Dodaj do ulubionych

fotelik Deltim

20.07.04, 09:51
Hej,

Właśnie zmieniamy fotelik samochodowy z "kołyski" coś większego. Podoba nam
się Deltim "Mały podróżnik" (dla zainteresowanych link ponizej).
Mam w zwiazku z tym pytanie, czy któreś z Waszych Pociech używa tego
fotelika? Co o nim sądzicie?
I jeszcze jedno: w opisie produktu jest informacja, ze mozna go zapinać na
przednim siedzeniu. Byłoby mi to bardzo "na rękę", ponieważ często jeździmy
tylko we dwójkę, mam jednak pewne obawy co do bezpieczeństwa Bruna na
przednim fotelu (wprawdzie teraz tak jeździ, ale "kołyska" jest montowana
tyłem do kierunku jazdy). A moze wiecie, co na to przepisy?

pozdrawiam i czekam na opinie
Paula
www.deltim.com.pl/podroznik.htm
Obserwuj wątek
    • pinik Re: fotelik Deltim 20.07.04, 09:56
      Hej imienniczko (ja tez Paulina)!

jesli nie masz z przodu poduszki (Airbag) to mozesz dziecko z przodu wozic.
      Jesli masz wylaczana to tez (przy czym przed tym wiele osob ostrzega).
      Ewentualnie mozna w zakladzie samochodowym ja odlaczyc. I wtedy mozna dziecko z
      przodu wozic (przynajmniej w Niemczech).
    • wanda102 Re: fotelik Deltim 20.07.04, 19:17
      Witaj
      Nie wolno przewozic dzici na przednim fotelu jezeli nie jest to fotelik grup 0+
      czyli do tzw. kołyska. Zerknij do prawa o ruchu drogowym.
      pzdr
      wanda
      • paulina.p-m Re: przewożenie na przednim siedzeniu 21.07.04, 11:08
        No właśnie, skołowana sprzecznymi informacjami zasłyszanymi i wyczytanymi,
        zajrzałam do przepisów, a tam:

Przewóz dzieci pojazdem samochodowym
        Nowelizacja wprowadza od dnia 13 maja 2002 r. precyzyjniejsze przesłanki
        stosowania fotelików ochronnych lub innych urządzeń ochronnych dla dzieci
        przewożonych pojazdami samochodowymi wyposażonymi w pasy bezpieczeństwa.24 Są
        to:
        wiek do 12 lat,
        wzrost do 150 cm.
        Przepis ten jednocześnie dostosowuje nasze zasady przewozu dzieci do przepisów
        Unii Europejskiej.25 Należy pamiętać, że zarówno fotelik ochronny, jak i inne
        urządzenie ochronne powinny być odpowiednio oznakowane znakiem homologacji
        międzynarodowej, znakiem bezpieczeństwa lub w inny wymagany sposób.26
        Konsekwencją przyjęcia jako jednej z przesłanek do używania fotelików lub
        innych urządzeń wieku 12 lat, jest zmiana zasad przewozu dziecka na przednim
        siedzeniu pojazdu samochodowego.27 Niezależnie od wzrostu dziecka oraz od
        faktu, czy pojazd jest wyposażony w pasy bezpieczeństwa, dziecko w wieku do lat
        dwunastu nie może być przewożone na przednim siedzeniu poza fotelikiem
        ochronnym. Należy tutaj przypomnieć, że w tym przypadku nie jest możliwe:
        stosowanie innych niż foteliki urządzeń ochronnych (urzędzenia te można
        stosować jedynie na tylnych siedzeniach),
        przewożenie dziecka tyłem do kierunku jazdy jeżeli pojazd wyposażony jest w
        poduszkę powietrzną dla pasażera.
        www.kodeksdrogowy.com.pl/archiwum/20010906.html

Czyli jeszcze raz Panie Komisarzu, z przodu w foteliku poniżej lat 12 i poniżej
        150 cm, w foteliku obowiązkowo.

M.K: Z przodu nie mówimy o żadnym wzroście. Każde dziecko poniżej 12 roku życia
        obowiązkowo tylko w foteliku ochronnym.

Tyłem do kierunku jazdy, a jeśli są zamontowane poduszki - to przodem. 11 lat
        149 cm wzrostu... kto na to zwraca uwagę
        www.radio.com.pl/jedynka/sygnaly/default.asp?ivID=284
        Obowiązkowo od 13 maja 2002 r. w foteliku należy przewozić każde dziecko, które
        ma mniej niż 12 lat i którego wzrost nie przekracza 150 cm. Niezależnie od
        wzrostu i wieku dziecka nowe przepisy kategorycznie zabraniają przewozu dzieci
        na przednim siedzeniu bez fotelika ochronnego. Należy pamiętać, że na przednim
        siedzeniu nie można stosować innych urządzeń ochronnych niż fotelik (jest to
        możliwe na tylnych siedzeniach), nie wolno przewozić dziecka tyłem do kierunku
        jazdy, jeżeli samochód wyposażony jest w poduszkę powietrzną.
        www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/moto/moto/art/2002/1
        Chili wygląda na to, ze jednak mozna.
        Pozdrawiam
        Paula
    • pimpek06 Re: fotelik Deltim 22.07.04, 11:49
      Fotelik Deltim jest przystosowany do jazdy na przednim siedzeniu , to nawet
      pokazują na instrukcji z tyłu fotelika.Można bo pytałam policję .
    • pimpek06 Re: fotelik Deltim 22.07.04, 11:56
      Mam ten fotelik, używam go i go pożyczam , bo sama nie często korzystam . Akle
      polecam go , bo jest b. wygodny dla dziecka. Woziłam w nim 5 m./ córcię i był
      dobry, a ona wcześnie siedziała ,. Ten fotelik jest dobry dla dzieci już od
      kiedy siedzą i ma wiele zalet, bo można z niego potem zrobić siedzisko, łatwo
      się go rozmątowuje i czyści. Mój mam już 3 lata , a wcześniej używała go inna
      dziewczynka, i pomimo to ma tapicerkę jak nowa, co dziwi znajomych. W domu
      służy jako fotel dla dzieci . Latwo się go czyści. Ma zagłówek . Maluchy go
      lubią i im w nim wygodnie , nie narzekają . Ja polecam. Naprawdę jest dobry. A
      najważniejsze, to to , że dzieci w nim siedzą wygodnie i nie narzekają .Moje w
      nim spały i było im dobrze.
      • paulina.p-m Re: fotelik Deltim 23.07.04, 08:40
        Dzięki serdeczne! Juz się zdecydowałam na zakup Deltima więc bardzo mnie cieszy
        Twoja opinia! Właśnie o tapicerkę bałam się najbardziej (czy wytrzyma taki
        długi okres użytkowania), ale skoro piszesz, że wytrzymała, tym bardziej się
        cieszę.
        pozdrówka!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka