Dodaj do ulubionych

Wasze wakacyjne apteczki

13.06.13, 18:20
Co zawiera Wasza wakacyjna apteczka?jakie zabieracie np. Preparaty na rewolucje zoladkowe.na skorne oparzenia
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 20:27
      Fenistil, bepanthen, octanisept, plastry, coś z ibuprofenem i coś z paracetamolem oraz leki antyalergiczne używane przez moje dzieci-to standardowy zestaw na wyjazdy u nas.
    • verika Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 20:35
      Sprecyzuj pytanie... co innego pakowałam jak jezdziłam sama z mężem, co innego jak dziecko miało 0-2 latka a co innego teraz jak ma 7 lat....
    • ktosco Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 21:00
      Na rewolucje zoladkowe dla rodzicow, na oparzenia sloneczne dla rodzicow I dzieci.kremy z filtrem 50+ juz zakupione wink
      • verika Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 21:54
        Rewolucji żołądkowych staramy się nie mieć, nie jeździmy po Egiptach, Tunezjach itp. Kiedyś na wszelki wypadek brałam nifuroksazyd, smecte to bardziej dla dziecka, my zawsze mieliśmy naszą żołądkową wink. Od jakiegoś czasu zabieram ze sobą SAGRADIN (dosłownie cudowny wypróbowany lek na wszystko smile)))) także rewelacyjny na kłopoty żołądkowe, nawet dla dzieci smile Oparzeń słonecznych nie miewamy, smarujemy się 50+ smile
    • inia25 Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 22:51
      Plastry
      Bandaz
      Biogaza
      Kolagen
      Acidolac
      Coś na temp
      Fenistil
    • dwellajna Re: Wasze wakacyjne apteczki 13.06.13, 23:04
      Peroxygel-woda utl w zelu, tworzy fajna warstewke, lekkie
      Gaziki Leko
      Masc tribiotic w saszetkach-z antybiotykiem na cos paskudniejszego
      Plastry, gaziki, peseta na kleszcze, sol morska w spreju, fenistil
      Srodki p-bolowe, smecta, stoperan, clemastinum, wapno
    • juvian Re: Wasze wakacyjne apteczki 14.06.13, 08:34
      Dla nas (dorosłych) : nifuroksazyd, smecta, wapno, lek odczulający, heviran (lek na opryszczkę, która często lubi sie pojawiać przy zmianie klimatu), antybiotyk 3 dniowy, raphacholin - cos na trawienie, coś przeczyszczającego (czasami przy zmianie pozywienia mogą być z tym problemy), pastylki na gardło, proszek do płukania gardła, pastylki na kaszel, maść/żel dla sportowców na stłuczenia, cos p. bólowego - nurofen/apap.

Ogólnie dla wszystkich: OBOWIĄZKOWO apteczny filrt 50+ (Bioderma, LaRoche) , sztyft z filtrem punktowy na zmiany - pieprzyki....
      kwasna woda w żelu, tribiotic, opartunek w sprayu, mała paczuszka gazików jałowych, lepce, termometr, LEKO - gaziki dezynfekujace jednorazowe, fenistil, sół fizjologiczna (zwłaszcza przy małym dziecku i wyjazdach nad morze gdzie jest piasek) , zasypka dermatol - rewelacyjny srodek odkażający, osuszający, ściągający i przeciwzapalny smile, spray PANTENOL, puder - zasypka ALANTAN, maść p. grzybicza - CLOTRIMAZOL, dla kobiet jakieś czopki - niestety czasami kąpiele w basenie bywają zgubne sad

Dla dziecka: antybiotyk 3 dniowy, maść na zapalenie ucha douszna, krople do oczu antybiotykowo-sterydowe, spray do nosa, jak małe - syropy na kaszel mokry i drugi na ten nocny duszacy, obowiązkowo SINECOD, jak duże- lek na kaszel w tabletkach , CLEMASTINUM/AERIUS, nurofen, syrop ACTIFED....

HMMM, pewnie jeszcze o czyms zapomniałam, ale zawsze apteczka to 1/4 naszego bagażu, niestety za granica nie zawsze można kupić leki, które mamy pewne sprawdzone i wiem,że nam pomogą.
    • ewcia1980 Re: Wasze wakacyjne apteczki 14.06.13, 08:47
      zależy gdzie jadę.
      jak na wakacje w Polsce to zabieram tylko:
      - coś przeciw ugryzieniom komarów + coś łagodzącego ugryzienia
      - wodę utlenioną + plastry
      - coś od bólu głowy (dla mnie)
      - coś przeciwgorzkowego/przeciwbólowego dla dzieci
      - termometr

hitem była moja apteczka jak jechalam do egiptu.
      poza w/w rzeczami miałam:
      - coś od ból gardła
      - syrop na kaszel mokry
      - syrop na kaszel suchy
      - maść przeciw oparzeniom
      - maść na opryszczkę
      - probiotyki (łykaliśmy 2 tygodnie przed wyjazdem i w trakcie pobytu)
      - coś na przeziebienie (dla dzieci Lipomal, dla nas jakieś Ferveks czy gripeks)
      - coś na zaparcia
      - coś na biegunkę
      - krople do nosa
      (i wszystko to w wersji dla doroslych i dla dzieci)

zabrakło mi czegoś na alergię bo poza maścią na opryszczę tylko to było potrzebne.
      • kornnella Re: Wasze wakacyjne apteczki 14.06.13, 12:36
        j.w. bez syropów czy kropel do nosa jak wyjeżdzam ze zdrowym dzieckiem
        Plus antybiotyk dla dorosłego i dla dziecka

Jak w PL-u ew blisko gdzieś typu Czechy, Niemcy to plastry, woda utleniona, paracetamol w niewielkich ilościach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka