Dodaj do ulubionych

dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić?

17.03.13, 18:10
Wystawiłam kilka rzeczy, ubrań po synu. Jest kilka osób obserwujących, aukcje kończą się we wtorek. Napisała do mnie allegrowiczka czy mogę dodać opcję "kup teraz", chce kupić 2 rzeczy. Jak myślicie, to w porządku będzie wobec obserwujących, jeśli teraz dodam opcję "kup teraz" na 2 dni przed końcem aukcji?
Obserwuj wątek
    • pumeczka Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 17.03.13, 18:19
      ja tam nie widzę problemu, obserwujący nie zawsze oznaczają chętnych na finał,
      a jak ktoś jest skory tu i teraz, to czemu nie
      ja nie zmieniam parametrów tylko jak już ktoś licytuje , taką mam zasadę smile
      • tosieuda Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 17.03.13, 18:23
        oczywiście,
        obserwujący niekoniecznie chcą kupić,
        może chcą sprawdzić za ile sprzedaż smile
    • grecz Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 17.03.13, 18:22
      A czemu nie? Ty chcesz sprzedać, obserwujący, skoro jeszcze nie zalicytowali, to nie są w 100% przekonani do zakupu. Dopóki nie ma licytujących to wg mnie możesz sobie edytować aukcje ile wlezie wink
    • eo_wina Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 17.03.13, 18:25
      Gdyby obserwujacy byli licytujacymi - nie.
      Ale skoro sa tylko obserwujacymi - dogaduj sie z potencjalna klientka i sprzedaj bez skrupulow.
      Ja mialam czesto 20 osob obserwujacych i nikt nie kupowal...
    • szmytka1 Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 17.03.13, 18:31
      Dziękuję za odzew, napisałam do zainteresowanej, że sprzedam za ile kupiłam (1,99 zł więcej od ceny wywoławczej), bo to nowe rzeczy, których dziecko nie zdążyło założyć. Ciekawe czy się zdecyduje, może ostatecznie nikt mi tego nie kupiwink
      • owianka Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 17.03.13, 18:51
        Ależ oczywiście, że spokojnie możesz dodać KT jeśli nikt nie licytuje. Ja kiedy mi zależy na danej rzeczy, zawsze wchodzę z ofertą, nawet najniższą możliwą, właśnie żeby sprzedający nie sprzedał komuś innemu przez KT albo poza aukcją. Na Allegro zazwyczaj jak ktoś jest zainteresowany, to licytuje (podkreślam, na Allegro - na eBayu jest zupełnie inaczej, tam wszyscy czekają do ostatniej chwili z licytacją).
        • annajustyna Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 19.03.13, 08:32
          Na eBayu czeka sie czesto strategicznie z licytacja, by innych nie podkrecac...
    • szmytka1 Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 17.03.13, 18:54
      Dzięki za rozwianie moich wątpliwości, 2 rzeczy sprzedane, szkoda że reszta nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem he he.
    • zdzisnadzis Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 18.03.13, 10:03
      Obserwujący to nie licytujacy, czesto takie osoby wrzucaja cos do obserwowanych i nie licytuja....ja tez mialam kilak przypadków, ze obserwujacych bylo sporo a w rezultacie nikt nie zalicytował. Zrobiłabym kup teraz jak jest chetna osoba..
    • 18lipcowa3 no weź nie żartuj 19.03.13, 12:13
      Jak myślicie, to w porządku będzie wobec obserwując
      > ych, jeśli teraz dodam opcję "kup teraz" na 2 dni przed końcem aukcji?

No weź nie żartuj. Wobec obserwujących? A jakie to zobowiązanie?
      Jasne że możesz dać kup teraz, ja tak robię nawet jak mi już ktoś zalicytuje.
      No ale ja zaznaczam zawsze że przy rozsądnej propozycji kup teraz sprzedaję od razu.
      • verika 18lipcowa3 19.03.13, 13:51
        coś tu bredzisz... jak możesz dodać kup teraz jak ktoś licytuje, jest to technicznie niemożliwe ! "kup teraz" możesz dodać jedynie gdy nie ma ofert w licytacji !
        • 18lipcowa3 Re: 18lipcowa3 19.03.13, 15:05
          verika napisała:

> coś tu bredzisz... jak możesz dodać kup teraz jak ktoś licytuje, jest to techni
          > cznie niemożliwe ! "kup teraz" możesz dodać jedynie gdy nie ma ofert w licytacj
          > i !

to ty bredzisz
          jak najbardziej można odwołac oferty licytujących i zamknąc aukcję
          • maggi9 Re: 18lipcowa3 19.03.13, 15:12
            Można ale jest to tak jakby niezgodne z regulaminem.

To znaczy masz licytujących, ktoś chce kupić już, daje cenę.Wywalasz tamtych i co?Sprzedajesz tej osobie poza allegro?Wystawiasz dla niej nową aukcję?
            Jak sprzedajesz poza allegro to jest to średnio bezpieczne.Ale dla kupującego raczej.
            Jak dodajesz dla tej osoby nową aukcję to uważaj bo w końcu jakiś wkurzony licytant Na Ciebie doniesie i skończy się Twoja kariera na all.

Nie lubię takiego cwaniactwa.Aukcja jest po to żeby trwała.Oczywiście martwienie się o obserwujących jest przesadą bo obserwujący to nie są tylko ci, którzy są zainteresowani kupnem.Ale już licytujący tak.
            • 18lipcowa3 Re: 18lipcowa3 19.03.13, 16:34
              Nie robię żadnej kariery, sprzedałam kilka używanych rzeczy po dzieciach , pościel, stare adidasy, albo swoje ciążowe ubrania na przykład i tak, na każdej aukcji zaznaczałam że jeśli ktoś chce kupić szybciej i da dobrą cenę to sprzedam w kup teraz.
              Wystawiam wtedy nową aukcję, a starą odwołuję niezależnie czy jest licytujący czy nie.
              Dodam że na hmm może na 15 aukcji jakie miałam w życiu, trafiło mi się może 2-3 takie akcje.
              Czy cwaniactwo? Wg mnie nie bo taka informacja jest na mojej aukcji, a poza tym ostatecznie licytujący mi jeszcze nie płaci, więc nikogo nie oszukuję.
              Jak licytujący prosi o odwołanie jego oferty bo się rozmyślił, to już nie jest cwaniactwo? A ja w drugą stronę nie mogę?

Bez przesady.
              • maggi9 Re: 18lipcowa3 19.03.13, 16:45
                Przeczytaj regulamin bo się ośmieszasz.
          • patatajowa Re: i takich wlasnie sprzedajacych jak lipcowa 19.03.13, 15:22

--należy bez skrupułów zgłaszać do allegro bo to co robi jest niezgodne z regulaminem i nie fair wobec kupujących.
            https://www.suwaczek.pl/cache/667173817a.png
    • czarna784 Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 19.03.13, 17:25
      Pamietaj,że nie zawsze jest tak,ze ktos kto obserwuje chce kupic dana rzecz.
      Ja sama mam mnostwo rzeczy w obserwowoanych bo poprostu interesuje mnie jaka bedzie cena koncowa,z czytsej ciekawości.
      Jesli chce kupic cos,co jest wystawione na licytacji,poprostu licytuje.
      Więc jesli nikt nie zalicytował tych dwóch rzeczy,to,jesli oferta jest dal Ciebie przystępna,zakanczaj aukcje przed czasem lub wystawiaj opcje Kup Teraz .
      smile
    • maggdi2 Re: dylemat sprzedawcy na allegro - co zrobić? 20.03.13, 08:15
      szmytka1 napisała:

> Wystawiłam kilka rzeczy, ubrań po synu. Jest kilka osób obserwujących, aukcje k
      > ończą się we wtorek.
      Pisałaś w niedzielę.. to do wtorku dwa dni. Chętny moze poczekac, bez przesady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka