Dodaj do ulubionych

Jaka klatka dla chomika

18.05.12, 20:46
Witam,
Przymierzam się do kupna chomika i poszukuję klatki. Tak z doświadczenia co byście poleciły i na co zwrócić uwagę? Będę wdzięczna za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • miesiakk Re: Jaka klatka dla chomika 19.05.12, 08:49
      według mnie dobrze jak ma kołowrotek, pięterko i jakieś tunele, domek nie koniecznie - przynajmniej u nas chomiki nigdy z niego nie korzystały np coś takiego
      https://www.zooplus.pl/bilder/klatka/dla/chomika/jerry/1/400/43053_Hamsterkaefig_Jerry_S_1.jpg
      • arwena23 Re: Jaka klatka dla chomika 19.05.12, 08:59
        I najlepiej gdyby ten kołowrotek w tej klatce był łatwy w demontażu, np na noc wink moje wszystkie chomiki prowadziły intensywne życie nocą, rozkręcały się w kołowrotku tak że cała klatka "dudniła" spać nie można było wink
        co do domku,moje też nie bardzo lubiły swoją willę,zwykle wybierały jakiś inny róg klatki, zgarniały trociny w kąt i noclegownia gotowa .
    • marika012 Re: Jaka klatka dla chomika 19.05.12, 09:14
      Jak największa i szybka w myciu. Demontowanie pięterek to zmora przy czyszczeniu. Miałam wiele chomików od dzieciństwa i przerobiłam kilka klatek. Teraz mam taką od przeszło 2 lat:
      allegro.pl/super-klatka-dla-myszki-chomika-alex-promocja-i2328290478.html
      Jest bezkonkurencyjna. Trociny się nie wysypują, zatrzymuje zapaszki, szybka w myciu no i jest wielka. Można wkładać różne zabawki i zmieniać chomikowi atrakcje. Mój chomik lubi rolkę po ręczniku papierowym smile
      • marika012 Re: Jaka klatka dla chomika 19.05.12, 09:16
        I jeszcze bogatsza wersja
        allegro.pl/super-klatka-dla-myszki-chomika-alex-z-tunelami-i2328836848.html
        choć ja osobiście uważam że to tylko bajer dla właściciela chomika, zwierze nie wiele z tego korzysta.
    • cimka1 Re: Jaka klatka dla chomika 19.05.12, 13:04
      Klatka dla chomika powinna:
      - być szeroka, wysokość nie jest już tak istotna. Chomiki wolą chodzić na boki niż z dołu do góry, jest to bardzo ważne o czym mało ludzi wie
      - nie musi mieć wiele pięterek, wystarczy jedno
      - powinna mieć wysoką kuwetę, dzięki temu będzie czysto w domu - brak problemu porozrzucanych trocin i kupek wokół klatki
      - powinna mieć zarówno domek, jak i porządny, DUŻY kołowrotek, miseczkę, poidełko, świetnie sprawdza się również toaletka dla chomika z piaskiem dla szynszyli - chomik będzie kąpał się w niej jak szalony
      • jagodasoft2 Re: Jaka klatka dla chomika 19.05.12, 14:03
        No moje chomiki akurat biegają z dołu do góry jak szalone.

Ja proponuję piętrową najlepiej z kuwetą na dole i metalowymi pręcikami wszędzie indziej. Domek - obowiązkowo, kołowrotek, jakieś zabawki, jeżeli tunele to tez sprężynowe bo jak ci chomik w plastikowym zrobi sobie kuwete to koniec, już tego nie doczyścisz. Tak sano jak zalinkowana kuweta z plastikowymi ściankami, chomiki robią siusiu wspinając sie na tylnich łapkach trochę wyżej i cala wybrana "sciana płaczu" bedzie wiecznie do szorowania.
        W tym stylu https://nokautimg2.pl/p-53-73-5373390df208bbc947a6db5169c3389b500x500/interzoo-klatka-dla-chomika-grim-ii.jpg
        • mamaoskarka Re: Jaka klatka dla chomika 19.05.12, 23:00

Ja mam taka
          allegro.pl/klatka-dla-chomika-teddy-lux-i-rocky-platforma-i2328290515.html
          Dla chomika fajna, bo uwielbia biegac tymi tunelami, dla mnie troche gorsza, bo nie znosze jej sprzatac ( rozkladac i skladac ).
        • cimka1 Re: Jaka klatka dla chomika 20.05.12, 22:08
          Pewnie że będą biegać z góry na dół ale wolą na bokismile polecam fachową literaturę na ten tematsmile bądź... obserwację. Im szersza klatka, tym lepiej czuje się chomik, bo taka najlepiej naśladuje naturalne środowisko życia tych gryzoni. Błędem jest kupowanie wysokiej klatki z kilkoma pięterkami, w rzeczywistości wystarczy jedno, byleby klatka była szeroka.

Aha, nie polecam zbyt wielu tuneli bo niezbyt fajnei się je czyści.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka