Dodaj do ulubionych

Pierwsze buty domowe

13.01.14, 12:10
Poszukuję kapci (do chodzenia w domu) dla malucha, który niedługo zacznie stawiać swoje pierwsze kroku.

Czy uważacie, że takie paputki są odpowiednie? Czy maluch nie będzie się w nich ślizgał?

allegro.pl/paputki-kapcie-papcie-100-skora-0-5lat-20wzorowhit-i3872919505.html
Czy może lepiej kupić coś innego? Np Daniele?
Obserwuj wątek
    • ju_mi Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 12:20
      Moje dzieci, zgodnie z zaleceniami ortopedy i rehabilitanta, chodzą po domu boso lub w skarpetkach z ABS. Jeżeli nie ma zaleceń do ubierania specjalnych butów korekcyjnych to stopa powinna jak najwięcej eksplorować podłoże (własnie przez chodzenie boso lub w skarpetkach) dla prawidłowego rozwoju.
      • madzik29 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 12:46
        moje tez chodzą po domu w skarpetach abs albo boso latem, ewentulanie zimą cos takiego mają allegro.pl/skarpeto-kapcie-z-abs-em-rozm-24-27-i3876882841.html
        • delthga Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 13:48
          U nas też skarpety z abs-em lub boso latem. Najmłodsza (15 miesięcy) dostała w prezencie kapcie z NEXT, bardzo fajne i prześliczne, więc zakładam jej czasem do sukienki lub jak lata w samym pajacu przed snem. Ale ona chodzi od 7 miesięcy, chyba bym jej nie męczyła kapciami na samym wstępie nauki chodzenia.
        • agnieszka77_11 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 16:53
          madzik29 napisała:

> moje tez chodzą po domu w skarpetach abs albo boso latem, ewentulanie zimą cos takiego mają rel="nofollow">allegro.pl/skarpeto-kapcie-z-abs-em-rozm-24-27-i3876882841.html

Madzik29, czy podczas prania te skarpeto-kapcie się nie niszczą?
          • call-una Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 17:39
            ja nie madzik, ale tez mielismy takie skarpeto-kapcie, pralam na lewej stronie, zanim sie zniszcza, to noga urosnie wink kup 2-3 pary, zeby byly na zmiane ; takie skarpetki z abs tez sa ok
          • madzik29 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 20:34
            raczej nie, sa lekko zmechacone ale to bardziej od chodzenia w nich, ostatnio kupiłam takie w Biedronce, były jesienią i tez sa bardzo fajne, a pierwsze mialam podobne jak zalinkowałam kupiłam je akurat na rynku , w każdym] razie młodszy tez w nich polata bo nie są zniszczone.
    • fasol-inka Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 12:41
      paputki są bardzo ok, są tak miękkie jak skarpetki
      co do ślizgania - zależy; one mają coś ala zamsz na podeszwie, więc zależy jaka powierzchnia będzie; równie dobrze możesz kupić zwykłe skarpetki z absem
    • myga82 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 12:43
      Ja miałam takie jak zalinkowane, tylko z małpkami - dosłownie po jednym dniu starła się z nich ta wierzchnia warstwa i kapcie wyglądały jakby miały co najmniej rok. Poza tym guma w kostce była ciasna i zostawiała ślad na nodze dziecka. Dużo bardziej polecam te:
      www.paputki-sweetbaby.otwarte24.pl/
      Zamówiłam już ze 4 pary dla swoich dzieci i polecam wszystkim znajomymsmile
      One są o tyle fajne, że w kostce można je regulować.

• ef_ka81 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 12:54
      My również mamy te zalinkowane, synek nosi je już pól roku i dopiero od niedawna zaczęły się przecierać na paluszkach ale rzeczywiście trochę zostawiają ślad na nóżce od tej gumy...po za tym są super, nóżka się nie poci, nie przeszkadzają w zabawie jak inne domowe kapcie ze sztywna podeszwą, zamierzam kupić podobne może właśnie kupie te jakie zalinkowała koleżanka powyżej.
      • ef_ka81 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 16:37
        A jak sadzicie czy takie paputki nadają się również do złobka/ przedszkola czy raczej takie typu Befado ?
    • anmaszy Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 13:23
      synek 9 mies.nosi attipasy, na skarpetkach także z absami się ślizgał na panelach.
      daniele to nie bardzo gdy dopiero się uczy bo raz że ciężkie i noga dobrze nie może pracować a dwa uważam, że buty to dopiero jak dziecko pewnie chodzi
      • barbi1 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 15:34
        Najbardziej ze wszystkich lubiłam gucie, bo dobrze trzymały nóżkę, widać było, że dziecku wygodnie, nigdy nie spadały, no i po prostu mi się podobały, no i były trochę tańsze niż teraz wink
        Na paputki mój młody miał zbyt puszysta nózię wink
    • agnieszka77_11 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 16:47
      Dziękuję za wszystkie wpisy smile Skarpetki z ABSem obowiązkowo, ale w zimę podłoga u nas nie jest zbyt ciepła dlatego szukam też kapci. Zamówię więc coś w stylu tych polecanych przez myga82.
    • kara_gitara Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 17:01
      Moja córeczka, gdy zaczęła chodzić nosiła skarpetki z abs i kapcie- skarpetki ze skórzana podeszwa z h&m. Miałam też takie miękkie adidaski clarksa dla niemowląt, etap 2, do chodzenia przy meblach i pierwszych kroczkow- te służyły jako kapcie w żłobku, gdzie byly wskazania ze dzieci powinny uczyć się chodzić w kapciach.
      a potem i teraz tylko befado
    • faszyrka Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 17:07
      Ju-Mi, pozwól, że Cię zacytuję:
      "Moje dzieci, zgodnie z zaleceniami ortopedy i rehabilitanta, chodzą po domu boso lub w skarpetkach z ABS. Jeżeli nie ma zaleceń do ubierania specjalnych butów korekcyjnych to stopa powinna jak najwięcej eksplorować podłoże (własnie przez chodzenie boso lub w skarpetkach) dla prawidłowego rozwoju. "
      Nic dodać, nic ująć. Nasza rehabilitantka mówi dokładnie to samo. A o papuciach, które linkujecie nie wypowiadała się przychylnie. Tak więc boso albo skarpetki z porządnym ABSem. Gdy pojawią się problemy, specjalne kapcie z wkładką, ale to powinien dobrać specjalista.
      • agnieszka77_11 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 17:23
        faszyrka napisała:

> A o papuciach, które linkujecie nie wypowiadała się przychylnie.

A co negatywnego mówiła o papuciach?
        • faszyrka Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 17:33
          Nie pamiętam dokładnie jej słów, ale chodziło mniej więcej o to, że stopa w nich nie pracuje właściwie. One zazwyczaj mają dość grubą podeszwę, nierzadko lekko usztywnianą, a chodzi o to, że dziecko ma się uczyć chodzić w jak najbardziej naturalny sposób. Dlatego polecała cienkie skarpetki w porządnymi ABS-ami albo wręcz chodzenie boso.
          • agnieszka77_11 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 18:03
            Te papucie mają bardzo cienką podeszwę i nieusztywnianą. One są bardzo miękkie.
            • faszyrka Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 18:45
              No nie powiesz mi, że mają podeszwę równie miękką jak skarpetki. Dostaliśmy takie papucie i z nimi w ręku poszłam do rehabilitantki. Ona je oceniła i powiedziała to, co napisałam Ci wyżej. Ale Ty najwyraźniej masz ochotę je po prostu kupić i ignorujesz informacje na ten temat od fachowców. Rób co chcesz, Twoje dziecko, Twój ewentualny problem z wadami stóp lub chodzenia.
              • gaga-sie Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 22:03
                Wyobraź sobie,ze mają podeszwę mięciutką, z cieniutkiej skóry/zamszu, która w trakcie chodzenia jeszcze bardziej mięknie. My używaliśmy takich skórkowych paputków oraz skarpetek z ABS zamiennie. Nie sprawdziły się u nas natomiast skarpetki z doszytą skórzaną podeszwą-trochę twardszą, ponieważ się zsuwały.
                • faszyrka Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 22:53
                  Nie muszę sobie wyobrażać. Wiem, że są miękkie, bo miałam je w ręce. Nie wmówisz mi jednak, że są bardziej miękkie i elastyczne od zwykłej skarpetki. Nie są.
      • madzik29 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 20:39
        takie papucie-skapety tak? są 3 rodzaje, skarpeta jakby z całą gumową podeszwą, drugi rodzaj ze skórzaną usztwnianą, ale są i takie mieciutkie, materiałowe, to taka skarpetka miękka z absem inaczej doszyta i ciepła wink ja polecam te ostatnie
        • gaga-sie Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 22:04
          O, dokładnie o tym powyżej pisałam, te skarpetki z doszywana podeszwą się nie sprawdziły.
    • crazymum1683 Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 18:10
      heja, ja tam bym kupila moze skarpetki antyposlizgowe zamiast kapci, albo porzadnie wyprofilowane kapcie bo takie miekie na piecie sie moim zdaniem nie nadaja.
    • gaga-sie Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 18:39
      Mój takie nosił ( ma niskie podbicie i węższą stopę), bylismy zadowoleni.
    • mammajowa Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 22:33
      mamy podobne paputki tylko innych firm: robeez i ekotuptusie) i bardzo jesteśmy zadowoleni. z tych drugich bardziej - nie wrzynają się w stopę i są porządniej wykonane. dziecku które porządnie nie chodzi nie kupiłabym zwykłych, twardych butów.
      • eddzik Re: Pierwsze buty domowe 13.01.14, 23:10
        moje dziecko tez latało po domu i w sumie lata nadal na bosaka albo w skarpetkach
        teraz zimniej trochę od podłogi, muszę zakładać dwie pary, bo żadnych papci nie lubi i wszystko zdejmuje, czasem te drugie skarpetki tez przeszkadzają. Do żłobka ma papetki befado, po chwilowym wow, bo wszystkie dzieci noszą, tam też lata w skarpetach.

takie podobne co zalinkowałaś dostaliśmy w prezencie, są cudne, prześliczne, ale jak paskuda uczyła się chodzić to jej przeszkadzały, potykała się jakby o nie, więc ja odradzam, ale widzę inne mam mają inne doświadczenia, więc chyba musisz przekonać się sama, ale pomogłam hyhy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka