Dodaj do ulubionych

Świadomy klient - może sie przyda

07.09.11, 12:50
Kolejny raz sie wkurw... w jednej z sieciówek. Jako prawny antytalent, po telefonie do rzecznika, wydaje mi sie ze wiem wiecej - moze komuś sie przyda:

1. Niektore sieci przy zwrocie towaru wymagaja wydruk z terminala kart platniczych, jesli za towar płaciliśmy karta. Zwykle zapominam wydruk... Uzyskalam info u rzecznika, ze jesli taka jest polityka firmy i w sklepie znajduje sie stosowna info, wydruk miec musze.

2. Zwrot musi być wyłacznie na PODPISANA karte, ktorej czesciowy numer jest na wydruku a włascicielem karty musi byc osoba, ktora robi zwrot. Zwracający nie ma za to obowiazku udowadniania swojej tozsamosci (czyli tego ze jest włascicielem karty), pokazujac np. dowod osobisty. Nieststy czesto płace karta meża (na PIN) i ze zwrotem sa problemy...

3. Kolejna info od rzecznika. Zakupiony wadliwy towar (np. dziura po klipie), ktory ma metki, moge zwrocic z paragonem, tylko z podaniem przyczyny=wskazaniem wady. Sklep chciał, abym skladała reklamację=czekała na pieniadze -nie mieli racji.

Kto ma inne przypadki? Chetnie zostane uświadomiona smile

Obserwuj wątek
    • konwalia-82 Re: Świadomy klient - może sie przyda 07.09.11, 14:01
      ja powiem z innej strony-nie przyjmuje kart osoby innej płci, niestety innych nie jestem w stanie weryfikowac
      to ze to np mąż, to nie argument, mozna miec rozdzielnosc np
    • nellyssima Re: Świadomy klient - może sie przyda 07.09.11, 14:06
      A propos płacenia kartą męża, moja koleżanka tez tak robiła i któregos razu w Piotrze i Pawle pani kasjerka zatrzymała kartę, zawołała kierownika i przecięli te kartę. I mieli takie prawo, więc nawet koleżanka zbytnio wsciekać się nie mogła.
      • magda79pn Re: Świadomy klient - może sie przyda 07.09.11, 14:11
        nie wolno płacić kartą męża smile ja płacę kartą męża tylko przez internet wink

i do końca nie jestem pewna czy mogli ją przeciąć, mogli ją zatrzymać do wyjaśnienia, ale niszczyć chyba nie
        • lucyna_1980 Re: Świadomy klient - może sie przyda 07.09.11, 14:26
          Mogli bo to nie problem sklepu tylko klienta. Sklep niszczy i ma po sprawie - nic nie musi robić. Nie ma tlumaczenia że to żona - a może to była karta znaleziona na ulicy (np. na podpis)A klient za to, ze udostępnił albo nie lub nawet jeśli została mu skradziona musi pofatygować się do banku po nową z nowym PIN-em. Nie wolno udostępniać swoich kart i każdy dobrze o tym wie - ale można dorobić dodatkową karte do konta drugiej upoważnionej osobie tylko albo ludzie nie wiedzą albo im się nie chce...
          Karta moze posługiwac się tylko właściciel, jesli nie jest podpisana sprzedawca także ją może zatrzymać.
        • julienne Re: Świadomy klient - może sie przyda 07.09.11, 14:26
          sklep nie moze przechowywać kart klientów, więc skoro sprawy zaszły tak daleko, że ją odebrali klientce, musieli przeciąć.
          Najprościej by było gdyby kasjerka odmówiła przyjęcia tej karty i poprosiła o inną
    • jowitka345 Re: Świadomy klient - może sie przyda 07.09.11, 16:43
      Wg prawa gwarancja na buty jest 2 lata i nieważne co wywieszają na szybie w sklepie. Jak nie chcą uznać reklamacji wystarczy pofatygować się do rzecznika praw konsumenta w swoim mieście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka