Dodaj do ulubionych

Jak traktujecie listy do Mikołaja?

19.11.12, 14:54
Czy kupujecie dzieciom na swieta to co one chca, o czym marzą czy podchodzicie do sprawy z rozsądkiem, rozwagą, doswiadczeniem i sami decydujecie?
Jak pytam moją 6-latkę co chce od mikołaja to wymienia mi listę przeróżnych barbie. Rok temu jedną dostała, cieszyła ją kilka dni raptem. Poza ta jedna mamy jeszcze kilka innych, które nawet nie wiem gdzie sie podziewaja. Nie tyka ich a chce kolejne, które zapewne spotka ten sam los. Tak wiec w tym roku postanowiłam kupić jej cos co na dłużej ja zainteresuje. Córka lubi rysowac, tworzyc itd, wiec wybrałam jej stół do kreacji mody. Zakupiłam tez taki zestaw motylkowy, z którego będzie mogła robic różne ozdoby (lubi sie stroić). Poza tym postawiłam na gry, mam nadzieje, ze sie spodobają.
Jak to u Was wyglada. Ulegacie sugestiom pociech?
Obserwuj wątek
    • mama_amelii Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 15:48
      Tak kupuje to co napisze w liście.Oczywiście tłumacze,że ma to być 1-2 prezenty,a nie cała lista,bo Mikołaj ma dużo dzieci do obdarowania.
      W tym roku chce lalke Monster high(konkretną) i nie przeszkadza mi to,ze ma ich 7 szt i pięknie stoją na biurkusmileNie wyobrażam sobie córki jak otwiera prezenty i szuka tego co napisała w liście.Gdyby nie dostała tego co chce pewnie uznałaby,żę list do Mikołaja nie dotarł,była by zawiedziona.
      Oczywiście jestem przy pisaniu listu lub wcześniej jak coś bardzo chce,a to kosztuje ponad 100zł to mówię poproś św Mikołaja w liście i tak tez było z lalką.
      Drugi prezent dostaje od nas rano w Boże Narodzenie,bo do tej pory zostawia po wigilii szkl mleka i ciasteczko,rano widzi nadpite i nadgryzione i wie,że Mikołaj wracając tez zajrzał przez kominekbig_grinMamy juz taką tradycję i dopóki młoda wierzy zostanie.
      Resztę prezentów dostanie od rodzinki i to beda dla niej niespodzianki,więc zależy mi na tym,aby od nas dostała ten wymarzony i oczekiwany.Na święta nie kieruję się rozsądkiem,tylko potrzebą i radością dziecka.
      • mama_amelii Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 15:52
        Gry,książki zasugerowałam rodzinie,bo lubimy grać.Młoda dostanie m.in Monopol Junior,grę Slimak i Rajd, książkę Bolka i Lolka,grę w robienie kanapek(nie wiem co to za gra,ale wiemże dostanie)
      • anick5791 Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 15:54
        Też się kieruję listem, nawet jak mi to krzyżuje plany zakupowe wink
        • miwusia1977 Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 16:16
          moj ma niecale 3 latka i mowic jeszcze do konca nie umie ale wzielam go do sklepu z zabawkami i wytlumaczylam by pokazal mikolajowi co chce dostac. Z tych rzeczy ktore wybral wybiore to co uznam ze najdluzej posluzy i bedzie najwieksza radosc. Zreszta pokazal to co ja chcialam kupic..
          • anet77 Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 16:28
            Jak ja swoją ponad 2 córke do sklepu w tkaim samym celu zabrałam to wskazywała palcem wszystko co zauważyła w różowym kolorzesmile Starsza tez chciała wszystko oprócz zabawek typowo chłopięcychsmile
            • mamanatalki87 Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 17:15
              Moja 5,5 latka w tym jak i rok temu . Chciała wszystko co reklamują smile

W liście do mikołaja jest zwykle kilka pozycji i mikołaj SAM wybiera co akurat ma w swojej fabryce z tych pozycji w liście . Wilk syty i Owca cała smile

• anet77 Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 18:01
                O tak z reklam obie wszystko chcąsmile
                • anicaf Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 18:20
                  Moje dzieci 6 i 8,5 l. wierzą w Mikołaja i jak długo będą wierzyć, będą dostawać prezenty z listu.
                  Oczywiście jeśli syn chce same Hero Factory np 5 sztuk, to Mikołaj wybiera 1 może 2 wymarzone i dodaje resztę prezentów spoza listy.
                  Ja kupuję dla dzieci prezenty od nas-rodziców, wspólny od 2 cioć i dziadków (zazwyczaj jeden droższy), drobiazg od babci. Zawsze dzieci mają niespodziankę - prezent od brata męża.
                  • aregiec Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 18:32
                    Moja 4,5 latka od ostatnich urodzin marzy o robocie z pilotem big_grin Jakoś nie byłam przekonana ale w liście do Mikołaja znalazła się tylko jedna zabawka - własnie robot, koniecznie z pilotem! No i jak tu nie spełnić dziecięcych marzeń - zamówiłam już Robosapiensa i nie mogę sie doczekać jej reakcji jak go znajdzie obok łóżka w mikołajową noc smile
                    • mariannamm do anet77 19.11.12, 18:51
                      Az sie usmiechnelam na tresc Twojego posta smile moja corka jak pojechalam z nia do Ikea wybrac meble to pokazala pluszkiem rozowe fronty do mebli do swojego pokoju smile no to jej kupilam.
                    • kontaminacja Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 18:52
                      Czy możesz mi podać link do robota? Dzięki.
                      • mamaptifurka Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 19:02
                        My w zeszłym roku zaliczyliśmy mega wpadkę i córka była tak zawiedziona, że serce się krajało na sam widok Jej minki. Dostała to co chciała, ale jeszcze dołożyliśmy grę Słowa i to był błąd. W tym roku córka 6, syn prawie 4 zostali przez nas dobrze ukierunkowani co chcąsmile i dostaną wszystko nie z listu, a z telefonu do mikołajasmile
                      • aregiec Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 19:35
                        kupiłam tutaj allegro.pl/wowwee-robot-robosapien-8081-pilot-i2775039279.html
                    • magda-lenka78 Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 23:43
                      moi nie oglądają reklam ale dorwali jakieś gazetki świąteczne z zabawkami (nie wiem już co gorsze smile raczej uwzględniam ich życzenia chyba ze to przekracza nasze możliwości finansowe...
                      nasz 3-latek zadowoli się wszystkim a najlepiej Tomkiem lub którymś z Tomka przyjaciół albo tym co chce starszy brat... ze wszystkiego się ucieszy smile

starszy 5-latek wyłuskał coś z katalogu Playmobil - jakieś świecące auto do tuningu, wcześniej chciał Francesca na pilota i wężową wyspę (nie strawię tego ostatniego w domu uncertain), wcześniej też było już kilka propozycji, co chwilę zmienia zdanie więc jeszcze z tydzień poczekam smile

• arwena23 aregiec.. 20.11.12, 08:20
                      Masz już może tego robota w domu?
                      Testowaliście?Fajne to to?
                      Będę wdzięczna za opinię bo też się na niego "czaję" wink
                      • aregiec Re: aregiec.. 20.11.12, 08:34
                        Tak mamy już robota w domu ale nie testowaliśmy. Pierwsza sprawa to trzeba do niego dokupić baterie bo nie ma w zestawie. Ja sugerowałam się opiniami w necie, także na zagranicznych stronach i ogólnie robot jest polecany bardzo. W sklepie którym go kupiłam informowano mnie, że czterolatka może mieć problem z obsługą bo ma dużo tych funkcji które trzeba zaprogramować najpierw ale do zabawy z tatą jak najbardziej ok smile
    • angazetka Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 18:59
      Po co pytać dziecko, co chce dostać, jeśli tak nic cię to nie obchodzi?
      • mariannamm Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 19:41
        Moja corka narysowala z rysunki dla Pana Mikołaja smile oba zachowam na pamiatke bo sa super.
        Chce lalke Meride i Monster High wiec dostanie to co prosi.
        Od nas dostanie jeszcze skutek dla tej lalki monster i napewno jakies planszowki jeszcze bo juz jest po urodzinach i dostala mase fajnych prezentow wiec teraz dokupie to co ja uwazam jeszcze godne uwagi.Przed nami cala zima wiec bedzie w co sie bawic jak przyjdzie nam posiedziec w domu wrrazie koniecznosci.
        • ana.bella87 Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 19:54
          W tym roku jeszcze ja decyduje. Starszy ma 3,5 roku ale jeszcze nie potrafi sprecyzować co by konkretnie chciał. Pytany co chce od Mikołaja za każdym razem odpowiada co innego. Dostanie od mojej mamy i siostry lego duplo xxl bo ma mało wiec będzie miał teraz co budować. Od nas dźwig bo w to lubi się bawić, autka hw, może ciastoline i grę planszowa ale nie wiem jaka. Co dostanie od drugich dziadków nie wiem. A mały też za mały wiec wybieramy za niego raczej zabawki bo ciuchy ma.
    • joanna_bruza Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 19:49
      moje dzieci pisza list na listdomikolaja.pl i moga sobie wybrac po 1 prezencie stamtąd, drugi prezent kupuje im ja i jest to niespodzianka, wena mikołaja wink) zazwyczaj one chca zabawki jakies a ja kupuje im do tego książki, najmłoszemu klocki, generalnie rzeczy ktore przysłużą się ich rozwojowi smile
    • eo_wina Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 19:50
      Oczywiscie, ze list do Mikolaja jest traktowany jak najbardziej powaznie i priorytetowo.
      To jasne, ze niektore zabawki beda na topie przez kilka dni. Ale trudno. Dostaje to, o czym napisze, a sugestie te, niczym lista prezentow dla nowozencow skanujemy i wysylamy do babc, dziadkow, chrzestnych, coby sobie jakis prezent zaklepali smile Dodam, ze rozrzut cenowy jest ogromny i te najbardziej niemozliwe sa ewentualnie rozpatrywane jako prezent zrzutkowy.
    • koza_w_rajtuzach Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 19.11.12, 23:10
      Moje dzieci mogą wybrać tylko jedną zabawkę. Z synem problemu nie ma, bo on wie, czego chce i to co chce wiem, że będzie w użyciu. Córka chciała konika za 1500 zł - wytłumaczyłam jej, że Mikołaj aż tak bogaty nie jest, więc wybrała coś innego i tu wiem, że będzie trochę się tym bawić i choć zestaw plastyczny bardziej by ją zajął, to Mikołaj jest przecież od spełniania jej marzeń.
      Moja córka miała jeszcze marzenie, aby dostać kilka prezentów, poprosiła o to zaczarowane lustro. I postanowiłam to spełnić i kupić jej kilka dodatkowych drobiazgów.
      • zuzuua Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 20.11.12, 10:46
        córce w tym roku zaproponowałam napisanie listu do Św. Mikołaja. ponieważ córka nie uczy się dopiero pisać (6lat) wypisała nr od zastawów Lego Friends, wszystkie smile mikołaj by chyba zbankrutował. tłumaczyliśmy że mikołaj ma dużo dzieci i nie może przynieść wszystkich zestawów tylko 1, i żeby zaznaczyła który jej się naj,najbardziej podoba. odpowiedziałą: "Mikołaj ma dużo pieniędzy i może kupić wszystkie". i jak tu z dzieckiem dyskutować?
        kupimy 1 zestaw lego friends na gwiazdkę (za ok 100 zł) + drugi na mikołajki.

z doświadczenia wiem że warto dziecku kupić prezent o którym marzy (oczywiście w granicach rozsądku) mina dziecka po otwraciu wymarzonego prezentu - Bezcenna smile
    • fredy58 Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 21.11.12, 16:39
      A te kilka słów od siebie - w ostatnim punkcie to mamy napisać coś o dziecku?
    • kinga_owca Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 21.11.12, 16:57
      Tak, dostanie dokładnie to, co zamówił. Tylko pewnie babcia się wyrwie z czymś spoza listy jak zwykle, ale trudno.
    • pia_ Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 22.11.12, 09:08
      Zawsze kupuję coś z listu, który córka pisze a wcześniej rysowała. Wie, ze nie dostanie wszystkiego tylko wybrane rzeczy. Marzy się jej laptop albo tablet, ale tego na te święta nie dostanie. Chciała też dodatki do Sims3 i już kupiłam dwa (na Mikołaja i Gwiazdkę), a oprócz tego drobiazgi, które na pewno ją ucieszą, ale są spoza listy.

• trzywjednym Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 22.11.12, 09:33
        sama zachęcam dzieci do pisania listów do Mikołaja, więc naturalnym jest, że traktuję je serio. Zdarzało im się czasem zapierać na produkty z reklam, które później lądowały na dnie szafy lub były użyte tylko raz (pamiętam maszynę do robienia misiów, po ich napełnieniu już nie bardzo było jak się bawić...).
        Teraz, żeby prezenty były z jednej strony pożądane przez maluchy, a z drugiej - racjonalne, robię tak, że już w trakcie roku, jak coś im się spodoba a nie jest mega pilne (i uznam, że sensowne), to już im sugeruję notowanie, i w listopadzie mają już mniej więcej skrystalizowane potrzeby.
    • edelstein Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 22.11.12, 14:53
      Dostanie to co w liscie plus extra,bo nie wykorzystal calej puli na prezenty.Trudno,jesli mu sie szybko znudzi.Bez sensu pytac co chce,jak sie nie chce kupic.
    • monika_irl Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 04.12.12, 15:05
      zawsze to co jest w liscie, przynajmniej ze dwie, trzy rzeczy, a dodatkowo cos jeszcze - niespodzianka czyli rzecz, ktora ja uznam za dobra dla dzieci typu gra, ksiazki itp
    • koza_w_rajtuzach Re: Jak traktujecie listy do Mikołaja? 13.10.13, 06:24
      Tak pół na pół.
      Zdarza mi się ulec... ale raczej zmuszam córkę, aby pomyślała nad większą ilością prezentów, żebym miała większy wybór. Problem prezentowy mam tylko z nią, bo ona chce dostawać rzeczy, których tak naprawdę nie chce, w tym sensie, że nie używa. Chce zabawki, choć tak naprawdę nigdy nie bawiła się niczym dłużej niż 2 minuty, a do kosza z zabawkami u nas w domu nie zaglądała co najmniej rok. Wiadomo, że jak kupię jej jakieś plastyczne rzeczy, takie do tworzenia, to będzie całe dnie przy nich siedzieć, dlatego wolę jej to kupować, ale ona woli jakieś pieski, kotki i inne tego typu rzeczy, a potem się tym nawet nie bawi, tylko leży w koszu z zabawkami nawet nie wyciągane.
      Ale z syna pragnieniami nie dyskutuję. On rzadko prosi o zabawki i rzadko się na coś napala, reklamy z zabawkami nie robią na nim wrażenia, ale jak już coś chce, to chce naprawdę. Od dwóch miesięcy prosi mnie o Zurga z Toy Story, więc pewnie będę musiała mu skądś tego Zurga wyczarować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka