Dodaj do ulubionych

meble ogrodowe pomocy

21.04.13, 11:01
Dziewczyny, może któraś z Was ma jakieś dobre doświadczenia z meblami ogrodowymi? Mnie już ręce opadają. Chciałam w tym roku wreszcie wygodnie urządzić taras i korzystać z wiosny, ale... Pierwsze meble (stół, ławki) kupiłam w Leroy-u i po niecałym sezonie oblazła z nich farba, rozeschły się, trzeba było skręcać dodatkowymi śrubami a i tak strach na nich usiąść (a najtańsze nie były...). Kolejne kupiłam w takim przydrożnym sklepie z meblami ogrodowymi, u producenta. No, takie dość typowe, paskudne, pomalowane na bury brąz. Farba też oblazła, oczywiście. Ale nawet były jako takie dopóki pies nie obgryzł starannie i teraz ze wszystkich stron sterczą drzazgi. Parasole ogrodowe miałam ze cztery - z Castoramy i Makro, zawsze wybierałam najsolidniejsze i żaden nie przetrwał sezonu - wiatr je przewraca, łamią się, wyrabiają się korbki itd.
Czy możecie polecić jakieś meble, których nie będę musiała wyrzucić po roku lub malować i skręcać co roku?
Obserwuj wątek
    • mama_vera Re: meble ogrodowe pomocy 21.04.13, 11:20
      Też przerabiałam temat mebli ogrodowych z marketu - wszystko do spalenia po 2-3 latach poszło. W końcu postawiłam na dobrego stolarza i mam meble idealne.Co do parasola, mam podobny do tego:parasol litex, tylko okrągły. Kupowałam właśnie od tego sprzedawcy, płaciłam ok.650zł. Parasol stał w ogrodzie nieosłonięty żadnymi parawanami, murkami ani altanami; przetrwał kilka wichur, a wygląda jak nowy. Ma solidną betonową podstawę. Wart swojej ceny.
      • kara_gitara Re: meble ogrodowe pomocy 21.04.13, 11:57
        A ja postawiłam na technorattan. Dwa lata temu kupiliśmy krzesła w jysku, stol szklany wykończony technoratanem znalazłam na allegro. Meble spędziły cala zimę na tarasie i nic się im nie stało. Parasoli się bałam, wiec zrobiliśmy solidne zadaszenie z poliwęglanu. Przyjemnie jest- nawet, gdy pada deszcz
    • kumakk Re: meble ogrodowe pomocy 21.04.13, 12:13
      dzięki, dziewczyny! U mnie ten technorattan raczej odpada - ze względu na zwierzaki, które będą to obgryzać i jeszcze sobie krzywdę mogą zrobić. A mogę prosić o namiary na stolarza na priva?
    • alojw Re: meble ogrodowe pomocy 21.04.13, 13:29
      Pierwsze meble miałam z drewna eukaliptusowego, które po czterech latach nadal wyglądały super, tylko niestety zostały skradzione. Następne też kupiłam z tego drewna i narazie po dwóch sezonach jest ok. Jedyne co robię z nimi na wiosnę to olejowanie preparatem do nich przeznaczonym i zakładam pokrowiec przeciwdeszczowy.
      • ada16 Re: meble ogrodowe pomocy 21.04.13, 14:22
        tez mam z eukaliptusa. trzeci sezon , jak nowe, ale stoją na zadaszonej częsci tarasu
    • kumakk Re: meble ogrodowe pomocy 22.04.13, 16:07
      Ja rozumiem, że koleżanka z ramienia twórcy rankingu występuje, ale litości wink Ranking - łagodnie mówiąc całkiem do bani. W kategorii np. krzesła ogrodowe raptem 20 pozycji i najpodlejsze plastikowe krzesło ma 4,5 gwiazdki wink I przekierowanie do porównywarki cenowej...
    • slona78 Re: meble ogrodowe pomocy 22.04.13, 19:41
      A czy któraś z Was ma akacjowe meble ogrodowe z Ikei? Ciekawa jestem jak się trzyma akacja.
    • prakseda_ka Re: meble ogrodowe pomocy 22.04.13, 20:28
      moja sąsiadka ma ikeowskie akacjowe właśnie - stoją co najmniej 5 sezon na dworze , zimą też i są w dobrym stanie
    • afroddytta Re: meble ogrodowe pomocy 22.04.13, 21:15
      My mamy już od paru lat (chyba 5) meble Jyska www.jysk.pl/165/753/S375980/a/catalog, jesteśmy b. zadowoleni, doskonała jakość, nic się z meblami nie dzieje, a cały sezon są na zewnątrz (nie pod zadaszeniem). Stół jest duży i wygodny, krzesła mają wysokie, regulowane oparcia i są składane (co ułatwia przechowywanie zimą). Zestaw kupowaliśmy w promocji, potem jeszcze dokupywaliśmy krzesła chyba po 250 zł, dokupiliśmy również poduszki, ale rzadko korzystamy, bo bez poduszek też wygodnie.
      • magda.kucewicz Kumakk ,jak mam przesłać namiary na stolarza skoro 26.04.13, 00:42
        nie aktywowałaś profilu i nie podałaś adresu mailowego??
        • kumakk Re: Kumakk ,jak mam przesłać namiary na stolarza 26.04.13, 09:18
          oj, to coś się pokiziało, bo aktywowałam na pewno. W każdym razie kumakk@gazeta.pl
          Dzięki serdeczne!
    • kumakk Re: meble ogrodowe pomocy 28.04.13, 23:28
      ... może dlatego, że napisałam, że mam zwierzaki, które mogą sobie ( i oczywiście meblom) zrobić krzywdę zjadając je? Odpadają plastiki, technorattany itd...
      • heca7 Re: meble ogrodowe pomocy 29.04.13, 07:33
        Mój brat ma stół i krzesła z jakiegoś egzotycznego drewna. Niestety nie wiem co to jest (może on pamięta) ponieważ nasi rodzice kupili je ....20 lat temu. Dwie ławki z oparciem , dwie bez i stół. Oprócz malowania nie były nigdy skręcane ani się nie rozeschły. Drewno z tego co pamiętam było takie żółtawe bez wyraźnych słojów. Raz jedna z ławek przestała na balkonie nieosłoniętym całą zimę i...nic. Potem brat się z nimi przeprosił i teraz zimują w altanie pod zadaszeniem wink Nie sądzę żeby znalazł coś solidniejszego.
        Może właśnie poszukaj egzotycznego drewna?
    • edor67 Re: meble ogrodowe pomocy 06.08.21, 18:42
      Mam metalowy stół ze szklanym blatem, do tego krzesła też metalowe, obciągnięte taką siateczką. Kupiłam w castoramie 3 lata temu za 700 zł na wyprzedaży. Do kompletu był parasol, zbędny. Na zimę całość chowam. Do dzisiaj jak nowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka