eedytkaa 17.11.11, 10:26 czy moge wysłać listem poleconym przesyłke zapakowaną folią strecz czy jak to sie tam zwie? bo dzisiaj odmówiono mi przyjęcie takiej przesyłki a wiem że do mnie przychodza nieraz przesylki tak zapakowane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jowitka345 Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 10:42 Na różnych pocztach różnie bywa.. ja wczoraj tez wysyłałam w zwykłej kopercie i nie chciała mi franca przyjąć bo stwierdziła, ze muszę mieć zapakowane w kopertę ochronną ( była to inna poczta niż zawsze wysyłam) i już mi kopertę wyciągnęła z szuflady a ja jej na to, ze wysyłam tak od dłuższego czasu i nigdy problemów nie było a ona mi: "" to niech Pani idzie na inną pocztę" więc się zebrałam i pojechałam tam gdzie zawsze wysyłam a tam wysłałam bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 15:50 Do mnie przychodzą takie przesyłki, ale to zawsze paczki sa. Warto poprosic o podanie podstawy prawnej (czy to jakies rozporządzenie, wewnętrzny regulamin, czy widzimisie pani na poczcie) Odpowiedz Link Zgłoś
jaque Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 16:31 Poleconym chyba nie możesz, bo muszą nakleić znaczki i przybić pieczątki. Paczką jak najbardziej. Ale oczywiście dużo zależy od poczty - na mojej, jakbym na folię przykleiła kartkę z adresem i miejscem na znaczki i pieczątki, to by przyjęli Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 17:14 Listem wysłac nie możesz,tylko paczką.Ja tak zawsze wysyłam,ale jako paczkę....Oczywiście,że zawinięte w folię wysłac jako list nie możesz,bo zrozumiałe jest chyba(?) że list to w kopercie wysyłasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
eny79 Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 17:27 Akurat koperta listu nie czyni. Listem może być np plakat w tubie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka_81 Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 17:48 Wysyłam ostatnio dość dużo listów poleconych różnych rozmiarów - ważne, żeby był do 2 kg. Bardzo rzadko wysyłam w kopercie bąbelkowej, zazwyczaj pakuje w takie czarne torebki foliowe (coś jak przesyłki kurierskie) i na to naklejam kartkę z danymi i z miejscem na znaczek i pieczątki. Raczej problemu nie ma. Raz tylko na "obcej" poczcie pani powiedziała, że nie jest to estetyczne ale po wymianie zdań list przyjęła. Gabaryt nie ma większego znaczenia (do 2 kg), ostatnio wysyłałam w ten sposób kurtkę damską, do koperty na pewno by się nie zmieściła Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 18:19 foro-estupido napisał: > że list to w kopercie wysyłasz.... Ja dostałam przesyłkę listową(bo list to to nie był) w pudełku po butach.Ecco bo nawet firmowe ono było Więc jak dla mnie niekoniecznie. Ja wysyłam w kopertach ochronnych, a paczki w pudełkach.Zazwyczaj.Raczej nie owijam w samą folię.Ale pewnie co poczta to inne panie i inne przepisy oraz fochy.Próbuj może sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 17:57 Często wysyłam polecone i paczki zawinięte w czarny strecz, na polecone naklejam taśmą przezroczystą kartkę z danymi i nigdy nikt mi nie odmówił przyjęcia takiej przesyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
taba18 Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 18:41 Czasem wysyłam w strechu. Na folię przyklejam kartkę A4 (dookoła taśmą klejącą), na niej adres mój i odbiorcy. Na tej kartce przyklejają znaczki. Na samym strechu nie ma jak przykleić znaczków, więc mogą odmówić przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksfilipek Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 18:51 a ja troche to rozumiem list to ma byc list, później bidny listonosz na rower ze dwa worki na plecy z takimi listo-paczkami i wio w teren. Ponad połowy osób nie zadtanie w domu i z powrotem z tym na poczte a do skrzynki awizo bo list się nie zmieści. A Ci co wożą paczki zazwyczaj są autem. Odpowiedz Link Zgłoś
lolapalola Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 19:06 to prawda, ze wszystko zalezy od poczty mi czasem marudza, ze list jest za duzy ale wazy ,mniej niz 2 kg wiec ja na to, ze przeciez miesci sie w najwiekszej kopercie babelkowej i nie wazy wiecej wiec w czym problem paczki pakuje w kartony + strech listy w koperty babelkowe mozna kupic na alle juz po 40 gr wiec w czym problem ja bym sie wstydzila wyslac komus list w stretchu skoro ktos placi mi 8 zł za list polecony priorytet to niech ma to za co placi szybka wysylke + etetyczne zapakowanie w czarne wory pakuja przewaznie Ci co biora za wysylke 10 zł wiem bo sama nie raz taka dostalam coz jak ktos nie umie zarobic na towarze to nadrabia na wysylce takie moje skromne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 20:11 ksfilipek napisała: > a ja troche to rozumiem list to ma byc list, > później bidny listonosz na rower ze dwa worki na plecy z takimi listo-paczkami > i wio w teren. > Ponad połowy osób nie zadtanie w domu i z powrotem z tym na poczte a do skrzynk > i awizo bo list się nie zmieści. A Ci co wożą paczki zazwyczaj są autem. Akurat jeśli chodzi o listy gabaryt B to w regulaminie poczty jest informacja, że gabaryt B jest z góry awizowany więc jeśli listonosz bierze ze sobą taki list to z własnej nieprzymuszonej dobrej woli, ale wcale nie musi targać grubego listu, ma pełne prawo, zgodnie z regulaminem poczty wrzucić awizo do skrzynki niezależnie od tego czy adresat jest w domu czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jowitka345 aurinko 17.11.11, 20:22 aurinko napisała: > Akurat jeśli chodzi o listy gabaryt B to w regulaminie poczty jest informacja, > że gabaryt B jest z góry awizowany więc jeśli listonosz bierze ze sobą taki lis > t to z własnej nieprzymuszonej dobrej woli, ale wcale nie musi targać grubego l > istu, ma pełne prawo, zgodnie z regulaminem poczty wrzucić awizo do skrzynki ni > ezależnie od tego czy adresat jest w domu czy nie. Możesz mi napisać który pkt regulaminu o tym mówi? Bo ja rok temu miałam akcje z pocztą własnie oavizowane gabaryty B i nikt mi nie potrafił wskazać tego pkt w regulaminie... Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: aurinko 17.11.11, 20:29 jowitka345 napisała: > Możesz mi napisać który pkt regulaminu o tym mówi? Bo ja rok temu miałam akcje > z pocztą własnie oavizowane gabaryty B i nikt mi nie potrafił wskazać tego pkt > w regulaminie... > Trzeba by pogrzebać tutaj w wyszukiwarce, pamiętam był taki wątek, któraś dziewczyna pisała o wywieszce na poczcie że B są awizowane, była podana data od kiedy to weszło. Spróbuję poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko znalazłam ! 17.11.11, 20:31 Tutaj forum.gazeta.pl/forum/w,583,128359227,128359227,poczta_polska_list_gabaryt_B.html na fotce jest numer art. prawa pocztowego Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: znalazłam ! 17.11.11, 20:35 Czytam teraz ten art.26 i nie potrafię go powiązać z awizo na B, dla mnie zbyt skomplikowany język. Odpowiedz Link Zgłoś
jowitka345 Re: znalazłam ! 17.11.11, 20:38 dzięki zaraz sobie znajdę tą ustawę i poczytam.. chyba, ze masz przed sobą to zalinkuj .. Odpowiedz Link Zgłoś
jowitka345 Re: znalazłam ! 17.11.11, 20:52 No i tez głupia chyba jestem ale ja tam nic nt temat nie wyczytałam.. myślę, ze PP robi z ludzi balona mając nadzieję, że nikt ustawy czytał nie będzie. Bo ja rok tamu zadzwoniłam do naczelnika PP w moim mieście i prosiłam o wskazanie takiego przepisu to powiedział mi że nie ma takiego... za chwile dzwonił do mnie listonosz i to samo powiedział, ze nie ma takiego pkt w regulaminie poczty po prostu nie biorą bo do torby im się nie mieszczą.. tzn takich dużych listów do torby wejdzie im np 5 szt a małych to ok 50 i dlatego nawet z poczty nie biorą tylko od razu avizo... po tej rozmowie przyniósł mi na drugi dzień... Dodam tylko, ze teściowa mieszka po drugiej stronie ulicy i tam listonosz wszystkie listy donosi..nawet czasami paczki. Dlatego jak coś kupuję to zawsze do teściowej adres podaję do wysyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
pelasia_0 Re: znalazłam ! 17.11.11, 21:12 b) w placówce operatora, jeżeli podczas próby doręczenia przesyłki adresat był nieobecny pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej albo doręczenie za pomocą oddawczej skrzynki pocztowej nie jest możliwe, Myślę, że o to im chodzi. Chociaż można polemizować, bo przecież przesyłka rejestrowana i tak nie jest doręczana za pomocą skrzynki oddawczej, tylko do rąk odbiorcy, bądź osoby upoważnionej. Trzeba by zajrzeć do interpretacji tego przepisu, bo może ustawodawca miał w zamyśle właśnie to, żeby listonosz nie musiał nosić takich dużych przesyłek. Czyli nie ważne, czy jest to przesyłka rejestrowana czy nie. Jeżeli nie mieści się do skrzynki oddawczej to wydawana jest placówce oddawczej. Może ktoś ma dostęp do lexa, żeby sprawdzić interpretację? Odpowiedz Link Zgłoś
jowitka345 Re: znalazłam ! 17.11.11, 21:20 pelasia_0 napisała: > b) w placówce operatora, jeżeli podczas próby doręczenia przesyłki adresat był > nieobecny pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie > o świadczenie usługi pocztowej [b]albo doręczenie za pomocą oddawczej skrzynki > pocztowej nie jest możliwe, No kurcze ale tu nawet nie ma próby doręczenia bo od razu avizo do skrzynki dają a listu nawet z poczty nie biorą. Poza tym co ma do tego skrzynka oddawcza skoro to jest list polecony i ma dostarczyć do rąk własnych czyli do domu. > Myślę, że o to im chodzi. Chociaż można polemizować, bo przecież przesyłka reje > strowana i tak nie jest doręczana za pomocą skrzynki oddawczej, tylko do rąk od > biorcy, bądź osoby upoważnionej. Trzeba by zajrzeć do interpretacji tego przepi > su, bo może ustawodawca miał w zamyśle właśnie to, żeby listonosz nie musiał no > sić takich dużych przesyłek. Czyli nie ważne, czy jest to przesyłka rejestrowan > a czy nie. Jeżeli nie mieści się do skrzynki oddawczej to wydawana jest placówc > e oddawczej. Może ktoś ma dostęp do lexa, żeby sprawdzić interpretację? Odpowiedz Link Zgłoś
pelasia_0 Re: znalazłam ! 18.11.11, 12:20 albo doręczenie za pomocą oddawczej sk > rzynki > > pocztowej nie jest możliwe, > ale o to mi chodzi, tam jest LUB, więc nie musi być próby doręczenia jeżeli nie mieści się w skrzynce oddawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
jowitka345 Re: znalazłam ! 18.11.11, 13:30 pelasia_0 napisała: > albo doręczenie za pomocą oddawczej sk > > rzynki > > > pocztowej nie jest możliwe, > > > ale o to mi chodzi, tam jest LUB, więc nie musi być próby doręczenia jeżeli nie > mieści się w skrzynce oddawczej. Skoro to jest list polecony to po co ma listonosz próbować do skrzynki wrzucać? ma obowiązek do domu dostarczyć a nie próbować do skrzynki wcisnąć Odpowiedz Link Zgłoś
pelasia_0 Re: znalazłam ! 18.11.11, 19:20 No, ale zrozum, że to może nie koniecznie chodzi o to czy ten list ma być dostarczony osobiście, czy wrzucany do skrzynki oddawczej, tylko właśnie o jego gabaryt. Może to ustawodawca miał na myśli. Przepis prawa nie zawsze należy rozumieć wprost, jest to czasem trochę bardziej zawiła sprawa. Po to są właśnie interpretacje. Ty zrozumiałaś to w taki sposób, ja napisałam jak ja to rozumiem, a to co faktycznie ustawodawca miał na myśli może być jeszcze inaczej rozumiane. Skoro Poczta powołuje się na ten przepis to zapewne musiała zasięgnąć jakiejś opinii prawnej i nie powouje się na artykuły wyssane z palca. Ja mogę się z tym nie zgadzać, ale skoro mają takie prawo to po prostu z niego korzystają i pewnie nie robią tego bezpodstawnie. Jest taka instytucja, która zwie się Urząd Komunikacji Elektronicznej, która sprawuje nadzór nad operatorami pocztowymi. Proponuję skontaktować się z nimi. Na pewno jasno wyjaśnią Ci sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ma.hu Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 17.11.11, 23:03 Tak jak dziewczyny pisza zalezy wszystko od poczty. Do mnie często przychodzą listy polecone zalepione czarnym streczem, na tym jest naklejka z moimi danymi. Sama takie również wysyłam i problemu nie ma. List polecony jest do 2 kilo, więc żeby oszczedzić na przesyłce trzeba kombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: źle zapokowana przesylka wg poczty 18.11.11, 13:15 u mnie na poczcie nie przejdzie nic pakowane w folie, list(papiery) w kopecie zwykłej, list(ciuszek czy jakis mały gadzet) musi być w bąbelkowej, a wszystkie paczki w kartonach. Inaczej babsko nie przyjmie i nie ma się co klocic. Odpowiedz Link Zgłoś