18.07.16, 09:41
Witam,
czytam Was od dawna , piszę po raz pierwszy smile
Było pytanie o Termomix, to ja zapytam o Roombe.
Co sądzicie o zakupie takiego odkurzacza? Czy to zbędny wydatek, czy warto?
Pozwoli zaoszczędzić czas, bardzo ułatwi życie czy raczkującym dziecku, meble nie będą obijane odkurzaczem na kablu (co się nieustannie zdarza przy klasycznym odkurzaniu) ...Z drugiej strony trochę szkoda wydać ponad 1000 zł na odkurzacz, na pewno wzrosną rachunki za prąd (będzie na pewno chodziła częściej niż odkurza się ręcznie).
Obserwuj wątek
    • hermenegilda78 Re: Roomba 18.07.16, 18:00
      Mam roombe od kilku lat i jestem bardzo zadowolona z jej działalności. Bardzo oszczędza czas, jest rzeczywiście dokładna, a ja mogę iść np z dziećmi na spacer, gdy ona odkurza. Jak chodzi o koszty użytkowania to wydaje mi się, że nie wzrasta zużycie prądu, przynajmniej ja nie zauważyłam, a odkurzam średnio co 2 dni. Do kosztów eksploatacyjnych trzeba doliczyć wymianę akumulatora raz na 2-3 lata. Mam też tradycyjny odkurzacz, który używam do trudno dostępnych miejsc za meblami, odkurzania wilgotnych bądź dużych śmieci lub gdy bardzo się spieszę. Warto wiedzieć, że roomba pracuje dość wolno, 20-metrowy pokój potrafi odkurzać pół godziny. I trzeba uprzątnąć z podłogi kable, zabawki, poprzestawiać krzesła. Takie dodatkowe zalety to możliwość ustawienia odkurzania w oznaczonym czasie, czujnik niepozwalający jej spaść np ze schodów lub odkurzanego materaca i bonusowo możliwość usadzenia dziecka do obserwacji roomby w akcji - pół godziny spokoju smile
    • mocno.zdziwiona Re: Roomba 19.07.16, 18:36
      Roomba sprawdza się we w miarę pustych, niezagraconych pomieszczeniach, gdzie nie ma niskich mebli. Podłogi i terakoty sprząta super, z wykładzinami i dywanami daje sobie radę (nie wiem jak przy dywanach długowłosych). Dzięki roombie jest mniej kurzu ogólnie na meblach, mieszkanie dłużej utrzymuje się czyste.
      Polecam oryginalną roombę, inne marki posiadane przez rodzinę i znajomych się nie sprawdziły.
    • kiecha3 Re: Roomba 01.08.16, 13:26
      Mam to cudo on miesiąca.... Bilam sie z myslami bardzo długo...
      Ja nie żałuję... Uwielbiam to urządzenie... W tygodniu chodzi 2-5 razy w zaleznosci od zabrudzeń... U mnie wszedzie jedna podłoga- plytki- zadnego progu czy schodów. Jedyne przeszkody to meble ktore po tygodniu nauczyla się omijac... Wiadomo nie widzi wiec czasem cos ominie... Ale jest to dosc sporadycznie...
      Przydziecku bym jej nie puszczala bo jak mlodziez usiadzie na niej moze sie skończyć zywot a reklamacji nie uwzglednią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka