Dodaj do ulubionych

nosidełko

28.07.14, 08:21
Witam wszystkichsmile

dostałam od sąsiadki po jej dziecku nosidełko Baby Bjorn, czytam i się troszkę podłamałam, podobno nie jest ergonomiczne i może szkodzić dziecku.
Zrobiłam kilka prób i córcia jest zachwycona, uwielbia pozycję pleckami do mojego brzuszka, wszytko wtedy dobrze widzi.
Zastanawiam się jednak czy powinnam go używać, czy jest faktycznie takie szkodliwe? Czy może jeśli będę korzystać rozsądnie, raz na czas np. w weekendy to nie zaszkodzę córci?

Jeśli waszym zdaniem stanowczo powinnam zrezygnować to jakie nosidełko byłoby ok, ale takie żebym mogła nosić dziecko przodem do świata, czyli plecki dziecka do brzucha mamy?
Moja córcia ma prawie 6 miesięcy i waży 6,5 kg.
Będę wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • julka.82 Re: nosidełko 28.07.14, 08:55
      oj. pleckami do brzucha to zadne. w ogole poleca sie poczekac az dziecko bedzie bardziej stabilne i usiadzie. poczytaj sobie o nosidlach ergonomicznych, np manduca, marsupi, tula, bondolino...
      • julka.82 Re: nosidełko 28.07.14, 09:06
        jeszcze na poparcie moich słów wklejam grafikę https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/546065_408817962516172_751543110_n.jpg
    • panizalewska Re: nosidełko 28.07.14, 09:00
      Nigdy w życiu. Wyrzuć, spal, zakop, czy co tam wink Niech Cię nie kusi i boska ręka broni od używania takiego badziewia.
      Kup sobie mei-tai na ten przykład, nówki już są za 70-80 zł na Alledrogo
      • gogania Re: nosidełko 28.07.14, 09:12
        lascal też do pochowania w grobie?
        • panizalewska Re: nosidełko 28.07.14, 11:05
          jak zagooglałam pierwsze lepsze zdjęcia - to klasyczne wisiadło. jak jeszcze zobaczyłam, że dzieci noszone są w tym czymś przodem do świata - Boże uchowaj.
          zagooglaj "nosidło vs wisiadło", jako pierwsze wyświetli Ci się strona jakiegoś bloga na "b" i przyjrzyj się dobrze zdjęciom, przeczytaj wpis
      • julka.82 Re: nosidełko 28.07.14, 09:30
        mnie się mei taie podobają bardzo takie paniolos.blogspot.com/
        zastanawiam się tylko czy wygodne, raczej bym nie kupiła bez przymierzania.
        • lunkalinka Re: nosidełko 28.07.14, 09:45
          córka nie lubi bardzo być noszona brzuch do brzuszka, jest już zbyt ciekawa świata i wykrzywia się na boki, pręży i protestuje stanowczo kiedy tak ją noszę i kiedy włożyłam ja do beaby bjorn własnie brzuch do brzucha to nie podobało jej się. Po prostu chyba będę musiała zrezygnować z pomysłu nosidła uncertain
          • illegal.alien Re: nosidełko 28.07.14, 09:50
            Nos na plecach smile córka bedzie mogła patrzeć ponad Twoim ramieniem smile
            • biankao Re: nosidełko 28.07.14, 11:21
              A próbowałaś w domu czy na zewnątrz? Bo mój synek w domu nie wytrzyma 5 sekund w nosidła, wiec szybko wyskakuje na dwór i wtedy sie uspokaja i czasem nawet z godzinę pochodzimy.
          • missgiggles Re: nosidełko 28.07.14, 19:03
            Ja sobie pozyczylam na probe Tulę i poki co faktycznie w domu szału nie ma, ale na dworze i owszem, mlodziez da sie ponosic. A myslalam, ze nawet na dworze bedzie porazka, bo moja tez z tych ciekawskich. Tylko smiesznie w tej Tuli wyglada, bo glowa jej chodzi, jakby ogladala mecz tenisowy: w prawo, w lewo, w prawo...wink Mam takie marzenie, ze Mala kiedys w nosidelku usnie, bo w wozku nie ma szans. Chyba sie pomodle do sw. Judy Tadeusza - patrona rzeczy niemozliwychwink
            • julka.82 Re: nosidełko 28.07.14, 19:10
              a w jakim jest wieku? bo jesli lata glowka to moze ma za malo stabilny kregoslup na noszenie. my mamy tule i nie lata.
              • missgiggles Re: nosidełko 28.07.14, 19:35
                4 miesiace i 4 dniwink przymierzalam tez bondolino, ale Mala w nim plakala, miala glowe wduszona w moj dekoltwink a to niedobrze, ze dziecko moze popatrzec i w prawo, i w lewo w nosidelku? cos musze wymyslec, bo moja antywozkowa, a z chustami mi srednio idzie.
                • julka.82 Re: nosidełko 28.07.14, 20:47
                  wiesz co, ja na pewno nie jestem ekspertem w tym temacie ale chyba takiego malenstwa bym nie wkladala do tuli. ja kluske wlozylam dopiero jak skonczyla 7 miesiecy a i tak zastanawiam sie czasem czy nie za szybko. nie bez podstawy mowi sie ze dopiero jak dziecko siedzi jest gotowe na nosidla.
    • murwa.kac Re: nosidełko 29.07.14, 05:47
      spal.
      potnij na drobne kawalki i spal.
      • palea Re: nosidełko 31.07.14, 10:35
        Rehabilitantka poleciła mi używanie nosidełka dopiero wtedy, gdy dziecko siedzi, czyli około 7 miesiąca, podobnie z leżaczkami. Ja mam już Lascal M1 (bliźniacza firma do BabyBjorn) i odstawiłam narazie nosidełko, bo malutka ma 4mce i jest często napięta, nie powinno się jej nosić pionowo, z podparciem pod pupę.
        • illegal.alien Re: nosidełko 31.07.14, 11:58
          Lascal nie jest ergonomiczny, wiec żadnego dziecka sie w nim nosić nie powinno.
        • kjut Re: nosidełko 31.07.14, 12:58
          Wpisałam sobie ten lascal w Google. Bój się Boga kobieto! Naprawdę chcesz w to wsadzić dziecko? Pooglądaj zdjęcia - naprawdę wierzysz, że dziecku może być w tym wygodnie? A sama chciałabyś tak wisieć?
          • 02kaja Re: nosidełko 31.07.14, 17:51
            wisiadło a nosidło

absolutnie nie noś tak dziecka, tylko mu zaszkodzisz, dziecko jest zachwycone, bo co? 5 minut siedzi w nim? a po godzinie chodzenia na zewnątrz? lepiej nauczyć się wiązać chustę, bo są różne sposoby wiązań, łatwiejsze w użyciu są nosidła mei tai - zwróć uwagę jak jest ułożony kręgosłup i jakie podparcie mają nogi - od kolanka do kolanka.
    • mama_malej_ksiezniczki Re: nosidełko 04.08.14, 14:10
      mamy to nosidło i nie narzekamy ! mala spedza w nim nawet kilka godzin dziennie i jest bardzo zadowolona i zawsze blisko mamy !
      • murwa.kac Re: nosidełko 04.08.14, 14:54
        a przeczytalas wczesniejsze wpisy o tym nosidle?
        • mama_malej_ksiezniczki Re: nosidełko 04.08.14, 19:34
          owszem .
          a teraz przeczytaj opis :
          NOSIDEŁKO ACTIVE ORGANIC wykonane jest z bawełny organicznej!;
          NOSIDEŁKO ACTIVE MESH wykonane jest z oddychającej siatki 3D;
          Przeznaczone dla dzieci o wadze od 3,5 kg do 12 kg;
          Zaprojektowane we współpracy z pediatrami;

RainbowHospitalLogo

Nosidełko miękkie - dopasowuje się do ciała dziecka;
          Zapewnia odpowiednie podparcie dla głowy, szyi i bioderek dziecka;
          Konstrukcja nosidełka odciąża kręgosłup dziecka zapewniając mu odpowiednie podparcie;
          Rośnie razem z dzieckiem - głębokość nosidełka oraz stopień rozstawienia nóżek (pozycja żabki) są regulowane odpowiednio do wzrostu i wagi dziecka;
          Maksymalny komfort dla rodzica: szerokie miękko wyściełane pasy naramienne oraz wygodne podparcie na plecach rozkładające ciężar dziecka równomiernie na ramiona i biodra noszącego;
          Wszystkie zapięcia i elementy regulujące nosidełka znajdują się z przodu dzięki czemu nosidełko jest bardzo łatwe w użyciu;
          • murwa.kac Re: nosidełko 04.08.14, 19:39
            a ha.
            a pani Krysia w warzywniaku powiedziala, ze nie zaszkodzi brac antybiotykow na zapas big_grin

dalej nie widzisz roznicy miedzy NOSIDŁEM a WISIDŁEM?
            zdjecie nawet masz wklejone.
            a ze producent bezedury pisze w ulotce zeby towar sprzedac - to to żadna nowosc.
            • mama_malej_ksiezniczki Re: nosidełko 04.08.14, 19:50
              Towje ręce są na pewno bardziej ergonomiczne smile
              • murwa.kac Re: nosidełko 04.08.14, 19:51
                ale wiesz ze SĄ nosidła NAPRAWDE ergonomiczne, a nie jak ta tandenta podroba, ktora SZKODZI dziecku?
              • mama_malej_ksiezniczki Re: nosidełko 04.08.14, 19:53
                poza tym to nosidło nie jest sztywne jak te za 50 zł kupione w tesco ( tym bardziej w warzywniaku wink)
                • murwa.kac Re: nosidełko 04.08.14, 19:58
                  nie chodzi o sztywnosc/niesztywnosc nosidla, tylko o to JAK dziecko w nim siedzi.
                  jezeli WISI w kroczu - nosidlo nadaje sie tylko do smieci, bo to jest pozycja niewygodna i niebezpieczna dla dziecka.
                  jezeli dziecko SIEDZI w pozycji na zabke - jest ok.

cena nie ma nic do rzeczy.

• mama_malej_ksiezniczki Re: nosidełko 04.08.14, 20:15
                    a miałaś to nosidło w ręce? ...
                    • illegal.alien Re: nosidełko 04.08.14, 20:23
                      To nosidlo na pierwszy rzut oka nie ustawia nóg w pozycji żabki - ma za wąski pasek w kroku. Do tego zdjecia producenta z noszenia przodem do swiata - naprawde, nokaut w dwie minuty.
                    • murwa.kac Re: nosidełko 04.08.14, 20:24
                      ale przeciez Ci tlumacze, ze to nie ma znaczenia.
                      wystarczy, ze na zdjeciach widac jak dziecko w nim siedzi.
                      przepraszam, nie siedzi. WISI!

naprawde chcesz swojemu dzieciakowi na starcie fundowac zwyrodnienie kregoslupa i bioder? i innych zlych rzeczach nie wspominajac?
                      czy jestes po prostu pracownikiem w/w firmy?
                    • giba116 Re: nosidełko 04.08.14, 21:50
                      Mamo malej ksiezniczki zamiast czytac ulotke producenta, ktoremu co oczywiste zalezy aby przedstawic swoj produkt w samych superlatywach lepiej zapoznaj sie z zaleceniami fizjoterapeutow i lekarzy co do cech jakie powinno spelniac DOBRE nosidlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka