Dodaj do ulubionych

Mata piankowa

30.12.12, 10:50
Czy uzywacie tego typu wynalazkow dla swoich niemowlakow? Moj maly zaczyna raczkowac. Koce sie nie sprawdzaja juz bo zwijaja sie mu pod nozkami. Przewertowalam internet I pianki wydawaly sie najlepsze do nauki siadania/raczkowania/zabawy. Ale teraz coraz wiecej czytam o ich toksycznosci. Zostaly zbanowane we Francji I Belgii wiec cos w tym musi byc. Poza tym wiele z nich nie ma wyraznych certyfikatow albo jest dla dzieci od lat trzech. Znalazlam tylko jedna od urodzenia, skip hop foam tiles, ale wciaz sie waham czy napewno jest bezpieczna... Co myslicie na temat tej toksycznosci?. A moze wy cos polecicie, albo macie alternatywe ktora tak samo dobrze posluzy ?
Obserwuj wątek
    • muumucca Re: Mata piankowa 30.12.12, 11:51
      Ja znalazłam takie puzzle, czeskie. Jakoś wzbudziły moje zaufanie.
      puzzle-piankowe.pl/
      Jak przyszła paczka, zaraz rzuciłam się wąchać. Test zaliczyły (a nos mam czuły!), dziecko pięknie raczkowało, potem przekazałam chrześniakowi.
      Radzę raczej większe części niż mniejsze i jak do raczkowania to bez obrazków. Takie na przykład:
      puzzle-piankowe.pl/produkty?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=156&category_id=9
      A o toksyczności poczytaj sobie dyskusję:
      forum.gazeta.pl/forum/w,1017,120750092,120750092,wycofanie_puzzli_piankowych_formamid.html
      • iwona_woz Re: Mata piankowa 30.12.12, 13:22
        My mamy puzzle piankowe, nie zastanawialam sie nad ich toksycznoscia. Polecila nam je rehabilitantka.
      • malinkaaaaaaaaaa muumucca i muza24 02.01.13, 10:31
        Te czeskie kupiłyście cienkie czy grube (są 8 i 16mm)? Mój maluch czasem dziubdzia jeszcze głową jak leży na brzuchu, zależy mi na dobrej amortyzacjismile nie wiem, które wybrać.
        • akdt Re: muumucca i muza24 02.01.13, 11:08
          ja kupilam 8mm, ale jeszcze nie przyszly. Ta mata ze skiphopa ma 10 mm.
    • panizalewska Re: Mata piankowa 30.12.12, 13:50
      Ja sztucznościom tak w ogóle trochę nie ufam. Właśnie Żaba nam ruszyła z miejsca i też się ślizga, zainwestujemy w dywan z wełny (te z 80% wełny 20% bawełny są trochę tańsze ufff wink). Będzie na lata, postaramy się o jednokolorowy, albo mało wzorzysty, to się nie znudzi, a mała nie dostanie oczopląsu od "perskich" wzorków wink
      • muza24 Re: Mata piankowa 30.12.12, 18:07
        ale przecież te maty (z linka) nie są wcale w perskie wzorki...
        • panizalewska Re: Mata piankowa 30.12.12, 20:20
          rozchodziło mi się o dywany w perskie wzorki, takie klasycznie babcine wink
      • arya82 Re: Mata piankowa 01.01.13, 10:09
        Chyba znalazlam cos odpowiedniego... bo o dywanie tez myslalam, ale ciagle myslalam o tym, ze to ciezko utrzymac w czystosci. A tu plytki dywanowe, o ile dobrze wyczytalam to mozna niektore prac nawet w pralce. Nie wiem czy te z linka tez jeszcze, ale strasznie mi sie spodobaly, bo przy okazji wygladaja w miare stylowo www.flor.com/room-type/nursery.html?limit=all. Teraz tylko moze poszukam czegos bardziej dostepnego w Europie, bo te hamerykanskie
    • muza24 Re: Mata piankowa 30.12.12, 18:19

ja zakupiłam córci te z czeskiej strony, bo nie są szkodliwe i przeznaczone również dla niemowlaczków (wiele, które oglądałam mają oznaczenie 3+).

Przewaga nad dywanem jest taka, że łatwiej ją utrzymać w czystości, szczególnie przy brykaniu bez pieluszki.
    • pyszne-lato Re: Mata piankowa 01.01.13, 13:54
      Analizowałam juz temat i wybrałam Skip Hop. Nie zawierają formadidu, mają certyfikat i są bezpieczne. To prawda, że swego czasu ze sklepów francuskich zostały wycofane maty piankowe. Testy na Skip Hop wykazały na brak formadidu i są aktualnie sprzedawane też w Europie. Tylko odradzałabym PlaySpot Zoo ze zwierzątkami. Sama mata jest śliczna, użyto w niej farby ekologicznej, ale niestety farba odpryskuje. Te dwukolorowe będą IMO lepsze i dodatkowo są większe.
      • pyszne-lato Re: Mata piankowa 01.01.13, 13:57
        Dodam jeszcze, że najbardziej u nas sprawdziła się wykładzina dywanowa, którą wyłożyliśmy podłogę w salonie.
        • mafelma Re: Mata piankowa 01.01.13, 15:31
          Ja też wybrałam Skip Hop. Jest nietoksyczna, a przy tym stylowa wink "zwykłe" piankowe puzzle mojej koleżance łatwo się strzępiły jak czymś mocniej jej dziecko po nich przeciągnęło i musiała być czujna by nie zjadło tych strzępków... Wydaje mi się, że przy Skip Hop to nam nie grozi bo jest naprawdę dobrej jakości smile trochę kosztuje, ale na pewno starczy na długo, potem jako "dywanik" w pokoju Małego. No i jest naprawdę duża więc jest gdzie się uczyć obrotów!
          • arya82 Re: Mata piankowa 01.01.13, 17:44
            Dziewczyny dzieki za info, a mozecie polecic jakis sklep internetowy gdzie mozna kupic skip hop we wszystkich kolorach ( konkretnie to kolor "brights"). Znalazlam tylko w Macy's, ale to ze stanow jedzie, no I tam tez nie maja tych dodatkowych lacznikow jak sie chce polaczyc dwie maty, nigdzie ich nie moge znalezc...
            • ajserped Re: Mata piankowa 01.01.13, 19:59
              Jest w tym sklepie. Nigdy w nim nie kupowałam więc polecić nie mogę. Tylko widziałam, że jest tam interesująca Cię mata.
              • pyszne-lato Re: Mata piankowa 01.01.13, 21:58
                Sklep Tublu. Wypróbowany, polecam w 100%. I widzę, że mają maty dostępne:
                www.tublu.pl/zabawki/zabawki-dla-najmlodszych/maty-edukacyjne/
    • oneperfect Re: Mata piankowa 01.01.13, 22:37
      mam taką matę -konika dla swojego malucha.
      sorki za przydługiego linka,ale te z google tak mają wink

www.google.pl/imgres?q=mata+konik&hl=pl&sa=X&tbo=d&biw=1280&bih=681&tbm=isch&tbnid=ua8MD9RHgAng7M:&imgrefurl=http://allegro.pl/knorrtoys-puzzle-piankowe-mata-konik-na-biegunach-i2731544580.html&docid=oZQPIhLV-uZHhM&imgurl=http://www.spielparadies.de/bilder/gross/404/4049491210501/Knorrtoys-21050-3.jpg&w=800&h=800&ei=lVbjUJbZMYXRtAaBvoGACA&zoom=1&iact=hc&vpx=453&vpy=115&dur=171&hovh=225&hovw=225&tx=97&ty=141&sig=113654598469891753892&page=1&tbnh=146&tbnw=140&start=0&ndsp=27&ved=1t:429,r:3,s:0,i:96
    • mikams75 Re: Mata piankowa 01.01.13, 23:10
      ja mialam piankowe puzzle i nie polecam - glowna zabawa dziecka bylo rozwalanie tej maty na kawaleczki i rozrzucanie po pokoju.
      A jak dziecko raczkuje to mata jest za mala, dziecko bedzie raczkowac po calym domu.
      Moja zasuwala po panelach i moze pare dni sie slizgala troche, pozniej juz nie.
      Mata owszem, fajnie izoluje jak sie na niej siedzi... o ile mata jest w calosci wink
    • schat-be Re: Mata piankowa 02.01.13, 16:47
      Nie wiem, skąd info, że maty piankowe zabanowane w Belgii. Mieszkam w Belgii i maty są jak najbardziej dostępne, kupiłam kilka zestawów w lokalnym sklepie z zabawkami, żeby wyłożyć nimi parkiet. Czasem nawet nasze koty odrobinę ją poskrobią i nic w sumie jej nie jest. Sprawdza się bardzo dobrze.
    • maddlenel Re: Mata piankowa 02.01.13, 21:13
      Ja mam skip hopa. Służy jako dywanik w pokoju malucha, ciepło w dupine przy zabawie i ladnie wyglada. Nie smierdzi, nie niszczy sie. Wg mnie bardzo fajny. Do raczkowania to raczej nie polecam, bo jakos sobie nie wyobrażam utrzymać malucha tylko w obszarze maty
      • sajgonetka Re: Mata piankowa 06.09.13, 11:37
        dziewczyny mające te czeskie i skip-hop'owe maty..
        napiszcie jak z użytkowaniem? dobre są? bardzo sie niszczą?
        jak z czyszczeniem / utrzymaniem czystości??
        chcemy zanabyć do żłobka - a tam ponad 10 dzieci raczkująco-skubiących wink nada się?? smile
        • anjaka1983 Re: Mata piankowa 06.09.13, 11:50
          my mamy te czeskie, moim zdaniem świetne, co prawda młody jest jeden, ale skubie za dziesięciu wink czyszczą się bez problemu, zniszczeń nie dostrzegam, no i faktycznie w ogóle nie mają zapachu. jeden z moich lepszych zakupów.
        • muza24 Re: Mata piankowa 06.09.13, 20:00

ja też używałam tych czeskich. Trafiony zakup.
          • sandralex Re: Mata piankowa 08.09.13, 12:43
            my też mamy piankowe puzzle. Mała je rozpracowuje za każdym razem i ostrzy na nich swoje dwa ząbki. Raczkuje po całym domu i piankowe puzzle razem z nią. Więc tak jak ktoś juz wcześniej napisał są fajne ale do siedzenia. Mała wspina się do telewizora wiec mata lezy głównie przed telewizorem w razie gdyby sie przewróciła to spada na nią.
            • evkato Re: Mata piankowa 10.09.13, 22:30
              Również od niedawna używamy puzzli piankowych. Zakupiłam na allegro, bo tez są dostępne tam te nietoksyczne. Puzzle są swietne i nie ma tego obrzydliwego zapachu. Kolory są bardzo nasycone, małej sie podobają, a jako izolacja pod pupkę na zabawy doskonała wink
              allegro.pl/puzzle-piankowe-owoce-cyferki-pojazdy-nietoksyczne-i3512537383.html
    • 0lindra Re: Mata piankowa 11.09.13, 10:20
      ja tam jestem zdania, ze wszytsko, co nienaturalne jest toksyczne dla dziecka. Zamkac w klatce sie go jednak nie da wiec i tak ma codziennie kontakt z toksycznymi przedmiotami. Lakier na podlodze- w jakiś sposób toksyczny (raczej nikt nie ma surowego drewna), dywany zawieraja kleje i tez sa pewnie toksyczne. Meble jak drewniane to tez polakierowane, farby na ścianach, itp itd. Nikt tego jednak nie bada pod wzgledem toksycznosci, bo nie jest to zabawka dla dziecka. Nie ma co dawac sie zwiariować!
      Toksycznosc mat jest dla mnie zagadką. Ja tez zakupilam, fajne puzzle, mala je uwielbia, ale smierdziały na początku chińszczyzna. Delikatnie, ale jednak. Posiadają certyfikat CE wiec niby powinny być bezpieczne.
      • evkato Re: Mata piankowa 11.09.13, 14:37
        uwazajcie, bo czasami 'certyfikat' CE oznacza China Export. Niedawno czytałam o tym gdzies, jak znajde dam linka
        • mamoholiczka Re: Mata piankowa 12.09.13, 23:27
          Dokładnie.
          Tu link: www.oznakowanie-ce.pl/dodatki/blog/75-znak-ce-china-export.html

I bądź tu mądry sad
          Dlatego lepiej kupować maty znanych firm jak np. Skip Hop.
          • 0lindra Re: Mata piankowa 13.09.13, 13:57
            dzieki, nasze puzzle to niestety china export sad ale jestem wsciekla! A na Allegro w opisie: posiadaja certyfikat CE i są bezwonne. Okazuje sie ze certyfikatu nie maja, a zapach stracily po calonocnym moczeniu w wannie z plynem do kapieli.
      • anjaka1983 Re: Mata piankowa 11.09.13, 17:53
        Toksyczność toksycznością, bez profesjonalnych narzędzi nijak nie można tego sprawdzić, wypada więc wierzyć na słowo producentom, certyfikatom.. Dla mnie był też ważny brak tego okropnego zapachu, no i trzeba przyznać, że te czeskie puzzle są całkowicie bezwonne.
        • 0lindra Re: Mata piankowa 13.09.13, 13:57
          a jakie masz te puzzle? Mozesz podeslac linka?
          • anjaka1983 Re: Mata piankowa 13.09.13, 15:30
            0lindra napisał(a):

> a jakie masz te puzzle? Mozesz podeslac linka?

My mamy takie Puzzle piankowe
    • mamawojtka86 Re: Mata piankowa 13.09.13, 08:56
      My mam Skip Hop i jesteśmy bardzo zadowoleni- nie śmierdzą, wystarczająco miękkie i twardewink sprężyste, estetyczne, porządnie wykonane, mąż nawet ugryzł- nic się nie stało, nawet ślad po zębach zniknąłwink
      Jedyne co zostaje na nich to ślad paznokci:] niestety. Mały porysował pół maty paznokciami u stóp (a obcinam często!) ćwicząc unoszenie tyłka. Ale widać to z poziomu maty, z góry nie.
      No i izolacja i przyczepność dobre.
      • sandralex Re: Mata piankowa 14.09.13, 11:52
        4.bp.blogspot.com/-dipuFsgRnjQ/Ui2-OcSm1LI/AAAAAAAAAqU/1mfECoIFdxI/s640/DSCN1774.JPG

1.bp.blogspot.com/-zBXbD7fYzNI/Ui2-Oeh84GI/AAAAAAAAAqY/eXqfUqxQHlI/s640/DSCN1767.JPG
        A to nasze w serduszka smile Kupiłyśmy w TK Maxx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka