Dodaj do ulubionych

fotelik 15-36 jaki?

19.10.12, 08:02
Jakie macie foteliki, te 3?

Nasza córki z racji, że mała i lekka jeździ jeszcze w tym 2 (4latka) , maxi cosi tobi. na zimę jenak chcemy zmienić bo jej ciasno pewnie juz bedzie, choc na razie ma luz
ale wazy juz 17,4 to do 18 juz bliziutko

mamy dwa auta i w obu takie same weic u nas niestety zmiana fotelikow to duzy ksozt, ale z racji ze duzo oboje jezdzimy z nia nie wyobrazam sobie przekladac chocby w przedszkolu fotelik

od poczatku mielismy maxi cosi i bylam zadowlona

teraz jestemy w kroopce i nie wiemy co kupic

jakie Wy macie?
co polecicie?

w testach maxi cosi na rowno z romerem i kilkoma miw ogole nie znanymi
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 08:53
      dla starszego (6 lat) mamy roemera. mlodszy (3 lata) juz nawet sie do niego przymierzal w domu i na najnizszy poziom zaglowka pasuje, bo duzy jest. jednak poki miesci sie w swoim do 18 kg, to bedzie tak jezdzil. niestety pewnie juz niedlugo, bo glowa juz wystaje. jak przez zime skoczy do gory, to wiosna trzeba bedzie zmienic fotelik. wtedy dostanie tez roemera, jak starszy brat. jestesmy bardzo zadowoleni z tego fotelika, a jezdzimy duzo, rowniez w dlugie trasy, czyli 1500 km za jednym zamachem. synek swoj fotelik bardzo lubi i jest mu w nim wygodnie. dla mnie wazne bylo tez to, ze mozna regulowac szerokosc siedziska. moje chlopaki sa takimi glistami, czyli dlugi i chudy i to sie nam bardzo przydaje. fotelik 9-18 tez mamy regulowany na szerokosc.
      • kasikrj Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 09:14
        co to za firma? bo też jestem zainteresowana ale na allegro tego nie znalazłam, jest jakiś "Recaro"- czy to to?
      • eliszka25 Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 13:28
        jesli to do mnie, to nie chodzi mi o recaro, tylko o fotelik firmy roemer (o z kreseczkami u gory, czyli o umlaut, pisze sie jako "oe", jak nie masz umlautow). w polsce to funkcjonuje jako romer, z tego co widze ponizej. dla starszaka mamy roemer kid plus. dla nas idealny, bo mozna poszerzyc siedzenie oraz rozlozyc fotelik praktycznie dowolnie, bo sam automatycznie dopasowuje sie do odchylenia fotela. mamy mini vana, wiec rozkladaja sie tez siedzenia chlopakow za nami.

dla mlodszego mamy bebe confort iseos tt.
    • slonko1335 Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 09:12
      Tak czy owak musisz przymierzyć fotelik do auta i dziecko do fotelika wiec decyzję podjęłabym po przymiarce. My rozważaliśmy montereya(rozsądny cenowo) ale córce nie podpasował, maxi cosi też nie, w romerze się zakochała i stwierdziła, że ten i żaden inny...

Ja jestem wierną fanką romerów i mamy kida właśnie jeśli chodzi o ten przedział. Młodszy też będzie miał kida jak wyrośnie ze swojego kinga. Romery można trafić tanio jak wyprzedają wcześniejszy rocznik u dystrybutora-my kupiliśmy za 399 zeta, czatuję teraz na taką okazję dla syna.
      • kasikrj Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 09:22
        to jak już będziesz wiedziała kiedy ta wyprzedaż to daj znaćsmile
        • pasik Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 09:45
          chyba z rok szukałam odpowiedniego fotelika , córka była mała
          kupiłam Romer Kid Plus Sict
          dokładnie taki, niby ma ochronę przed uderzeniami bocznymi
          https://ecx.images-amazon.com/images/I/41SUDxYoxmL.jpg
          • jusstinna Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 09:50
            Też myslałam o tym Romerze, ale zgodnie z info producenta w mojej Hondzie będzie pasował tylko do 135cm. sad
            W związku z tym będę kupować chyba Cybex Solution X2-fix, ma dokładnie taką samą ocenę w testach jak Romer.
            Pytałam o poradę na forum fotelikowym, ale nie uzyskałam odpowiedzi.
            • pasik Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 10:18
              Cybex był moim pierwszym wyborem, ale po przymierzeniu okazało się że córka nie mieściła się w nim w kurtce..a miała 5 lat..co byłoby potem....taki wąski ten fotelik.
              Poszukałam rozszerzanych
              • koralik12 Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 10:38
                Mój 8latek sie w nim miescie bez problemów
                • pasik Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 10:45
                  Nie kupować fotelika w ciemno, przymierzyć dzieciaka i sprawdzić czy pasuje do auta.
                  podstawowa i najważniejsza rada
                  • jusstinna Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 11:10
                    Moja chuda czterolatka waży 14kilo, więc na szerokość to się raczej zmieści do każdego fotelika.
                    Obecny fotelik kupiłam w Szwecji, sprawdzając informacje na stronie producenta i konsultując ze sprzedawcą. Wszystko pasiło.
                    Jasne, że mogę z dzieckiem posprawdzać, ale to czy pasuje do samochodu jak mam sprawdzić?
                    Poza oczywiście informacjami na stronie producenta.
                    Nie mam pojęcia czy te foteliki, które rozważam są u mnie dostępne.
                    Ja chcę kupować przez internet, bo taniej i jeszcze do domu przywiozą. smile
                    • mariken Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 18:43
                      Jak wazy 14kg to i tak musi najpierw kilogram co najmniej przytyc. I powinna mieć ok 100cm wzrostu.
    • blaszany_dzwoneczek Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 10:34
      Po dłuższym studiowaniu forum fotelikowego, oglądania fotelików w sklepach, wytypowałam dwa: wspominany romer kidfix i besafe izi up x3 fix (chcielismy fotel z isofixem, ale są też wersje bez isofixa). Córka po przymiarce wybrała besafe'a, wygodniejszy według niej, a i nam się bardziej podobał, szczególnie to, że jest to jeden z największych fotelików w tej grupie - dłużej dziecko będzie mogło w nim jeździć, oraz ma fajny system rozkładania do pozycji spoczynkowej - dziecko samo może to zrobić siedząc w foteliku.
    • eo_wina Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 18:04
      Moje dzieci tez od poczatku jezdza w Maxi Cosi. Starszak, prawie 7-latek jezdzi w Maxi Cosi Rodi XR. Mlodszemu (prawie 4-latkowi) kupilismy w zeszlym miesiacu Maxi Cosi Rodi XP. Jakos przyzwyczailismy sie do tej marki i jestesmy jej wierni.
    • sonrisa06 Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 19:20
      Jeśli dziewczynka jest drobna to ja polecam fotelik Cybex Solution. Moja córka też nie miała pełnych piętnastu kilogramów kiedy przesiadła się do cybexa (w wieku 4 i pół), a jednocześnie głowa już za duzo z poprzedniego fotelika wystawała. Trzeba pamiętać, że do wagi dziecka dolicza się jeszcze ubranie, wiadomo w zimie jest go trochę nawet po zdjęciu kurtki. Cybex to idealny fotelik dla drobnych dzieci, chyba został stworzony specjalnie dla chudzin. Mamy go już prewie dwa lata i jesteśmy bardzo zadowoleni.
      • jusstinna Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 20:31
        sonrisa06 napisała:

> Jeśli dziewczynka jest drobna to ja polecam fotelik Cybex Solution. Moja córka
        > też nie miała pełnych piętnastu kilogramów kiedy przesiadła się do cybexa (w wi
        > eku 4 i pół), a jednocześnie głowa już za duzo z poprzedniego fotelika wystawa
        > ła. Trzeba pamiętać, że do wagi dziecka dolicza się jeszcze ubranie, wiadomo w
        > zimie jest go trochę nawet po zdjęciu kurtki. Cybex to idealny fotelik dla drob
        > nych dzieci, chyba został stworzony specjalnie dla chudzin. Mamy go już prewie
        > dwa lata i jesteśmy bardzo zadowoleni.

Dzięki serdeczne za opinię smile

mariken napisała
        >Jak wazy 14kg to i tak musi najpierw kilogram co najmniej przytyc. I powinna mieć ok 100cm >wzrostu.
        Ma minimum 104cm, a do czasu przybrania na wadze będzie do przedszkola jeździć autobusem wink , bo do aktualnego fotelika w kurtce zimowej nie zmieści się na pewno, już w tamtym roku ciężko było.
        • bbkk Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 21:33
          A czemu wozisz córkę w samochodzie w kurtce zimowej? Nie masz grzania?
        • agus-ka Re: fotelik 15-36 jaki? 19.10.12, 21:37
          tez mam szczuplą córkę. Od roku jeżdzi w recaro monza. Ten fotelik jest naprawdę wygodny i bezpieczny. W końcu recaro to specjaliści ok fotelismile
          Moja przyjaciólka kupiła maxi cosi i mówi, ze nasz jednak lepszy. Tez rozpatrywalam maxi cosi, ale jak ja kupowałam to nie miał isofixa, a dla mnie akurat ta wielkość fotelika musi mieć isofix, dlatego, ze jak jadę sama to mi fotelik nie majta się na tylnim siedzeniu.
          Monza ma jeszcze jeden bajer, nie był decydujący, ale okazal się przydatny. Ma wmontowane glosniki w zagłówku, co przydaje się przy oglądaniu bajek w trakcie dluższych potróży.
          Uczciwie ten fotelik polecam.
          • magda-lenka78 Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 01:24
            my mamy 2 cybex'y i są OK.
    • camilcia Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 08:30
      u mnie oboje mają recaro monza - zachwalałam już nieraz i nieustannie jestem nimi zachwycona big_grin
    • kmijas Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 09:35
      Przed zakupem trzeba dziecko przymierzyć do fotelika, bo niestety niektóre są bardzo wąskie jak Cybex i niewygodne dla dziecka mimo wysokich not w testachwink
      Już mieliśmy kupić Recaro Monza ale cenowo lepiej wypadł fotelik Monterey firmy Sanshine Kids - ma mocowanie isofix, rozsuwane oparcie dopasowuje się do ramion, dobre noty w testach no i nasza 6latka zadowolona z siedziska już od 2lat.
    • sdec Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 12:16
      Mamy dwa: CYBEX Free-FIX Eclipse z isofixem - chciałama z isofixem i w rozsądnej cenie, przymierzałam do kilku cybexów i ten był szerszy, więc wygodniejszy do siedzenia. Drugi to Maxi Cosi Rodi XP - z możliwością lekkiego pochylenia, ale to tak naprawdę bardzo rzadko używane, gdyż żeby to pochylić dziecko musi wstać, bo z dzieckiem nie jestem w stanie tego zrobić. Z obu jestem zadowolona.
      • nataliam2 Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 19:53
        Ja dla syna 6 lat mam fotelik cybex solution ale nie wiem jaki dokładnie. Syn ma 21 kg, pojeździ w nim jeszcze bardzo bardzo długo. Córka ma 4 lata, i też ma cybexa ale pallas. Jeszcze jeździ z tą poduszką. Nie osiągnęła jeszcze wagi 18 kg i do póki się da będziemy zakładać poduszkę bo bardzo jest dla nas wygodna. Ja cybexom nie mam nic do zarzucenia. Dla mnie to rewelacyjne foteliki za niską cenę.
        • mamaly Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 20:13
          Jeśli chodzi o foteliki z niższej półki cenowej to polecam SunKids Monterey. Jest zdecydowanie fajniejszy od Cybexa. Cybexa miałam wcześniej dla starszej córki (obecnie 9-cio latki), a teraz kupiliśmy Montereya bo z Cybexa zaczęła wyrastać. Monterey jest fajniej wykonany, lepszej jakości tapicerka (choć Cybexa też mieliśmy z welurową tapicerką) i taki bardziej pancerny jest. Ale jest to bardzo duży fotelik, 4-ro latka może być do niego za mała. Moja młodsza córka ma 4 lata (25 centyl) i jest za niska, jeździ w Roemerze KidFix. Polecam przymierzenie dziecka do fotela i fotela do samochodu.
          A.
          • monna16 Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 21:13
            Ja aktualnie mam Maxi-Cosi Rodi XP i szczerze mówiąc nie kupiłabym drugi raz. Dla małego dziecka jeszcze ok, ale dla starszego niespecjalnie. Ochrona ramion jest dosyć mała i nie podnosi się razem z zagłówkiem a to też ważne. Wiosną będę wymieniać fotele i przymierzałam dzieciaki już do Romera Kid i BeSafe Izi Up X3. Z tych dwóch lepszy dla mojego starszaka był X3. Zagłówek podnosi się trochę wyżej i chyba nieco szerszy jest. Monterey, Recaro też są ok. Cybexy wąziutkie i raczej dla chudziny, tapicerki słabiutkie.

Tak czy owak przede wszystkim trzeba najpierw przymierzyć dziecko do fotelika i fotelik do samochodu. I nie ma mowy żeby posadzić dziecko które waży mniej niż 15kg (w razie "w" pasy nie zadziałają).
      • merci77 recaro monza nova 20.10.12, 22:59
        używamy od 2 miesięcy i póki co wygodny, siedzisko ma głębsze niż w cybex i romer,które też braliśmy pod uwagę,kupiliśmy stacjonarnie w dobrej cenie.
    • kornnella Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 21:56
      zapytaj na forum fotelikowym ew znajdz tam podobny wątek - chodzi o model samochodu. Nie kieruj się opinią "jedna baba drugiej babie", każda z nas ma inne auto.

Mi tam doradzili Cybexa Solution X-fix, jestem zadowolona. Faktycznie przymierzyłam kilka fotelików i nie pasowały mi w aucie, mam trudny samochód - dla fotelików rzecz jasna wink. Do Cybexa młody przesiadł się jak miał chyba ok 3 l, w każdym razie ważył magiczne 15 kg i nie mieścil się w starym fotelu. Syn jest szczupły, teraz niecałe 5l waży 21 kg i ma 114 cm i spory zapas w Cybexie, na razie podnieśliśmy tylko nieco zagłówek.
      • jusstinna Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 22:06
        No właśnie pytałam na fotelikowym i nie uzyskałam satysfakcjonującej odpowiedzi.
        Tylko taką, że skoro producent kidsa podaje, że pasuje w moim samochodzie tylko do 135cm, to z innymi będzie taki sam problem i po prostu powinnam w ciągu kilku najbliższych lat wymienić auto!
        • krasulas Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 22:38
          wybór nie jest prosty, bo ceny dobrych fotelików b.wysokie...a opinii masa
          ja zmieniałam dwa foteliki (z dwóch aut) początkiem tego roku dla mojego aktualnie wnet 4latka i kupiłam do auta rzadziej "używanego" przez syna Cybex Solution (używkę od znajomej)... fotelik mały, mało stabliny/bez isofixu...na krótkie trasy ok, ale...
          do zakupu przyczyniły się głównie opinie z forum fotelikowego
          do drugiego auta - rodzinnego/z długimi trasami - kupiłam Recaro Young Sport z własnymi pasami...i te pasy były wyznacznikiem zakupu...
          przymierzałam syna też do Britax'a... i wygrał Recaro...
          córka 9latka jeździ w Recaro Monza (z fixem) i chwalę bardzo, stąd też większe nieco przekonanie do marki...
          pasy własne przy grubej kurtce są maksymalnie wydłużone, ale bez niej jest nadal spory zapas...
          fotelik bez fixa, ale wyjątkowo mocno siedzi na kanapie przypięty pasem, a ... podczas paru jazd Młodego z pasem kanapowym nawet nie drgnął!
          w stosunku do Cybex'a jest potężniejszy, mocniejszy i cięższy
          głowa podczas snu ani drgnie - jest lekka możliwość zmiany konta nachylenia oparcia/siedziska
          • jusstinna Re: fotelik 15-36 jaki? 20.10.12, 22:43
            Dla mnie cena nie jest taka ważna, bo na bezpieczeństwie dziecka oszczędzać nie będę.
            Chcę fotelik z isofixem.
            Patrzę na testy i opinie. Teraz chyba czas wybrać się na oglądanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka