Dodaj do ulubionych

sprzątanie

03.01.17, 14:05
Mam spory dom, małe dziecko. Nie wyrabiam ze sprzątaniem, kilka razy próbowałam korzystać z pomocy pań do sprzątania ale nie byłam zadowolona i poki co postanowiłam sama ogarniać. Czy macie lepsze sposoby na mycie podłóg niz mop? Cuda typu irobot roomba scuba, która niby na mokro czyści? Polecacie?
Obserwuj wątek
    • drosetka Re: sprzątanie 03.01.17, 14:54
      nie mam i jak widzę na reklamach w jakim tempie ten robot myje to wątpię zeby wyrobił ci się ze sporym domem w 1 dzień, podobnie jest ze wszelakiej maści mopami parowymi, karcherami, myją ale trwa to okropnie dlugo. Najprościej, pouczyc pania jak ma to robić albo samemu zasuwać na kolanach..tak ja myję na kolanach bo mopów też nie znoszę( a mam dom mniejszych rozmiarów). Myję raz w tyg, wszystkie podłogi, codziennie zamiatam, w kuchni, werandę i tam gdzie się najwięcej brudzi też codziennie przemywam
      • buglady Re: sprzątanie 03.01.17, 14:56
        No ja też na kolanach bo wczoraj wieczorem w pośpiechu mopem zachrzaniałam i dziś widzę zacieki.
        • buglady Re: sprzątanie 03.01.17, 15:00
          Ja mam też psa no i dziecko zaraz zacznie raczkować więc dość często powinnam myć, właśnie czytam, że roomba scuba długo czyścisad.
          • yamilca197 Re: sprzątanie 03.01.17, 15:14
            Tez mialam male dzieci,psa i kota i jakos nie uwazalam ze musze myc podlogo czesto, mylam gdy tego wymagaly czyli raz w tygodniu. Obecnie tez tak robie, z tym ze dzieci pomagaja. No i nie mylam nigdy na kolanach.
            Psu zima myje lapy wraca z zewnatrz i ma brudne. Jemy w jadalni przy stole wiec nie ma problemu jedzenia wszedzie. Raz dziennie podlogi sa zamiatane i wystarcza.
            • 1papryczka.chili Re: sprzątanie 03.01.17, 17:37
              chce wam się zamiatać podlogi? a nie szybciej odkurzaczem zebrać brud?
              • yamilca197 Re: sprzątanie 03.01.17, 17:42
                Dla mnie szybciej miotla,i wygosniej.
                • 1papryczka.chili Re: sprzątanie 03.01.17, 20:17
                  ja praktycznie nie chowam odkurzacza. sobie stoi w kacie i jak mi trzeba coś zebrać to go włączam. Fakt że jest niesamowicie cichy i nie denerwuje mnie dlatego. Mam dwa psy i syna który je tak że przy nim ze trzy kury by się najadły więc jest co odkurzać codziennie.
                  • yamilca197 Re: sprzątanie 03.01.17, 20:19
                    Odkurzacz uzywam raz a tygodniu. ☺
              • mikams75 Re: sprzątanie 03.01.17, 22:18
                nie szybciej, ja mam taka wlochata lape do mopa plaskiego - swietnie zbiera wszystko i tym szybko obmiatam, odkurzacz wyciagam rzadziej na dokladne odkurzanie. Dla mnie samo wyciagniecie odkurzacza, rozwiniecie kabla, pozniej zwineicie i schowanie to juz za duzo roboty a mopem na sucho przelece w 2 minuty wszystko.
                • 1papryczka.chili Re: sprzątanie 04.01.17, 15:14
                  a jaki to mop i co z nim robisz po sprzataniu? tzn. płuczesz i suszysz czy pierzesz w pralce po każdym użyciu?
                  • buglady Re: sprzątanie 04.01.17, 15:38
                    Mam panele i gres, mop z viledy. Piorę po każdym użyciu. Ja odkurzacza tez nie chowam i w wiatrolapie to ze 3 razy dziennie odkurzam, pod stołem i w kilku newralgicznych miejscach.
                  • mikams75 Re: sprzątanie 04.01.17, 16:04
                    zadna konkretna firma, lapa jest taka wlochata, jakby z welny czy waty, nie wiem jak to okreslic. Po obmiecieniu wilgotna reka zbieram klaki, wytrzepuje paprochy i zwijam i chowam. Inne mopy do mycia na mokro przeplukuje i susze.
    • izak31 Re: sprzątanie 03.01.17, 15:07
      zaangażować meża, partnera do pomocy.
    • asia06 Re: sprzątanie 03.01.17, 15:19
      drogeriajoanna.bazarek.pl/opis/2712270/swiffer-mop--2-scierki-zestaw-startowy.html
      Czyści, śladów nie zostawia. Mój ulubiony od kilku lat.
      Wcześniej maiłam inny ulubiony, ale nazwy nie pamiętam. Też był świetny.
      • mikams75 Re: sprzątanie 03.01.17, 22:24
        jakie masz podlogi? bo slyszalam opinie, ze jednak slady zostawia. Mam drewniany parkiet i matowe gladkie plytki - i jedno i drugie wymaga odpowiedniego plynu i odpowiedniej sciery, zeby sladow nie bylo.
    • issa-a Re: sprzątanie 03.01.17, 15:28
      przy małych dzieciach - odpuszczałam. Była hierarchia ważnosci. Sprzątanie na końcu, akurat.
      Irobot to bardziej takie "ogarnięcie'. Choc, przy małych dzieciach i braku czasu, może wystarczać.
      Na schodach i w zakamarkach nie daje rady. Mowie o tym na sucho, na mokro nie znam.
    • mai-ra3 Re: sprzątanie 03.01.17, 16:28
      Ten jest naprawdę dobry smile Mam od dwóch tygodni i jestem przeszczęśliwa smile

www.ceneo.pl/47044756
    • lianis Re: sprzątanie 03.01.17, 16:52
      Mamy irobota i jestem z niego bardzo zadowolona, ogarnia mi otwarta przestrzen na dole, czyli jadalnie i salon. Zdecydowanie lepiej radzi sobie z drewnianymi podlogami niz dywanami, zbiera ladnie kurz, wlosy, siersc kotow, ale juz igly z zywej choinki sprawiaja mu klopot bo sie slizgaja. Ja mam ustawionego na sprzatania w momencie kiedy wychodzimy rano do pracy, wiec zupelnie nie przeszkadza mi, po skonczonym sprzataniu wraca sobie na ladowarke. Ograniczyl mi mocno koniecznosc odkurzania dolu, ale wg mnie nie zastepuje tradycyjnego odkurzacza, trzeba miec oba i tradycyjnym raz w tygodniu poprawic dywany. Moj ma funkcje mopujaca ale ja wrzucam raz w tyg recznego mopa parowego, jest to milion razy szybsze.
      • czarna_kita Re: sprzątanie 03.01.17, 17:09
        Mam 3 dzieci (starszy i bliźniaki) plus psa i kota. Mam tez dom i sporą działkę z ogrodem. Myje podłogi gdy są brudne ( średnio 2x w tyg) mopem płaskim viledy a odkurzam zwykłym odkurzaczem codziennie ( bo sierść). Starczy.
    • black.sally Re: sprzątanie 03.01.17, 18:02
      jaki masz ten mop? z czego?
    • mikams75 Re: sprzątanie 03.01.17, 22:20
      te wszystkie cuda ogladalam kiedys, zadna to oszczednosc czasu. Natomiast moze trzeba sie zastanowic czy podlogi trzeba tak ciagle myc. Jak sie nie chodzi w butach a okolice stolu ogarnia sie po jedzeniu to nie ma za bardzo jak sie ta podloga wybrudzic.
    • an.16 Re: sprzątanie 04.01.17, 15:48
      Nawet nie jestem pewna jaki kolor ma mój odkurzacz. Nigdy go nie używam, pani ogarnia dom raz w tyg. Nie robi tego zbyt dokładnie, ale ja przymykam oko. Jest "z wierzchu" sprzątniete i ja nie muszę tego robić. Zamiatam szczotka kuchnię czasami i czasami wycieram mopem (tylko podłogę w kuchni). Nie wiem o co chodzi z dzieckiem, bo tez mam dwoje i kota i "od zawsze" tak funkcjonuję. Dzieci nie były sterylnie chowane i dzięki temu nie maja alergii czy innych nietolerancji.
      • buglady Re: sprzątanie 04.01.17, 15:54
        Zapewniam Cie, ze moje dziecko tez nie jest sterylnie chowane ale moj pies naprawde gubi mnóstwo sierści i mnie to przeszkadza. Ja z kolei nie mam szczotki i zmiotki bo wg mnie duzo szybciej jest odkurzaczem.
        • b-b1 Re: sprzątanie 04.01.17, 18:49
          Dom, dzieci i 8 futer. Scooby nie próbowałam, bo mam sporo wykładzin, ale podejrzewam, że tak jak roomba u mnie nie dała rady-za dużo sierści. Korzystam z mopów viledy-obrotowej okrągłej i płaskiej zwykłej. Jak dla mnie nie ma lepszej opcji. Końcówki są wymienne, można prać w pralce-śladów nie zostawiają.
          Mam też mop parowy-używam go kilka razy w roku, kiedy chcę wyjałowić podłogi z płynów/past.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka