czarnaalineczka 29.07.11, 19:15 ma ktoras ? sprawdza sie ? nie zatka sie kocimi i psimi kłakami ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krejzimama Re: roomba , navibot 29.07.11, 19:21 Przestan, prawdziwa emama sika ciepłym moczem i gardzi takimi gadżetami. Odkurzacz ma jeszcze zakupiony w 1983 po cłaonocnym staniu w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
elaelisheva Re: roomba , navibot 29.07.11, 19:27 Roomba - nie mam, ale widziałam wiele razy w akcji. Psie kłaki bez problemu zbiera, podejrzewam, że kocie też. Najfajniejszy wizualnie efekt widać jak się puści roombę na odkurzoną podłogę i potem obejrzy co i ile zebrała. Jedyny minus to cena... I kupując pamiętaj o gwarancji producenta, roomba sprzedana w Polsce poza oficjalną siecią dystrybucyjną tak naprawdę jest bez gwarancji, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: roomba , navibot 29.07.11, 20:00 Mam Roombę. Ale rzadko z niej korzystam, nie wiem jak z kocimi i psimi kłakami, myślę, że sobie poradzi. Mnie wkurza to, że jak jestem w domu, to po 10 razy jeździ w to samo miejsce, wolę więc tradycyjny odkurzacz, jednak przydaje się jak jestem w pracy, wracam i mam sprzątnięte, bez nerwów, że gdzieś odkurzała pół godz. jednak moja w rogach nie czyści dokładnie. Jak by co to chętnie odpowiem na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: roomba , navibot 29.07.11, 20:19 to sprzata kazdy pokoj osobno? czy tak sobie jezdzi po calym mieszkaniu ? ile zajmuje odkurzenie 60merow ? jak sobie radzi ze zmiana podlogi np z paneli na kafelki a potem na dywan ? nie utknie gdzies ? na pod kaloryferem ? jak utknie to co ? sama sie wylaczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: roomba , navibot 30.07.11, 02:02 musi sie nauczyc miejsca, gdzie sprzata, na poczatku jezdzi jak durna po 10 razy w to samo miejsce, lepiej nie stawiac na podlodze czegos nietypowo, zebrac kable i wieksze graty 30 metrow odkurza jakies pol godziny jak utknie to sie wylacza i czeka na ratunek Odpowiedz Link Zgłoś
jedza1 Re: roomba , navibot 30.07.11, 16:20 Ja mam. Roombę w wersji "pet" czyli przystosowaną do zbierania sierści. Uważam, że to bardzo dobrze wydane pieniądze. Niestety, każdą roombę trzeba dokładnie czyścić prawie po kazdym odkurzaniu. Nie jest to jakoś bardzo skomplikowane i uciążliwe ale trzeba, zwłaszcza przy różnego rodzaju sierściuchach. Ale sama wygoda jej użycia - jest tego warta. Progamujesz, wracasz z roboty i chata odkurzona. Koty też ją lubią Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: roomba , navibot 08.08.11, 12:57 nie takie drogie juz te roomby jak kiedys. fajna sprawa. moze nawet bym sobie dywan kupila wtedy Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: roomba , navibot 08.08.11, 14:04 Nie mam ani Roomby, ani Navibota, ale ostatnio temat tego typu odkurzaczy bardzo mnie interesował. Ze względu na obecność psa w domu dla mnie sprawą dość istotną jest możliwość dezynfekcji podłogi lampą UV, którą mają wbudowaną niektóre takie odkurzacze. Po lekturze różnych porównań i opinii zdecydowałam się na zakup odkurzacza Carneo Smart Cleaner 610: www.carneo-polska.pl/ Kupiłam go w sklepie internetowym za 769zł i własnie Pan zadzwonił, ze jest do odbioru Jeśli będziesz zainteresowana to mogę opisać moje spostrzeżenia jak tylko go przetestuję. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: roomba , navibot 08.08.11, 14:13 pewnie ze opisz jak sie sprawdza. czekamy Odpowiedz Link Zgłoś
glinka_123 Re: roomba , navibot 24.08.11, 22:44 Jeśli chodzi o skuteczność sprzątania to czytałam, że jak na razie najlepsza jest Roomba - a to przecież jest najważniejsze przy zakupie robota odkurzającego, który ma za nas dobrze posprzątać. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_1980 Re: roomba , navibot 24.08.11, 23:19 Ja mam navibota i polecam. Ze względu na psie kudły i małe dziecko był kupiony i się sprawdza. W domu jest czysto bez wysiłku - włączam jak wychodzę, bo dla mojej córki jest mega atrakcją do ujeżdzania Można go także zaprogramowac na konkretną godzinę. Navibot w przeciwieństwie do romby nie kręci się w kółko, ale skanuje sobie powierzchnię i jedzie raz przy razie, nie daje tylko rady na dywanie typu shaggy. gdy w cos się zaplącze czy gdzieś ugrzęźnie to się wyłącza i woła o pomoc. Około 70 m2 sprząta w godzinę - starcza bez ponownego ładowania. Jak bateria słaba to samodzielnie celnie trafia do bazy. Do navibota jest fajny gdżet tzw. wirtualna ściana tworząca niewidzilna linię prostą - stawiasz tam gdzie nie ma wjeźdzać i dojeżdza tylko do tego miejsca. No i jest pilot do ręcznego sterowania, nie trezba się do niego schylać, albo można ręcznie naprowadzić go do miejsca gdzie np. rozsypała się kawa i tylko po tym miejscu go poprowadzić. Oczywiście nie zastapi sprzątania normalnym odkurzaczem, ale jest mega ułatwieniem codziennego życia. Żeby była jeszcze wersja myjąca.... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_1980 Re: roomba , navibot 25.08.11, 07:19 I jeszcze o9statnio rzuciło mi się w oczy takie urządzenie - cenę ma fajną ale jak reszta to nie wiem www.euro.com.pl/odkurzacze/agait-ec01.bhtml Odpowiedz Link Zgłoś
miesiakk Re: roomba , navibot 25.08.11, 13:08 lucyna_1980 napisała: >Żeby była jeszcze wersja myjąca.... do mycia jest scooba Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_1980 Re: roomba , navibot 25.08.11, 13:14 Tak wiem, ale scooba nie nadaje sie do paneli i podłóg drewinianych Odpowiedz Link Zgłoś
glinka_123 Re: roomba , navibot 01.09.11, 13:13 podobno można nią czyścić różne powierzchnie, ale wszystko zależy od rodzaju podłogi czy paneli, jak są złączone itd. Dlatego najpierw warto to sprawdzić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniam123 Re: roomba , navibot 02.09.11, 11:28 ju-mi, podzielisz się opinią na temat Carneo, jak obiecałaś? Cały czas się waham roomba czy carneo? Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: roomba , navibot 02.09.11, 11:43 Odkurzacz jeździ u nas już ponad 3 tygodnie - codziennie oprócz niedzieli Wciąga wszystko dość dokładnie choć oczywiście zdarza mu się, ze coś ominie lub gdzieś nie dojedzie. Idealnie zbiera piasek, okruchy, koty z kurzu i sierści. Jest cichy - spodziewałam się, ze będzie głośniejszy. Można zaprogramować żeby się włączał o konkretnej godzinie. Bez problemu wjeżdza na niskie dywaniki (niekudłate). Jesteśmy bardzo zadowoleni z zakupu. Moja szwagierka ma Roombę i w efektywności sprzątania róznicy nie widzę. Roomba jest głośniejsza, nie ma lampy UV i pilota, który czasem jest pomocny w pokierowaniu robotem. No i róznica w cenie... Odpowiedz Link Zgłoś
aniam123 Re: roomba , navibot 02.09.11, 20:11 ju_mi bardzo dziękuję za odpowiedź. Czytałam też opinie na innych forach i zdania są różne: forum.gazeta.pl/forum/w,630,122088571,126411249,Re_odkurzacz_samobiezny_Carneo_odradzam_WADY.html No ale może to zależy od egzemplarza? Odpowiedz Link Zgłoś
ala.labama Re: roomba , navibot 14.09.11, 14:25 Ja mam robzone złoty: www.robzone.pl/robot-odkurzacz-roomy-gold i jestem superzadowolona. Przy małym dziecku i dużym alergiku to naprawdę niezastąpione. Dezynfekcja UV działa jak należy. Tylko trzeba pamietać, żeby nie puszczać bez sprawdzenia, czy maloletni właśnie czegoś nie rozlał, bo nie ma funkcji sprzątania na mokro Najpierw byłam sceptycznie nastawiona, ale kiedy widziałam u Mamy (wersja srebrna, dla posiadaczy zwierząt), która ma kudłatego psa i awersję do nowinek, że działa a matka-pedantka jest (niemal zadowolona, też mi się zamarzyło... Inna sprawa, że należy izolować od dziecka - dokłądnie te same doświadczenia, o ktorych pisze lucyna_1980. Też włączam jak wychodzę i jest git. Odpowiedz Link Zgłoś