Dodaj do ulubionych

Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca

09.12.11, 00:00
możecie polecić? aby były ciekawie, nie nudno opowiedziane. Ewentualnie jakie strony możecie polecić, aby można było je przesłuchać? mam nadzieję, że to jeszcze nie przeżytek wink Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • afork Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 06:53
      www.radiobajka.pl/
    • kugorki Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 08:43
      Bajki Grajki smile Zawsze i w każdej ilości smile

Poza tym fajna jest seria, która była w Biedronce-my mamy np. Dumbo czytane przez Adamczyka.
    • agni71 Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 09:05
      Bajki-grajki, z tym, że nie każde słuchowisko jest równie fajne. Nasze ulubione to "Piotrus Pan", naprawdę świetne, corki lubia też Robinsona Cruzoe czy Doktora Nieboli (Dr. Dolittle). Fajny jest tez "Tadek niejadek". Natomiast taka "Noc u Wedla" jest tez super, ale dla żywiolowego 4,5-latka moze być za wolna. Nie podobała sie nam bajka "Wielka Niedzwiedzica" - przegadana i nudna po prostu. Ostatnio córki dostały 3 nowe bajki, ale jeszcze nie odsłuchane, więc nie wiem, czy moge polecić...
    • ger_berek Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 09:28
      Potwierdzam Bajki grajki smile Rewelacyjni aktorzy np. Irena Kwiatkowska czy Władysław Hańcza. Tu masz przykład Jasia i Małgosi Jana Brzechwy:
      www.youtube.com/watch?v=QFM_l26k9Xg
      Tu Czerwony Kapturek Jana Brzechwy:
      www.youtube.com/watch?v=bhSjbe0njhE
      Wrzuć w You Tube hasło "bajka muzyczna" i .... miłego słuchania smile
    • azyli Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 09:35
      Poza Bajkami Grajkami polecam tez Bajki wydane przez Dziecko czytane przez Manna i Umer. I koniecznie Pana Kuleczkę.
      Mój co prawda 5 latek, ale bardzo lubi Dzieci z Bullerbyn czytane przez Kwiatkowską.
    • romanticca Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 09:41
      Wspaniałe "Lato Muminków". Po prostu przepiękne słuchowisko ze świetnymi aktorami i świetnymi piosenkami...
      allegro.pl/cd-lato-muminkow-polskie-radio-i1966410531.html
      Kiedyś można było kupić bajki z serii Złota Kolekcja. Była Calineczka, Kot w Butach, Śpiąca Królewna. Teraz już ich nigdzie nie widzę, a szkoda, bo jakość i styl były podobne - czyli przepiękne smile
      • ger_berek Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 10:33
        Bajki ze Złotej Kolekcji można kupić bez problemu, zostały wznowione teraz w ramach serii Bajki Grajki smile
        allegro.pl/listing.php/search?string=bajki+grajki&category=66813&sg=0
        • romanticca Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 10:42
          Nie wiem jak inne, ale Calineczka to na pewno ta nasza!!!!
          allegro.pl/calineczka-bajka-muzyczna-na-cd-27-bajki-grajki-i1939106136.html
          Poznaję po słowach piosenki "W purpurowym tulipanie..." Aaaaa.... cuuuudne, sama to uwielbiam.
          Moje dzieci bawią się z tatą piosenką pająka z tej bajki (trochę zmodyfikowaną na potrzeby zabawy). Tata śpiewa, że jest pająkiem i gania wrzeszczące dzieciaki po mieszkaniu smile)

Calineczkę trzeba mieć koniecznie. Zresztą wspomniane przeze mnie Muminki też!
          • malwi_31 Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 11:05
            A z jakiego wydawnictwa oprócz wspomnianych już Bajek Grajek? bo nie każda np "Calineczka" będzie równie ciekawa.
            • ger_berek Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 11:23
              Ja nie znam innego wydawnictwa (niż Bajki Grajki), które wznowiło bajki z lat 60-80 XX w. Osobiście patrzę na nazwiska aktorów, jeśli jest to "stara gwardia" to biorę smile

Tę Calineczkę poleca romanticca:
              www.youtube.com/watch?v=6Itro8m1y_U
              Szukaj Calineczki z 1979 r, czytanej przez: "Magda Zawadzka, Tadeusz Bartosik, Ilona Kuśmierska, Elżbieta Kmiecińska, Renata Kossobudzka, Mieczysław Gajda, Tadeusz Włudarski, Teresa Lipowska, Jan Matyjaszkiewicz, Anna Skaros, Emilian Kamiński, Włodzimierz Twardowski"
            • romanticca Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 11:26
              Ciekawszej "Calineczki" niż ta z pewnością nie znajdziesz. To jest stara szkoła, słuchowisko było nagrywane, gdy jeszcze aktor był aktorem a piosenki śpiewały osoby, które potrafiły śpiewać. W przypadku innych wydawnictw raczej będziesz miała po porostu czytanie przez kogoś.
              Tak samo "Lato Muminków" - zobacz na Allegro - to zalinkowane przeze mnie to słuchowisko (podobnie: narrator, aktorzy, piosenki), ale jest też inna płyta, na której ktoś czyta napisany tekst.
              Tak na szybko znalazłam do posłuchania pierwszą piosenkę z Muminków:
              www.djoles.pl/mp3/pobierz/659067,lato-muminkow-za-siedmioma-wspomnieniami.html
              tu jeszcze jedna: www.djoles.pl/mp3/pobierz/659068,04-lato-muminkow-deszcz-za-oknem-sie-wyglupia.html
              a tu Calineczka (chyba nawet cała???):
              www.djoles.pl/mp3/pobierz/1691011,bajki-grajki-calineczka.html
              • malwi_31 Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 12:20
                To jeszcze dwa pytanka. Gdzie mogę nabyć te płyty? I jakie wiersze Tuwima możecie jeszcze polecić dla dzieci . W Tesco synek chciał tę: siedmiorog.pl/k2458_wesole_wierszyki___tuwim___plyta_cd_audio_
                ale nie wiem czy jest warta zakupu. Czy ktoś z was może ją ma?
                A jak te płyty z Siedmiorogu?
                • ger_berek Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 12:41
                  Przejrzałam kategorię 'słuchowiska dla dzieci" Siedmiorogu, wymienionego przez Ciebie Tuwima kupiłabym, podobnie z wierszami Brzechwy - czysta klasyka w najlepszym wykonaniu. Dołożyłabym jeszcze Bajki Samograjki Jana Brzechwy (moja 3,5-latka kocha to smile
                  siedmiorog.pl/k1759_bajki_samograjki_plyta_cd_audio_
                  i zastanowiłabym się nad "Plastusiowym pamiętnikiem", kuszący jest, tylko czy nie za poważny?

Serii Bajki Grajki w sklepach stacjonarnych nie widziałam, na pewno są na allegro i merlinie.
                • kj32 Tuwim 09.12.11, 19:28
                  Tu masz Tuwima z serii Polskie Radio Dzieciom www.empik.com/polskie-radio-dzieciom-vol-2-various-artists,prod1210970,muzyka-p
                • blaszany_dzwoneczek Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 21:09
                  Bajki grajki:
                  http:/www.bajki-grajki.pl
                  • blaszany_dzwoneczek Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 21:10
                    www.bajki-grajki.pl/
    • ada_13 Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 12:49
      Mój Syn uwielbia słuchać słuchowisk dodawanych do kupionych książek w Klubie Kubusia Puchatka. Mamy bajki o Kubusiu, Pinokio, Rybka Nemo, Tomcio Paluch i inne czytane przez wybitnych polskich Aktorów: Zborowski, Opania, Kożuchowska coś pięknego!!! Może na Allegro ktoś odsprzedaje...
    • taba18 Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 18:24
      Pettson i Findus. Rewelacja!
      • emma6666 Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 19:44
        Wieki temu była cała seria dodawana do margaryny Ramy, czyta Fronczewski, rewelacja.
        • malwi_31 Re: Jakie słuchowiska dla 4 letniego chłopca 09.12.11, 22:37
          W takim razie dziękuję za pomoc. Chciałam zasięgnąć waszej rady, bo przeglądając słuchowiska w sieci natknęłam się na różne wydawnictwa, a nie chciałabym kupować czegoś co będzie po prostu kiepskie w przekazie, nudne i nieciekawie opowiedziane. Rzadko gdzie można też przesłuchać choćby fragment.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka