Dodaj do ulubionych

czy sprzedawać podręczniki?

21.06.13, 09:25
Zastanawiam się czy sprzedawać podręczniki po synu z 4 klasy (pierwszy rok nowej podstawy programowej). Mam młodsze dziecko. Różnica roczników szkolnych - 5 lat (córka będzie w pierwszej klasie jak syn w szóstej). Zastanawiam się czy jest szansa, że przez ten czas podstawa a co za tym idzie podręcznik się nie zmieni.
Kupca bym miała spokojnie, bo mam koleżanki które maja dzieci rok niżej w tej samej szkole.
Miejsce do trzymania książek też mam. Tylko czy jest sens?
Obserwuj wątek
    • marta.lewandowska2 Re: czy sprzedawać podręczniki? 21.06.13, 09:27
      Lepiej sprzedaj, w naszym pięknym kraju to nic nie jest pewne a 5 lat to spory kawałek czasu na zmiany.
    • majarzeszow Re: czy sprzedawać podręczniki? 21.06.13, 09:35
      Sprzedaj, 5 lat to za dlugo na trzymanie. a kasa teraz sie przyda na rzeczy do szkoly - ktore sa potrzebne na teraz. to nie nasze czasy, gdzie ksiazki przez lata byly te same.
      • pasik Re: czy sprzedawać podręczniki? 21.06.13, 09:51
        nawet się nie zastanawiaj..tylko szybko sprzedaj. To że nowa podstawa to pryszcz. Nauczyciele żądają nowszych wydań podręczników.

Nauczona zeszłorocznym doświadczeniem.
        Kupuję sobie książkę do gimnazjum- niemiecki. Na rozpisce mam podane wydanie 2009.
        W tym sęk że nie ma takich wydań w internecie...wisi tylko na stronie wydawnictwa.
        Poszłam do dwóch największych księgarni językowych w Poznaniu, tak rozkładają ręce...mają roczniki 2003,2004..dzwonią do wydawnictwa a oni że to już stary podręcznik, dodruków nie będzie i wycofują się z kontynuacji.
        W podtekście jaki łoś nauczyciel chce z tego nadal uczyć.
        Po kolejnym tygodniu znajduję.....

W tym roku mają mieć wydanie z 2010.
        To chyba żart...odkupiłam od zeszłego rocznika wyd z 2004...najwyżej będzie szukał ćwiczeń i tekstów w książce...bo podobno zmiany kosmetyczne jak mówili księgarze.

Tak może być w waszym przypadku z 50% z książkami. Nauczyciele chcą nowsze wydania.
    • jowitka345 Re: czy sprzedawać podręczniki? 21.06.13, 09:58
      Sprzedałabym.... co z tego, ze miejsce jest.... udowodnisz mężowi jaka jesteś przedsiębiorcza tongue_out
    • sole78 Re: czy sprzedawać podręczniki? 21.06.13, 10:23
      sprzedaj, przez ten czas na pewno wiele się zmieni. Też mam młodszego syna, ale nawet na myśl mi nie przyszło żeby trzymać książki po 4 klasiście starszaku. Z resztą zauważyłam, że polityka oświatowa idzie w kierunku nieprzekazywania ksiażek młodszym rocznikom,co rok nowe wydanie, jakieś zmiany, albo wypełnianie w podręcznikach.
    • enut Re: czy sprzedawać podręczniki? 21.06.13, 10:51
      Sprzedaj.
      Moje mlodsze dziecko wlasnie idzie do tej samej szkoly co starsze, roznica 4 lata i ksiazki zupelnie inne, zarowno z polskiego i matematyki, jak i z religii. A obydwoje ida zgodnie z nowa podstawa programowa. I tak jak poprzedniczki pisaly: nauczyciele chca zazwyczaj najnowsze wydania, ktore sa troche zmienione w stosunku do starszych wersji - syn nieraz opowiadal, ze kolega nie mial kilku stron w podreczniku, bo mial "stara" ksiazke.
      • natalek79 enut 23.06.13, 15:45
        Nowa podstawa programowa weszła w 2009 roku, czyli od roku szk.2009/2010 (czyli dla dzieci z rocznika 2002 idących "normalnie") - jeśli chodzi o nauczanie początkowe to nie ma tematu, bo przecież podręczniki na każdy rok trzeba nowe, wiec dopiero od 4 klasy można mówić o jakimś zostawianiu książek z polskiego/matematyki/religii i innych...Nie wiem jak Twoje dzieci z różnicą 4 lat przyrównujesz - obecnie pierwszy rocznik nowej podstawy idzie do kl. 5...
    • marika012 Re: czy sprzedawać podręczniki? 21.06.13, 13:20
      Dzięki! Sprzedaję, tak myślałam że 5 lat to za długo na trzymanie książek.
      • kasiadove Re: czy sprzedawać podręczniki? 21.06.13, 13:42
        Bez wahania sprzedaj!
        Ja mam pierwszoklasistkę myślałam że chociaż religię upchnę, a gdzie tam, oczywiście inny tytuł dla kolejnego rocznika
    • montija Re: czy sprzedawać podręczniki? 22.06.13, 16:46
      a gdzie się kupuje/sprzedaje w necie podręczniki używane właśnie? szukam aktualnie do klasy 4. Może możecie polecić sprawdzone strony, oprócz All....
    • natalek79 Re: czy sprzedawać podręczniki? 23.06.13, 15:48
      Zdecydowanie sprzedawać, bo raczej zmiana znów będzie w tym czasie. Powiedz sobie tak - teraz sprzedasz i w razie czego nie stracisz, a jak przyjdzie pora i będzie opcja, to kupisz chociaż część od starszego rocznika i tym samym będzie dobrze wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka