Dodaj do ulubionych

toyota yaris-porada czy to fajne auto

04.03.11, 21:53
mam duze auto, niedawno mniejsze sprzedane. nie potrzeba nam dwoch ale maz robi tak syf we wspolnym samochodzie,ze mam tego auta dosyc (meza pod tym wzgledem tez!) i na potrzeby doraznej jazdy (czestej) chce kupic sobie nowe auto-toyote yaris- tylko dla mnie i dzieci (drugie w drodze). glowne pytanie czy zmieszcze w bagazniku spory, trojkolowy wozek)?
chyba najlepiej jak juz kupie wozek jechac z nim do salonu i zobaczyc czy da sie go upchnac?
a jakie sa modele? 3 i 5 drzwiowe? to jaki wygodniej?
dodam, ze nigdy nie mialam toyoty. jesli jednak nie takie auto to jakie inne max do 50 tys?
Obserwuj wątek
    • moofka Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 04.03.11, 22:02
      maz moj wlasnie ma yarisa zastepczego z serwisu i przeklina na niego strasznie
      ale ja nie wiem o co chodzi, bo sie na autach nie znam i mi wystarczy zeby auto jechalo smile
      najwiekszy bagaznik jaki widzialam w osobowkach ma skoda octavia
      wiekszy tez niz ktorakolwiek z toyot jaka znam - yaris, corolla czy avensis
      tam wchodza na raz dwa wozki i fotelik
      i jeszcze kilka mniejszych rzeczy smile
      • agazagie Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 04.03.11, 23:32
        Hola, hola... mamy avensis - bagażnik jest ogromny, niewiele mniejszy od octavii. A dzięki nadwoziu liftback baaaardzo pakowny.

Co do yariski... strasznie mi się nie podoba. Wolę już corollę.
      • imasumak Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 07.03.11, 12:58
        O tak, kilka lat jeździliśmy octavią - bagażnik wydaje się bez dna. Trudno wymagać od t. Yaris, czy Corolli podobnej pakowności - to jednak dużo mniejsze auta.
        • agazagie Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 07.03.11, 14:38
          Eee.... moja siostra ma właśnie corollę liftback i bagażnik jest bardzo pakowny. Spokojnie mieścił się duży wózek (gondola) bez rozkładania na części pierwsze a i torba podróżna również. Wszystko się właśnie rozchodzi o ten typ nadwozia. Liftback jest pakowniejszy niż sedan.
    • nangaparbat3 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 04.03.11, 22:13
      Jeździłam yariską przez 7 lat, teraz mam nowe, większe auto, i za tamtą płaczę i płaczę. Ale ona była jeszcze z tych pierwszych, skladanych w Japonii, następne podobno nie dorownywały jakością.
      Na "po mieście" jest idealna, w ogole poręczna, przyjazna, wygodna. Ja nią jeździłam i w trzy osoby na wakacje - nie narzekałam.
      Ale jeśli będziesz wozic dzieci, to koniecznie pięciodrzwiową.
      Co do wózka w bagażniku nie mogę się wypowiadac - nie woziłam.
      • anulla1 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 04.03.11, 22:17
        Yariska ma bardzo mały bagażnik, także weź to pod uwagę. I koniecznie 5drzwiowa bo bardzo trudno w 3 drzwiowej zamontować fotelik zwłaszcza tyłem do kierunku jazdy.
    • mamgabi Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 04.03.11, 22:15
      Ósmy rok jeżdżę Yariską. Z każdej strony obstukany ale przebieg bezawaryjny. Idealny na zakupy, jazdę do przychodni czy przedszkola. Oczywiście tylko 5 dżwiowy. Woziłam w nim tylko PP atlantico. Trójkołowiec musisz przymierzyć w salonie.
      • agazagie Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 04.03.11, 23:33
        Ja przepraszam za off topic... ale powalił mnie zapis "5 dżwiowy". W życiu by mi do głowy nie przyszło, że tak to można napisać :]
    • malbuj74 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 04.03.11, 22:26
      Ja niedawno sprzedałam yariske 3-drzwiową. Jeździłam nią 7 lat. Ponad 4 lata z pierwszą córką i ponad pół roku z dwójką dzieci. Produkowana była we Francji. Bez awaryja i w 100% cudowna. Strasznie żal mi było rozstawać się z nią.
      Bagażnik mały a wózek kupowaliśmy taki, aby się do niego zmieścił. Co do fotelika samochodowego to mnie się go fajnie wkładało i wyciągało, ale ja miałam baze do fotelika. Starsza już sama wskakiwała na swój fotelik.
    • czar_bajry Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 04.03.11, 22:42
      lilka nie kompromituj się, skoro masz auto i jesteś kierowcą to chyba wiesz co wygodniejsze przy dzieciach-3 czy 5 drzwiowe? a do yariski trójkołowiec się nie zmieści. Chyba że koła zdejmiesz albo jakoś stelaż z przodu upchniesz.
      Autko fajne i dobrze się prowadzi.
    • jolinka102 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 00:01
      Polecam toyote yaris verso. Auto ma calkiem pakowny bagaznik no i miejsca dla psazerow tez calkiem sporo.
      • bi_scotti Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 00:26
        Yaris jest the best smile ale jak bym miala wozic wozek to raczej bym kupila Honda Fit (czasem w PL modele maja inne nazwy, chodzi mi o to: cincinnatiautoworks.com/yahoo_site_admin/assets/images/07_Honda_Fit_side_mfr_430.142132914.jpg
        Piekne to moze nie jest ale pakowne i wysmienicie rozwiazane w srodku. I pali prawie tak malo jak Yaris.
    • laminja Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 01:29
      wózek się do bagażnika nie zmieści, jak włożysz fotelik za siedzenie pasażera to zrobi się ciasno.
    • lilka69 no to dostalam porady! :-) 05.03.11, 07:19
      polowa na tak, polowa na nie smile

stanelo jednak na tym ,ze 5-drzwiowa, ok.
      tym autem bede jezdzic tylko ja i dzieci, w trojke to sie raczej zmiescimy, tylko ten bagaznik mnie martwi... na wycieczki rodzinne mamy jeszcze samochod duzy kombi.

porady dot. innych aut nie wchodza w gre(choc dziekuje!), chyba sa drozsze? a jednoczesnie na pewno nie uskladamy wiecej niz 50 tys przez pol roku i za tyle bedziemy mogli kupic drugie auto.

a moze panda? a moze fiat 500? ale to to juz chyba bardzo male? a moze jakis maly nissan?

widze babki w malych autach, podobaja mi sie wszystkie! znaczy auta, nie babki. nie mam preferencji co do marki, moze byc be zadecia.
      • olifra1 Re: no to dostalam porady! :-) 05.03.11, 07:41
        polecam sprawdzić kia venga, cenowo to samo co toyota yaris a wielkością nieporównywalnie większa. mam teraz yaris (ale tą poprzednią wersję), którą będę sprzedawać i w pierwszej wersji miałam zamienić na nową yariskę, ale właśnie ze względu na bagażnik i ogólnie na ilość miejsca w środku chyba zdecydujemy się na vengę
      • czar_bajry Re: no to dostalam porady! :-) 05.03.11, 13:34
        któraś już poradziła- verso kupsmile
      • ella_nl Re: no to dostalam porady! :-) 05.03.11, 13:35
        A ja Ci polecam Opla Merivę. Duży bagażnik, wygodny i rodzinny. Nie zamieniłabym go na żadne inne autosmile
      • laminja Re: no to dostalam porady! :-) 05.03.11, 20:11
        nie wszystkie małe samochody mają tak małe bagażniki. Renault Clio i Opel Corsa mają całkiem spore. A clio ma też wersję przedłużoną - a la kombi, całkiem zgrabną. Musisz pojeździć po salonach i pooglądać.
    • dagmaralodz77 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 08:53
      po pierwsze: jakie roczniki cie interesują
      po drugie jaka pojemnosc i ile kucy cie statysfakcjonuje
      Moim zdaniem to auto nie nadaje sie dla kobiety z dwojka dziecki... zapakowanie wozka to meczarnia.... sa inne auta bardziej "komfortowe" dla dzieciaków i wózka!!!!
      • izak31 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 09:20
        ja osobiscie nie lubie yaris ale moze jestem uprzedzona bo jestem w trakcie zdawania prawa jazdy wink. jesli mieszkasz w w-wie to pochodz po komisach lub firmach leasingowych bo teraz szkoly jazdy pozbywaja sie yaris i byc moze bedzie mozna tanio kupic uzywana.
        Jesli bedziesz kupowac nowa to wez 5 biegową, 6 lubi gasnac.
        zamiast yaris to juz moze fiat panda (ale nie wiem jaki tam jest bagaznik). kia tez jest dobrym pomysłem.
        • agazagie Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 09:26
          Używaną yariskę, tfu... jakikolwiek samochód ze szkoły jazdy??? Czy ty na łeb upadłaś? Dwu-, trzyletnie auta nadają się od razu do kapitalnego remontu.
          • izak31 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 09:29
            to zalezy. sama jezdziłam yaris 6-biegową, która była niedawno wzieta w leasing. Poza tym nie wiemy jaką kwotą dysponuje autorka. Co do remotnu ostatnio remontowałam Vw tourana - bolalo, fakt ale i tak w sumie to kosztowało taniej niz nowy. Na pewno remont yaris byłby tanszy.
            • agazagie Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 10:35
              >Poza tym nie wiemy jaką kwotą dysponuje autorka.

Jak nie wiemy, jak wiemy.
      • lilka69 dagmaroldz 05.03.11, 20:42
        chce kupic nowe auto z salonu, dlatego pisalam tez , ze nie moge wydac wiecej niz 50 tys osczednosci bo wiecej nie uzbieramy. a auto chce kupic jesienia.
        ja mam jak pisalam juz kombi wiec tamto bedzie na wyjazdy rodzinne a to tylko po miescie-park, basen, ew. zakupy ale zakupy to juz i tak bede
    • mruwa9 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 09:27
      Chcesz zmiescic wozek, to rozwaz np.fabie kombi, ja skody bardzo lubie, wdzieczne autko za akceptowalne pieniadze. Pewnie zaplacisz porownywalnie jak za yariske, ale wiecej do niej wpakujesz. Moze jeszcze trafisz na egzemplarz z zeszlego roku, z rabatami, a sprzedawca dorzuci to i owo z wyposazenia w ramach promocji. Sama akurat jezdze octavia , po niecalych 5 latach ma na liczniku 140 tysiecy, a silnik chodzi jak nowka, zero problemow. I bardzo doceniam przestrzen bagazowo-osobowa (choc 5 osobom raczej w niej ciasno).
      • joanna266 do zdawaniania egazminu 05.03.11, 10:48
        na prawo jazdy fajna.nic pozatym niestety.
      • krejzimama Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 13:48
        Ona chce kupić samochód a nie Skode.
        • oliwka2009 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 14:10
          Z tego co mi wiadomo, to Toyoty są bardzo awaryjne.
          • agazagie Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 16:22
            A skąd ci to wiadomo? Masz znajomego, który jeździ toyotą i się skarży? Czy znasz 100 osób, które się skarżą na toyoty?
          • naomi19 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 08.03.11, 19:44
            toyoty awaryjne?
            o matko
            nie weszłabym na internet to bym nigdy takiej głupoty nie przeczytała smile
            • olinka20 milion toyot 08.03.11, 21:19
              W seriwsie ostatnio....
              Nie, wcale nie sa awaryjne big_grinbig_grinbig_grin
        • mruwa9 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 16:07
          od 10 lat jezdze skodami i zlego slowa powiedziec nie pozwole. Chyba, ze ktos ma wymagania z nie wiadomo, jak wyzszej polki, ja potrzebuje pojazdu do przemieszczania sie i skoda w zupelnosci zaspokaja moje potrzeby motoryzacyjne. Wole nowa skode, niz bite, pelnoletnie audi, mercedesa czy inne volvo czy toyote.
          • krejzimama Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 16:13
            Nowy samochód jest dużo lepszy od nowej Skody.
            • mruwa9 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 16:17
              a iloma skodami jezdzilas?
              • krejzimama Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 16:31
                Zeroma. Zawsze wolałam jeździć samochodem.
                Samochód między innymi musi jedną cechę. Musi mi się podobać. Od skody ohydniejsze są tylko dacie. No może jeszcze renault thalia i volkswagen golf dorównują brzydocie tym jeżdzidłom co mają zieloną kurę za logo.
                • oliwka2009 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 17:29
                  agazagie auta to moja pasja, szczególnie Citroeny big_grin
                  • agazagie Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 19:22
                    No więc zapewne znasz staropolskie przysłowie, że nie kupuje się samochodów na "F"? Fiatów, fordów i francuzów :]
                    • krejzimama Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 19:31
                      Bardzo popularne zapewne wśród wąsatych włascicieli 15 letnich szrotwagenów albo nówek Skód.

i922.photobucket.com/albums/ad70/kmkonto/andrzej_volcwagen.jpg
                • mruwa9 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 18:15
                  dla ciebie wazne jest kryterium urody (pewnie fiatem jezdzisz? To dopiero wyrob samochodopodobny), dla mnie- koszty eksploatacji, bezawaryjnosc, wygoda. Kolor i tym podobne bajery maja dla mnie znaczenie drugo- a nawet trzeciorzedne. I tutaj skoda wystarcza mi w zupelnosci. Nie jezdzilas skodami, wiec tak naprawde guzik wiesz- Jezdzilam fiatami, fordem, peugeotem, skodami, toyota avensis , meganka, i wiem, ze w przyszlosci skode chetnie kupie ponownie, jesli przyjdzie czas wymiany pojazdu, francuskiego (renault, peugeot) - nigdy wiecej. Moi bliscy znajomi maja dwie toyoty (avensis i yaris) i w okresie gwarancyjnym bywali czestszymi goscmi serwisu (najczesciej awarie elektroniki, moze drobne, ale upierdliwe), niz ja przez 5 lat uzywania skody. A przebieg ich samochody maja o polowe mniejszy, niz moje auto.
                  • krejzimama Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 18:55
                    Dupą nie fiatem.
                    Skoda jest ohydna i tyle. Żaden człowiek mający minimum poczucia estetyki nie weźmie pod uwagę tych pasztetów o urodzie puszki po śledziach.
                    CO do wygody to jak jest z miejscem na tylnych siedzeniach? POnoć kiepsko.
                    Koszty eksploatacji? Daj spokój jak cie nie stać na samochód jeżdzij rowerem.
                    Jak mogłam jeżdzić samochodem, który uważam za ohydny. Skoda to nie samochód skoda to pewien sygnał o włascicielu takiego jeździdła. Skodziarz to meblościanka w mieszkaniu, zakupy w biedronce i wakacje w egipcie, skarpety do sandałów, wąsy i skarpety do sandałów.
                    Aha co do marek wymienionych to od roku 1989 roku
                    Fiat - 5 tytułów Car of the year
                    Reanault - 4 tytuły Car of the year
                    Toyota - 2 tytuły Car of the year
                    Peugot - 1 tytuł Car of the year
                    Ford - 3 tytuły Car of the year

Popatrzmy na dumną Skode - i co ZERO!
                    • mruwa9 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 19:10
                      krejzimama napisał:

> Dupą nie fiatem.
                      > Skoda jest ohydna i tyle. Żaden człowiek mający minimum poczucia estetyki nie w
                      > eźmie pod uwagę tych pasztetów o urodzie puszki po śledziach.
                      > CO do wygody to jak jest z miejscem na tylnych siedzeniach? POnoć kiepsko.
                      > Koszty eksploatacji? Daj spokój jak cie nie stać na samochód jeżdzij rowerem.
                      > Jak mogłam jeżdzić samochodem, który uważam za ohydny. Skoda to nie samochód sk
                      > oda to pewien sygnał o włascicielu takiego jeździdła. Skodziarz to meblościanka
                      > w mieszkaniu, zakupy w biedronce i wakacje w egipcie, skarpety do sandałów, wą
                      > sy i skarpety do sandałów.
                      >

Podobnie,jak twoje komentarze stanowia wizytowke ciebie samej.
                      EOT.
                      • gku25 Krejzi 05.03.11, 19:44
                        A ty zawsze pod prądbig_grin
                    • marianna1970 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 07.03.11, 13:37
                      Ale burak z ciebie wyszedł, akie to ma znaczenie jaki samochód ważne aby jechał i sie nie psuł, czy to skoda czy fiat to małó ważne
                    • joanna_poz Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 07.03.11, 13:43
                      > Popatrzmy na dumną Skode - i co ZERO!

moj facet jest niestety ofiarą wypadku w skodzie - wypięły mu się pasy bezpieczeństwa, efekt: silne uderzenie miednicą w kierownicę - ma 2 blaszki i 8 srub do końca zycia.
                      zna też parę osób, którym w czasie wypadku w skodach nie zadziałały poduszki bezpieczeństwa.
                  • agazagie Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 19:35
                    Szczerze mówiąc to jak doszedł nam nowy członek rodziny to baaaaardzo poważnie rozważaliśmy kupno octavii (6-biegowej, 150KM, silnik 1.8 benzyna, kombi). Głównie ze względu na bagażnik (wyjazd na wakacje z dwójką maluchów wiąże się ze spakowaniem połowy domu). Jednak nie byłam w 100% przekonana, właśnie dlatego, że to... skoda. Ostatecznie stanęło na toyocie avensis (też duży bagażnik) bo jednak co japończyk to japończyk. No i wygląda dostojnie wink I chyba łatwiej później sprzedać niż skodę? Aaa... i strasznie mi się mazda 6 podoba - też nad nią myśleliśmy (ponoć auto bezawaryjne) ale o serwis ciężko.
                  • gonia0012 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 19:59
                    Wiesz,my mamy toyoty od kilkunastu lat.Zmieniamy je regularnie.Teraz mąż jeździ od półtora roku avensis wcześniej miał dwa poprzednie modele i ZERO jakichkolwiek usterek,a są naszpikowane elektroniką.Ja mam avensis drugi model i też ZERO kłopotów.Naprawdę mogę polecić tę markę.Co do pakowania w wózka nie mogę się wypowiadać,bo moje dziecko duże : )Pewnie zależy od wózka.Ale jako samochód dla kobiety to ok.Super do jazdy miejskiej,można się wszedzie wcisnąć.I jeszcze jeden plus to dobry serwis.
                    • mruwa9 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 05.03.11, 20:37
                      ale autorka ma okreslony budzet i okreslone wymagania (ma sie zmiescic duzy wozek). Co jej po ladnej yarisce, jesli zaladunek wozka do bagaznika bedzie zajmowal kwadrans , wiazal sie z calkowitym demontazem wozka , o ile w ogole bedzie mozliwy? Trafi ja cholera po kilku -kilkunastu dniach. Fakt, zawsze mozna kupic inny wozek, ale ja wychodze z zalozenia, ze funkcjonalnosc przede wszystkim. Gdy moje dzieci byly w okresie wozkowym bywalo, ze musialam akcje z zaladunkiem- rozladunkiem wozka plus przypinanie fotelika powtarzac 8-10 razy dziennie. Majac odpowiednio duzy bagaznik nie musialam wozka w ogole skladac , moglam go wstawic caly, rozlozony, wyciagac z bagaznika i rozkladac jedna reka, do tego i trojka dzieci w fotelikach sie zmiescila, i zgrzewka mleka plus inne zakupy w bagazniku, oprocz wozka. Dzieci nie musialy trzymac na kolanach workow z ziemniakami.
    • lilka69 podsumowanie! 05.03.11, 21:36
      dzieki dziewczyny, dzis jezdzilam troche po miescie i patrzylam jak sie udalo na te marki ci polecacie. czesc nie zauwazyla, ze mam ograniczony limit (do 50 tys) ijedno auto duze kombi juz tez mam wiec nie potrzebuje i nie chce rugiego kombi. chce male, urocze autkosmile
      spodobal mi sie tez citroen c2 ( chyba taka nazwa?) i suzuki swift!
      ale maz jest stanowczy- albo toyota yaris albo wracam do spolki z nim i kombi. to dziekuje!
      i wracam do pomyslu o yarisie. teraz jest dobry moment na namawianie meza bo w ciazy moge duuuuzo wiecej uzyskacsmile
      maz prawie wcale nie jezdzi ale jak juz jezdzi to robi syf ( sorry ponownie za wyrazenie) a ja -jak to w innym watku bylo- kocham porzadek i lad dookola.
      zreszta jak urzadzalismy mieszkania to nigdy sie nie wtrywnial do moich pomyslow-szedl mieszkac na gotowe. to sprawiedliwe jest , ze w kwestii wybotu aut niech on rzadzi. no ale jeszcze jest troche czasu, moze cos przemysli...
      w kazdym razie zostwie ten watek w ulubionych i jeszcze zajrzesmile
      • krejzimama Re: podsumowanie! 05.03.11, 21:47
        No akurat ja jeżdzę Swiftem.
        To świetny wóz, idealny w prowadzeniu, z mocnym silnikiem, no i wygląda jak milion dolarów albo i lepiej.
        Jednak do wożenia dwójki dzieci i wózka się nie nadaje.
        Do tego mamy focusa kombi, który tez bywa za mały.
        • bi_scotti Re: podsumowanie! 05.03.11, 23:09
          To kup yarisa. To bardzo dobre auto, nie pozalujesz. Ale jak pojdziecie kupowac to wez ten wozek, ktory chcesz w nim zmiescic i po prostu poprobujcie z mezem czy sie da bez jakichs sztuczek typu kostka Rubika. Jak sie da, to szafa gra. A jak sie nie da, to maz sam bedzie sklonny do roszerzenia opcji smile Nie ma co dywagowac na forum, idzcie do sprzedawcy i bedziecie wiedziec czy to jest to. Szerokiej drogi!
          • malbuj74 Re: podsumowanie! 07.03.11, 12:31
            Przejedz się do salonu, zabiesz wózek, fotelik, wszystko co bedziesz wozić w aucie. Niedawno kupiłam samochód i przymierzałam wózki foteliki jest to normalna sprawa.
            Piszesz o jesieni. Może to tego czasu znienisz wózek na mniejszy. Dzieci rosną i pewnie niedługo wyskoczą z wózka. Auta nie kupijesz na rok ale na dłużej.
            Yariska to super auto do miasta, fajnie się prowadzi i parkuje. smile
      • joanna_poz Re: podsumowanie! 07.03.11, 12:57
        > spodobal mi sie tez citroen c2 ( chyba taka nazwa?)

C2 sa tylko trzydrzwiowe.

to już lepiej C3 - ten najnowszy model jest ładny.
        ja jeżdzę od roku C3, ogolnie sobie chwalę (w kwestii wózka nie wypowiem się, nie wiem)
    • olaola76 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 07.03.11, 13:23
      Jezdze jariska 5 drzwiowa od 5 lat od 2 z wozkiem wink. Najpierw z gondola jedo bartatina i bylo tak ze na przednim siedzeniu gondola podwozie w bagazniku a fotelik na tylnym a teraz fotelik nadal na tylnym a w bagazniku spacerowka pelnowymiarowa baby design walky skladana jak kanapka - wchodza tez zakupy wink)
      • sandrasj Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 07.03.11, 13:53
        to jeszcze taka rada: wybierz raczej silnik o pojemności 1,4 diesel te o mniejszej strasznie buczą w środku, a ten 1,4 to naprawdę dobry udany motor Toyoty. Polecam, sama mam yarisa 1,4 diesel, 2009 rok, świetne auto, bardzo się Toyocie udało, oprócz jednej małej wady: zimą trochę słabo grzeje, i długo się rozgrzewa, ale za to latem klimatyzacja daje radę nawet z temperaturami rzędu 35 stopni. Jestem też niską osobą, mam niewiele ponad 150 cm, i świetna jest widoczność w yarisie, natomiast przymierzałam się do Swifta i jak w czołgu się czułam, małe szyby, nic nie widać. Więc ogólnie auto polecam. Bagażnik ma raczej mały, no... bardzo mały... mniejszy jest chyba tylko w toyocie aygo i IQ.
        • agazagie Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 07.03.11, 14:33
          Pierwszy raz spotykam się z osobą, która do jazdy po mieście proponuje auto z silnikiem diesla. Możesz mi powiedzieć - po kiego grzyba diesel na trasę dom - sklep - dom? Diesel to typowy silnik na długie trasy, kiedy rzeczywiście małe spalanie i koszt ON się zwraca, ale do miasta??? Nie dość, że silnik wtedy się szybciej zużywa, to jeszcze jak turbina pierdutnie to dopiero się zaczyna prawdziwa zabawa. A o oszczędnościach wtedy zapomnij.
      • iwoniaw Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 07.03.11, 13:54
        No tak, jadąc z dwójką dzieci i zajmując calutki bagażnik podwoziem wózka (nie każdy się zresztą zmieści), pakując gondolę do przodu (a z tyłu dwa foteliki jak rozumiem) autorka wątku będzie mogła zapakować jeszcze zakupy o gabarycie paczki chusteczek higienicznych, bo zgrzewka wody już nie wejdzie.
    • iwoniaw Fajne, ale wózek się tam nie zmieści 07.03.11, 13:50
      Nie widzę takiej opcji. Toyota yaris to jest b. fajne auto miejskie, w środku na co dzień dwójkę dzieci można wygodnie wozić (i jeszcze pasażera z przodu), ale bagażnik to ma malutki; zresztą idź do salonu i spróbuj włożyć tam dwie reklamówki i torebkę, a zobaczysz, ile miejsca Ci zostanie wink
    • iw1978 Fajne ale małe 07.03.11, 14:36
      Mysląc o samochodize do wożenia dwójki dzieci w fotelikach i wózka w bagażniku, nigdy nie zdecydowałabym się na toyotę yaris. Samochód ładny, fajny, pewnie niezbyt awaryjny ale imho za mały. Jeśi możecie się z mężem zamienić - ty duże kombi a on yaris, to ok, ale jeśli nie, to pomyśl o czymś większym.
      Jak pojawił się temat samochodu dla mnie, to też myślałam o czymś małym. Dostałam jednak inny i bardzo się cieszę. W chwili obecnej wielkość corolli/ aurisa to dla mnie minimum. Wszystko się mieści, a jak potrzebuję pojechać w trasę, to też nie narzekam.
      Czy samochód musi byc nowy? Za 50 tys. można kupić całkiem sensowne używane autko, które będzie też funkcjonalne przy dwójce dzieci, bo yaris ten warunek niekoniecznie spełnia. Jak zajrzysz do bagażnika, zrozumiesz dlaczego smile
      • marianna1970 Re: Fajne ale małe 07.03.11, 14:50
        Za samochód 50tys chyba cie pogieło nie masz na co innego pieniędzy wydawać, góra 10tys
        • agazagie Re: Fajne ale małe 07.03.11, 14:56
          A jakie auto (w miarę nowe, bezpieczne, funkcjonalne) kosztuje 10tys? Uświadom mnie, proszę.
          • iwoniaw Też bym chciała wiedzieć :-D 07.03.11, 15:35
            Jakie auto za 10 tys. spełnia warunki ww. ?
            • marianna1970 Re: Też bym chciała wiedzieć :-D 08.03.11, 05:30
              Seicento, matiz, tico itd
              • olifra1 Re: Też bym chciała wiedzieć :-D 08.03.11, 06:20
                marianna1970 napisała:

> Seicento, matiz, tico itd

i to są te samochody w miarę nowe, bezpieczne i funkcjonalne?! i na pewno zmieści się tam wózek spory, dwoje dzieci i zakupy ?! hmm, to ja chyba nie wiem o czymś... tongue_out
                • olifra1 Re: Też bym chciała wiedzieć :-D 08.03.11, 06:35
                  olifra1 napisała:

> marianna1970 napisała:
                  >
                  > > Seicento, matiz, tico itd
                  >
                  > i to są te samochody w miarę nowe, bezpieczne i funkcjonalne?! i na pewno zmieś
                  > ci się tam wózek spory, dwoje dzieci i zakupy ?! hmm, to ja chyba nie wiem o cz
                  > ymś... tongue_out

chciałam sprostować coś, bo jak tak się zastanowić... to właściwie, jakby tak autorka wątku się postarała to za 500 zł może kupić malucha. przecież za komuny ludzie tym sprzętem, całymi rodzinami nad morze, w góry i mazury gnali ... i nic im nie było tongue_out
                  ...może to jest jakieś rozwiązanie ???
                  • heca7 Re: Też bym chciała wiedzieć :-D 08.03.11, 15:40
                    Właśniesmile A stelaż do wózka wozili przywiązany do dachubig_grin I co? mogli wychować? mogli!
                    Co do yarisa ja zrezygnowałam ze względu na malutki bagażnik. Kupiłam nowe Grande Punto. Bezawaryjne, wygodne, wózek się mieścił i trójka dzieciwink Za nowy z dwustrefową klimą, szklanym, otwieranym dachem itd dałam coś koło 56tys. Jak dotąd drugiego takiego w Wawie nie widziałamwink
                    Na dalsze trasy jest męża volvo xc70. Ale idzie pod koniec roku do sprzedaży, znów się popsuła skrzynia biegów(automat). Mieliśmy też akcję z popsutym tempomatem( w trakcie wyjazdu!), nie chciał też zapalać itd. Same awariewink nie polecam.
              • iwoniaw To są auta "w miarę nowe"? 08.03.11, 16:32
                Tico przestano produkować 10 lat (!!!) temu, , matiza 3 lata temu, no seicento jeszcze do niedawna produkowano faktycznie - co nie zmienia faktu, że ani do bagażnika żadnego z ww. nie zmieści się "spory wózek gondola" + dwójka dzieci + zakupy, ani żaden z nich nowy nie kosztował 10 tys.
              • agazagie Re: Też bym chciała wiedzieć :-D 09.03.11, 07:41
                marianna1970 napisała:

> Seicento, matiz, tico itd

Ty tak serio, czy się zgrywasz?
    • dominika101 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 08.03.11, 18:25
      stalam miesiąc temu przed takim wyborem
      dwójka dzieci, wózek, samochód wykorzystywany tylko do pracy, zakupy,
      na dluższe wyjazdy i w weekendy glównie drugi samochód.
      bardzo chcialam nowego yarisa, ale bagażnik doprowadzil mnie do rozpaczy
      kupilam nowe suzuki SX4
      jestem zachwycona
      nie będę zachwalać bo dla każdego inne rzeczy są istotne, ale polecam wizytę w salonie i obejrzenie go
    • sharpless6 Re: toyota yaris-porada czy to fajne auto 08.03.11, 18:38
      ja bym na twoim miejscu kupiła corsę C 5 drzwiową. D to porażka. Trójkołowiec do małego auta nie wejdzie bez demontażu przedniego koła. Absolutnie nie Citroenów.
      Jeżdziłam toyotą yaris na kursie i nie zdecydowałabym sie na nią.
    • olinka20 polecam swistaka 08.03.11, 21:22
      czyli suzuke Swift.
      Pakowne, zrywne ( po miescie ofkors).
      A dodatkowo w tej cenie najpeiej wyposazone ( klima, 6 poduch, radio na cd, mp3) elektryka pełna ( przód, tył, lusterka).
      • matyldek78 Honda jazz 09.03.11, 08:21
        A ja radzilabym się zastanowić nad nowa Honda jazz, wielkości yarisa, ale bagażnik dużo większy. Osobiście jeździłam yarisem i wozilam w bagażniku stelaz od bebe confort high trek ( trojkołowiec) tylko ze musiałam wyjmowac górna półkę. A Honda bardzo fajna, bezawaryjna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka