bliżniaków to kosztowna pomyłka.
      Pozdrawiam M.
    • kamami Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 03.05.04, 12:06
      Nie wiem czy dobrze myślę, ale w emmaljundze krzesełko można chyba też doczepić
      do gondoli. Ja miałam spacerówkę po starszym więc dokupiłam krzesłko i wkładkę
      usztywniającą. Sprawdza się rewelacyjnie, szcególnie jeśli się chodzi na
      spacery samemu. Mój starszy syn też chodził na spacery bez wózka jak miał 1,5
      roku - ale jak zobaczył wózek a w nim brata to reakcja była jedna do wózka.
      Wózek jest dobrze wyważony nie jest wywrotny, nawet jak starszy sobie w nim
      podskakuje.
    • nata76 Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 03.05.04, 12:52
      Witaj,u mnie podobna różnica. Prze pierwszy rok uratowała mnie Emalijunga.Jest
      to spacerówka rozkładana na płsko i takie siodełko dla starszego. Kupiłam
      używane na Allegro. Bez tego wózka pewnie bym na dłuższe spacery nie chodziła.
      Mogę Ci przesłać zdjęcie ,a jeśli chcesz,to tanio odsprzedam. Pozdrawiam,nata
      natkarotka@poczta.onet.pl
    • maksiu103 Re: Jaki wózek jeśli różnica między dziećmi to 1, 04.05.04, 19:58
      Ostatnio widziałam na aukcjach internetowych www.allegro.pl specjalne wózki dla
      dzieci "rok po roku".
      Przypominają wózki spacerowe bliźniacze ale jednak trochę są inne.Wózki są
      używane więc nie kosztują dużo,można się skusić.Za firmowy wózek zapłacisz
      połowę ceny albo nawet mniej...
      Miałam podobny problem ale różnica wieku jest większa bo trzy lata.
      Starszy synek to leniuszek,czasami był też zazdrosny i pchał się do wózka.
      Oj! Męczyłam się na spacerach.
      Na wakacje pożyczyłam wózek typu parasolka i gdy marudził wkładałam go do
      niego,ale oczywiscie do tego drugiego wózka musi być druga osoba...
      Radzę Ci zajrzyj na allegro przynajmniej zobaczysz jak one wyglądają.
    • rattenbury Buggy lub Kiddy Board 08.05.04, 09:19
      Polecam Buggy Board. Jest wprawdzie przeznaczona dla dzieci w wieku od 2 lat,
      ale będzie służyła przez lata. To najlepszy zakup jaki zrobiłam. Są także Kiddy
      board tej samej firmy (szwedzkiej Lascal; adres chyba www.lascal.com)w
      zależności od wózka. Kiddy Board pasuje do tradycyjnych lekkich spacerówek,
      natomiast Buggy Board do nowego typu, np trzykołowych. Widziałam także włoską
      dostawkę,coś w rodzaju schodka na której dziecko może usiąść. Nie pasowała
      akurat do mojego wózka(Mamas&Papas). Proponuję poszperanie po internecie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka