Dodaj do ulubionych

jakie książki dla 2,5-latki?

08.07.14, 16:36
Możecie doradzić coś fajnego? Mała ma mnóstwo książek, już ich nawet nie liczymy w sztukach tylko w kilogramachwink Niezmiennie od ponad roku uwielbia serię z ulicą Czereśniową, od jakiegoś czasu kocha Mamę Mu. Od niedawna skupia się na baśniach typu Kot w butach, Królewna Śnieżka pisanych dla starszych dzieci (na moje oko dla 4-latków). Chętnie ogląda książeczki z serii Obrazki dla maluchów (te grube, "doroślejsze" wersje). Ogólnie lubi, gdy jest wyrazista postać, nie przeszkadza jej, że jest dużo tekstu, ale nie gardzi też książkami z samymi obrazkami, jeśli jest co o nich opowiadać (dużo szczegółów) i dotyczą nieznanego jej tematu. Podrzucicie jakieś hity? Chciałam skorzystać z promocji w bonito (dla siebie) i przy okazji zamówić coś małej.
Obserwuj wątek
    • call-una Re: jakie książki dla 2,5-latki? 08.07.14, 16:54
      dosyc fajna jest ksiazka 365 jednominutowych opowiesci na dobranoc (mam tylko zastrzezenie do slabej korekty)
      Turlututu
      z tego co slyszalam to Nacisnij mnie-ten sam autor(tej nie mamy)
      i fajne sa tez ksiazeczki z serii Little people z otwieranymi okienkami

polecam tez zapisanie sie do biblioteki
      • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 08.07.14, 21:10
        Dzięki! Możesz podać wydawnictwo, z którego macie 365 opowieści na dobranoc? Dostaliśmy jedną książeczkę o takim tytule i jest beznadziejna... Bajki są podzielone na bardzo krótkie fragmenty, a fabuła jest tak dziwnie streszczona, że nie wiadomo o co chodzi.
        Naciśnij mnie mamy i rzeczywiście jest fajna i ma powodzenie, tzn. mała lubi, ja nie przepadam. Turlututu na pewno kupimysmile
        Little people jakoś do mnie nie trafia.
        A biblioteka to nie nasza bajka. My musimy miećsmile W każdej chwili, w każdym momencie, swoje, jedyne, ukochane książkismile
        • cyber-szuja Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 08:23
          Trochę dziwne masz podejście do biblioteki... Zapisałam syna jak miał 3 lata i faktycznie początkowo trudno było mu się rozstać z niektórymi książkami, ale to naprawdę ciekawe doświadczenie dla dziecka... samo może wybrać książki, przejrzeć na miejscu. W mojej bibliotece można wypożyczyć max 5 książek - zwykle 3 wybierał syn, ja 2, jeśli któraś się szczególnie podobała przedłużałam termin wypożyczenia na następne 4 tygodnie i następne, jeśli była taka konieczność wink
          • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 16:10
            Wiesz co, to trochę wypływa z mojej niechęci do używanych przedmiotów. Ja lubię nowe. Nie przepadam za używkami. Ponadto zostałam nauczona szacunku do książek. Nigdy przenigdy nie tknęłam książki nie umywszy przedtem rąk. Nie wyobrażam sobie wyginać jej na wszystkie strony, czytać w wannie albo kiblu, zostawiać otwartej grzbietem do góry, pić przy niej kawy, a już nie daj boziu jeść. No i gdy potem biorę z biblioteki taką książkę, która ma plamy z soku, powyginane rogi i oprawę z folii to mnie bierze obrzydzenie i żal serce ściska. Nie, dziękuję.
            A małej nie chcę też wypożyczać, bo ona ma swoje ulubione książeczki, z którymi się nie rozstaje. I wytłumacz takiej, że trzeba oddać, żeby inne dziecko mogło poczytać. Czereśniową męczy od +/- roku. Przecież nie będę przedłużała przez bite 12 miesięcy. Inne dzieci też mają prawo poczytać. I to jest właśnie dobijające. Polujesz na jakiś tytuł, a on ciągle w wypożyczeniu albo przedłużany... Wiem, że na tej zasadzie działają biblioteki, nie mam do nikogo o to pretensji, ale ja z nich korzystać nie będę. Pomijam już fakt, że w znanych mi bibliotekach ciężko o nowości, a i kawał drogi muszę się fatygować, bo nie mam żadnej pod nosem. Tak więc... co kto lubismile
      • niektorymodbija Re: jakie książki dla 2,5-latki? 08.07.14, 21:12
        Polecam:
        Serie o Misiu Bruno
        Filomene
        Nawet nie wiesz jak bardzo cię kocham
        Kicie Kocie
        Mamoko
        Galgankowy skarb
        Nocnik nad nocnikami i inne tej autorki
        • ciekawostka81 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 08.07.14, 21:28
          to ja dorzucę jeszcze:
          Tupcia Chrupcia
          Kto się schował
          Gruffalo
          seria Poczytaj mi mamo wyd.Nasza Księgarnia
          Trzy Świnki wyd.Tako
          książeczki z serii Mądra Mysz
          wiersze Tuwima i Brzechwy (sama musisz znaleźć wydawnie najbardziej wam odpowiadające wizualnie)
          • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 08.07.14, 22:04
            Kto się schował wygląda zachęcająco. Czy na pyszczkach zwierząt rzeczywiście widać wyraźnie o jaką minę chodzi? Mamy układankę z misiami o różnych minach i szczerze mówiąc niektórych z nich sama nie jestem w stanie nazwaćsmile
            Poczytaj mi mamo dodaję do naszej listy.
            Brzechwę i Tuwima oczywiście mamysmile Widzę jednak, że małą bardziej niż wierszyki interesują w tym momencie bajki.
            Czy Tupcio Chrupcio i Mądra Mysz rzeczywiście mają u Was takie powodzenie? Do nas jakoś nie trafiają, nie wiem dlaczego.
        • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 08.07.14, 21:56
          Możesz podać konkretny tytuł książki o Misiu Bruno? Nie mogę zlokalizować. Dzięki za Gałgankowy skarb, kupimy na pewno. Kicię muszę obejrzeć w empiku, bo nie wiem czy nie będzie za "prosta". Moim zdaniem Mamoko w porównaniu z Czereśniową wymiękasmile Zbyt ponure kolory i udziwnione stwory jak dla mniesmile Może dziecko byłoby innego zdania, ale nie będziemy chyba sprawdzaćwink
          • niektorymodbija Re: jakie książki dla 2,5-latki? 08.07.14, 22:06
            my mamy Misia w innej wersji językowej,nie wiem.czy przypadkiem w Pl. nie był wydawany/jest w seriach do kupienia w kioskach pt. przygody misia Bruno.
            Galgankowy jest naprawdę super.
            KIcia mnie zaskoczyła,przy infantylnym tytule język w treści jest.całkiem sensowny,aczkolwiek akcja mało komplikowana. Jeśli szukasz czegoś "doroslejszego" to zdecydowanie Filomena np. Najpiękniejszy rysunek.
          • anadea Re: jakie książki dla 2,5-latki? 08.07.14, 23:27
            Hej Faszyrka wink
            Moja malutka pokochała Kicię Kocię. Ostatnio kupiłam jedną pozycję i to był strzał w dziesiątkę. Teraz muszę dokupić coś jeszcze. Niby prosta książeczka ale coś w niej jest...
            Poza tym uwielbia Pepę (choć ja zupełnie nie przepadam za tymi opowiastkami). Lubi też Nocnik nad nocnikami. Przestały ją już ciekawić wierszyki i książeczki obrazkowe u nas też ostatnio woli bajki. Niestety w tym temacie nic nie polecę bo sama na razie szukam.
            • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 16:35
              Anadeasmile
              Chyba się skuszę na tę Kicię Kocię, skoro tak wszystkie polecacie.
              Pepa odpada. Na filmik o Pepie mała zamyka oczy i mówi, że nie chce oglądać świnibig_grin
              Jeśli masz trochę talentu aktorskiego i lubisz czytać na głosy, to może zaryzykujesz Mamę Mu? My polecamysmile Lubimy wszystkie, ale na początek najfajniejsza chyba Mama Mu buduje. W najgorszym wypadku zostanie Ci na później.
              Może popatrz też na Naciśnij mnie. Dzieci lubiąsmile
              Poznaję kolory, Uczę się liczyć z wydawnictwa Wilga też fajne. Mają otwierane okienka. Wprawdzie od dwóch miesięcy nie zaglądałyśmy do nich, ale myślę, że jeszcze będą miały swój comeback.
              Skarbiec baśni świata z Wilgi też jest super. Męczymy codziennie Kota w butach, Muzykantów z Bremy i Królewnę Śnieżkęsmile
              Litery Urszuli Kozłowskiej (wierszyki o literkach)
              Ubranka Eli (mało tekstu, ale jak wciągnęło, to na tapecie od dłuższego czasu).
              Aaa no i od Wielkanocy ciągle jeszcze czytamy Wielkanoc kurczaczka i Wielkanoc zajączka Urszuli Kozłowskiejbig_grin
              Jak się obkupię i poczytamy nowości, to dam znać, co jeszcze się sprawdziłosmile
    • magdagg2 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 08.07.14, 23:37
      Mysi Domek
      Basia
      Wróbelek Elemelek
      Baranek Bronek
      Opowieście z parku Percego
      Miś Uszatek
      Przygody jezyka spod jabloni
      Kolory - tego samego autora co nacisnij mnie
      poczytaj mi mamo
      czarna owieczka
      • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 16:45
        Dzięki, wiele z Twoich propozycji przypadło mi do gustusmile
    • cyber-szuja Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 08:12
      Chyba jeszcze nikt nie polecał, a mój mały synek chciał być Katastrofą i uczył się jej dialogów na pamięć... polecam serię Pan Kuleczka Wojciecha Widłaka i opowiadania R. Piątkowskiej To się w głowie nie mieści. I oczywiście opowiadania Janosha o Misiu i tygrysku.
      A w nawiązaniu do Mamoko i Ulicy Czereśniowej, to u nas bardziej sprawdziło się Mamoko, właśnie przez te barwne postacie, ich nietypowe imiona i nazwiska, ciekawe przygody i fajne rysunki.
      • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 16:53
        O matko, kaczka Katastrofabig_grin Chyba zamówimysmile
        A widzisz, mi Czereśniowa przydała się trochę do tłumaczenia świata. Z Mamoko nie byłoby to takie proste. Wydaje mi się, że Mamoko ma ten poziom oderwania od rzeczywistości, który łatwiej pojąć starszakom, ale może się mylę.
    • minima80 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 08:23
      u nas hitem jest
      Bobo - 2 części
      Lalo gra, Binta tańczy, Babo chce

a z książek podobnych do Czereśniowej - to Gdzie jest tort, Wielki piknik, 1001 drobiazgów - cała seria.
      • ciekawostka81 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 11:52
        Kicia kocia ...patrząc na moje dziecko i dzieci moich znajomych to faktycznie, rodzicom średnio się podoba, bo taka prosta, język infantylny, mnóstwo powtórzeń kocia kocia to, kicia kocia tamto, ale o dziwo do dzieci to trafia; znam kilka dzieci w wieku od 2 do 4lat i każdemu kicia kocia się mega podoba. Mamoko to u nas hit nad hitami, czereśniowa się niestety nie sprawdziła (mam dwie książki z tej serii i "młoda" wychowana na mamoko nie umie tak się super bawić przy oglądaniu jak to robi "śledząc" stwory z mamoko); córka uwielbia też Piaskowego wilka ale nie wiem czy "podejdzie" 2,5latce; moja co prawda dostała jak miała ok.3lat-ale każde dziecko inne. Mysi domek mamy ale tekst nie porywa, za to ilustracje boskie, małe dzieła sztukismile "Kto się schował" odkryłam przypadkowo na jakimś blogu dla małych czytelników; ilustracje przejrzyste,moja córka z radością odkrywała kolejne strony tej ksiażki; dziś ma 4 lata i nadal lubi tę książkę. Pan Kuleczka córce się nie spodobał kompletnie. Za to najukochańszą książką jest Gruffalosmile zna na pamięć!
        • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 17:03
          O, dzięki za odpowiedź. A czy Gruffalo jest pisany wierszem?
      • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 16:58
        Hmm Babo, Binta i spółka to raczej dla dużo młodszych dzieci. Wydaje mi się (chociaż oceniam tylko po opisach z netu), że Bobo też już za łatwy.
        Wielki piknik zapowiada się fajnie, a 1001 drobiazgów mam na liście, ale ciągle się waham. Czy ilustracje są ładne, ciekawe?
    • ilianna Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 17:32
      Elmer
      Nusia
      Albert Albertson
      książki z serii OQO z wydawnictwa Tako
      • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 22:28
        Dziękuję, świetne propozycjesmile Właśnie o takie książki mi chodziło. Jedynie seria OQO budzi we mnie mieszane uczucia. Ilustracje w większości tych książeczek nie wydają mi się atrakcyjne. I jeszcze Dym...
        • ilianna Re: jakie książki dla 2,5-latki? 13.07.14, 11:26
          faszyrka napisała:

> Dziękuję, świetne propozycjesmile Właśnie o takie książki mi chodziło. Jedynie se
          > ria OQO budzi we mnie mieszane uczucia. Ilustracje w większości tych książeczek
          > nie wydają mi się atrakcyjne.

Też miałam mieszane uczucia, ale moje dziecko uwielbia. Ilustracje specyficzne, ale to akurat dla mnie plus, wyróżniają się. Dym jest akurat chyba dla starszych, nie czytaliśmy tego. Głównie moje dziecko uwielbia Kukuryka, Złego wilka, Biegnij dynio, Niedźwiedź łowca motyli.
          • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 13.07.14, 17:13
            Niedźwiedzia zaryzykowałam i zamówiłam. Jeśli małej się spodoba, założę że pozostałe też mogą trafić w jej gust i wtedy zamówięsmile
    • froobek Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 17:53
      Czarownica Czesia
      Seria o Miko
      Frankliny
      Mądra Mysz jak najbardziej, polecam
      Miś Uszatek
      Kot Filemon

Tupcio Chrupcio to dla mnie porażka, miałam jednego i czym prędzej oddal komuś zainteresowanemu.
      • froobek Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 17:55
        I jeszcze chciałam mocno poprzeć czyjś głos za Nawet nie wiesz, jak bardzo Cię kocham.

A właściwie czemu pytasz tu, a nie na książkach dziecięcych?
        • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 22:35
          Dzięki. Tupcio Chrupcio to naprawdę porażka. Takie samo zdanie mam na temat serii o Basi.
          Chyba mnie przekonałaś do książki Nawet nie wiesz... Wahałam się, ale przejrzałam jeszcze raz i chyba zamówię.

Pytam tu, bo tu mi po drodzesmile Forum książkowe mnie onieśmielawink
    • faszyrka Miś Uszatek 09.07.14, 22:38
      Lubicie Misia Uszatka? Ja go w dzieciństwie nie cierpiałam. Taki jakiś flegmatyczny ten niedźwiedźbig_grin
      • megi2511 ezop 09.07.14, 23:35
        z całego serca polecam ksiazki wydawnictwa EZop, gwarantuję, że Ty również się w nich zakochasz, teraz maja świetne wyprzedaże letnie ezop.com.pl/produkty-dla-dzieci,produkt,pakiet-wakacyjny-prosze-mnie-przytulic-w-pogoni-za
        moja 2,5 latka od pół roku sie z nimi nie rozstaje i są naszymi TOP, szczególnie PROSZĘ MNIE PRZYTULIĆ, UŚMIECH DLA ŻABKI, piękne, mądre, z niebanalnymi ilustracjami a z TAKO- NIEDZWIEDZ ŁOWCA MOTYLI dla nas pozycja obowiazkowa
        • faszyrka Re: ezop 10.07.14, 11:08
          Dzięki! Zapowiadają się fajniesmile A macie W pogoni za życiem? Wydaje mi się, że to dla starszych dzieci, ale jeśli fajna, to od razu zamówię na potemwink
          • megi2511 Re: ezop 10.07.14, 21:53
            tak mamy, od jakiegoś tygodnia czytamy codziennie, polecam
    • aleksandra1977 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 09.07.14, 23:39
      seria "Tupcio Chrupcio"
      albo "Dawno temu w Mamoko", czy "Miasteczko Mamoko" - obrazkowe ksiazki pelne szczegolow, z ktorych mozna stworzyc piekne historie, w zaleznosci od fantazji opowiadajacego.
      • aleksandra1977 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 10.07.14, 00:16
        W podobnym stylu do "Mamoko" seria "1001 drobiazgow" wyd. Tatarak: "1001 drobiazgów Na wsi", "1001 drobiazgów W miescie".

- wzruszajace ksiazki o smutnym bialym misiu Albercie"Albert Le Blanc" i "Albert Le Blanc rusza na pomoc" autorstwa Nick'a Butterworth'a
        - seria "Opowiesci Percy'ego" rowniez Nick'a Butterworth'a
        • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 11.07.14, 09:24
          Albert i Percy lądują w naszym koszykusmile Szkoda tylko, że pierwsza część Alberta niedostępna. Nie ma w bonito, nie ma w empiku, nie ma w merliniesad
          • aleksandra1977 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 11.07.14, 15:49
            smile
            z pierwsza czescia Alberta moze byc trudno, bo wydanie jest z 2008.
            Mnie sie udalo kupic ja na Allegro, jakies 3 lata temu.

I jeszcze jedna seria, ktora nas urzekla, to opowiadania o staruszku Pettsonie i kocie Findusie:
            mediarodzina.pl/seria/pettson_i_findus
            U nas w uzyciu zarowno w wersji ksiazkowej jak i audiobookow.
            • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 11.07.14, 16:02
              O kurczę, niedobrze. Poszukam w innych księgarniach, może się uda. Nie lubię kupować na allegro, a i tam niekoniecznie ją znajdę.

Findusa i Pettsona znamysmile Mam kilka książek skitranych w pudle w szafiesmile Pół roku temu wyciągnęłam jedną, ale mała nie umiała się na niej skupić. Trochę za bardzo oderwana od rzeczywistości była jak dla niej. Odczekamy jeszcze kilka miesięcy i spróbujemy ponownie, a tymczasem Findus czeka grzecznie na półce. Czasami go oglądamysmile Sądzę, że Mama Mu skończyłaby podobnie, ale Pan Wrona jest na tyle wyrazistą postacią, że już teraz małą interesujebig_grin
              • aleksandra1977 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 11.07.14, 16:13
                wydawca jest Ameet Sp. z o.o.
                www.ameet.pl/ moze podpowiedza ci, gdzie szukac Alberta?
    • try_walking_in_my_shoes Re: jakie książki dla 2,5-latki? 10.07.14, 12:05
      Seria Kacper (4 części) Mick Inkpen
      Gdzie jest moja czapeczka
      Elmer - cała seria
      Powiastki Beatrix Potter
      Guido Wandrey "W mieście", "W przedszkolu"
      Jako źródło inspiracji polecam stronę RYMS.
      • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 11.07.14, 09:32
        Dziękujęsmile
    • magdalenca78 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 11.07.14, 15:09
      Mój w tym wieku bardzo lubił Niemyckiego; w tej chwili w Bonito masz dostępne za grosze takie tytuły:

bonito.pl/k-90106670-zabcio-marzyciel
      bonito.pl/k-90105637-zabcio-podroznik
      bonito.pl/k-213367-skrzydlaci-piraci
      bonito.pl/k-90021177-swiety-mikolaj-wchodzi-kominem
      bonito.pl/k-193968-kurczaczek-czaczek-poczytajmy-razem
      Poza tym:

bonito.pl/k-90199855-nasza-mama-czarodziejka
      bonito.pl/k-348653-o-wrobelku-elemelku
    • froobek Re: jakie książki dla 2,5-latki? 11.07.14, 16:59
      Mały miś i Gdzie jesteś, mały misiu?
      Sto radości i dwa smutki (Przedszkoludki)
      • ewa_mama_jasia Re: jakie książki dla 2,5-latki? 13.07.14, 20:19
        Też właśnie chciałam polecić Małego Misia. U nas był hitem, wszystkie 3 części: Mały MIs, Gdzie jesteś Mały MIsiu i Dobranoc, Mały Misiu.
    • froobek Re: jakie książki dla 2,5-latki? 12.07.14, 11:50
      Seria Domki Zwierząt z LektorKlett!
      I seria National Geographic: O skórze, co boleją człowieka i pozostałe

Jak krecik sprawił sobie spodenki
    • froobek Re: jakie książki dla 2,5-latki? 12.07.14, 12:46
      Moze Kamyki Astona?
      Kotek Splotek (duzo lepszy od Baranka Bronka)
    • froobek Re: jakie książki dla 2,5-latki? 12.07.14, 12:52
      Lalka Williama!
    • aleksandra1977 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 12.07.14, 13:21
      a jak bedzie odrobine starsza, to polecam serie "Sniezek i Wegielek".
      ohanablog.pl/index.php/czytamy/34-precel-poleca-sniezek-i-wegielek
    • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 13.07.14, 17:19
      Dziękuję za wszystkie propozycje. Wczoraj poszło duuuuuuże zamówienie. W środę będziemy miały książkowe świętosmile Jeśli przychodzi Wam do głowy jeszcze coś ciekawego, to proszę o tytuły. Przy okazji znów zamówimysmile
      • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 17.07.14, 14:49
        Przyszło nasze wielkie pudłosmile Zdążyłyśmy wczoraj przeczytać Elmera i Kicię Kocię. Elmer ok, chociaż dla takiego malucha morał jest jeszcze nieczytelny. Czy w pozostałych książkach o Elmerze też jest podobnie? Natomiast Kicia Kocia... OMG tragediauncertain Małej podoba się bardzo. Moim zdaniem jest okropnasmile Ilustracje mnie nie porywają. Tekst też nie. Za to mała wniebowzięta. Kazała sobie czytać trzy razy pod rządsmile Tyle dobrze, że wyciągnie z tych książeczek o Kici Koci jakąś naukę. Dzisiaj już się przydało na wysokiej zjeżdżalni porównanie strachu małej do strachu Kici Koci, no i potem stwierdzenie, że warto było się przełamać i zjechać.
        • uleczka99 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 19.07.14, 22:40
          Czy myślisz, że Kicia spodobałaby się także chłopcu? Czy zamówiłaś może coś Niemyckiego?, ciężko znaleźć jakieś opinie na temat książeczek zalinkowanych powyżej, niby tanie, mogłabym zaryzykować, ale już mi powoli zaczyna brakować miejsca.
          • gratituda Re: jakie książki dla 2,5-latki? 20.07.14, 13:06
            zamówienie już poszlo ale jeszcze się podlacze, bo za chwile będziesz miała 3-latke i kolejne zamówienie trzeba zlozyc smile

Kicia Kocia - to samo u nas, mnie się bardzo średnio podoba, szczególnie ze sa części z bledami/literówkami... ale na okraglo je walkowalysmy. Na szczęście dość szybko w tym wieku zaintersuje się czyms dluzszym np. seria o Zuzi / Madra Mysz.

Kicia Kocia ma szanse sie spodobać chlopcu - Kicia Kocia ma dwóch kolegow i oni regularnie pojawiaja się w książeczce.

Z tych co nie zostały wymienione a u nas sa obecnie na topie (3 latka):

seria Cynamon i Trusia - mam na razie tylko 'wierszyki na okragly rok" ale sa super...
            Julek i Julka - jeszcze niedawno były zbyt poważne 'niekolorowe'... ale teraz się zaczytujemy
            Roztrzepana Sprzataczka
            Albert - ale to już zamowilas, chociaż uprzedzam ze "Dobranoc Albercie" jest owszem boski ale maluchy nasladuja, co może niekoniecznie jest dobre dla rodzicow wink
            • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 20.07.14, 16:39
              Dziękismile Wpisuję na naszą listęsmile
              Chociaż co do Alberta mam mieszane uczucia. Nie podobają mi się ilustracje, a tekst w książeczce, którą akurat zamówiłam też nie porywa. Mam nadzieję, że nie będzie jak z Kicią Kocią i nie okaże się hitemsmile Wolę czytać to, co i mnie się podobasmile
              • aleksandra1977 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 21.07.14, 10:06
                calkiem sympatyczna jest tez seria o ryjowce Florce, Roksany Jedrzejewskiej-Wrobel
                Roksana Jędrzejewska Wróbel
                "Florka. Z pamietnika ryjowki"
                "Florka. Listy do Jozefiny"
                "Florka. Listy do babci"
                Od dzisiaj, 21.07., na kanale minimini, bedzie mozna tez obejrzec film na podstawie tych ksiazek (emisja o godz. 11.40 i 17.25).
          • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 20.07.14, 16:35
            Kicia Kocia wydaje się być hitem nad hity. Mała po tych kilku dniach cytuje już całe fragmenty. I bardzo jej się podoba, że babcia ostrzega Kicię Kocię "Nie podchodź do pieca. Nie dotykaj garnka. Garnek jest gorący." W kółko to powtarza. Sądzę, że chłopcu w podobnym wieku spodoba się tak samo jak dziewczynce, chociaż na czym polega fenomen tej serii - nie wiemsmile
            Niemyckiego zamówiłam tylko "Święty Mikołaj wchodzi kominem" i wydaje mi się, że - pomijając porę roku - jeszcze na niego za wcześnie.
            Z takich, które już przeczytałyśmy i które się małej podobają, poleciłabym:
            - "Opowieści z parku Percy'ego - Po burzy" - tekstu tak w sam raz, ilustracje bajeczne, historia fajna i ten plakat na samym końcu, na widok którego mała uśmiechnęła się tak szeroko, jak jeszcze nigdysmile Na dużym plakacie jest duży dąb, w którym zwierzątka zbudowały sobie nowe domki - jest bajecznysmile Już wisi nad łóżkiem małej.
            - "Kacper" - trochę mało tekstu i rysunki proste, ale przez to czytelne. Małej spodobał się ten śmieszny piesek i historia o tym, jak szukał wygodnego miejsca do spania (np. na liściu lilii wodnej, jak żabka albo w gniazdku, jak wiewiórki)
            - "Proszę mnie przytulić" - fragmenty tekstu musiałam przeskoczyć (bo dość monotonne są), inne dośpiewać ale ogólnie książka fajna. Mała kilka razy dziennie do niej zerka, choćby po to, żeby obejrzeć śpiące misie albo przyjrzeć się, jak przytulają anakondęsmile Podoba jej się też "zbliżenie" niedźwiadków na ostatnich stronach. Znaczy: ilustracje trafiają do dziecka.

Sama przeczytałam oczywiście wszystkie zamówione książki i wydaje mi się, że w gust małej trafią też: "Niedźwiedź łowca motyli", "Baranek Bronek", "Albert le Blanc rusza na pomoc" (szkoda, że pierwsza część niedostępna), "Przygody jeżyka spod jabłoni" (chociaż to chyba troszkę później, bo tekstu sporo, a ilustracji malutko), "Uśmiech dla żabki".
            W "Poczytaj mi mamo" wypatrzyłam bajeczkę, którą sama lubiłam jako dziecko (nie pamiętam tytułu, ale chodzi o to, że Agnieszka opowiada mamie historię o kotku, który zgubił swoją mamę i razem z pieskiem tej mamy szukają). Może mojej małej też się spodobasmile

Seria o Albercie, Turlututu i Filomena chyba trafią do innych dzieci, ale jeszcze zobaczymy, bo to tylko moja opinia.
            • magdalenca78 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 21.07.14, 15:31
              Akurat z Niemyckiego ten "Mikołaj.." mnie podobał się najmniej. O wiele bardziej lubiłam serię z Żabciem (mamy inne, niż te zalinkowane), fajnie się to czytało, bo to tak wartko napisane, proza rymowana smile
              Ktoś polecał Tupcia-Chrupcia - mamy dwie części, kupione w celach "dydaktycznych" (Dbam o zęby i Żegnaj pieluszko); mój młody to uwielbiał, nawet teraz każe sobie poczytać od czasu do czasu, a mnie aż się flaki momentami przewracały jak to czytałam sad No ale być może pomogły nam te książeczki w temacie pierwszej wizyty u dentysty oraz przy odpieluchowaniu. Innych części już nie kupowałam, bo bym nie zdzierżyła...
            • magdalenca78 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 21.07.14, 15:33
              Aaaa...jeszcze Julek i Julka. Kupiłam jedną część, młodemu się podobało, ale mnie mniej, jakoś do mnie nie trafiły te opowiadanka pisane prostymi, krótkimi zdaniami.
            • magdalenca78 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 21.07.14, 15:41
              I jeszcze Niemyckiego - mamy kilka książeczek, ładnie wydane, w twardych okładkach, pisane wierszem, pamiętam, że po kilka zł za nie w Merlinie dałam, a teraz nigdzie ich nie widziałam. Młody je uwielbiał; była cała seria, mamy takie tytuły: Kosmos, Autobusem czy tramwajem, Na budowie, Na morzu, Kolej a było jeszcze wiele innych, zobacz:

lubimyczytac.pl/ksiazka/49017/autobusem-czy-tramwajem
              lubimyczytac.pl/ksiazka/49018/kolej
              lubimyczytac.pl/ksiazka/49020/na-budowie
              lubimyczytac.pl/ksiazka/49021/na-morzu
              A z Żabcia mamy te:
              lubimyczytac.pl/ksiazka/49039/jak-zabcio-zbudowal-wynalazek
              lubimyczytac.pl/ksiazka/49041/jak-zabcio-zostal-rycerzem
              • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 29.07.14, 15:35
                Dzięki za długą listę tytułówsmile Niemycki nie podszedł mi, gdy przeglądałam którąś z jego książeczek, ale może przyjrzę mu się jeszcze bliżej w stacjonarnej księgarni.
    • kara_gitara Re: jakie książki dla 2,5-latki? 20.07.14, 23:08
      Moja córeczka - w podobnym wieku - uwielbia wszystkie serie Mamoko. Teraz na topie jest "Mam oko na liczby". Liczymy po polsku o po angielsku różne przedmioty smile
      Oprócz tego obie części Pana Pierdziołki - teraz, w zasadzie większość z rymowanek zna już na pamięć, oraz wierszyki Brzechwy, Tuwima, książeczki o Reksiu i Koziołku Matołku. Chce bym czytała jej Martynkę, ale zwykle po 2 stronach jest już znudzona i chce oglądać obrazki.
      • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 29.07.14, 15:37
        Pana Pierdziołkę mamy, ale chyba jest na niego za mała. Jakoś jej nie zachwyca. Mnie zresztą też nie, więc leży na półce i czasami tylko do niego zaglądamy. Ja bym raczej odradzała, jeśli ktoś się nad nim zastanawia.
        A w zamian za Mamoko nieodmiennie polecam serię o ulicy Czereśniowejsmile
    • minima80 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 28.07.14, 12:12
      u mnie w ogóle nie sprawdziła się Kicia Kocia - Peppa rządzi i już. Za to zainteresowanie wzbudziła ta książeczka:
      bonito.pl/k-90333269-pokaz-paluszkiem-malpka-jest-glodna
      i jeszcze spodobały się historie o Meli i Uli. i wierszyki i poczytajki dla dwulatka - bardziej póki co. i królują wyklejanki - te są cały czas na topie
      • minima80 Re: jakie książki dla 2,5-latki? 28.07.14, 12:13
        miało być że wierszyki bardziej póki co - zjadło gdzieś słowo
      • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 29.07.14, 15:40
        O widzisz, u nas odwrotniesmile O Meli jedną kupiłam, zobaczymy czy się spodoba.
    • cyber-szuja Re: jakie książki dla 2,5-latki? 28.07.14, 14:14
      Kicia Kocia rządzi big_grin Kupiłam dla znajomej dziewczynki i naprawdę się spodobała, synowi kupiłam Kicia Kocia mówi NIE, bo koniecznie chciał mieć swój egzemplarz wink
      • faszyrka Re: jakie książki dla 2,5-latki? 29.07.14, 15:41
        OMG Kicia Kocia mówi NIE??? A to ciągle jest edukacyjne?big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka