fiora81 27.01.13, 22:00 Musze kupic synowi pierwszoklasiscie plecak, bo ten co mamy do tej pory sie podarl i padlo na topgal, polecie mi modele z jakich jestescie zadowolone. Ja zastanawiam sie nad kupnem modelu nun 200. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patatajowa Re: Plecak topgal - ktory? 27.01.13, 22:12 o plecakach topgal było tu na forum watków chyba z 50 jesli nie wiecej w jednym dziewczyny nawet wstawiały real fotki tych plecakow, sama tez dodawałam byly tez oddzielne watki o topgalach dla pierwszoklasistów. łopata i odkopuj Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: Plecak topgal - ktory? 28.01.13, 12:28 Ciężki jest. Bardzo. Mamy taki z dinozaurem i to ten lżejszy z poprzedniej kolekcji (na stronie Topgala zawsze jest podana waga). Porównywałam z plecakami kolegów synka i nasz chyba najcięższy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pyzuni Re: Plecak topgal - ktory? 28.01.13, 13:27 NUN 200 ciężki?? Ale piszesz to na podstawie własnych doświadczeń czy porównania wagi na stronie internetowej z Waszym plecakiem z dinozaurem? Mój syn jest właśnie w I klasie i nosi na zmianę dwa plecaki Topgala - Nun 200 i Chi 165 (z silnikiem). Wagowo praktycznie nie ma różnicy i według mnie oba są lekkie (jak na Topgale oczywiście, bo porównania ze zwykłymi, nieusztywnianymi plecakami w ogóle nie ma). Co do Nun 200 - jest on trochę inny ze względu na materiał z jakiego jest uszyty, te elementy moro są z nylonu - materiału dość cienkiego i mało sztywnego. Bałam się, czy się sprawdzi w noszeniu, ale póki co jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: Plecak topgal - ktory? 30.01.13, 20:51 Z dinozaurami to CHI183 albo CHI 600. Syn ma ten 183 i waży wg strony 1 kg. Ten drugi jest cięższy. Porównywałam obydwa w sklepie i wzięliśmy ten niby lżejszy. Wykonany super, dużo kieszeni, ładny ale okropnie ciężkie to wszystko. Do plecaka wkładamy piórnik, śniadaniówkę, coś do picia, jakieś cienkie zeszyty, czasem jest książka. Byłam zaskoczona ciężarem. Mały jakoś za nim nie przepada, owszem ładny, ale mówi, że źle mu się go nosi bo tył (usztywniony) za bardzo ociera łopatki. To chudzielec więc pewnie dlatego. W szkole specjalnie uniosłam kilka plecaków i nasz wypada bardzo ciężko. Ostatecznie uważam, że dla szczupłego i drobnego dziecka dużo lepszy będzie plecak nawet jednokomorowy ale lżejszy. Sama często go noszę wracając ze szkoły i nawet dla mnie jest ciężki. Niosę za uchwyt i ciężar nieprzyjemnie się rozkłada ku dołowi. Te plecaki są jakby wydłużone i wszystko ciągnie do ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
elka136 Re: Plecak topgal - ktory? 28.01.13, 13:03 My mamy z kameleonem, ale na razie poszedł w odstawkę. Córka jest w pierwszej klasie i nie musi do szkoły nosić nic więcej oprócz 2 cieniutkich książeczek i piórnika. Cały czas narzekała że plecak jest za ciężki i kupiłam jej zwykły z all za 25zł i jest zachwycona. Póki co plecak wygląda bardzo dobrze. Kameleon poczeka do następnej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoskarka Re: Plecak topgal - ktory? 28.01.13, 13:38 Moj syn ma taki www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-164/?c---grey Nie jest najlzejszy ale jego waga nam nie przeszkadza, syn jest wozony do szkoly samochodem wiec za dlugo to on tornistra na plecach nie nosi wiec nie narzeka. Zachwycony jest natomiast jego pojemnoscia, do tornistra zmiesci sie naprawde wszystko lacznie ze strojem nabasen, recznikiem itp. oraz zabawkami i innymi niezbednymi rzeczami. Plecak jest super wykonany, nie widac po roku sladow noszenia. Odpowiedz Link Zgłoś