Dodaj do ulubionych

rowerek biegowy czy trojkolowy?

30.03.11, 20:43
Corka skonczyla 16 miesiecy. Zamierzamy z mezem kupic jej rowerek. Caly czas myslalm o takiem trojkolowym jak ten na allegro allegro.pl/rower-rowerek-trojkolowy-motorek-3-kolory-bujak-i1512978483.html Ale slyszlam tez o rowerkach biegowych i czytalam ze taki trojkolowy lepiej nie kupowac bo lepiej odrazu biegowy. W trojkolowym zacheca mnie to ze jest bezpieczniejszy, ma barierke i mozna prowadzac dziecko.Tak wiec mam teraz dylemat jaki w koncu kupic. A wy co polecacie? I od jskiego wieku dziecko moze zaczac uczyc sie na tym biegowym?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 30.03.11, 20:57
      ten trojkolowy dla 16mies. dziecka do posiedzenia tylko bedzie, albo do powozenia.
      Biegowy to najwczesniej od 2 lat.
      Jakbym miala wybierac dla 2latka to na pewno biegowy, ale wczesniej to nie ma co.
    • izabelka55 Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 30.03.11, 20:58
      Biegowe są ponoć od 18 miesiąca, ale mój syn (18m-cy) ma za krótkie nóżki jeszcze, więc czekamy wink
      • monikapaulina Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 30.03.11, 21:08
        Witam
        ten rowerek co pokazalas to troche porazka bo zadnej korzysci z niego nie ma poza chyba ta ze wozisz dziecko zamiast wozka.dzieci przewaznie maja za krotkie nogi zeby dosiegnac podalow a nawet jak dosiegnal to ciezko im opanowac technike jezdzenia.ja osobiscie polecam allegro.pl/rower-rowerek-trojkolowy-8-rozowy-i1490098886.html.syn bardzo szybko nauczyl sie sam pedalowac.a rower biegowy tez polecam syn mial dwa lata jak m kupilismy i tez szybko opanowal na nim jazde i mysle ze ten rowerek dobrze przygotowuje dziecko do nauki jezdzenia na rowerze dwukołowym.
        pozdrawiam
    • slonko1335 Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 30.03.11, 21:05
      dla szesnastomiesięczniaka kupiłam bobby cara-to był dobry zakup w naszym przypadku.
    • madnessa Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 30.03.11, 21:06
      My mamy taki jak ten trójkołowy (mały ma 23 miesiące) i już wiem że na pewno nie będzie na nim jeździł sam, tzn. pedałował. Te trójkołowe z pedałami przy przednim kole nie nadają się do samodzielnej jazdy.
      Jest on natomiast świetny jeślichodzi o pchanie w nim dziecka. U nas zastąpił wózek. Mały chętnie do niego wsiada i jak musimy gdzieś dalej iść to biorę rowerek. Fajne jest w nim to że pchając to ja kieruję i skręcam gdzie chcę.
    • joshima Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 30.03.11, 21:11
      Dla dziecka w wieku 16b miesięcy to kup ten trójkołowy jeśli tylko zamierzasz ja w tym prowadzać. Osobiście uważam to za niewarte zwrócenia uwagi, ale niektórym się podoba. Na biegowy rowerek dziecko na pewno jest za małe. Co zaś się tyczy rowerków trójkołowych. Te z pedałami w przednim kole są odradzane przez ortopedów. Tak więc jeśli będzie Ci służył do wożenia dziecka a nie do tego by uczyło się na nim jeździć to OK. Rowerek biegowy to tak za 8 miesięcy najwcześniej będzie Cię interesował. No chyba, że coś takiego: allegro.pl/jezdzik-motorek-enduro-maxi-super-5-kolorow-i1536460867.html

To takie skrzyżowanie jeździka z rowerkiem biegowym. Moja córka używa właśnie mniej więcej od ukończenia półtora roku.
      • jotka_k Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 30.03.11, 22:04
        moja 18-miesięczna córka ma Kettlera 10 cali, radzi sobie na nim rewelacyjnie, doszła już do tego że pupą siedzi na siedzeniu i potrafi sama skręcać, nie zgadzam się zatem z radami że biegowy najwcześniej od 2 lat
      • twitti joshima 31.03.11, 13:05
        Ty masz dokladnie ten motorek zalinkowany, czy podobny? Jesli tak, to napisz jak chodza kolka, tzn czy da sie na tym szybko jezdzic i czy na zywo wyglada podobnie, czy lepiejsmile i czy ten plastik jest stabilny..
        • joshima Re: joshima 31.03.11, 13:10
          twitti napisała:

> Ty masz dokladnie ten motorek zalinkowany, czy podobny?
          Bardzo podobny.

> Jesli tak, to napisz jak chodza kolka, tzn czy da sie na tym szybko jezdzic
          Da się jeżdzić dość szybko. Widziałam gdzieś w sieci film, co dzieciaki na tym wyprawiają. Można dostać modele w dwóch rozmiarach. Ja widziałam w akcji dzieciaki 3-4 lata. Tylko wymaga twardej nawierzchni. Po trawie to tak sobie.

> i czy na zywo wyglada podobnie, czy lepiejsmile i czy ten plastik jest stabilny..
          Mój na żywo wyglądał nie gorzej niż na zdjęciu, tylko kształt mi się bardziej podoba. Plastik jest raczej z tych pancernych. W każdym razie nie ugina a poza moja córką siada na niego 6-latek. Poszukam na allegro może będzie ten co ja mam.
          • twitti Re: joshima 31.03.11, 13:20
            Dzieki. Widzialam ostatnio dzieciaka ok 1,5-2 lata jak smigal wlasnie na jakims podobnym plastikowym motorku. Pedzil tak ze az sie kurzylosmile Bardzo przyjemny widok.
            Te na zdjeciach fajne i tanie, ale boje sie ze na zywo beda slabe i wlasnie uginac sie beda.
            • joshima Re: joshima 31.03.11, 13:30
              twitti napisała:

> Dzieki. Widzialam ostatnio dzieciaka ok 1,5-2 lata jak smigal wlasnie na jakims
              > podobnym plastikowym motorku. Pedzil tak ze az sie kurzylosmile Bardzo przyjemny
              > widok.
              > Te na zdjeciach fajne i tanie, ale boje sie ze na zywo beda slabe i wlasnie ugi
              > nac sie beda.

No wiesz. Reklamują, że do 25 kg i jeśli chodzi o mój model (nie ma go teraz na allegro) to się zgadza. Ale nawet nie pamiętem, czy u tego samego sprzedawcy sad
              • twitti Re: joshima 31.03.11, 13:36
                ok, dziekismile
    • semi-dolce Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 30.03.11, 22:08
      Pierwszym pojazdem mojego syna (poza pchaczem) było to allegro.pl/puky-pukylino-pierwszy-rowerek-jezdzik-3-kolory-i1523749544.html a w zasadzie jest nadal, młody ma 2 i pół roku i nadal go uwielbia.
      • gupia_rzona Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 30.03.11, 22:28
        boski smile szkoda że nie widziałam takiego z 9 mies wcześniej smile
      • bentley31 Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 01.04.11, 09:01
        Zdecydowanie polecam, moja córka ma taki różowy i zaczęła na nim jeździc jak miała 18 miesięcy. Teraz ma 2,5 roku i nie chce się z nim rozstac...smile
        G.
    • daga_j Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 30.03.11, 22:38
      Nie wiem co odpowiedziały inne osoby ale ja też dam Ci coś do przemyślenia.
      Przede wszystkim PO CO dziecku taki nowy pojazd? Np. jak ten trójkołowy rowerek (według mnie pseudo rowerek)? CO dziecko będzie dzięki niemu robić? Otóż powiem Ci - 16 miesięczniak będzie w nim siedzieć a Ty będziesz go pchać za pomocą rączki z tyłu. Od czasu do czasu dziecko będzie chciało wyjść z tego urządzenia i pochodzić na nogach, a Ty będziesz to pchała dalej czy tam niosła. Trudno pewnie tym czymś wjeżdżać na krawężniki. I teraz proste pytanie: czy nie wydaje Ci się, że taki sprzęt już posiadasz w domu i to się nazywa wózek spacerówka? Ma dokładnie te same funkcje i pewnie sporo za niego zapłaciłaś. Nie sądzę by były szanse w tym roku by dziecko samo pedałowało, więc w czym lepszy będzie ten trójkołowiec od wózka? Naprawdę szkoda pieniędzy. Jeśli chodzi o radość z posiadania nowej zabawki to wiadomo, jest zawsze, ale mniej wydasz i będzie to sensowniejsze jak kupisz dziecku komplet zabawek do piasku, nowa łopatka też cieszy.
      Moja córka miała tójkołowca ale bez rodzicielskich wspomagaczy, bo dostała w prezencie, a ja wtedy nie słyszałam jeszcze o biegowych. Miała 2,5 lat i nie dawała rady pedałować bo te plastiki ślizgały się pod nogami, koła na jezdni też. Beznadzieja.
      Mój syn w wieku 2,5 lat dostał rowerek biegowy i od początku było założenie, że to jest sprzęt by zaktywizować dziecko. Nie ma pchania przez mamę,czy wożenia, jeśli tego chce - idziemy na spacer wózkiem. Dziecko ponad 2 letnie już to zrozumie, żę rower to rzecz samoobsługowa i wtedy Ty idziesz obok i masz lekko i przyjemnie, wolne ręce. I tego bym się trzymała, w Twoim przypadku w tym roku odpuściłabym zakupowanie jakichkolwiek "kołowców" bo chyba jednak dziecko za małe. (nawet najmniejsze rowerki biegowe chyba są za duże jak na 16 miesięczne dziecko).
      Mówię Ci, kup mu plastikową taczkę z foremkami do piasku czy wiaderko, i idźcie do piaskownicy, na plac zabaw, a za rok kupisz dziecku odpowiedni pojazd!
      • aischa26 Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 08:37
        Tak myslam ze ten trojkolowiec to tylko do pchania, bralam to po uwage ze dziecko nie bedzie pedalowac. A nawet czytalam ze to nie wskazane. Wczoraj w dzien dobry tvn mowili ze biegowy rowerek jest od 18tego miesiaca. I zastanwiam sie teraz czy moze poczekac do wakacji i wtedy kupic ten rowerek bo corka wlasnie w czerwcu skonczy 18 miesiecy. Obecnie przebywamy zagranica i za 2 tygodnie jedziemy do domu do polski. I tam stoi nie uzywany samochodzik ktory corka dostala na roczek. Cos w tym stylu allegro.pl/samochodzik-baby-mix-7600-turbo-i1516290251.html
        Moze jednak niech teraz pojezdzi tym samochodem a w wakacje kupic jej biegowy. Czy ktoras z was kupila dziecku tak wczesnie rowerek biegowy i faktycznie dziecko nauczylo sie go obslugiwac?
        • mikams75 Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 09:11
          po pierwsze to ciezko kupic takie male rowerki biegowe
          po drugie to zalezy od dziecka, moja dwulatka sprobowala, przewrocila sie i nie chciala nawet spojrzec na rowerek przez kilka miesiecy. Kupilam jej dopiero jak miala 2,5 roku, bo wczesniej to nie mialo sensu u nas.
          Trojkolowy tez mamy, na szczescie uzywany za grosze, bo mala wcale nie miala zamiaru pedalowac i jezdzila na nim odpychajac sie jak na jezdziku.
          • lula_p Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 10:10
            absolutnie nie zgadzam się z tym, że rowerki biegowe są od 2rż. Moje dziecko zaczęło jeździć na laufradzie jak miało 18 miesięcy. Jeździć, a nie chodzić z rowerkiem między nogami.
            Trójkołowca nigdy nie mieliśmy, ale podobno nadają się tylko te z łańcuchem (np. magic).
            Jeśli nie laufrad to dość fajne wydają mi się te jeździki puky na 4 kołach, ktoś tu już wstawiał linka.
            • mikams75 Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 10:23
              nie wiem czemu sie tak absolutnie nie zgadzasz z tym co napisalam. A napisalam wyrazniej, ze to zalezy od dziecka.
              To ze twoje dziecko sobie radzilo w wieku 18 mies. to nie znaczy, ze kazde sobie poradzi.
              Wiekszosc jednak zaczyna po 2gich urodzinach. Rozmiary rowerkow w wiekszosci sa od co najmniej 2 lat, trudno jest kupic mniejszy.
              • lula_p Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 13:47
                odnosiłam się do tej wypowiedzi bardziej
                "Biegowy to najwczesniej od 2 lat.
                Jakbym miala wybierac dla 2latka to na pewno biegowy, ale wczesniej to nie ma co. "
                dość kategorycznie tu twierdzisz, że rowerek biegowy nie nadaje sie dla dziecka młodeszego niż 2 lata.
                A co do wielkości rowerków to się zgadzam, większość jest raczej dla ponad dwulatków. Dzisiaj widziałam chłopczyka próbującego jeździć na laufradzie - zdecydowanie dla niego za dużym. Nogami do ziemi sięgał, ala widać było, że cieżko mu utrzymać rowerek w pionie.
                Mój syn zaczynał na najmniejszym puky, który ma ten plus, że rama jest obniżona, i dziecku łatwiej wejść na rowerek. Teraz dostał większy, innej firmy i też inaczej troche skonstruowany, z wyższą ramą i widzę, że wchodzenie na rowerek może być problemem.

• rulsanka Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 10:13
          Mój syn zaczął jeździć na biegowym, jak miał 22 miesiące i to było raczej wcześnie, miał rowerek najmniejszy z możliwych, drewniany. Syn jak na chłopca był wtedy malutki i drobny, większemu dziecku na pewno byłoby łatwiej. Na szczęście zabawa mu się spodobała, szczególnie jak zobaczył ludzi na rowerach i im pozazdrościł. Jeździł od razu szybko i sprawnie. Ważne jest to, by dziecko było na tyle duże, lub rowerek na tyle mały, by mogło całą stopą stanąć na ziemi, tylko wtedy poczuje się pewnie.
          Jeżeli córeczka jest malutka, to może być trudno dobrać coś dla niej w wieku 1,5 roku. Dlatego myślę, że lepiej kupić najpierw trójkołowiec, ale taki z pedałami pod siodelkiem (jak w normalnych rowerach) i z łańcuchem. Taki rowerek nadaje się i do pchania i do samodzielnej jazdy. A biegowy możesz kupić niezależnie od tego, świetnie ćwiczy równowagę. Zaletą biegowego jest to, że dziecko bez wysiłku przemierza długie dystanse. A sam rowerek jest leciutki i niesienie go jak dziecko chce pobiegać, to żaden problem.
          • gupia_rzona Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 11:42
            pod wpływem tego wątku zanabyłam wczoraj laufrada na all, a w sobotę jadę jeszcze po trójkołowca z napędem łańcuchowym. Zobaczymy, co dziecko szybciej załapie smile
            • agar2208 Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 13:01
              Mój synek na 2 urodziny dostał rowerek biegowy. Niby jeździł na nim, ale bez jakiegoś entuzjazmu. Myślałam, ze z wiekiem się do niego przekona. Teraz ma prawie 3 lata i nadal niezbyt lubi na nim jeździć. Idzie mu to wolno, tak jakby się bał.
              Ma też 3 kołowy taki plastikowy i na nim jeździ chętnie. Teraz na urodziny kupimy mu taki na 3 kołach z łańcuchem.
              Też pod wpływem forum zakupiliśmy biegowy, naoglądałam się jeszcze filmików w necie, jak to niektóre dzieciaki śmigają na biegowych. Jednak każde dziecko jest inne i lubi co innego.
              • rulsanka Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 13:05
                Tu masz rację, każdy woli co innego i dobrze. Jednak o tyle warto spróbować, że rowerki biegowe są tanie, więc nie ryzykuje się wyrzucenia kasy. A jak nie podpasuje to można sprzedać i część pieniędzy odzyskasz.
                • joshima Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 13:32
                  rulsanka napisała:

> Jednak o tyle warto spróbować, że
                  > rowerki biegowe są tanie
                  Prawdę mówiąc ma na ten temat odmienne zdanie. Sądzę, że wcale tanie nie są.
                  • verika Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 13:51
                    Nie każde dziecko załapie rowerek biegowy, kupiliśmy synkowi jak miał nieco ponad 2 latka, w ogóle nie chciał tego ustrojstwa, rowerek przeleżał prawie 2 lata w domu i zero zainteresowania, nawet dzieci przychodzących do nas, nikt go nie ruszył, a jak ruszył to odkładał na miejsce, a przecież z ogromnej liczby dzieci nas odwiedzających powinno się nim któreś zainteresować skoro taki super... Za to najmniejszy b-twin z decathlonu cieszył się ogromnym wzięciem, na tym syn się nauczył jeździć, ma już 5 lat jeździ bez bocznych kółek. Z doświadczenia wiem,że wywalenie prawie 450 na głupiego laufrada nie miało żadnego uzasadnienia, ot - spełnienie naszej zachcianki i świata nowoczesnego, który wychwala te rowerki, zupełnie bez zasadnie. I tak kiedyś trzeba się przesiąść na rowerek z "pedałami" i taki laufrad tylko miesza w głowie smile
                • leneczkaz Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 15:00
                  Właśnie wydała 466zł + przesyłka za Stridera + dodatkowy hamulec. Tanie? Średnio. A chcę jeszcze młodemu dokupić za 2 m-ce nowe pompowane koła 190zł + przesyłka.
                  Za dobry sprzęt trzeba zapłacić.
                  • ksfilipek Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 16:53
                    po co przeplacac skoro te rowery mozna kupić taniej????

www.puky.pl/rowerki-biegowe-strider/367-rowerek-biegowy-strider-prebike-pomaranczowy.html
                    07.04.2008 r - 21.15 - Kubuś Puchatek Kubuś
                    !!!!!!szift mi szwankuje !!!!!!!
                    • leneczkaz Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 01.04.11, 07:40
                      No przecież to stąd. Ale napisałam, że Z DODATKOWYM HAMULCEM który kosztuje 79zł. Trzeba opis dokładnie czytać wink.. www.puky.pl/search.php?search_query=strider&submit_search=szukaj
              • ksfilipek Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 31.03.11, 14:57
                Hmmm dla 3 latka rower na 3 kołach???
                to chyba zbędny wydatek, mój syn 3 latka bedzie mial w srode jest dosyć niski dlatego nie kupilam biegowego w zeszlym roku (zaluje ze nie kupilam megika 3 kolowego ale teraz juz chyba zapozno), dlatego na urodziny dostanie biegowy hudora i taki 12 cali na 2 kolach z bocznymi doczepianymi, zobacze który mu lepiej podpasuje wink

agar2208 napisała:

> Mój synek na 2 urodziny dostał rowerek biegowy. Niby jeździł na nim, ale bez ja
                > kiegoś entuzjazmu. Myślałam, ze z wiekiem się do niego przekona. Teraz ma prawi
                > e 3 lata i nadal niezbyt lubi na nim jeździć. Idzie mu to wolno, tak jakby się
                > bał.
                > Ma też 3 kołowy taki plastikowy i na nim jeździ chętnie. Teraz na urodziny kupi
                > my mu taki na 3 kołach z łańcuchem.
                > Też pod wpływem forum zakupiliśmy biegowy, naoglądałam się jeszcze filmików w n
                > ecie, jak to niektóre dzieciaki śmigają na biegowych. Jednak każde dziecko jest
                > inne i lubi co innego.
                • agar2208 miało być na 4 kołach ;) 01.04.11, 00:12
                  Tak jak wyżej. dopiero teraz zauważyłam , że wcześniej napisałam, ze dla syna na 3 urodziny chcemy kupić rowerek na 3 kołach. Miało być oczywiście na 4 (dwa boczne odczepiane).
      • froobek Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 01.04.11, 16:50
        > I teraz proste pytanie: czy nie wydaje Ci
        > się, że taki sprzęt już posiadasz w domu i to się nazywa wózek spacerówka? Ma
        > dokładnie te same funkcje i pewnie sporo za niego zapłaciłaś.

Nie ma tych samych funkcji. Jest cięższa. Jest szersza i nie daje się znosić po schodach, a jedynie sprowadzać. Nie jest tak przewiewna. Nie jest tak dobra do EC / odpieluchowania, bo ma tapicerkę, której zasikanie w zależności od podejścia rodziców i dalszych planów co do wózka może być problemem. Latem wolę trójkołowiec od wózka.
    • zazuc Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 01.04.11, 07:59
      Dla takiego malucha polecam Quick Smarty
      link
      leciutkie i można je złożyć w sezonie zimowym, chociaż akurat to nam się nie przydało, bo nasza mała jeździła nim po mieszkaniu smile
    • froobek Re: rowerek biegowy czy trojkolowy? 01.04.11, 16:42
      Nam trójkołowy w zeszłym roku przez całe lato praktycznie zastępował wózek. Całkiem spore dystanse z nim robiłam, jeździłam autobusami - chwaliłam sobie. Dobry, jak już zdejmujesz pieluchę, a dziecko jeszcze dobrze nie woła - jak zasika rowerek, to nie ma sprawy, a z wózkiem może być większy kłopot.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka