Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy dla 7-latka

21.02.14, 09:22
Dziewczyny doradźcie.
Siedmiolatek jeździ teraz w sunshine kids monterey (obecnie Diono). Chcielibyśmy jednak przekazać ten fotelik młodszemu dziecku, a starszemu kupić jeszcze fotelik który wystarczyłby na 2-3 lata. Do poddupników nie mam zaufaniabig_grin
Syn waży ok. 25kg, ma 122 cm, jest drobnej budowy. Problem polega na tym, że z tego co czytałam monterey jest jednym z największych fotelików na rynku. Mackowi jest w nim chyba wygodnie, ale kiedy jedzie w zimowej kurtce, jest naszym zdaniem dosyć mocno ściśnięty smile
Czy któraś z was orientuje się, czy istnieje dobry fotelik w cenie ok 400 zł, w którym mogłoby wygodnie jeździć dziecko większe i starsze od naszego?
Rozważalismy besafe izi up, maxi cosi rodi. Problemem jest też to, że nie mamy możliwości obejrzenia fotelików na żywo... i nie wiemy czy faktycznie są większe/szersze od naszego montereya.

Będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 09:25
      chyba oszalałaś, wozic dziecko w zimowej kurtce w foteliku.... toż to ponoć bardzo niebezpieczne....
      • sikooorka Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 09:40
        A dlaczego miałabym nie wozić go zimą w zimowej kurtce? To niebezpieczne? Pierwsze słyszę, poważnie.
        Samochód nie jest garażowany, rano jest mocno wychłodzony, do przedszkola jadę ok. 10 min.
        Zmarzłoby mi dziecko zwyczajnie.
        • slonko1335 Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 09:45
          fotelik.info/pl/news/jak_przewozic_dziecko_w_foteliku_zima,270.html
          fotelik.info/pl/news/zimowa_kurtka_i_pasy_bezpieczenstwa,462.html
          moto.pl/Porady/1,115890,8846724,Fotelik_samochodowy___Dziecko_w_kurtce___.html
          • sikooorka Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 09:50
            Dziękuję, nie wiedziałam.
            Przemyślę wobec tego wymianę fotelika, bo bez kurtki synowi jest w nim zdecydowanie luźniej.
        • patatajowa Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 10:08
          nie przejmuj sie wink ja tez pierwsze słyszałam,przy okazji niedawnego wątku o podobnym foteliku...
          • agasz1101 Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 11:24
            my mamy cybex solution x2
      • thea19 Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 23.02.14, 22:55
        7latka nie traktowalabym jak niemowlaka czy male dziecko. ta jazda bez kurtki jest wskazana przy fotelach 0-13 i 9-18 gdzie fotelik ma wlasne pasy. w fotelu 15-36 jest juz pas samochodowy i zupelnie inaczej przechodzi.
    • slonko1335 Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 09:32
      Moja ośmiolatka jeździ w Romerze Kidzie-wchodzą do niego jej dużo większe i starsze koleżanki bez większych kłopotów.
    • teresska Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 09:41
      Moje 5 i 7 latka jeżdżą w Baby Design Jumbo www.babydesign.eu/produkt/id/39
      Wygodny, można zapinać pasami fotelikowymi lub normalnie samochodowymi, w ostatecznej wersji można fotelik rozebrać na sam poddupnik. Tapicerka łatwa do utrzymania w czystości. Cena bardzo sympatyczna. Polecam.
    • pumeczka besafe 21.02.14, 09:48
      polecam besafe izi up
      ma mega obszerne siedzisko, które nie jest blokowane ogranicznikami bocznymi
      wzięłam go z myślą, na cały okres przewożonia syna, który jest raczej z "górki" centylowej
      syn ma wersję X2, która dziwnym trafem wypadła lepiej w gwiazdkach ADAC, niż jego młodszy brat X3, mam tu na myśli wersję bez isofixsmile
      spójrz na fotki, jaka obszerna jest skorupa wokół głowy,
      w dodatku ten fotelik pasuje do większości samochodów

mój syn jeździ w kurtce zimowej, nie ma odczucia ciasności
      (trudno dzieciaka rozbierać, jak podróż nie jest długa

a swoją drogą włączenie samochodu w celu jego szybszego odśnieżenia , czy nagrzania
      jest w terenie zabudowanym zabronione, jest za taki czyn mandat, jakby znalazł sie jakiś mało wyrozumiały policmajsterwink
      • sikooorka Re: besafe 21.02.14, 09:52
        Racja, jeśli chodzi o nagrzewanie samochodu. Znajoma boleśnie się o tym przekonała... uncertain
        Dziękuję za podpowiedzi
        • sylaluk1 Re: besafe 21.02.14, 09:59
          Moj syn w podobnym wieku jezdzil w Maxi Cosi Rodi XR, wg mnie jest dośc szeroki i co najważniejsze nie latał mi po siedzeniu jak poprzedni Concorde Lift Evo pt.
    • agaward Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 11:23
      A czy rozszerzyłaś pokrętłem z tyłu montereya ? Moja 9 - latka wyrosła z Romer Kid Plus , tzn. nie dało się już wyzej podnieść zagłówka (ma ok. 138 cm, 29 kg). Do Romera przesadła się 3 latka, a my właśnie dla starszej kupiliśmy sunshine kids monterey ze skóry naturalnej na allegro. Zagłówek jeszcze dużo się podnosi, boki się reguluje, rewelacja.
      • sikooorka Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 13:25
        Pokrętło przekręcone na maksa.
        Ale dizekuję za uwagę.Teraz wiem, że Romer Kid jest jednak mniejszy
    • mamamagic Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 16:52
      polecam cybex solution
      allegro.pl/listing/listing.php?string=cybex+solution+15-36&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y
      • pumeczka Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 21.02.14, 21:25
        mamamagic napisała:

> polecam cybex solution
        > allegro.pl/listing/listing.php?string=cybex+solution+15-36&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y

a ja tu się nie zgodzę
        Cybexy uchodzą za foteliki dla dość szupłych, drobniejszych dzieci
        a w wątku szukamy tych z działu "olbrzymich" wink
        • kumakk Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 22.02.14, 11:34
          Cybex zdecydowanie dla szczuplaków - córka do niedawna właśnie w takim jeździła.
    • maaszymka Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 22.02.14, 12:38
      Mój 6 latek o wymiarach takich jak Twój syn jeździ w concordzie-tansformer. Też we wszystkich mu było za ciasno w tym siedzi zadowolony i jeszcze ma spory zapas. Tylko niestety sporo więcej kosztuje niż 400 uncertain
      • mea8 Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 22.02.14, 18:54
        Wg mnie najszerszy jest concort transformer. Moj 8 latek -135 cm i 30 kg sie w nim miesci bez problemu. W cybexa solution wchodzi na wcisk, wlasnie szukam czegos na zamiane, bo codziennie uzywamy 2 roznych samochodow.
    • igus1378 Re: fotelik samochodowy dla 7-latka 24.02.14, 10:04
      Witam
      Nie wiem na ile jest w tym prawdy ale doszły mnie słuchy ze od 2015r. Zmianie maja ulec przepisy dot. Fotelikow i te obecne na rynku nie bedą ich spełniaćsad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka