Dodaj do ulubionych

Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki)

17.10.11, 21:44
Moje dziewczyny mają jedynie lego creatora, z których same coś tworzą. Tym razem chciałyby dostać, jak to moja 8-latka określiła, coś konkrenego. Ma na myśli jakieś tematyczne zestawy dla dziewczynek.
Jakie tematyczne lego polecacie? A playmobil, macie jakieś doświadczenia z tymi klockami? Czy to raczej dla młodszych?
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 17.10.11, 22:07
      a niech sobie wybierze z książeczki lego albo z ich stronywink
      nie mam doświadczenia z playmobil i nie będę miała, choć syn coś ostatnio przebąkiwał. Ma tony Lego i tego się trzymamy.
      • edelstein Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 17.10.11, 23:40
        Dla mnie tylko Lego,nie moge sie przekonac do strony wizualnej playmobila.
    • falcon_eye Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 07:48
      A ja bym jednak zaproponowała dziewczynom Playmobil. Myślę że będą miały dużo więcej frajdy, bo p-mobil ma dużo więcej detali i jest bardziej realistyczny. Poza tym jak dla mnie w lego są albo zestawy bardziej dla chłopców albo różowe a w Playmobil takie "życiowe". Zobacz bliżej stadninę koni, lecznicę dla zwierząt, szkołę, szpital (mój osobisty hit) czy wyposażenie domu (w pokoju dziecięcym jest na przykład arka noego z zabawkowymi zwierzętami dla ludzików, genialny pomysł smile).
      • zazuc Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 08:05
        bo p-mobil ma dużo więcej detali i jest bardziej realistyczny. Po
        > za tym jak dla mnie w lego są albo zestawy bardziej dla chłopców albo różowe a
        > w Playmobil takie "życiowe".
        Nie zgodzę się z tym. LEgo ma dużo zestawów dla dziewczynek i to nie różowych. Zobacz zestawy 7641, 8403, 7635, 7639. Poza tym trochę niesprawiedliwy jest podział na lego dla dziewczyn i dla chłopców. Moja córka zażyczyła sobie na Mikołajki prom kosmiczny smile
        Mamy jeden zestaw Playmobil, kiepska jakość, po 2 latach klocki wyglądają tragicznie, moje Lego z dzieciństwa (niedziewczęce, bo zamek smile , ma 20 lat), którym bawi się Młoda jest w lepszym stanie smile
        • falcon_eye Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 08:53
          > Nie zgodzę się z tym. LEgo ma dużo zestawów dla dziewczynek i to nie różowych.
          > Zobacz zestawy 7641, 8403, 7635, 7639.

No widzisz, to jest kilka zestawów z lego city. A mi w lego brakuje całych serii do odgrywania scenek z życia, takich jak szkoła, szpital, stadnina koni, weterynarz.

> Poza tym trochę niesprawiedliwy jest po
          > dział na lego dla dziewczyn i dla chłopców. Moja córka zażyczyła sobie na Mikoł
          > ajki prom kosmiczny smile

Jest niesprawiedliwy, ale niestety faktyczny. I jakkolwiek jestem przeciwna dzieleniu zabawek na "chłopięce" i "dziewczęce" to jednak w lego dominują serie wybierane częściej przez chłopców, czyli bionicle, atlantis, star wars. Fajnie, że Twoja córka wybrała prom kosmiczny, przecież nikt nie zabronia. Ale jednak kilkuletnie dziewczynki, które ja znam wolą zabawę "w życie" a tu akurat lego ma do zaoferowania dużo mniej niż playmobil.

> Mamy jeden zestaw Playmobil, kiepska jakość, po 2 latach klocki wyglądają tragi
          > cznie
          Nie zgodzę się, według mnie jakość porównywalna, a też mam lego i playmobil niespełna dwudziestoletnie i współczesne.

To dyskusja trochę o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiejnocy - nie ma wygranych a każdy wybiera to co lubi. Bo tak naprawdę to są zupełnie inne zabawki.
    • patir23 Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 09:02
      A ja tylko zapytam Które klockisa lepsze, fajniejsze Playmobil czy Mega Bloks dla 3,5 latka? Bo stoje przed wyborem miedzy Lego a tymi pozostałymi...
      • falcon_eye Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 09:07
        Dla 3,5 latka raczej mega bloks, bo obawiam się, że nie doceni finezji szczegółów w playmobil, jeśli wiesz co mam na myśli smile
        • patir23 Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 12:04
          A czy taki zestaw łączy sie z duplo? allegro.pl/mega-bloks-zestaw-klockow-klocki-100el-minibloks-i1874191908.html
          bo te mega bloks tylko micro to chyba podobne sa do lego ale tych mniejszych?
    • falcon_eye Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 09:03
      I jeszcze odpowiadając autorce - moim zdaniem to właśnie playmobil jest dla starszych dzieci, bo ma dużo więcej malutkich detali i akcesoriów.
    • ilon29 Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 09:19
      Czytając twój temat na forum zaraz wiedziałam co będą pisać - że tylko klocki Lego.Nie wiem dlaczego ale u nas w Polsce Lego to jest numer jeden i wszyscy muszą go mieć a reszta to badziew.Nawet w sklepach jest węcej Lego niż Playmobil. U naszych sąsiadów (Niemcy) w sklepach jest tego i tego po równo.Ale do rzeczy myślę że dla dziewczynki Playmobil mógł być dużo lepszy, dba on bardzo o szczegóły i detale, miałam okazje pobawić się domkiem, szkołom z salą gimnastyczną, placem zabaw i byłam pod ogromnym wrażeniem nawet się pośmiałam z tych drobnostek (w kuchni było dla tych postaci mini jedzenie w lodówce i w szafkach).
      A i jeszcze mam inny test: Zapytaj rodziców dzieci co to jest Playmobil mało kto będzie wiedział co to jest, a zapytaj o Lego ooooooo to jest coś hi hi hi.
      • monix123 Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 10:03
        ja mogę powiedzieć co u nas bardziej sie sprawdziło /wiek dziewczyn podobny/.
        Zdecydowanie playmobil na dzień dzisiejszy.
        Jakos wykonania super, wg mnie zestawów "dla dziewczynek" zdecydowanie więcej niż w lego.
        Moje bawiły się duplo - domkiem w szczególności, ale teraz widzę, ze od dłuższego czasu tylko playmobil w użyciu.
        Nie wiem dlaczego lego nie ma np jakiejś szkoły właśnie, szpitala /jest tylko duplo/, większość zestawów jest jednak "chłopięcych".
        No i polecam wycieczkę do Playmobilu wink
        • estragonka mam pytanie 18.10.11, 11:10
          dziewczyny a ten playmobil to tez klocki czy tylko gotowe zestawy do bawienia? ze jest domek i figurki i koniec, czy tak jak lego - najpierw en domek trzeba zbudowac zeby sie bawic?
          • estragonka juz wygooglalam 18.10.11, 11:12
            wyglada na cale zestawy gotowe, szkoda
            • ella111 Re: juz wygooglalam 18.10.11, 11:44
              Playmobil to nie sa klocki.
              • falcon_eye Re: juz wygooglalam 18.10.11, 13:22
                To nie klocki, co nie zmienia faktu, że zmontowanie jakiegoś większego zestawu potrafi zająć dobre kilka godzin smile
            • duszka30 Re: juz wygooglalam 18.10.11, 20:02
              Zestaw trzeba zbudować...a potem zabawa super!!!
      • zazuc Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 10:49
        > Czytając twój temat na forum zaraz wiedziałam co będą pisać - że tylko klocki L
        > ego.Nie wiem dlaczego ale u nas w Polsce Lego to jest numer jeden i wszyscy mus
        > zą go mieć a reszta to badziew.
        Jestem fanką Lego, padłam ofiarą niecnej kampanii marketingowej już w ubiegłym stuleciu, gdy z pewexu niosłam swój pierwszy upragniony zestaw, a z wycieczki do Berlina Wschodniego zapamiętałam jedynie regał z Lego i jeżdżącą kolejkę big_grin
        Moimi Lego bawią się obecnie moje dzieci. Wszystkie klocki sprzed lat idealnie do obecnych, nadal błyszczące, nieodkształcone, jedynie ludzikom wytarły się uśmieszki, bo te hełmy rycerzom wciąż wkładałam i zdejmowałam smile
        A tak w ogóle to pracuję dla Lego i ostro zwalczam konkurencję wink
      • edelstein Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 22:31
        A ja mieszkam w Niemczech,a i tak wole lego.Jako dziecko mialam klocki obu firm i wolalam lego,moj syn jest teraz na etapie lego duplo,moje klocki dotrwaly i bawi sie nimi teraz juz 4dziecko,moje,playmobil ponad 20lat pozniej nie nadaje sie do niczego.Klocki byly sprowadzane z de i teraz do de powrocily.
        Syn dostal zestaw z playmobila,szybko go rozpalcelowal,czesc sie pogubila,czesc polamala i dlugo frajdy nie bylo.
    • pia_ Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 12:08
      Moja 8-lata wyrosła na Lego Duplo i do dzisiaj się nimi bawi. Jak miała 6 lat chciała dostać domek z serii Belville i prawie nigdy się nim nie bawiła. U kuzyna i kolegów bawi się Lego City, Bioniclami i innymi seriami, ale szału nie ma i nigdy nie wyraziła ochoty, aby takie zestawy posiadać. Kilka miesięcy temu bawiła się u młodszej koleżanki jakimiś zestawami domowymi z Playmobil, potem zobaczyła katalog i od tego czasu wzycha do Playmobil - szkoły z salą gimnastyczną i warsztatem. Faktycznie fajny, ale ta cena sad. W maju w Berlinie widziałam w Kaufhofie promocje -50% na wiele zestawów Playmobil, szkoda, że u nas takich nie robią sad
      • antyka Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 13:06
        Moje dziewczyny bawia sie tylko playmobil. Jakosc jest pierwszorzedna - teraz kupuje dziewczynom zestaw rycerski. O taki:

https://www.produkte-schaufenster.de/wp-content/uploads/2007/12/playmobil-ritterburg1.jpg
        • asiakh Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 13:40
          Moja prawie 8 latka przeżywa obecnie fascynację Playmobil a katalog zabawek to jej 'Biblia'wink
          Zabawki te są rzeczywiście super życiowe i realistyczne i podobają sie dziewczynkom. Moja ma zestaw z pacjentem szpitala w którym rozwaliła mnie kroplówka z wenflonem i kapcie przy łóżkusmile Wczoraj dostała pokój dziecięcy i bawi się non stop. Także ja polecam Playmobil dla dziewczyn, super zabawa gwarantowana.
    • jaque Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 16:35
      Lego smile
      Ale tak naprawdę wszystko zależy od dziecka.
      U moich (syn prawie 8, córka 6,5) na pierwszym miejscu jest budowanie. Więc zestawy playmobil szybko trafiły do kąta, bo nie można budować/przebudowywać/dobudowywać itd.
      Córka lubi też zabawę w odgrywanie scenek - i tu sprawdza się super lego belville (niestety trzeba się pomęczyć, żeby zdobyć fajne zestawy typu pałac, szpital itd.). Mam co roku nadzieję, że lego wypuści coś fajnego/nowego z tej serii, ale na razie musimy szkołę i inne takie budować z kilogramów lego z innych zestawów wink
      • ninusia4 Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 17:22
        Moja 5-latka dostała nieco ponad miesiąc temu na urodziny kilka małych i średnich zestawów playmobil i już wybiera z katalogu co chciałaby dostać od Mikołajasmile
        Także ja jestem za playmobil.

A dla wielbicieli lego mam dobrą wiadomość- w przyszłym roku (chyba w kwietniu) mają pojawić się nowe zestawy. Podobno dużo fajnych dla dziewczynek. Takie informacje uzyskałam od pani ze sklepu firmowegosmile
        • jaque Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 17:59
          Hmmm...
          www.brickset.com/browse/themes/?theme=Friends
          Trochę te ludziki zbyt pollypocketowe, ale niech im będzie wink

W ogóle fajne rzeczy zapowiadają na 2012 smile

• duszka30 Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 20:05
            Ale wejdźcie na Playmobil.de...tam tyle cudów...
            Moi synowie 6 i 12 lat wciąż bawią się Playmobil.
            Na marginesie...mogę pomóc w zakupach na stronie niemieckiej...
            • mamachlopca1 Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 20:57
              moj syn 6l-lubi lego ale playmobil chyba darzy jednak wieksza milosciawinkbo on z tych dzieci co uwielbiaja scenki odgrywac.w klockach zabawa jednak koncentruje sie na samym budowaniu,przetwarzaniu itp-on woli akcje-a do tego wybiera playmobil. a z lego woli duplo-wieksze,wiec zybciej jest efektwink
              no i playmobil dla dziewczynek jest piekne.
              moi obaj synowie oczywiscie katalog napietnie ogladaja.moze pokaz sam katalog dzieciom-chocby w smyku jest-niech zobacza czy ich to interesuje
          • india78 Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 22:24

>
            > W ogóle fajne rzeczy zapowiadają na 2012 smile
            >

Super! Dla chłopców fajne zestawy z dinozaurami. No i nowe serie minifigureksmile
    • johana75 Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 22:14
      Moj syn ma Lego i P-mobile chyba po równo. Bawi się tym i tym (teraz w wieku 8 lat już jednak rzadziej sad )Jak przyjdzie jego koleżanka to ona wybiera P-mobile właśnie robią jakieś scenki z życia.
      p-mobile ma tą zaletę ze jak zbudujesz juz np. jakieś auto to jest to w tzw. kupie, a lego się rozwala i mój syna ma wszystkie lego w jednej skrzyni niestety, bo przecież człowiek dostałby w głowę jak miałby pilnować każdego klocuszka....do każdego kompletu...
      • kaarinka Re: Lego czy playmobil?(dla 5 i 8-latki) 18.10.11, 22:32
        Dzięki za pomoc dziewczyny. Poczytałam Wasze opinie, pooglądałam, porozmawiałam z córkami i mamy już pewien zamysł. Decyzja już prawie podjętasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka