Dodaj do ulubionych

mam pytanie-farby dulux

10.03.13, 19:37
Czy ktoś z was moze malował Duluxem? Zastanawiam sie czy kolory duzo odbiegaja od tych co sa pokazane w katalogu? ostatecznie kupie testery, ale moze ktos wie, czy jest jakas duza roznica. Głównie interesuja mnie takie kolory jak bezowy pled oraz egipska bawełna, czar prowansji, jezynowy koktajl oraz jakies szarosci. Macie jakies doswiadczenie z tymi farbami? Wiem, tez, ze w swietle i w zaleznosci od układu pomieszczeń i naświetlenia kolory ulegaja zmianie, ale moze ktos malował i wie.
Obserwuj wątek
    • kinas3 Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 19:44
      U mnie się nie sprawdził. Pokrywał niesamowicie kiepsko białe ściany. Kolor drzewo sandałowe w dwóch opakowaniach miał różne odcienie.
      --
    • krasulas Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 19:47
      popytaj na forum wnętrzarskim
      ja maluję nimi od ponad 12lat (mąż u nich długo pracował - wypróbowaliśmy masę kolorów)
      generalnie - najwięcej mam/miałam z mieszalnika i priorytetem była baza - trwała, dobrej jakości, zmywalna itp (ale nie każdy "szarak" miał takową domieszaną)
      z gotowców używaliśmy Kolorów Świata - różnych... i niestety w pewnym momencie popsuły się
      nie kryły już tak dobrze...
      ich szarości bardzo lubię, ciemne niebieskie/granaty również
    • maggi9 Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 19:49
      Malowałam Duluxem niecały miesiąc temu.Co prawda ja miałam Zielone Tarasy i Plantację Kawy czyli zielenie.
      Kolory na pewno różnią się od przykładowych zdjęć w necie.Więc na tej podstawie ja bym nie wybierała.
      Ja oglądałam po prostu w sklepie kawałki pomalowanych ścian.I to lepiej zrobić z bliska np w Brico Depot wiszą one na wysokości kilku metrów i ciężko się je ogląda, wybiera bo nie widać aż tak dobrze.W Leroy Merlin można sobie obejrzeć i pomacać z bliska takie plansze.Tutaj już kolor był niemal identyczny z tym co mi wyszło na ścianach.
      • maggi9 Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 19:54
        Aha malowałam ściany w kolorze szpitalnej-brudnej zieleni dodatkowo pomazanej kredkami(ale ściany zostały umyte przed malowaniem).2 warstwy Duluxa wszystko pokryły bez żadnych zacieków i prześwitów.
    • zajacowna Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 20:15
      odradzam odrazdzam odradzam.
      Brudzi sie i palcuje jak fix.
      Mam pomalowana klatke schodowa Bekersem.. i to jest cos w co warto zainwestowac.
      super sie myje.. jak stol.. sciera!
      Nie czepia sie na to tluszcz z palcow.. czyli nei palcuje.. naprawde super.!
    • patir23 Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 20:35
      A dekoralem? Moze lepszy?
      • aniuta65 Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 20:48
        Nam w sklepie powiedziano ze przed malowaniem duluxem trzeba pomalować podkładem bo farba zejdzie ze ścian. Bekersa mamy w kuchni i faktycznie sie sprawdza . Ostatnio malowaliśmy Sniezką - BARWY NATURY . Farba z teflonem . Dobrze kryje i tez jestesmy zadowoleni .
        Kolory farb są ciemniejsze po pomalowaniu . To dotyczy wszystkich firm.
        • pati1707 Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 21:05
          Można powiedzieć,że jestem teraz w temacie,dzisiaj moi rodzice skończyli remont sypialnismileWybraliśmy farby Beckersa,które polecał nam malarz kolor frappe.Kolor śliczny,ściany malowane dwa razy świetnie pokrycie.Zdecydowanie polecamsmile
          • monikk1002 Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 21:10
            mam jedną ścianę pomalowaną duluxem (nie pamiętam nazwwy ale ciemno szary kolor) a resztę pokoju jaśniejszy szary beckers. Niestety dulux słabszy- dużo gorzej się zmywa i " prześwitują" przewody na ścianie pod duluxem. Beckers natomiast polecam
            • patatajowa Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 21:24
              beckersa polecam ale nie "marketowego" tzn marketowej bazy do mieszalnika.najlepiej tego z wyzszej pólki-super wydajnośc i krycie.wlasnie pomalowałam sypialnie lateksową z Caparola ale to juz wyzsza pólka cenowa niz snniezki czy duluxy. pięknie mi wyszło nieskromnie powiem a wałek po scianie leci "jak po masle" i wlasciwie jedna warstwa by wystarczyła.
              • natalek79 patatajowa 11.03.13, 08:34
                właśnie się latem przymierzam do przemalowania duluxa i szukam czegoś fajnego. Może rzucisz na priv, gdzie i za ile u nas kupowałaś? Zaoszczędzisz mi poszukiwań w nowym miejscu wink

Co do duluxa - przeprowadzaliśmy gdy byłam w ciąży, od szpitala do szpitala, nie miałam chęci i siły na poszukiwania, więc poszłam na łatwiznę. Wzięłam kolory świata. Modna była wówczas śliwka i takowa mi się z duluxa podobała. Kolor ok, ale poza tym porażka - nie ma mowy o zmywaniu, bo nadaje się od razu do kolejnego malowania, każde dotknięcie widać. Aż mnie ciarki przechodzą na myśl o przemalowywaniu tego.
                Początkowo byłam zadowolona, ale po trzech latach już nie - przewody wyszły prawie od razu, zmywanie na ciemnych kolorach do niczego, kolory odbiegają od wzorników, na ciemnych kolorach jak ktoś napisał widać każdy paluszek - a przy dzieciach nie do uniknięcia. malowałam też Śnieżką z serii dla dzieci - chyba z teflonem - tu jestem bardziej zadowolona, ale...śmierdziała mi niemiłosiernie...Dekoral mam w kuchni, pasował mi ich morelowy, trzyma się fajnie, zmywa też, chociaż jak mi syn czymś chlapnął tłustym to nie zeszło już.
                • patatajowa Re: patatajowa 11.03.13, 09:20
                  technid-okulickiego, ale z tego co sie orientuje tylko dla odbiorców hurtowych.
    • patir23 Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 21:26
      potrzebuje jednak cos tanszego niz beckers bo mam duzo metrow do wymalowania...
      • a-e-p Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 21:34
        Lata temu malowaliśmy kanadyjską Para, potem Beckersem z mieszalnika, obydwie super, tylko Para drozsza. W jesieni postanowliśmy Duluxem, dokladnie Muszelkowe serce(?) bo tansza. Kolor okazał się zupełnie inny iz na probkach w sklepie, tzn wyszedł bardziej szary. Dużo słabiej krył niz Beckers niestety, musieliśmy malowac dwa razy - sprzedawca powiedział nam ze w tej cenie cudów nie należy oczekiwać.
      • gwen_s Re: mam pytanie-farby dulux 11.03.13, 08:18
        ja bym na farbach nie oszczędzała, co z tego, ze wydasz teraz mniej, jak za 2 lata będzie Twój dom/mieszkanie wyglądało jakbyś malowała 5lat wcześniej... poza tym kolory, my nigdy na duluxa się nie zdecydowaliśmy bo wszyscy znajomi co malowali zawsze kolory nie takie jak były na próbnikach... więc porażka. Koleżanka, która chciała zrobić szarości (3 odcienie) każdy wyszedł inny, jeden fiolet, drugi niebieski a trzeci cholera wie co... Koło szarości to nawet nie stało smile
        Jeśli chodzi o dekoral, to ponoć strasznie długo po malowaniu śmierdzi. My pierwszy raz malowaliśmy beckersem, ostatnie malowanie zrobiliśmy tikkurilą, ponoć się lepiej rozprowadza wg M. Ja natomiast nie widzę różnicy, świetnie się czyści, kolory jak na próbnikach.
    • renata28 Re: mam pytanie-farby dulux 10.03.13, 22:53
      Poprzednie malowanie robiła Duluxem. Teraz zrobiłam Beckersem (z mieszalnika), bo polecił mi mój znajomy (a zna się na rzeczy). Uwazam, że Beckers jakościowo jest lepszy od Duluxa, mimo że ma chyba mniej kolorów, ale w końcu nie o to chodzi
      • aniuta65 Re: mam pytanie-farby dulux 11.03.13, 09:14
        Jak sie poszuka Becersa w gotowych opakowaniach to duzo wiecej nie jest drozszy. Napewno nie kupowałabym molochach .Mąz mowił ze jak malowalismy była sporo drozsza w P. Potem mąż malował tą Sniezką z teflonem i stwierdził ze jest nie gorsza od Becersa, ładnie kryje i nie ściera sie przy myciu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka