Dodaj do ulubionych

Fotelik rowerowy

06.06.13, 12:50
Wczoraj kupiliśmy z mężem rowery,górskie, w teren. moja córa niedługo kończy 11 miesięcy, miałam zamiar zakupić jej przedni fotelik bobike, ale mamy takie ramy, że nie ma tego jak przymocować. Więc wertuje strony internetowe, szukając fotelika na tył dla takiego malucha, najlepiej mocowanego na ramę, póki co nie mam bagażnika, z możliwością odchylenia.
Dobrze by było jakby miał pięciopunktowe pasy bezpieczeństwa, żeby moja chudzina nie wyskoczyła.
Niby na wszystkich fotelikach napisane ze od 9 kg, ale jak ją przymierzałam w sklepie, to wyglądała jak w wielkim fotelu, chyba bym ją przywiązać musiała, żeby nie wylatała.
I tak
ten ma pięciopunktowe pasy, ale w ogóle mi się nie podoba, ale tu nie o podobanie się rozchodzi, więc pal licho
allegro.pl/fotelik-rowerowy-na-rower-rowery-tiger-sahara-lodz-i3254461867.html
ten taka wkłądkę ma, więc może jakoś bardziej mi paskudę otuli?
allegro.pl/fotelik-rowerowy-hamax-siesta-premium-wysylka-0zl-i3272679115.html
ten taki solidny się wydaje i w wersji fioletowej idealnie kolorystycznie mi podpasuje

a ten allegro.pl/bobike-maxi-city-fotelik-rowerowy-na-tyl-roweru-i3233661426.html chyba ma taką regulacje pasów, że by najbardziej ja otulał, tylko ten na bagażnik, mieszkam w małym mieście i nie ma możliwości takiego na żywo zobaczyć.

I teraz moja prośba/pytanie. Czy ktoś miał styczność w tymi fotelikami? czy nadaja sie dla takiego malucha? a może macie jakieś inne typy i doświadczenia. Ja póki co zielona w tej sparwie jestem, będę wdzęczna za każde rady itd.

Obserwuj wątek
    • eddzik Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 13:15
      tylko że ten ostatni się nie odchyla
    • babelek405 Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 14:34
      Ja mam ten bobike, można go zamontować do ramy pod kierownicą.
      Nie trzeba koniecznie na bagażniku.
      Mój dodatkowo ma jeszcze taka osłonę (jakby szybę w motocyklu).
      Krasnalowi się to bardzo podoba, czuje się jak policjant smile
      Fotelik naprawdę godny polecenia. Siedzisko wyprofilowane i wygodne.
      Wizualnie też bardzo ładny.
      zamówiłam przez internet i na drugi dzień już był u mnie
      • eddzik Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 20:54
        no mi się bardzo podobało to, ale pod ramą, zaraz mam amortyzator i nie da rady nic z tym zrobić.
    • miss.didi Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 15:34
      Ja mam polisport guppy maxi, jesteśmy zadowoleni, ale syn już starszy (ponad 3 lata).

Z tych co podlinkowałaś tylko jeden ma 5-punktowe pasy. Wydaje mi się, że dla takiego malucha to podstawa, mam wrażenie, że z 3-punktowych dziecko może wylecieć bokiem przy upadku suspicious

Hamax siesta był bardzo polecany swojego czasu, jak szukałam fotelika, tylko te 3-punktowe pasy, sama nie wiem.

A jeśli chodzi o montowanie bagażnik/sztyca pod siodełkiem to to drugie jest zdecydowanie lepsze dla dziecka smile Uchwyt amortyzuje wszelkie nierówności, a siedząc na bagażniku dziecko dostaje w siedzenie tak jak kierowca (żadna przyjemnośćwink)

Aha, polisport można kupić (i przymierzyć) w GoSporcie
      • eddzik Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 20:59
        o dzięki za uwagę o tym bagażniku, ten bobike ostatni ma wiele regulacji pasów i najładniejszy jest, ale tylko na bagażnik, szkoda, bo te pasy by ja pewnie trzymały, ale odrzucam
        tez mi się wydaje ze tylko 5 punktowe pasy wchodzą w grę, albo ja jeszcze tymi szelkami/puszorkami przymocuje dodatkowo
    • miej.cel min. 18 miesięcy! 06.06.13, 16:04
      Według uznanego autorytetu dr Pawła Zawitkowskiego (fizjoterapeuty), dziecko poniżej 18 miesięcy ma niedostatecznie rozwinięte mechanizmy amortyzujące ciała, by jeździć rowerem w pozycji siedzącej na rowerze.
      • eddzik Re: min. 18 miesięcy! 06.06.13, 20:56
        moja Glizda zaczęła chodzić jak nie miała jeszcze 8 miechów, sama, a pani doktor krzyczała na mnie że to za wcześnie, i ze pewnie ja sama prowadzałam i bla bla bla, chyba jej już nic nie zaszkodzi, a mnie na drugi samochód póki co nie stać tongue_out
    • camilcia Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 16:09
      hamax kiss
      bardzo polecam, nie odchyla się, ale tylko 1 raz się zdarzyło, żeby dziecko usnęło w trakcie wyprawy rowerowej, służył nam bardzo długo, dla 2 dzieci, sprzedałam dalej
      kupiliśmy jak dziecko miało rok i 5 mies, więc mniejszego nie woziłam, ale duuuuuże już owszem, do 22kg chyba ten fotelik jest
      • afroddytta Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 21:01
        A moje zawsze usypiały w foteliku.
      • eddzik Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 21:02
        no właśnie się miałam zapytać, czy dziecko to w ogóle zasypia na takich wyprawach, moja to rzadko kiedy nawet w wózku zaśnie, a powiedzcie mi kochane, czy to jakaś trudność jechać z paskudem na rowerze? jakoś ciężej równowagę złapać?
        • afroddytta Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 21:19
          U nas mąż jeżdził, jednak ciężej ale głównie ze wsiadaniem, ruszeniem, no i trzeba pamiętać o dodatkowym ciężarze przy zakrętach itp. problem może być jedynie w trudnym terenie np. piasek wtedy łatwiej się zakopać i wywalić. Ja mam 3 synów, ale chyba trzeci jeszcze nie jeżdził w foteliku, a starsza dwójka praktycznie zawsze usypiała podczas jazdy.
        • camilcia Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 21:19
          jak jedziesz to wg mnie bez różnicy, trzeba bardzo uważać przy wsiadaniu/zsiadaniu bo inaczej ciężar się rozkłada, jakby mocniej trzymasz rower żeby się nie gibnął na bok, nigdy mi się nie zdarzyło, żeby choć zagrożenie wywrotki było, a zawsze się tego bałam i miałam dziwne wizje ;P

w samochodowych moje dzieci zawsze spały, w rowerowym nie
          • eddzik Re: Fotelik rowerowy 06.06.13, 22:33
            w samochodzie zaśnie nawet na rękach, ale w wózku ciężko jej to idzie, za ciekawskie jajo jest. się zastanawiam pod co to bardziej podczepić tongue_out
            no mam zagwozdkętongue_out
            najgorzej, że bym chciała ją przymierzyć do fotelików, a u nas sama taka taniocha w slepach, wszędzie to samo, wybór praktycznie żaden
            o mada faka
    • bxaxsxtxa Re: Fotelik rowerowy 07.06.13, 08:54
      Ja polecę Hamax Siesta. Kupiłam jak córka miała właśnie 11 mies. Świetnie się spisuje już 5 lat (teraz dla młodszej). Postura dziecka raczej nie ma znaczenia w tym przypadku (mam porównanie bo dwa skrajne typy budowy u moich dzieci wink Odchyla się do tyłu, a moje dzieci akurat zawsze zasypiały w trakcie wycieczek. Odchylić fotelik można nawet jadąc (pokrętło jest łatwo dostępne i mąż spokojnie w trakcie jazdy fotelik odchylał jak młoda zasnęła). Montowany jest do ramy, nie do bagażnika więc to też plus, bo mamy rowery górskie pozbawione bagażników. Fotelik po 5 latach wygląda jak nowy, a jest dość intensywnie używany. Gdybym miała jeszcze raz kupować to też kupiłabym właśnie ten model. Ja kupowałam w Decathlonie więc tam na pewno go znajdziesz.
      • eddzik Re: Fotelik rowerowy 07.06.13, 11:37
        ni mam decathlonu, ani niczego podobnego, będę przez neta zamawiać, a powiedz, czy dobrze ja te pasy trzymały jak miała te 11 miesięcy?
        • anulka-am Re: Fotelik rowerowy 07.06.13, 15:34
          My też mamy Hamaxa Siestę, syn jeździł w nim odkąd skończył rok. Z pasami nie ma żadnego problemu, bardzo mocno i stabilnie trzymają, przy tym nie krępują ruchów dziecka. Zdarzyło nam się, że synek zasnął podczas wyprawy i wtedy funkcja odchylania przydała się.
          • eddzik Re: Fotelik rowerowy 07.06.13, 17:43
            a pasy są na dobrej wysokości? bo dzisiaj ja przymierzałam do dostepnych u mnie w miescie i do wszystkich jest za niska, pasy ma za wysoko i ocieraja o szyje, co chyba mało bezpieczne jest, i czy mozna by jej cos pod tyłek podłożyć żeby wyżej siedziała? sama juz nie wiem
    • afork Re: Fotelik rowerowy 07.06.13, 18:30
      ja mam fotelik montowany z przodu, na ramie roweru górskiego właśnie. Poszukaj w necie "weeride" .
      • afork Re: Fotelik rowerowy 07.06.13, 18:35
        dodam jeszcze,że ma 5 punktowe, regulowane pasy, synkowi zdarzyło się zasnąć podczas jazdy - z przodu ma "poduszkę". Moje dziecko w jeździ nim drugi rok, taki sam miała jedenasto miesięczna bratanica.
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTMdY9TL90c6uReiJHZteHA1O-sehxVxFbIr6Wma_XkMZGlHL1sPw
        • eddzik Re: Fotelik rowerowy 07.06.13, 21:18
          no ale ten bardzo blisko nóg jest, komfort jazdy rodzica mniejszy, a my bardzo rowerowi jesteśmy, nie będę jeździć raz na tydzień, tylko codziennie, myślałam nad nim też, gdy wybierałam fotelik na przód i wybrałam bobike, tylko rower zły do niego dobrałam, a jechałam z nim ze sklepu i zwrócić nie moge
    • alinalen Re: Fotelik rowerowy 11.04.14, 21:14
      ja polecam hamaxa siestę-taki sami mamy, nie polecam fotelika montowanego z przodu
    • eddzik Re: Fotelik rowerowy 11.04.14, 21:33
      jak masz starszego dzieciaka, tak powyżej dwóch lat to kup hamaxa kiss albo droższa wersje bo odchylana sieste

a jak masz roczniaka na stanie to coś z pięciepunktowymi pasami
      my w końcu wybraliśmy taki allegro.pl/polisport-wallaby-evolution-de-luxe-fotelik-rowero-i4109261264.html
      pasy i tak trochę za długie były i miała swobodę ruchu, ale nie wyleciała i żyje. Rower odpaliłam jakoś tydzień temu i pasy musiałam trochę poluźnić,
      ważne ze były na dobrej wysokości i nie ocierały jej szyi
      funkcja odchylenia fotela u nas zbędna bo paskuda ani razu nie zasnęła

ogólnie dla takigo smroda nie ma dobrego rozmiarowo fotelika, chyba ze te na przód..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka