Dodaj do ulubionych

Kurier potrzebny - nietypowo

15.07.14, 18:40
Hej,
Muszę zlecić odbiór przesyłki od starszej osoby. Gdzie mogę zamówić kuriera żeby:
- pojechał do tej osoby po paczkę
- miał ze sobą list przewozowy, a żeby ta osoba nie musiała drukować
- abym ja była płatnikiem przesyłki
Zawsze zamawiam kuriera przez sendit, ale teraz to odpada, bo babcia listu nie wydrukuje ...
Polecicie coś, żeby cena nie zabijała? Paczka może około 10kg ważyć.
Obserwuj wątek
    • kaczuszka_k Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 19:22
      Można telefonicznie zlecić w UPS i zapłacić przy odbiorze - z pewnością będzie drożej niż sendit.
    • sinceramente Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 19:40
      Z punktem 1 i 3 nie ma problemu. Zamawiasz kuriera gdzie chcesz (ja korzystam z serwisu furgonetka.pl) i płacisz z góry. Musisz tylko znać orientacyjne wymiary paczki, a jeśli nie, to dopłacisz później (podobno, bo mi się to nie zdarzyło).

Kwestię drukowania listu przewozowego my omijaliśmy w ten sposób, że zamawialiśmy tego kuriera z wyprzedzeniem. Powiedzmy w poniedziałek, na piątek tego samego tygodnia. List przewozowy drukowałam ja i wysyłałam pocztą do osoby, która musiała przekazać paczkę kurierowi.

Może jest jakiś prostszy sposób i z chęcią go poznam.
    • mika_p Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 20:38
      Sendit to broker. Zobacz, czy masz biuro wybranej firmy kurierskiej w swoim mieście.
      Jak tak, to podjedź i poproś, żeby przesłali list przewozowy do właściwego oddzialu - albo niech ci podadzą jego adres mailowy, to sama prześlesz.
      Jak nie, to wyślij ten list mailem do oddziału babci albo do centrali firmy, opisz sytuację i poproś o wydrukowanie i wręczenie kurierowi.
      Albo zadzwoń na infolinię i poproś o jakiś adres mailowy w oddziale babci.
      Może to spowodować dzień poślizgu w odbiorze, bo jednak kurierzy wyjeżdżają w teren dość wcześnie rano, a obsługa klienta zaczyna często dzialać później, ale obstawiam, ze zadziała.
    • aleksandra1977 Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 21:43
      u kazdego kuriera, ktory nie jest brokerem, bez problemu mozesz dac takie zlecenie telefonicznie. Podczas rozmowy zaznacz, zeby kurier mial ze soba list przewozowy.
      • mika_p Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 21:54
        aleksandra1977 napisała:
        > u kazdego kuriera, ktory nie jest brokerem, bez problemu mozesz dac takie zlece
        > nie telefonicznie.

Na pewno nie u każdego, bo już parę lat temu znaczna część firm przesyłki za gotówkę przyjmowała tylko z płatnością nadawcy (tu: babci), a nie odbiorcy (tu: autorki wątku).

Poza tym brokerzy są dużo tańsi niż indywidualne zlecenie, bo sa traktowani jako duży klient i maja duże rabaty.

Naprawdę, proste rozwiązania są najlepsze. Firma kurierska jest z założenia frontem do klienta, a jak klient grzecznie prosi, zamiast się drzeć, i jak jego prośba jest łatwa do spełnienia, to będzie spełniona i wszytskim będzie miło.
        • sinceramente Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 21:59
          Firma kurierska jest z założenia fro
          > ntem do klienta, a jak klient grzecznie prosi, zamiast się drzeć, i jak jego pr
          > ośba jest łatwa do spełnienia, to będzie spełniona i wszytskim będzie miło.

Mam zupełnie odwrotne doświadczenia z firmami kurierskimi. One zazwyczaj są raczej odwrócone d..a (sorry że tak dosadnie) do klienta, a już na pewno do tego indywidualnego. Niektóre nie udostępniają nawet numeru telefonu do oddziału i wszystko trzeba załatwiać przez infolinię, na której konsultanci trenowani są w spławianiu ludzi.
          • mika_p Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 22:48
            Ech, a kto najczęsciej pracuje na infoliniach? Studenci, i to tacy, dla których jest to pierwsza praca. Ledwo taki zacznie coś kumać, to odchodzi do lepszej pracy albo awansuje, a na jego miejsce przychodzi nowy zielony.
            Jak czasami mi klient relacjonował, czego się dowiedział na infolinii, to ręce opadały. W oddziale źle załatwiona sprawa może skutkować:
            a) reklamacją, czyli przykrością finansową
            b) awanturą kuriera
            c) awanturą wściekłego klienta, który stoi pół metra od ciebie, a to przykrzejsze niż trzymanie słuchawki pół metra od ucha
            Bliżej skóry, po prostu.
            Dlatego pisałam, żeby spróbować zacząć od oddziału. Albo od maila.
      • gucci77 Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 21:55
        ja korzystam z tej stronki i nigdy nie było problemów, zawsze przez UPS
        • gucci77 Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 21:56
          zapomniałam stronki smile
          www.wysylajtaniej.pl/index.php?akcja=zamowtransport&step=__reset#zamow
    • megi1979 Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 21:58
      www.wysylajtaniej.pl/ ja zamawiam kuriera zawsze przez ten portal, kex własnie ma opcję, że przychodzi kurier z wydrukowanym listem.
      • elfik100 Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 22:03
        Też ostatnio wysyłałam z k-ex i nic nie musiałam drukować.
        • els.ol Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 22:57
          Tak, jeśli kurierowi Kex dasz tylko adresy, numer zlecenia, to on bezpłatnie wydrukuje w centrali list przewozowy. Raz mi się zdarzyło, że drukarka się uparła i nie chciała drukować kodu paskowego. Kurier wziął bez kodu, powiedział, ze sobie każe wydrukować i pojechał. Paczka dotarła na drugi dzień.
    • alodee Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 22:31
      furgonetka.pl
      spełniają wszystkie trzy punkty - wczoraj nawet wysyłałam.
    • anmaszy Re: Kurier potrzebny - nietypowo 15.07.14, 22:57
      Paczkers, kurier przyjeżdża ze swoimi naklejkami.
      Zamawiałam kilka razy, zawsze ja opłacałam (z góry), paczki odbierane od kogoś i wysyłane do mnie..jak i w odwrotna stronę. Mogę polecić.
    • sagaa Re: Kurier K-ex - bez problemu 15.07.14, 23:18
      Potrzebowałam nadać paczkę w konkretnym dniu, drukarka zastrajkowała, czekałam zestresowana na kuriera, a kurier K-ex bardzo grzecznie powiedział, że on wcale etykiety nie potrzebuje, wydrukuje sam w bazie. Gdybym nadawała kilka paczek w tym samym dniu, to wystarczy nakleić kartkę z nazwiskiem odbiorcy (ale nigdy nie korzystałam z tego).

Dodatkowo z kurierem K-ex jest o tyle fajnie, że jak już zamówisz przesyłkę to dzwonisz pod numer kontaktowy do właściwego oddziału K-ex (oddziału właściwego dla miejsca zamieszkania starszej osoby), podajesz numer przesyłki i prosisz o numer telefonu bezpośrednio do kuriera. Potem już tylko dzwonisz do kuriera i umawiasz się z nim o której (mniej więcej) podjedzie do starszej osoby po paczkę. Oczywiście, tu już dużo zależy od samego kuriera, ale kilka paczek już wysłałam i jak do tej pory tylko jeden gburowaty kurier mi się trafił wink

Aha, nie musisz bezpośrednio zamawiać przesyłki w K-ex, lepiej skorzystać z pośrednika (typu wysylajtaniej) bo koszty będą niższe.
      • emma6666 Re: Kurier K-ex - bez problemu 15.07.14, 23:23
        pocztex na 100%. Pracuję tam to mogę się wypowiedzieć.
        Kurier przyjeżdża, ma przy sobie naklejkę adresową a nie list przewozowy więc niczego nie trzeba drukować.
        Jak najbardziej jest opcja bezgotówkowa czyli opłata przerzucona na adresata.
        Do 5 kg 41 zł, 5-10 44 zł, powyżej 10 kg 49 zł.
        Nie mówię że jest tanio, pewnie są inne firmy które zrobią to taniej, ale tego nie wiem na 100%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka