Dodaj do ulubionych

wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu

13.01.13, 22:23
dzien dobry,

dzisiejszy dzien doprowadzil mnie prawie do szalenstwa wink
caly dzien w necie szukam info nt wyciskarek ich zalet i pysznych sokow jakie mozna z nich wyczarowac, wiem juz oczywiscie ze wyciskarka jest lepsza od sokowirowki, wiem ze oprocz soku moge zrobic mase innych zdrowych rzeczy , wiem juz ile jaka wyciskarka kosztuje i nawet mam na nią kasę ale ...

tak sie zastanawiam czy bedzie mi sie chcialo te soki robic dluzej, czy ta fascynacja szybko nie minie, jakby nie byloo 1500 zl jest to spora kwota, soki gotowe jednodniowe kosztuja ok 3 zl sztuka, zakladajac ze bede pila 7 razy w tyg taki sok = 21 zl = 84 zl miesiecznie wiec w sumie dopiero po ponad roku - zakladajac ze bede pila sok codziennie - a nie bedzie tak na pewno koszt wyciskarki sie zwroci, poza tym sok kupuje, wypijam , butelke wyrzucam a tu musze kupic produkty, wcale nie mam pewnosci ze sa dobrej jakości - ale powiedzmy ze te w gotowych sokach tez nie wiem skad są, umyć je, obrać, pokroić, potem wycisnąć sok, umyć sprzęt - pewnie pół godziny się zejdzie - no i tak codziennie ? oj chyba nie bedzie mi się chciało ...

soki lubię, marchwiowy, selerowy, jabłkowy, pomarańczowy uwielbiam - ale mam wyciskarkę do cytrusów, pewnie majac super wyciskarkę mogłabym eksperymentować ale czy będzie się chciało ?

jestem ciekawa opinii osób które kupiły sobie taki sprzęt, czy rzeczywiście warto ? czy to nie modny gadżet i w sumie zbędny ?

chciałabym odżywiać się zdrowiej więc moze powinnam się zmobilizować ?

bede wdzieczna za rady
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 13.01.13, 23:04
      Ja nie żałuję. Soki jednodniowe smakują jednak inaczej. Ja mam taką
      www.outletrtvagd.pl/product-pol-4891-Wyciskarka-do-cytrusow-GASTROBACK-model-41149.html
      uważam, że było warto. Może nie uzywam jej codziennie (ale też tego nie zakładalam), ale świeży sok jest rewelacyjny.
      Jak wolisz jednak z marchewki, kup sokowirówkę, ja wolę pomarańczowy smile
    • maggi9 Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 14.01.13, 06:50
      Soki jednodniowe choć różnią się od tych klasycznych soków w kartonie niewiele(o dziwo) mają wspólnego z sokami świeżo wyciskanymi z sokowirówki.
      Zupełnie inna liga.Według mnie warto.a nie możesz po prostu kupić tańszej sokowirówki?Serio 1500zeta to jest minimum?
      • ania0079 Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 14.01.13, 08:22
        Warto, warto. Jakieś trzy miesiące temu kupiłam wyciskarkę do cytrusów kenwood. Koszt ok 130,00zł. Sok z cytrusów wyciskam codzienne.
        • jagodasoft2 Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 14.01.13, 08:59
          Ja miałam przez krótki czas i sprzedałam. Wróciłam do sokowirówki. W smaku dużej różnicy nie ma, kiedyś może wyciskarki były lepsze bo w sokowirówkach dużo zostawało w miąższu, teraz wrórki tu i tu są tak samo mokre - suche. Różnica w cenie zawrotna. Wyciskarka chodzi wolnej co przy 4 osobowej rodzinie też ma znaczenie. Jeżeli wolisz sok z owoców to pewnie bardziej sprawdzi się wyciskarka, jeżeli z warzyw sokowirówka. Jeśli wolisz soki zagęszczone (my nie) to wystarczy dodatkowo włożyć np 2 marchewki i sok do blendera.
          I nie licz na sok codziennie, ja jestem zawzięta a i tak sok robie 3-5 razy w tygodniu.
        • maggi9 Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 15.01.13, 15:54
          130 zł a 1500 zł to jest różnica.A autorka mówiła o tej drugiej kwocie.,Chyba, że to literówka?
          • jagodasoft2 Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 15.01.13, 17:48
            Wyciskarka do cytrusów to co innego niż wyciskarka do owoców i warzyw. Do cytrusów to taka co nabijasz połówkę np pomarańczy i ja wyciskasz.
            • maggi9 Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 15.01.13, 18:07
              A tak nie zauważyłam.
              Cóż wyciskarka do cytrusów to tylko jak się pija soki z cytrusów.W innym przypadku lepsza sokowirówka.Ja mam akurat obydwie i ta do cytrusów poszła w kąt odkąd mam sokowirówkę.
    • gosiaw29 Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 15.01.13, 19:45
      Pewnie nie będziesz używać okrągły rok i latami, ale nawet zrywy zdrowego jedzenia bedą korzystne. Taki sprzęt to inwestycja na 20 lat, nie na rok czy dwa. Jak masz wątpliwości kup zwykłą sokowirowke , będziesz mała i domowy sok i pieniądze.
    • kumakk Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 16.01.13, 14:34
      Wiem, że pytałaś o wyciskarkę i być może moja rada okaże się nieprzydatna, jeżeli bardzo się przy tym sprzęcie upierasz. Miałam dwa lata temu podobny dylemat i zdecydowałam się jednak na porządną sokowirówkę (kupiłam firmy Bork na jakiejś promocji bez vatu w MM) i to był strzał w dziesiątkę. Soki robię prawie codziennie i bardzo sobie chwalę wybór (także tego konkretnego sprzętu) - przy okazji polecam nasz ulubiony zestaw - jabłko, gruszka, marchew, pietruszka, burak, seler i czasem do tego pomarańcze. Sokowirówka świetnie radzi sobie zarówno z twardymi warzywami, jak i z cytrusami, odpad jest suchy i bardzo drobny (mój pies wcina to z przyjemnością smile To istotne, bo poprzednie dwie sokowirówki (Zelmer i jakaś rosyjska smile) słabo wirowały i zostawiały dużo mokrych wiórek.
      Smak soku nieporównywalnie lepszy od kupionego, sprzęt jest cichy i łatwo się czyści (także w zmywarce), nawet niebrzydki (chociaż ja wolę mniej industrialny design wink dużo tańsze toto od wyciskarki (dokładnie nie pamiętam, ale chyba coś koło 500 zł). Warto rozważyć.
      • bxaxsxtxa Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 16.01.13, 21:31
        Czy mogłabyś zalinkować swoją sokowirówkę? Szukam właśnie tej "idealnej" która pozostawia suche wióry i znaleźć nie mogę (ile modeli tyle zachwalających niestety). Ja kupiłam 2 lata temu w Biedronce, niby ma 450W i dwa stopnie prędkości ale niestety mnóstwo soku zostaje w wiórach...
        • kumakk Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 17.01.13, 11:17
          znalazłam tylko link do archiwum allegro
          xarchiwum.pl/bork-ju-cup-22090-si-niemiecka-sokowirowka-moc-900-i1778098651.html
          Pewnie już tego modelu nie produkują. Ale na pewno kupowałam w Media Markecie - może tam coś więcej powiedzą.
          • bxaxsxtxa Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 17.01.13, 16:33
            Dziękuję, będę polować na taki wobec tego.
    • tonymalony Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 16.01.13, 16:54
      nie przesadzajmy, nie musisz od razu wydawac 1500 zł sa tez takie za 400 zl, np tu: allegro.pl/wyciskarka-soku-lepsza-niz-sokowirowka-najtaniej-i2939412766.html. jesli masz wyciskarke do cytrusów (mnie wystacza bo moj ulubiony sok to pomaranczowy) to moze zainwestuj w sokowirowke wtedy zrobic sok z kazdego owoca czy warzywa.
      • 8a8ka Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 18.01.13, 11:11
        Dzien dobry ponownie smile

na początek chciałam wyjaśnić bo widzę, że nie każdy zrozumiał o jakiej wyciskarce ja napisałam
        otóż mamy:
        - wyciskarki do cytrusów - pomarańcze, cytryny, grapefruity - mam taką philipsa za chyba 50zł, wiem że są też droższe ale one wszystkie wyciskają tylko cytrusy
        - sokowirówki - do owoców i niektórych warzyw
        - wyciskarki do owoców i warzyw w tym również warzyw lisciastych jak kapusta, szpinak itd, dodatkowo można robić różne inne rzeczy ale już o tym pisać nie będę

i ja się właśnie zastanawiałam czy kupić taką wyciskarkę do owoców i warzyw czy sokowirówkę do owoców i warzyw, ceny sokowirówki zaczynają się od 100 zł do ok 500 zł, a ceny wyciskarek zaczynają się gdzieś od ok. 1000 zł do nawet 5000 zł. Ja znalazłam taką za 1500 zł. oczywiście jak ma się kogoś w usa możńa sobie sprowadzić ją taniej , ale już z przesyłką różnica nie jest jakaś mega a tu przynajmniej ma się serwis na miejscu a gwarancja jest na 10-15 lat zależy od firmy

w końcu zdecydowałam się na zakup wyciskarki, głównie dlatego że mam 14 dni na ewentualny zwrot, nie zamierzam jej jednak oddawać bo spełnia moje oczekiwania, wyciska sok w porządku, jest cicha, nie zajmuje b dużo miejsca, ma fajny design - coś jak kitcen aid

wszystkim dziekuje za rady smile
        pozdrawiam
        • emka222 8a8ka! 05.04.13, 12:43
          Napisz jak tam wybór, jaką wyciskarkę kupiłaś??
          Jesteś zadowolona po 2 miesiącach ?? Używasz jej? Czy da się zrobić smoothie ?
          Napisz coś więcej. Stoję właśnie przed wyborem czy kupic wyciskarkę ( rozważam Omega 8006 lub Hurom ) czy też jakiś wypasiony blender który miksuje wszystko na gładki sok ( smoothie ) ..
    • zoskaonly Re: wyciskarka do soków - czy sok ze sklepu 17.01.13, 14:01
      Mam pytanie do Ciebie, bo Ty naprawdę masz wyciskarkę do owoców i warzyw smile
      Reszta dziewczyn chyba myli wyciskarkę do owoców i warzyw z wyciskarka do cytrusów wink

Ile kosztowały ta Omega i Hurom? Kupowaliście je w sklepie czy w sprzedaży bezpośredniej?

Ja też swego czasu sporo czytałam o wyciskarkach, rozważałam kupno, ale powiem szczerze, że cena w okolicach 1,5 tyś. mnie odstarsza.
      Lubimy soki, teraz mamy sokowirówkę, ale wkurza mnie to, że wióry są mokre po zrobieniu soku.
      A jak jest z wyciskarką? Czy wióry są zupełnie suche? Czy masz może porównanie i wiesz czy z wyciskarki wychodzi wiecej soku niż z takiej samej ilości produktów z sokowirówki?

Dzięki za wszelkie rady.

ps. Aa, ciekawe jest dla mnie, że wyciskacie sok z surowego ziemniaka. Podobno surowym ziemniakiem można się zatruć?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka