Dodaj do ulubionych

czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę?

28.07.11, 21:36
Z niemałym zaskoczeniem przeczytałam wątek, w którym wiele mam pisze, że dla dzieci mają na zimę już wszystko - kozaki, czapki, kombinezony... Przyznaję, ze dla mnie to czytsa abstrakcja! pomijam oczywiście sytuacje, że ktoś ma coś z ub. roku lub kupione pod koniec poprzedniego sezonu (tu sama się biję w piersi: w marcu kupiłam kombinezon właśnie na nadchodzącą zimę) lub na jakiejś niesamowitej okazji. Ale żeby chodzić po sklepach / szukać w necie w lipcu kozaków, które dziecko założy w listopadzie???? Ok, też nie lubię zostawiać takich spraw na ostatnią chwilę, ale bez przesady...kombinezony i śniegowce kupowane w środku lata...? ostatnio kupiłam kurteczkę na jesień (przypadkiem zresztą) i się wahałam, bo mi się wydawało, ze to za wcześnie wink

Czy ktoś jeszcze jest taki zapóźniony czy tylko mnie to szaleństwo wydaje się dziwne?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? Ja ! 28.07.11, 21:43
      Ba, nawet o tym jeszcze nie myślę i żyję wakacjami oraz za chwilę uciekam na urlop tongue_out
    • marta76 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 21:49
      ja jak zwykle zdziwiona pójde do sklepu w październiku i sie dowiem,że kozaki kupuje sie w lipcu. Sami sobie takie chore sytuacje fundujemy.
    • euphrosyne Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 21:53
      smile no ja też mam.
      kupuję dziecku na bieżąco, zimowe buty pod koniec jesieni, chętnie w outlecie, raczej nie ecco, nie mam parcia na marki, nie mam parcia na to, zeby moje dziecko wyglądało najlepiej w całym przedszkolu. Miłość i troskę wyrażam inaczej smile No i nie emocjonuję się tak zakupami dla dziecka smile
      Rany, to tylko dziecko smilesmile Nie widzę sensu puszczania kasy na szmatki dla pieciolatki big_grin Posty o zimowych butach czytam z rozbawieniem.
      • 18_lipcowa1 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 21:57
        euphrosyne napisała:

> smile no ja też mam.
        > kupuję dziecku na bieżąco, zimowe buty pod koniec jesieni, chętnie w outlecie,
        > raczej nie ecco, nie mam parcia na marki,

tu chodzi o jakosc
        mała stópka musi miec porządne buty
    • gosjana Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 21:54
      jak są okazje to kupuje na wyrost bez wahania
      np wiosną kupiłam buty dla córki na jesień, zaoszczędziłam 100zł
      na początku lipca sandałki na przyszłe lato, zaoszczędzone następne 100zł
      na zimę mam już piękną puchówkę kupioną w zeszłą zimę....

dzisiaj np kozaczki ecco kupisz za 150zł, za miesiąc te same mogą kosztować 300zł, dlaczego mam nie szukać i nie kupować?
      • euphrosyne Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 21:57
        ?
        na przyszłe lato ?

ale zapobiegliwość...smile ale na tej zasadzie to mozna kupić i na 5 lat naprzód.

Można, ale po co??
        • katka761 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 22:07
          może dla Ciebie nie ma różnicy mieć 100 a nie mieć w portfelu. przecież nie każdemu dziecku rośnie stopa o 2-3rozmiary przez rok.
          ja właśnie rozważam zakup wiosenno-letniego obuwia
        • gosjana Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 23:15
          <?
          na przyszłe lato ?

ale zapobiegliwość... ale na tej zasadzie to mozna kupić i na 5 lat naprzód.

Można, ale po co??>

Bo umiem przewidzieć ile urośnie stopa moim dzieciom,
          bo sandałki bardzo mi się podobały i były w bardzo atrakcyjnej cenie,
          bo mnie takie zakupy cieszą
          i jak w przyszłym roku zrobi się niespodziewanie gorąco to zamiast tracić czas na bieganie po centach handlowych wyciągam buciki z szafy i korzystam ze słońca big_grin
      • malgosiek2 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 21:59
        gosjana napisała:

> np wiosną kupiłam buty dla córki na jesień, zaoszczędziłam 100zł
        > na początku lipca sandałki na przyszłe lato, zaoszczędzone następne 100zł

Zwłaszcza bym nie kupiła sandałków na przyszłe lato.
        Hmm......., a jaką masz gwarancję, że te zakupione buty pół roku wczesniej nie będą już za małe albo jeszcze zbyt duże?
        Dlatego ja nie kupuje butów na wyrost, bo nie wiem jak moje dziecko przez ten czas urośnie.
        Nieraz nie dużo, a nieraz zrobi spory skok.
    • 18_lipcowa1 jezu 28.07.11, 21:58
      czego nie rozumiesz
      tu nie chodzi o to by byc gotowym na nadejscie zimy niespodziewanie we wrzesniu
      tylko o ceny kobieto
      kozaki są przecenione z 300 na 144, moim zdaniem warto sie zaopatrzyc
      • kinder0610 Re: 28.07.11, 22:10
        Nie mam nic na zimę i nic teraz nie kupuję jeszcze, może coś z zeszlego roku będzie jeszcze dobre. Ale każdy kupuje kiedy chce. niezgodzę się z tym, że wszystkie buty sa w listopadzie po 300. Nawet ECCO można kupic do 200. Więc ja bez paniki
      • marta76 Re: jezu 28.07.11, 22:11
        Jak to któras napisała mała stopa musi miec dobre obuwie..dlatego wolę kupić dobry rozmiar, a nie kombinowac i wróżyć 6 miesięcy wczesniej.
        Nie mam nic przeciwko oszczędności, korzystania z okazji itd ..tylko chore jest to , że zimą nie ma juz nic w sklepach, bo tak się jakoś utarło, że wakacje są miesiącami do zimowych zakupów. I jakoś tak się składa, że wtedy nie ma przecen na nowe kolekcje, a jednak ludzie się rzucaja jak szaleni i w sklepach w październiku nic nei ma.
        • iwek33 Re: jezu 28.07.11, 22:19
          marta76 napisała:

> Jak to któras napisała mała stopa musi miec dobre obuwie..dlatego wolę kupić do
          > bry rozmiar, a nie kombinowac i wróżyć 6 miesięcy wczesniej.
          > Nie mam nic przeciwko oszczędności, korzystania z okazji itd ..tylko chore jest
          > to , że zimą nie ma juz nic w sklepach, bo tak się jakoś utarło, że wakacje
          > są miesiącami do zimowych zakupów. I jakoś tak się składa, że wtedy nie ma prze
          > cen na nowe kolekcje, a jednak ludzie się rzucaja jak szaleni i w sklepach w pa
          > ździerniku nic nei ma.

Po pierwsze w lipcu nie ma nowych kolekcji, więc nie ma na nie przecen, cały sens kupowania zimówek latem jest taki, że to zeszłoroczne kolekcje są przeceniane i to czasem bardzo. We wrześniu i październiku pojawiają się dopiero nowe kolekcje ( na pewno nie są wyprzedane, bo ceny kosmiczne, więc najczęściej buty zostają w sklepach całą zimę, żeby za pół roku, latem były wyprzedane za pół ceny.
          A wiadomo, zę jak dziecko malutkie, to trafić z rozmiarem trudno, bo stopy rosną czasem skokowo. Przy starszych dzieciach już tak nie jest-mojemu synkowi od 5 lat regularnie stopa rośnie 1 rozmiar na rok, więc zimówki kupuję o rozmiar większe. A zaoszczędzić 140-150 zł warto.

• marta76 Re: jezu 28.07.11, 22:26
            iwek to w takim razie żyłam do tej pory w innym świeciesmile ja zawsze myślałam,że piszecie o nowych kolekcjach w sklepach pojawiających sie własnie teraz. Przyznam,że w lipcu nie widziałam przecenianych zimowych kurtek i butów (nie chodze często po centrach), natomiast dwukrotonie juz zdażyło mi sie pod koniec września usłyszec w sklepie, że nowe kolekcje to juz były i więcej nie będzie.
            • iwek33 Re: jezu 28.07.11, 22:40
              marta76 napisała:

> iwek to w takim razie żyłam do tej pory w innym świeciesmile ja zawsze myślałam,że
              > piszecie o nowych kolekcjach w sklepach pojawiających sie własnie teraz. Przyz
              > nam,że w lipcu nie widziałam przecenianych zimowych kurtek i butów (nie chodze
              > często po centrach), natomiast dwukrotonie juz zdażyło mi sie pod koniec wrześn
              > ia usłyszec w sklepie, że nowe kolekcje to juz były i więcej nie będzie.

Nie, to stare kolekcje. Zobacz np w sklepie MaragaKids ( często tu polecanym) właśnie w tej chwili jest przecena na zimówki dla dzieci i to duża ( 50 % )
              Na oficjalnej stronie Ecco nie ma w tej chwili żadnej nowej kolekcji zimowej, nawet nie wiadomo, co w tym roku pokażą smile Jak na razie sandałki, adidaski i pólbuciki.
              A że jakiś sklep pod koniec września nie ma już butów z nowych kolekcji, to chyba tylko dlatego, ze sprowadził dwie, albo trzy pary smile
              W sklepach firmowych nowe kolekcje są długo-tylko drogie
        • marta76 Re: jezu 28.07.11, 22:21
          teksty w stylu:może Ciebie stać tez nie sa trafione. Właśnie z uwagi na sytuacje finansowa nie moge pozwolić sobie na zrobienie tych zakupów podczas wakacji.Książki, wyprawka szkolna, buty na zmiane dla dwojki dzieci to wystarczające obciążenie , dlatego koszty cieplejszych kurtek i butów musze odłożyc na październik.
    • iberka Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 22:11
      no, hmmm, buty zimowe kupiłam w marcu i to tyle. Własnie o kasę chodzi ,bo płaciłam 90 pln za parę ecco, teraz są po 144 a za msc/ 2 będą znowu po 300

iza
    • joannaduha Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 22:21
      moje dziecko nosi geoxy primigi superfity. Max ile daję za te buty to 150 zł i to w sezonie w którym są potrzebne, ecco w outlecie nie kosztują 300 zł, ale max 220. A dobieram dobry rozmiar i fason i dziecko mierzy buty. Nie kupiłabym przez internet.. Moja Młoda musi przymierzyć, dla mnie to też ważne.
      Co to za oszczędność kupić za duże/ za małe buty tylko dlatego że są trochę tańsze? Ja tego nie pojmuję. Poza tym- ten kult ecco mnie bawi. Są fajne, ale bez szału.
      • katka761 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 22:30
        dla mojego dziecka bardzo pasują superfity, ale niestety nie ma ich w pobliu mojego miejsca zamieszkania. buty są rewelacyjne.
      • iwek33 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 22:32
        Czy to kult? Nie powiedziałabym. Po prostu buty bardzo dobrej jakosci i niezawodne. Jeśli raz sprawdziłam, że dziecko całą zimę miało ciepłe, suche nogi w KAŻDYCH warunkach, nawet w górach, w chlapie i błocie pośniegowym, buty są lekkie i bardzo wygodne, to chyba nic dziwnego, ze na kolejną zimę chciałabym zaopatrzyć je w takie same komfortowe buty. W zeszłym sezonie zastanawiałam się też nad Primigami ( bo są jakościowo podobne) ale były droższe, niż wyprzedażowe Ecco. Geoxy się u nas nie sprawdziły-przeciekały, poza tym są okropnie ciężkie-jedne z najcięższych butów, jakie mierzyliśmy. I tyle.
        • olusiek81 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 22:49
          a ja uwazam ze jak ktos ma okazje kupic taniej latem ( a takich okazji jest mnostwo jak sie umie szukac) to niech kupuje po co potem wydawac majatek !!! ja kupilam np buty bartka na zime razem z sandałami , za sandały dałam 140 zł albo nawet wiecej z za zimówki 50 zł !!
        • agni71 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 22:54
          Ja podobnie jak iwek - dopóki nie mialam Ecco, to kupowałam buty innych firm. Jak sie przekonałam, że w Ecco zimowych jest ciepło i sucho, nawet w strasznej chlapie, to trzymam sie tej marki, bo sie sprawdza po prostu. A że buty drogie, to szukam okazji, zeby kupić taniej ... ot, cała tajemnica kupowania z duzym wyprzedzeniem.
    • agni71 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 22:49
      ophelia78 napisała:

> Z niemałym zaskoczeniem przeczytałam wątek, w którym wiele mam pisze, że dla dz
      > ieci mają na zimę już wszystko - kozaki, czapki, kombinezony... Przyznaję, ze d
      > la mnie to czytsa abstrakcja! pomijam oczywiście sytuacje, że ktoś ma coś z ub.
      > roku lub kupione pod koniec poprzedniego sezonu (tu sama się biję w piersi: w
      > marcu kupiłam kombinezon właśnie na nadchodzącą zimę)

Sama tak kupiłas, a innym sie dziwisz? Ja tez na wyprzedazy zimowej (nie w marcu, a w lutym, niewielka różnica) kupiłam najstarszej córce kurtke puchową na nast. zimę (zapłaciłam 80 zł taniej niż za nową kolekcję, jakbym poczekała 2 tygodnie, to kupilabym 100 zł taniej, alle bałam się, że zabraknie rozmiaru), w tym samym czasie kupiłam tez kombinezon narciarski (tu tez zapłaciłam co najmniej 100 zł mniej niz za nową kolekcję), buty równiez zakupiłam pod koniec zimy - i tu równiez zaplaciłam około, chyba nawet ponad, 100 zł mniej niz za nową kolekcję (buty dobrych marek w duzych rozmiarach kosztują bliżej 300 zl niż 200 zł).

Ale żeby chodzić po sklepach / szukać w necie w lipcu kozaków, które
      > dziecko założy w listopadzie????

Kozaki kupiłam przez internet, puchówke na żywo, bo w sklepie gdzie nie ma zwrotów, kombinezon narciarski wyszukałam przez net, a że sklep stacjonarny w Warszawie, to mąz pojechał i kupił w sklepie, po co placic za przesyłkę bez potrzeby. Jesli chodzi o dodatki, to z nowych kolekcji zazwyczaj kupuję czapki, szaliki, rekawiczki. Właśnie zamówiłam czapke w Next, jest już w ofercie, spodobała mi się, to wzięłam smile oczywiście bez latania po sklepach, przez net...Sklep stacjonarny, gdzie kupuje dodatki, największy wybór czapek ma we wrześniu, więc siłą rzeczy, jesli chcę mieć wybór, to wtedy musze sie do nich wybrać.... A nauczylo mnie tego doświadczenie (przykre), kiedy w pażdzierniku-listopadzie nie było juz praktycznie wyboru czapek...

> Czy ktoś jeszcze jest taki zapóźniony czy tylko mnie to szaleństwo wydaje się d
      > ziwne?

W tym szaleństwie, moja droga, jest metoda smile Mam nadzieję, że udowowdniłam wyżej - to sie po prostu opłaca, z dwóch względow:
      1. oszczędzam pieniądze/mam lepsze rzeczy - bo w sezonie mogłabym kupić w regularnej cenie cos gorszego za tę samą kwotę
      2. jestem przygotowana na kolejny sezon - bardzo często widuje dzieci, nie wiem, beztroskich, wyluzowanych, niezorganizowanych rodziców - w ubraniach niedostosowanych do aktualnej pogody: w marcu, kwietniu robia sie upały a dzieci pomykają w zimowych ubraniach i kozakach, albo w pażdzierniku nagle spada śnieg, a dziewczynki w balerinkach, bo rodzicowi sie wydawalo, że jeszcze za wcześnie na takie zakupy... Ja lubie byc przygotowana, a do tego zakupy dla dzieci, dobieranie dodatkow sprawia mi po prostu przyjemnośc smile

A żebys sie jeszcze bardziej zdziwiła, to napiszę ci, że mam już dla najstarszej kurtke wiosenną na nast. wiosnę - kupioną za 1/3 pierwotnej ceny, oraz pólbuty na wiosnę (dzisiaj odebrane ze sklepu - za ok. 1/2 ceny regularnej. A nawet strój kąpielowy na przyszłe lato - i to nawet nie z przeceny, po prostu bardzo mi sie spodobal i zaszalałam wink A jeśli znajdę sandałki na przyszłe lato w dobrej cenie, to tez kupię. Co do trafiania z rozmiarami, im dziecko starsze, tym chyba bardziej przewidywalnie rośnie (do okresu dorastania, kiedy pewnie bardziej przyspiesza) - mnie w każdym razie jakos sie udaje trafić. A jakbym nie trafiła, to mam jeszcze dwie młodsze córki, więc jest duża szansa, ze którejś podpasuje.

Przepraszam, że sie tak rozpisalam, ale jak by nie bylo, to forum dla milośniczek zakupów dla dzieci, prawda?
    • magata.d Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 28.07.11, 23:18
      Ale gdzie Wy te kozaki na zimę teraz kupujecie? Chyba w sklepach internetowych? Bo ja dzisiaj byłam w dużej galerii handlowej, zajrzałam do ecco i innych sklepów z butami i nigdzie nie widziałam butów zimowych. Nie wyobrażam sobie kupienia dziecku butów bez mierzenia. Nie bardzo moge sobie też wyobrazić kupienia dziecku butów w marcu na nastepną zimę, bo nie wiadomo jak mu noga urośnie przez te parę miesięcy. Ubrania to co innego, dzisiaj na wybrzedażach kupiłam synowi pare koszulek i krótkich spodenek na przyszłe lato, ale butów w życiu bym nie kupiła.
      • listopadowka2008bis Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 00:12
        Wiadomo, ze kupowanie na sezon, dwa do przodu ma wiekszy sens przy starszym dziecku. Przy mlodszym mozna celowac, ale mozna na tym kiepsko wyjsc smile Ja nie celuje - buty to jedyna rzecz, ktore kupuje wtedy, kiedy trzeba, a nie wtedy, kiedy sa wyprzedaze wink Ale np. takie ecco staram sie kupowac w outlecie - na lato kupilam sandaly za 129 pln zamiast za 179 pln, nie interesuje mnie fakt, ze to kolekcja 2010.
        Na zime mam w co ubrac Syna oprocz butow. Czapke, szalik i rekawiczki ma z zeszlego sezonu i beda raczej dobre. Ma tez rzeczy zapasowe. Kurtka kupiona wlasnie na wyprzedazy za 1/4 ceny wyjsciowej. Zwyczajnie wole dac 50 pln w cubusie za kurtke w lutym, niz 200 pln w cubusie we wrzesniu. Ot i cala filozofia z tym wczesniejszym kupowanie - to zwyczajnie oszczednosc.
      • marta76 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 21:13
        ja byłam dzisiaj w KappHall(czy jak to się pisze) i są zimowe kurtki po 219 zł ,kombinezony , spodnie. Wyprzedaży z zeszłej zimy nie widziałam, wiec nie wiem, gdzie Wy to kupujecie w sklepach stacjonarnych.
    • leneczkaz Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 05:48
      A co tu się dziwić. Kupiłam na wiosennych przecenach (znany i lubiany) Tchibo za 60zł, kurtkę Kappahl za 60 ze 180 chyba.. Inny jednoczęściowy za 29 (!!!!!!!).
      Teraz śniegowce ecco za 149, jesienne za 131 i adidasy za 70. ....
      Do tego pełno ubrań na wyprzedażach.

Serio nie widzisz różnicy?

Wiesz, mój mąż też się w pierwszym sezonie pukał w czoło. A potem jak wszystko wyjęłam co miałam zachomikowane na zimę i trzeba było dokupić 2-3 rzeczy to był zadowolony jak mu pokazałam ceny kolekcji na dany rok smile
      • blizniaki14 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 08:09
        U mnie nie ma butów ecco,a na pewno nie w tych cenach, więc nie szaleję. jeśli już są to tylko w cenach regularnych dlatego ich niestety nie kupuję. Za 144zł bym pewnie kupiła, ale w regularnej cenie przy trójce dzieci to nierealne wink
        Buty zimowe, jeśli okaże się,że te z poprzedniej zimy są za małe kupię w październiku, jak rok temu. we wrześniu zacznę tylko szukać kurtki zimowej dla starszego syna, reszta praktycznie na szczęście w tym roku ma wszystko dobre smile a zimą na przecenach popatrzę na kurtki na następną zimę , ot i tyle smile
        • mmala6 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 08:12
          na maraga kids są przecenione ecco, i nie tylko. Na ich stronie, nie na all.
        • agni71 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 08:20
          blizniaki14 napisała:

> U mnie nie ma butów ecco,a na pewno nie w tych cenach, więc nie szaleję. jeśli
          > już są to tylko w cenach regularnych dlatego ich niestety nie kupuję. Za 144zł
          > bym pewnie kupiła, ale w regularnej cenie przy trójce dzieci to nierealne wink

Ale my tez nie kupujemy stacjonarnie, tylko przez internet. Chociaz na pewno latwiej się skusić na model, który mialo sie w reku, może przymierzyło dziecku, moze juz dziecko miało, niż tak zupełnie nie widząc nigdy buta na oczy.
          Tez mam trójkę dzieci i nie stać mnie, zeby kupowac w regularnych cenach takie rzeczy, jakie kupuję na wyprzedażach.
    • pia_ Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 08:23
      E tam na zimę, ja się zastanawiałam, czy nie kupić teraz młodej upatrzonej od dawna sukienki z Mininieba na przyszłoroczną komunię. Przeceniona była o prawie 200 zł, więc jak na nich to sporo, ale najzwyczajniej w świecie byłoby mi teraz ciężko wysupłać nawet tą obniżoną kwotę, bo w wakacje są jednak pilniejsze potrzeby.
    • sdec Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 08:30
      Nie lubię tego typu wątków. Jak ktoś chce to robi zakupy w lecie na zimę i odwrotnie. Z doświadczenia wiem, że w X/XI to już mało co zostaje ciekawego w sklepach. Poza tym oferta ecco w sklepach jest jednak dobra. Po co czekać do X i kupić buty za prawie 300 zł - jeśli takie się znajdzie, bo normalna cena butów w Ecco to 380 zł, a teraz są te same za 144!!!
      Sklepy już wprowadzają kolekcje jesienne. Zaraz we IX zimowe. Niestety z doświadczenia wiem, że rozmiarów później nie będzie.

• pia_ Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 08:43
      Aha, a butów jednak już nie kupuję na zapas, bo młodej noga rośnie nieprzewidywalnie, ostatnio w sandałach i kozakach ecco przechodziła pełne 2 sezony, teraz czas na nowe kozaki, ale kupię je dopiero jesienią, moze uda się w outlecie. Teraz w ciemno niczego nie biorę, bo tu już wchodzi kwestia wygody oraz gustów i guścików 8-latki wink
      A kurtkę zimową mamy, kupiona, a raczej otrzymana za gratisowe punkty w Intersporcie w czasie wyprzedaży wiosennej - grzech było takiego cudeńka nie wziąć wink
    • dziewczyna_kolegi Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 09:21
      Mnie też to trochę wkurza, że w lipcu muszę mysleć o zimie, ale ja wiele razy miałam takie sytuacje, że jak czekałam do ostatniej chwili, to już po prostu nie było co kupic.
      Moim zdaniem wynika to chyba z polityki sklepów, że te kolekcje ciagle się zmieniają, ale i z tego że jak rzucą kurtki w sierpniu i dorzucą resztę we wrześniu, to potem już nie i niestety w listopadzie juz jest słaby wybór, no bo po cp ludziom w Polsce kurtka w listopadzie.
      Nie wiem jak w innych miastach, ale w Wawie tak jest i ja już się nauczyłam, że jak rzucą to trzeba brać, bo potem już niewiele zostaje.
      Piszecie o outletach, byłam kilka razy w tych warszawskich i po pierwsze wybór był zawsze marny, po drugie ceny wczale nie porażały, mam na myśli ecco. Może jak ktoś mieszka blisko i sobie codziennie zagląda, to coś upoluje. Dla mnie to wyprawa na drugi koniec miasta i bez sensu jechac na marne.
      Owszem skusiłam się na ecco z Maragi, bo w takiej cenie to grzech nie brać i tak jak dziewczyny piszą jak się nie trafi z rozmiarem w sezonie się sprzeda na pewno, za nowe to może nawet z zyskiem. Więc strata żadna.

ps. uwielbiam to forum właśnie przez takie info jak to o Maradze smile
    • koza_w_rajtuzach Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 09:45
      smile) W sumie pierwszy raz kupiłam w lipcu kozaki na zimę, zawsze robiłam to w sezonie. Jakieś tam czapki, kurtki, kombinezony, rękawiczki mam z poprzedniego roku. Jednak lektura tego forum tak wpływa wink, ale myśl o tym, że teraz za Geoxy zapłacę po 115 zł za sztukę, a jak będzie bliżej zimy, to będzie trudno o porządne buty w tej cenie i będę musiała więcej płacić, to ja już wolę teraz kupić i potem nie przepłacać, ogólnie mieć problem z głowy.
    • irima2 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 09:54
      A ja chcę kupić kąpielówki i buty na plażę i nigdzie nie ma smile
      • agar2208 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 09:58
        Ja nie kupuje ubrań z takim wyprzedzeniem, bo mogę nie trafić z rozmiarem.
      • pia_ Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 09:58
        Kapielówki są w KappAhl, Reserved, Cubusie, C&A, Calzedonii - do wyboru, do koloru. A buty plażowe np w Auchan - całe stosy typu crocs po 5 zł
        • heca7 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 10:27
          Teraz mi w głowie kupno butów plażowych a nie zimowychwink Praktycznie nigdy nie zdarzyło mi się kupować na zimę w sierpniu. Nie mam teraz weny i już. Czaaaasami kupuję na wyprzedażach w styczniu kurtki itd kiedy jestem pewna , że starczą na następną zimę.
          Jak dzieci były mniejsze to z większym entuzjazmem podchodziłam do zakupu ciuszków teraz , nie wiem chyba mi spowszedniałouncertain
        • irima2 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 11:18
          Co do kąpielówek to są ale nie w rozmiarze, który szukam sad
          A buty chce takie typowe na plażę (nie wiem jak się nazywają - były w HiM w.....kwietniu).
          Pozostaje allegro - tu na szczęście można kupić wszystko co się chce cały rok smile
    • monikag_live Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 10:36
      Nie Ty jedna, jak tu zaglądam i czytam wątki zimowe, to się śmieję, jak najbardziej rozumiem wyprzedaże i że można kupić taniej, tylko że ja w lato nie myślę o zimie wink nie kupuję ecco, tchibo i innych tzw marek wink
    • kropkaa Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 12:10
      Ja smile
      Kurtka z ub. roku, spodnie mam nadz. że też, buty mam sprzed dwóch lat, bo nie trafiłam z rozmiaremwink, ale w ub. roku w Clarksie też były, także ząb czasu ich nie nadgryzł.
      Drugie buty też mam, bo nie trafiłam z rozmiarem także w ub. rokuwink
      Ale te trzecie, co kupiłam, już były ok, choć na pewno już będą za małe.
      Małemu piechurowi jeszcze jakieś buty, jak się uda trafić, to będzie to jedyny zakup.
      • olo2108 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 12:48
        W zeszłym roku wściekałam się, że we wrześniu/ październiku muszę kupić kombinezon, bo np. w listopadzie nie ma już czego szukać. A kilka dni temu byłam w KappAhlu i są już spodnie od kombinezonu... Masakra! W każdym razie z zakupami ciuchów zimowych w regularnych cenach poczekam do września- teraz mam w planach wakacjesmile
        • monna16 Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 13:53
          Nie kupuję teraz ubrań na zimę, na jesień póki co mam dla dzieciaków tylko po 1 kurtce i 1 czapce. Zostały mi do kupienia buty i kurtki+czapki na zmianę. Zasadę mam taką że w lipcu wydaję kasę na wakacje, w sierpniu na szkołę i przedszkole, we wrześniu na ciuchy jesienne a w październiku dopiero zaczynam myśleć o zimie. Ubrania w większości kupuję używane więc nie mam stresu że w sklepach nic nie będzie. Tylko buty kupuję nowe i w sezonie. Nie kupuję ecco czy tym podobnych więc ceny w sezonie mnie nie powalają. Ja jako dziecko nosiłam zwykle buty i nie przypominam sobie żebym cierpiała z tego powodu i gwarantuję że moje stopy do dziś mają się świetnie.
          • aaangel Re: czy ktoś tu jeszcze NIE robi zakupów na zimę? 29.07.11, 20:21
            ja nawet jeszcze na jesień nic nie mam dla dziecismile, kurcze to lato dopiero!!!, gdzie mi o zimie myślećsmile
    • lilka69 widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 20:19
      niewiele rozniace sie od bartka, wychwalanego kiedys.
      a ecco zaciera lapki , ze taki pochwalny watek sie toczy...
      • mmala6 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 21:21
        nie sądzę aby ecco wyżył z tych kilku-kilkunastu forumowiczek, które tutaj się udzielają i następnych kilkunastu, które się nie udzielają ale czytająwink
      • iwek33 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 21:26
        lilka69 napisała:

> niewiele rozniace sie od bartka, wychwalanego kiedys.
        > a ecco zaciera lapki , ze taki pochwalny watek sie toczy...

Ecco nie różniące się od Bartka???? Dziewczyno, Ty nie wiesz, co piszesz.
        A o Ecco zrobiło się teraz głośno, bo w pewnym sklepie internetowym jest mega wyprzedaż i stąd tyle wątków.
        A duński producent myślę, że ma w nosie te kilkanaście forumek, które sobie dyskutują, sprzedaż mają na całym świecie ogromną, bo to rewelacyjne buty są i tyle.
      • monna16 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 22:18
        lilka69 napisała:
        > a ecco zaciera lapki , ze taki pochwalny watek sie toczy...

Wpisy tutaj to jeszcze nic... W innym wątku można dowiedzieć się jakie cudowne działanie mają buty ecco... między innymi dzięki tym butom dzieci podobno nie chorują - ja osobiście większej bzdury chyba nie słyszałam
        • iwek33 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 22:27
          monna16 napisała:

> lilka69 napisała:
          > > a ecco zaciera lapki , ze taki pochwalny watek sie toczy...
          >
          > Wpisy tutaj to jeszcze nic... W innym wątku można dowiedzieć się jakie cudowne
          > działanie mają buty ecco... między innymi dzięki tym butom dzieci podobno nie c
          > horują - ja osobiście większej bzdury chyba nie słyszałam

A to chyba nic dziwnego, ze jak dzieciak nóg nie przemoczy to nie załapie kataru. Normalna sprawa...a jak nogi przemoczone to i o przeziębienie nie trudno- dla mnie to nie bzdura tylko oczywistość. I po co ten jad?
          • sylki Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 22:35
            No jak po co jad, bo ona nie rozumie jak można kupować rzeczy na zimę latem big_grin
            No cóż biorąc pod uwagę, że to nie lato, a jesień, wolę nie być zaskoczona śniegiem w październiku.
            Gdyby nie przeceny 50% nawet na ecco dla trójki swoich dzieci bym nie spojrzała, uciułałabym tylko dla najstarszego, bo z jego nogą już tańszych nie kupię.
            • monna16 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 23:08
              sylki napisała:

> No jak po co jad, bo ona nie rozumie jak można kupować rzeczy na zimę latem big_grin

O jaki jad Ci chodzi? Czy ja gdzieś napisałam że głupotą bądź czymkolwiek innym jest kupowanie rzeczy zimowych latem??? Otóż nie! Sama gdybym miała teraz więcej kasy pewnie kupowałabym już ubrania zimowe i nie widzę w tym nic strasznego! Ja poprostu w każdym letnim miesiącu mam pilniejsze wydatki (o których pisałam w poście wyżej) i tylko na nie w danym miesiącu mnie stać. Więc nie rozumiem do czego pijesz??? A może Twoim zdaniem w sierpniu powinnam kupować zimowe ubrania (bo np. tanio) a we wrześniu czy październiku dopiero wyprawkę do szkoły???
              • sylki Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 23:23
                O jadzie pisała Iwek, odpowiadałam jej, nie tobie.

Wiesz co, wyprawkę też muszę kupić i to dla dużego dzieciaka, więc książki mnie zabiją, ale dla mnie to pierniczenie, że wyprawka bla bla, szczerze, wyprawkę taniej kupię we wrześniu, natomiast butów już nie. Natomiast rozumiem dziewczyny które nie stać, bo sama kasy nie mam, ale odmówię sobie paru rzeczy, tylko dlatego, że jest dobra cena na bdb jakości buty i mój syn, bo w sumie najpierw tylko dla niego miałam kupić, w końcu będzie miał suche nogi zimą i może w końcu zimą przestanie mieć wieczny katar.
                To dziewczyny roztrząsaja temat kupowania zimowych rzeczy w lecie (hehe też mi lato)
                Kolejne wątki o wyższości nie kupowania nad kupowaniem. Zaczyna to być męczące.
                Za każdym razem tak jest, gdy nagle jest jakiś szał na daną markę/firmę.
                Mam ochotę kupić, to kupuję, ale po co zaraz tyle jadu/wyśmiewania się* u dziewczyn, które tego nie robią.

*niepotrzebne skreślić
                • monna16 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 30.07.11, 00:42
                  Myślę że posty przynajmniej niektórych dziewczyn nie miały na celu wyśmiewania się z innych. Wg mnie to raczej zdziwienie/niedowierzanie? Rozumiem dziewczyny które kupują latem zimowe ubrania dużo taniej, bo dlaczego nie kupić teraz a później przepłacać? Kto ma ochotę kupować teraz i kogo na to stać niech kupuje. I nic mi do tego, każdy robi tak jak uważa za słuszne. Gdybym była w innej sytuacji też pewnie tak bym robiła. Mnie od dawien dawna co miesiąc zżerają terapie syna, i nawet latem kiedy są promocje i wyprzedaże, nie stać mnie na nie bo nie mam z czego odkładać. Nie cierpię z tego powodu i nie wyśmiewam innych, bo dla mnie od markowych ubrań/butów ważniejsze są postępy dziecka, poprostu jestem w innej sytuacji niż większość z Was. A to że dziewczyny dzielą się informacjami o dobrych cenach i korzystają z tego to przecież nic złego, od tego jest to forum właśnie.
          • monna16 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 22:57
            iwek33 napisała:
            > A to chyba nic dziwnego, ze jak dzieciak nóg nie przemoczy to nie załapie katar
            > u. Normalna sprawa...a jak nogi przemoczone to i o przeziębienie nie trudno- dl
            > a mnie to nie bzdura tylko oczywistość. I po co ten jad?

Moja droga, jasne że od przemoczonych nóg można złapać przeziębienie ale tutaj chodziło o zupełnie coś innego. Tak gwoli ścisłości, dziewczyna pisała że od kiedy zaczęła kupować zimowe Ecco to dzieci nie chorują. Więc idąc tym tropem wychodzi na to, że jeśli chcesz aby Twoje dziecko było zimą zdrowe kupuj tylko Ecco, bo jeżeli będzie chodziło w innych butach masz pewność że zachoruje. Teraz rozumiesz?
            • iwek33 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 23:01
              monna16 napisała:

> iwek33 napisała:
              > > A to chyba nic dziwnego, ze jak dzieciak nóg nie przemoczy to nie załapie
              > katar
              > > u. Normalna sprawa...a jak nogi przemoczone to i o przeziębienie nie trud
              > no- dl
              > > a mnie to nie bzdura tylko oczywistość. I po co ten jad?
              >
              > Moja droga, jasne że od przemoczonych nóg można złapać przeziębienie ale tutaj
              > chodziło o zupełnie coś innego. Tak gwoli ścisłości, dziewczyna pisała że od ki
              > edy zaczęła kupować zimowe Ecco to dzieci nie chorują. Więc idąc tym tropem wyc
              > hodzi na to, że jeśli chcesz aby Twoje dziecko było zimą zdrowe kupuj tylko Ecc
              > o, bo jeżeli będzie chodziło w innych butach masz pewność że zachoruje. Teraz r
              > ozumiesz?

Wydaje mi się, że autorka miała dokładnie na myśli to, o czym ja napisałam, a to Ty nie zrozumiałaś, albo raczej INACZEJ zinterpretowałaś Jej wypowiedź.
              • iwek33 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 23:09
                Znalazłam wypowiedź, dziewczyna pisze, że dzieci przestały chorować...a nogi w butach są zawsze suche i ciepłe " - uważam, ze zdecydowanie miała na myśli przeziębienia i katary spowodowane mokrymi stopami. Twój tok myślenia uważam za błędny. A jeśli się nie zgadzasz, może zapytaj autorkę wypowiedzi, co miała na myśli zamiast od razu wyszydzać i obrażać.
                • monna16 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 23:36
                  Nie wyszydzam i nie obrażam. Oczywiście że to tylko moja interpretacja. Dobrze że dzieci już nie chorują. Widzisz, dla mnie choroby to nie tylko przeziębienia od mokrych stóp. Moje dzieci chorują choć stopy mają suche... ale na zapalenie gardła chyba żadne buty nie pomogą wink
                  • iwek33 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 29.07.11, 23:43
                    monna16 napisała:

Moje dzieci chorują choć stopy mają suche... ale na zapalenie
                    > gardła chyba żadne buty nie pomogą wink

No na pewno nie. Myślę, że odebrałaś tę wypowiedź właśnie przez pryzmat swoich doświadczeń- częste choroby (różne) swoich dzieci. A może tamtej dziewczynie tylko często się przeziębiały, a potem przestały?
                    No nieważne-zakończmy tę dyskusję, dobranoc smile
                    • monna16 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 30.07.11, 00:00
                      Właśnie tak, dla mnie choroba to coś więcej niż przeziębienie, ale to dlatego że mój syn jest co roku poważnie choruje od września do kwietnia uncertain
                      Spokojnej nocki wink
                      • malwina79 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 30.07.11, 00:51
                        Ja nie robię, ale tylko dlatego, że już mam wszystko kupione smile
                        • angie07 Re: widze,ze taraz krolowa butow jest ecco? 30.07.11, 08:24
                          ja korzystam z promocji bez względu na porę roku, warunek jest jeden, mam kasę to kupuję. Mam dwójkę dzieci kupiłam im tylko buty na zimę bo była przecena o 50 % na dwóch parach zaoszczędziłam 300 zł. A zima za 3 miesiące więc chyba nie przesadziłam.
                          Nie mam parcia na kolekcje, wyjątkiem jest next, ale nie zamawiam za wcześnie. Zdarzało mi się coś kupić pod koniec zimy z wyprzedaży np. kurtkę i czekała rok w szafie. Wszystko jest kwestią ceny. Choć powiem szczerze, że z H&M pewnego roku zniknęły kurtki właśnie w sierpniu zaraz po tym jak się pojawiły, potem przyszły inne ale nie już takie fajne.
                          Jak jest kasa w portfelu to po co czekać? Dom mam duży jest gdzie schować nie widzę powodu, żeby czegoś nie kupić wcześniej. Do tej pory zawsze trafiałam z rozmiarem a w razie pomyłki na allegro za taką cenę zejdzie od ręki.
                          Tak, że powtórzę wszystko to kwestia ceny - okazji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka