Dodaj do ulubionych

kocyk dla niemowlaka

12.11.12, 16:54
Przyszedł czas na zakup kocyka dla niemowlakasmile Mam pytanie o wasze doświadczenia.
kocyków jest taka mnogość, że zupełnie nie wiem co jest najlepszą opcją. Nie wiem jaki rozmiar? Materiał? Czy powinien byc bardzo gruby czy raczej taki cieńszy?
Rodzę pod koniec stycznia więc w środku zimy, dodam też że mam juz rożek i dwa śpiworki w tym jeden polarowy. Jakoś obawiam się, że w zimie w takim śpiworku dziecku rączki zamarznąsmile
Słyszałam że rożek to tak na jakieś pierwsze dwa tygodnie do miesiąca wystarcza a co potem???
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: kocyk dla niemowlaka 12.11.12, 16:58
      byle niezbyt sliski
    • lidek0 Re: kocyk dla niemowlaka 12.11.12, 19:07
      Rożek zbędny, szkoda było wydawać pieniędzy /od początku sprawdza się śpiwór/ co do kocyka to nie masz nic w domu? Popatrz na to co masz, być może wystarczy bo kocyk nie powinien być mały. Ale jak widzę szalejesz z zakupami.
    • mal-sia Re: kocyk dla niemowlaka 12.11.12, 22:24
      ja mam 3 rożki,3 kocyki i śpiwór.I naprawde wszystko to jest potrzebne.Rożki to super -zobaczysz ze maluszka będziesz w domku no i w szpitalu od razu trzymała w rożkach .
      • markoco29 Re: kocyk dla niemowlaka 13.11.12, 08:10
        ja mam duzo kocykow (chyba 6) i wszystkie uzywam non stop wink
        takie zwykle niemowlece - np. firmy Bobas
        jeden do wozka, jeden do lozeczka, 2 u babci (do lozeczka i do wozka), jeden do samochodu
        + jeden mega duzy do zabawy na podlodze
        Brudza sie szybko (szczegolnie te z wozka)
        Rozek mialam, ale nie uzywalam jako rozka, tylko jako kolderki albo jako matu na podloge
        Spiworki sa dla mojej corki za cieple.
        PS. Sama kupilam 1 sztuke, reszte dostalam smile I bardzo sie ciesze z tych prezentow.
    • toya666 Re: kocyk dla niemowlaka 13.11.12, 08:29
      Rozka nie mialam i bardzo dobrze - moj maly nie lubil byc scisniety / ograniczony. Kocykow mam cale mnostwo. Mniejsze i wieksze - wszystkie uzywam.
      - 2 zrobilam na drutach
      - 2 polarowe
      - 2 bawelniane (1 cienszy azurowy, drugi dwuwarswowy)
      - 1 gruby jak kolderka

A do czego chcesz uzywac te kocyki? Jak w domu, to nie musza byc grube, przeciez chyba nie masz zimno w domu wink A na zewnatrz dobry spiworek do wozka (ja mam z owcza welna i jest suuuper!).
      • aska103 Re: kocyk dla niemowlaka 13.11.12, 10:27
        Ja tez wszystko to dostałam od kochanych koleżaneksmile
        W sumie super choć czasem aż miałabym ochotę sama iść do sklepu i coś wybrać a tu tyle tego się dostaje że nie ma co kupowaćsmile
        Myślałam o kocyku i do łóżeczka i do wózka. W domu mam taki zrobiony na szydełku przez moja Babcia i ze dwa cienkie polarowe takie z ikea. Reszta nie wchodzi w grę bo za grube, za duże i za cięzkie...
        Kupię więc chyba jeden grubszy dziecięcy, myslałam o takim:
        www.etygrysek.pl/index.php?products=product&prod_id=466 co myslicie?
        no i mam nadzieję że to wystarczysmile
        • markoco29 Re: kocyk dla niemowlaka 13.11.12, 10:55
          taki kocyk (niebieska kostka) tylko, ze duzy. Uzywam go do zabawy na podlodze.
          Moim zdaniem za gruby do wozka (dla mojego dziecka).
          Ale moja corka jest przykryta teraz cienkim kocykiem + oslonka/spiworek z wozka i jej cieplo.
          A w zimie zaloze kombinezon i juz nie bede przykrywac kocykiem, tylko zaloze ta oslonke/spiworek na nogi
          • mal-sia Re: kocyk dla niemowlaka 13.11.12, 11:20
            lepiej kup śpiworek www.tublu.pl/lubimy-gdy-nam-cieplo/spiworki/do-wozka-fotelika/spiworek-z-kapturkiem-wallaboo-0-12-msc-baby-black.html - cos takiego.No i ze dwa rożki(zobaczysz ze miałam racje)
    • ta_karola Re: kocyk dla niemowlaka 13.11.12, 16:48
      Kocyk cienki i gruby jest mi potrzebny.
      • aribeth1 Re: kocyk dla niemowlaka 13.11.12, 20:34
        Kocyków miałam przy synku i teraz dla córki chyba ze 20 różnych. Z cienkich polecam gorąco bawełniane kocyki firmy David Fussenegger, rewelacja, mój ulubiony. Z ciepłych najbardziej lubię Belplę. Nie rozumiem natomiast zachwytów nad kocykami w stylu La Millou i innymi opartymi na minky. Mam Little Sophie i zachwycona nim nie jestem.
        • mal-sia DavidA Fussenegge KOCE? 13.11.12, 21:12
          GDZIE KUPIE?
          • sarna3 Re: DavidA Fussenegge KOCE? 13.11.12, 21:20
            mal-sia napisała:

> GDZIE KUPIE?

na przykład TU
            Pierwszy sklep jaki wyświetlił wujek Googlewink
    • panirogalik Re: kocyk dla niemowlaka 13.01.14, 12:44
      rożek- dla mnie super, mam usztywniany, chyba dokupię drugi. Albo za jakiś czas moze większy- jeśli jeszcze będzie mi potrzebny,
      kocyki- z cienkiego polaru są bardzo fajne, szybko schną i są tanie
    • monikamarczak.87 Re: kocyk dla niemowlaka 13.01.14, 13:58
      Mi się podobają MINKY ale nic nie wiem o jakości wykonania i czy warto. Ktoś ma coś do powiedzenia w tym temacie ?
      • milanak Re: kocyk dla niemowlaka 14.01.14, 14:27
        Mam kilka kocy z minky i używam ich cały czas. Córka śpi pod la millou i hug me. Mam też jeden z cieńszym wypełnieniem na cieplejsze noce i jeden bez wypełnienia. Na upały mam cienki kocyk bambusowy.
    • skrytapiromanka Re: kocyk dla niemowlaka 13.01.14, 14:18
      - rożka użyłam raz, więc nie polecam (ale to naprawdę zależy od dziecka, co lubi)
      - rodziłam w upałach, na początku przykrywałam flanelową pieluchą, potem kocykiem niewiele grubszym od pieluchy (dużo jest tego na allegro)
      - dwa grubsze koce teraz - jeden do wózka, jeden do łóżka (choć w nocy to syn śpi pod naszą kołdrą)
      - dwa śpiworki - syn lubił, do niedawna w nich spał, ale teraz w nocy okręca się wokół własnej osi i go ograniczały, więc na razie nie są w użyciu
      - jeden Minky Lamillou (to w zasadzie kołderka) - jeszcze nie używałam, czeka na silne mrozy, ale już go lubię smile

pewnie można kupić i 20, ale nam tyle w zupełności wystarcza. może przydałoby się więcej, gdyby dziecko było łóżeczkowe.

jedną zasadę mam - koc musi być w 100% bawełniany (minky tylko jest wyjątkiem).

no i nie ma co kupować malutkich.
    • 25monique Re: kocyk dla niemowlaka 14.01.14, 03:10
      Rożek super u mnie sprawdził się do wozka na spacery aż do 3 mca. Później/teraz sluzy jako koldereczka smile Inne kocyki to 2x bawełniany i 2xpolarkowe i 2 inne. Przydają się wszystkie, bo i na podłodze, i w wózku pod pleckami i okryć jak śpi. Plus częste ich pranie i wymiana smile
    • aribeth1 Re: kocyk dla niemowlaka - najlepiej z minky 31.01.14, 09:48
      Albo wyciągnąć z pawlacza/piwnicy maszynę do szycia i machnąć sobie taki kocyk samemu - godzina roboty, proste to jak konstrukcja cepa (jak się człowiek uprze to i bez maszyny uszyje bez problemu), a koszt sporo mniejszy. Dla porównania: duże kocyki (150x100) kosztują ponad 200 zł (często bliżej 300), ja za materiały zapłaciłam 100... Mały kocyk 80x100 to jakieś 40 zł minky i drugie tyle bawełna (jeżeli chcemy jakąś wypasioną - sygnowaną, jeżeli się przy takiej nie upieramy, to połowę tej kwoty).
    • levoonia Re: kocyk dla niemowlaka 31.01.14, 10:58
      Nie zliczę ile mamy kocykow bo przy kazdym dziecku dokupuje jeszcze jakieś a jeden dziergam specjalnie dla niego. Zdecydowanie wole te z naturalnych materiałów: bawełniane fussenegera, muślinowe otlacze aden anais, cieplejsze wełniane. Rożek tez sie zawsze przydawal u nas w pierwszym okresie.
    • polkowskaa Re: kocyk dla niemowlaka 21.08.17, 09:26
      Może tkany? Do wózka najlepiej kupić śpiwór. Rożek sprawdza się w domu. Używałam z obiema córkami przez całą zimę (mam dwie zimowe córki). Odradzam minky i Velvet. Są może miłe w dotyku, ale sztuczne, skóra nie oddycha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka