Dodaj do ulubionych

Danchair - Amazon- ktoś reklamował?

02.10.13, 15:33
Jak w tytule -czy ktoś może reklamował krzesło Danchair kupione na Amazonie brytyjskim?
A może ogólnie Danchaira? Albo cokolwiek na amazonie?
Zakupione na wiosnę krzesło niestety popsuło się tzn. jakby rozwarstwiło się siedzisko, może od śruby, zapewne to wada fabryczna, generalnie w tym stanie nie nadaje się do użycia. Z krzesła korzystał 4latek ok 15 kg, raczej nikt dorosły nie siadał, mam jeszcze 2 Danchairy i z tamtymi nic się nie dzieje, a akurat na nich zdarzało się dorosłym przysiąść na chwilę.

Zamierzam dziś napisać do amazona, zgłosić reklamację-macie jakieś rady? Czego się powinnam domagać? czego spodziewać?
Trochę jestem rozczarowana, bo była to inwestycja 'na lata', poza tym kupiłam 3 szt. mam nadzieję, ze się wszystkie nie rozpadną uncertain
Obserwuj wątek
    • tagliatele Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 02.10.13, 15:50
      Amazon w takich przypadkach odsyła do producenta i nie pośredniczy w reklamacjach. Może coś się uda załatwić jeśli nie odpuścisz. Napisz, że jesteś bardzo zawiedzona, itp. ale z drugiej storny to nie jest wina Amazona, więc od ich dobrej woli zależy czy coś z tym zrobią. Podaj argument, że kupiłaś 3 na raz i tylko w jednym to się zepsuło. Załącz zdjęcia jeśli się da.
      A te krzesła składałaś sama? Jesteś pewna, że to nie stało się od złego montażu, zbyt mocnego dokręcenia śruby itp? Tak czy tak dokładnie opisz zniszczenie, ze zdjęciami. Ja bym napisała najpierw do Danchaira, szczerze mówiąc...
    • patatajowa Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 02.10.13, 16:30
      jeśli siedzisko się rozwarstwiło (drewno) w okolicach śruby-gdzie mogło byc niepolakierowane- to najprawdopodobniej namokło od jakiegoś wylanego płynu.
      • tagliatele Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 03.10.13, 10:59
        No i co? Napisałaś do kogoś w tej sprawie?
    • afroddytta Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 11.10.13, 12:23
      W związku z nieobecnością męża dopiero wczoraj wysłaliśmy maila bezpośrednio do Babydan z załączonym zdjęciem, jestem bardzo ciekawa co napiszą.
      Czy tylko ja mam pecha czy do tej pory nic nikomu sie z Danchairem nie stało?
      • ju_mi Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 11.10.13, 12:27
        My mamy 2 Danchairy: pierwszy ma już 6 lat, a drugi był kupiony pewnie wtedy co Twój (czerwiec ub. r.). Póki co z żadnym nic się nie dzieje, a użytkujemy je wszyscy (włącznie z mężem 184cm i 90kg).
        • afroddytta Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 11.10.13, 13:08
          No właśnie to mnie najbardziej denerwuje, że zakup miał być na lata, też ważne było, że te akurat krzesła nie mają ograniczeń wagowych (przynajmniej takich 20 kg) i miały być dla dzieci na dłuuuugo do biurka, poza tym też właśnie o żadnych usterkach nigdzie nic nie znalazłam. Te akurat zakupiłam w kwietniu, pozostałe 2 mam ze stycznia. Mam nadzieję, ze podeślą mi tę część , czyli samo siedzisko, to byłoby najsensowniejsze wyjście z sytuacji uncertain
          Pomału też się zaczęłam przymierzać do zakupu dla kolejnego dziecka, a teraz strach mnie obszedł wink
    • kr.kr Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 11.10.13, 12:38
      Ojc...
      Wlasnie dlatego miedzy innymi nie zeecydowalam sie wtedy na te krzeslka, juz kilka razy nawet mialam w koszyku, ale jakos ciagle mnie meczyla mysl o usterkach i ew. reklamacji uncertain

A co do reklamacji. Jesli kaza ci slac na wlasny koszt, to chyba srednio oplacalne bedzie?
      Wtedy ja wolalabym dokupic od nich ten element (o ile sie da) albo nawet zamowic u jakiegos sprawdzonego stolarza... Zreszta, Jak to mozna naprawiac? Chyba tylko wymienic. Bo jesli zamierzaja kleic, latac czy cokolwiek majstrowac, to od razu mozna isc za grosze do stolarza na miejscu zamiast na poczte...
    • thomas_x Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 12.10.13, 13:13
      Ja bym spróbował reklamować do Amazon. Nie wiem ile takie krzesło kosztuje, ale w niektórych przypadkach wymianę biorą na siebie, choc gwarancja jest od producenta. Niedawno wymieniłem u nich tak buty. Opisałem problem, bez zdjęcia a oni w mailu zworotnym odpisali, że w tym wyjątkowym przypadku wysyłają mi nowe, a te stare mam przesłać bezpłatnie do nich. Dodam, że reklamowałem te buty po 11 miesiącach od zakupu. Nie wiem czy tak samo postąpią z Twoim przypadkiem, ponieważ buty kosztowały 35 funtów, a ja dość często u nich kupuje. Może jednak warto spróbować.
    • afroddytta Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 15.10.13, 21:46
      Z BabyDan nic nie odpisują.
      Napisaliśmy również do Amazona i odpisali szybko, że zwracają nam 10 funtów ?! czyli, ze niby co, bo dla mnie to bez sensu, po co mi rozwalone krzesło i zwrot 10 funtów!
      • patatajowa Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 15.10.13, 22:18
        zeby sobie naprawic za ta kwote u stolarza?
        wiesz, ciezko sie bulwersowac razem z toba jak tak naprawde nie wiemy jak to "rozwalone" krzesło wyglada i co ci dokładnie napisali...
        • afroddytta Re: Danchair - Amazon- ktoś reklamował? 15.10.13, 22:52
          Wrzucę jutro fotkę tego siedziska, a odpisali, że oddają 10 funtów, treść dokładną też jutro wrzucę.
    • afroddytta szczegóły reklamacji 16.10.13, 10:51
      Zdjęcie powstałej wady

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/pC0bPJGYkK2uV8IPJB.jpg

Treść maila od Amazona:
      Dear Customer,

Greetings from Amazon.co.uk.

We are writing to confirm that we are processing your refund in the amount of £10.00 for your Order XXXXXX.

This amount has been credited to your payment method and will appear when your bank has processed it.

This refund is for the following item(s):

Item: BabyDan Danchair Medium Back Wooden Highchair (Natural)
      Quantity: 1
      ASIN: B000NUR3U2
      Reason for refund: Item not satisfactory

The following is the breakdown of your refund for this item:

Item Refund: £8.13
      Item Tax Refund: £1.87

Your refund is being credited as follows:

Visa Credit Card [expiring on 5/2015]: £10.00

These amounts will be returned to your payment methods within 10 business days.

Have an issue with your refund, or a question about our refund policy?
      Visit our Help section for more information:

www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html?nodeId=1161018
      Please note: The credit note for this transaction is attached to this e-mail and to open, you will need Adobe Reader. If you do not have an Adobe Reader, please visit the following link to download it: get.adobe.com/reader/

This credit note is the detailed breakdown of the refund showing the item(s), delivery costs and associated VAT for each item. This credit note is largely applicable to business customers who should retain it for accounting purposes. It’s not possible to redeem or use the credit note number from this credit note towards an order. Visit our Help pages for more information on refunds.

Thank you for shopping at Amazon.co.uk.

Sincerely,

Amazon.co.uk Customer Service
      www.amazon.co.uk
      • patatajowa Re: szczegóły reklamacji 16.10.13, 11:18
        mysle ze stolarz ci to ladnie sklei i zeszlifuje.
        w sumie postapili z reklamacja jak uważali-czyli obnizyli cene proporcjonalnie do wielkosci uszkodzenia zwracajac i kase w takiej wysokosci na konto.
        • afroddytta Re: szczegóły reklamacji 16.10.13, 11:44
          Generalnie pewnie, że mogę sobie skleić czy sama wyrzeźbić taką deseczkę, ale moim zdaniem jednak to już nie będzie to samo uncertain jednak krzesło spełnia jakieś wymagania, ma certyfikaty szczególnie jeśli jest jakieś dopuszczalne obciążenia, a tu akurat spore, a taka moja przeróbka to już nie to samo, a użytkownik będzie coraz cięższy. Ogólnie i tak dobrze, że nie zleciał a to się całe nie złamało, jak ktoś kiedyś opisywał w przypadku innego krzesła, no ale popiszemy i zobaczymy jak się ostatecznie to skończy.
    • afroddytta :) 29.10.13, 23:00
      Temat reklamacji został zakończony. Najpierw pisaliśmy maile i dostaliśmy 2 razy po 10 funtów, po trzecim mailu dostaliśmy resztę pieniędzy, czyli całkowity zwrot zapłaconej za Danchaira kwoty. Na mail wysłany bezpośrednio do BabyDan nie dostaliśmy żadnej odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka