ktosco 13.06.13, 18:20 Co zawiera Wasza wakacyjna apteczka?jakie zabieracie np. Preparaty na rewolucje zoladkowe.na skorne oparzenia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 20:27 Fenistil, bepanthen, octanisept, plastry, coś z ibuprofenem i coś z paracetamolem oraz leki antyalergiczne używane przez moje dzieci-to standardowy zestaw na wyjazdy u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
verika Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 20:35 Sprecyzuj pytanie... co innego pakowałam jak jezdziłam sama z mężem, co innego jak dziecko miało 0-2 latka a co innego teraz jak ma 7 lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
ktosco Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 21:00 Na rewolucje zoladkowe dla rodzicow, na oparzenia sloneczne dla rodzicow I dzieci.kremy z filtrem 50+ juz zakupione Odpowiedz Link Zgłoś
verika Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 21:54 Rewolucji żołądkowych staramy się nie mieć, nie jeździmy po Egiptach, Tunezjach itp. Kiedyś na wszelki wypadek brałam nifuroksazyd, smecte to bardziej dla dziecka, my zawsze mieliśmy naszą żołądkową . Od jakiegoś czasu zabieram ze sobą SAGRADIN (dosłownie cudowny wypróbowany lek na wszystko )))) także rewelacyjny na kłopoty żołądkowe, nawet dla dzieci Oparzeń słonecznych nie miewamy, smarujemy się 50+ Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 22:51 Plastry Bandaz Biogaza Kolagen Acidolac Coś na temp Fenistil Odpowiedz Link Zgłoś
dwellajna Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 23:04 Peroxygel-woda utl w zelu, tworzy fajna warstewke, lekkie Gaziki Leko Masc tribiotic w saszetkach-z antybiotykiem na cos paskudniejszego Plastry, gaziki, peseta na kleszcze, sol morska w spreju, fenistil Srodki p-bolowe, smecta, stoperan, clemastinum, wapno Odpowiedz Link Zgłoś
juvian Re: Wasze wakacyjne apteczki 14.06.13, 08:34 Dla nas (dorosłych) : nifuroksazyd, smecta, wapno, lek odczulający, heviran (lek na opryszczkę, która często lubi sie pojawiać przy zmianie klimatu), antybiotyk 3 dniowy, raphacholin - cos na trawienie, coś przeczyszczającego (czasami przy zmianie pozywienia mogą być z tym problemy), pastylki na gardło, proszek do płukania gardła, pastylki na kaszel, maść/żel dla sportowców na stłuczenia, cos p. bólowego - nurofen/apap. Ogólnie dla wszystkich: OBOWIĄZKOWO apteczny filrt 50+ (Bioderma, LaRoche) , sztyft z filtrem punktowy na zmiany - pieprzyki.... kwasna woda w żelu, tribiotic, opartunek w sprayu, mała paczuszka gazików jałowych, lepce, termometr, LEKO - gaziki dezynfekujace jednorazowe, fenistil, sół fizjologiczna (zwłaszcza przy małym dziecku i wyjazdach nad morze gdzie jest piasek) , zasypka dermatol - rewelacyjny srodek odkażający, osuszający, ściągający i przeciwzapalny , spray PANTENOL, puder - zasypka ALANTAN, maść p. grzybicza - CLOTRIMAZOL, dla kobiet jakieś czopki - niestety czasami kąpiele w basenie bywają zgubne Dla dziecka: antybiotyk 3 dniowy, maść na zapalenie ucha douszna, krople do oczu antybiotykowo-sterydowe, spray do nosa, jak małe - syropy na kaszel mokry i drugi na ten nocny duszacy, obowiązkowo SINECOD, jak duże- lek na kaszel w tabletkach , CLEMASTINUM/AERIUS, nurofen, syrop ACTIFED.... HMMM, pewnie jeszcze o czyms zapomniałam, ale zawsze apteczka to 1/4 naszego bagażu, niestety za granica nie zawsze można kupić leki, które mamy pewne sprawdzone i wiem,że nam pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Wasze wakacyjne apteczki 14.06.13, 08:47 zależy gdzie jadę. jak na wakacje w Polsce to zabieram tylko: - coś przeciw ugryzieniom komarów + coś łagodzącego ugryzienia - wodę utlenioną + plastry - coś od bólu głowy (dla mnie) - coś przeciwgorzkowego/przeciwbólowego dla dzieci - termometr hitem była moja apteczka jak jechalam do egiptu. poza w/w rzeczami miałam: - coś od ból gardła - syrop na kaszel mokry - syrop na kaszel suchy - maść przeciw oparzeniom - maść na opryszczkę - probiotyki (łykaliśmy 2 tygodnie przed wyjazdem i w trakcie pobytu) - coś na przeziebienie (dla dzieci Lipomal, dla nas jakieś Ferveks czy gripeks) - coś na zaparcia - coś na biegunkę - krople do nosa (i wszystko to w wersji dla doroslych i dla dzieci) zabrakło mi czegoś na alergię bo poza maścią na opryszczę tylko to było potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kornnella Re: Wasze wakacyjne apteczki 14.06.13, 12:36 j.w. bez syropów czy kropel do nosa jak wyjeżdzam ze zdrowym dzieckiem Plus antybiotyk dla dorosłego i dla dziecka Jak w PL-u ew blisko gdzieś typu Czechy, Niemcy to plastry, woda utleniona, paracetamol w niewielkich ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś