Dodaj do ulubionych

empik - reklamacja

16.06.11, 17:11
Opiszę Wam mój problem może ktoś wie co z tym zrobić,
Zakupiłam w Empiku kilka ebooków, za ponad 100zł, mieszkamy za granicą, pomyślałam fajnie, dzieciaki będą miały co czytać. Zamówienie dość szybko przyszło i jakie było moje zaskoczenie gdy okazało się że czytnik jakim dysponuje nie odczytuje ebooków z Empiku.
Pisałam do obsługi klienta Pan odpisał mi , że tak to prawda że ich pliki sa zabezpieczone i nie bedę mogla z nich korzystać. I co teraz? Czy mogą odrzucić moją reklamację? Anulowac zamówienia jak mnie Pan poinformował nie mogę. Czy ebooki podlegają 14 dniowemu okresowi na zwrot? _
Obserwuj wątek
    • kimura Re: empik - reklamacja 17.06.11, 17:52
      Czy ktoś może mi poradzic co zrobić? W empku usilnie twierdzą że ebook to nie towar tylko usługa i tej nie mogę zwrócić, w jaki sposób w takim razie mogę reklamowac usługę?
      Moim zdaniem na stronie zabrakło istotnych informacji na temat ebooków, czemu nie napisali że mozna je doczytac tylko na czytniku sprzedawanych przez nich ?
      • bladyroz Re: empik - reklamacja 17.06.11, 20:15
        spróbuj opisac problem na ich koncie na facebooku, mam wrażenie, że gdy problem jest zgłaszany "publicznie" są większe szanse na pozytywne załatwienie. Jesli nie było w opisie informacji, że czyta tylko ich czytnik, to powinni to uznać.
        Poczekaj parę dni może doradzi Tobie któraś z forumek, która zna się na prawie konsumenckim
        • kasiaaug Re: empik - reklamacja 17.06.11, 21:27
          wg mnie masz 10 dni na odstapienie od umowy bo jak rozumiem zamówiłas przez internet? nie musisz podawac przyczyny wystarczy odesłac nienaruszone i napisac pismo o odstapieniu
          • kimura Re: empik - reklamacja 17.06.11, 23:57
            No właśnie nie bardzo jest jak to odesłać, to była przesyłka elektroniczna, a książki dostępne są na ich stronie po zalogowaniu, automatycznie otworzyła mi sie tam biblioteka, myślałam że może da sie wydrukowac te książki w ostateczności ale tez maja na to blokadę...
            Dziś Pan z empiku przysłał mi maila w którym napisał że to że nie mogę czytac ebooka nie jest wina źle wykonanej usługi tylko sprzętu jakim dyzponuje, że oni zobowiązali sie do przesłania pliku i to zrobili...
            i jeszcze: 'Z uwagi na brak możliwości technicznej oraz dynamiki zmian na rynku
            czytników ebooków nie jesteśmy w stanie zawrzeć wszelkich informacji
            dotyczących wszystkich oferowanych czytników oraz ich parametrów
            technicznych'
            powołał się na to:
            Zgodnie z art. 10 ust. 3 pkt. 5 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie
            niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę
            wyrządzoną przez produkt niebezpieczny wyłączone jest prawo
            odstąpienia co do świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą
            zostać zwrócone.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami przeniesienie praw do wartości
            niematerialnej i prawnej to świadczenie usługi, a nie dostawa towarów,
            w związku z czym nie jest możliwe dokonanie zwrotu usługi, która
            została już w całości wykonana.

Ale moim zdaniem na stronie nie ma istotnych faktów, juz bym machneła reka na te 120zł ale niby czemu? i wkurza mnie ich traktowanie klienta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka