Dodaj do ulubionych

Do mam małych okularników

23.09.14, 11:16
Dziewczyny mam pytanie, czy kupujecie swoim dzieciom ( tym z wada wzroku ) jakies suplementy? Czy sa jakies tabletki, ktore moga zachamowac rozwoj wady? Syn od 2 lat nosi okulary, zaczal z -1,5 potem -2,5 a teraz jestesmy po wizycie i jest -3,25. Jestem zalamana postepem wady sad Na wizycie byl z nim maz i niestety nie zapytal sie lekarza o suplementacje.
Obserwuj wątek
    • mima14 Re: Do mam małych okularników 23.09.14, 11:26
      Moja córka od 2 lat nosi okulary, szkła wymieniamy średnio raz na 8 miesięcy, też wada postępuje, co prawda nie jest aż tak duża ale jednak. Pytałam lekarkę czy możemy jakoś wspomóc oczy, ale odradzała cokolwiek. U nas wskazania to zero telewizji, komputera, podobno z czasem wzrok może się poprawić.
    • patatajowa Re: Do mam małych okularników 23.09.14, 11:27
      uwielbiam suplementy...usuną za duzo wody z organizmu, poprawią koncentrację,wzmocną zęby,odchudzą,usuną zmarszczki,poprawią sprawność kazdego narządu wewnętrznego itp. itd.... takie na oczy tez widziałam smile z pewnością działają cuda jak wszystkie wink
      jedzcie jagody.
      • perspektywa13 Re: Do mam małych okularników 23.09.14, 11:51
        Sama mam okulary "minusy". Co prawda dorobiłam się ich dopiero pod koniec liceum, ale wada postępowała. To nie tak, ze zero komputeraz, telewizji. Chodzi o tzw. higienę wzroku. Nie ślęczeć godzinami przed ekranem, robić przerwy. Fajnym ćwiczeniem jest też patzrenie w dal. A wzrok przy minusach postępuje,niestety nie poprawia się. Dieta bogata w owoce, warzywa i tyle.
    • anicaf Re: Do mam małych okularników 23.09.14, 11:43
      mój syn także nosi okulary i wada postępuje (dziedziczna - ja nosiłam ponad -6).
      Okulista kazał ograniczyć do minimum, czyli w sumie do 1h dziennie, komputer, TV itp.
      Żadne suplementy i inne cuda nie działają, więc kazał je sobie darować. Dodam, że okulista dobry i ciągle sie dokształca.
      • mamaoskarka Re: Do mam małych okularników 23.09.14, 13:04
        Dziekuje za odpowiedzi. Pytam o suplementy bo wiem, ze lekow nie ma. Pytam takze dlatego poniewaz sama jak bylam w szkole podstawowej bralam zastrzyki, ktore nie byly wtedy dostepne w Polsce ( rodzice zalatwiali przez znajomych z Francji i Niemiec ), nie pamietam ich nazwy ale stopowaly rozwoj wady, ja zaczelam od -1 a mam obecnie -2,5 i -3,5. Z tego co wiem to zostaly one juz wycofane i nie sa nigdzie dostepne.
        • anicaf Re: Do mam małych okularników 23.09.14, 13:32
          mamaoskarka napisała:

Pytam takz
          > e dlatego poniewaz sama jak bylam w szkole podstawowej bralam zastrzyki, ktore
          > nie byly wtedy dostepne w Polsce ( rodzice zalatwiali przez znajomych z Francji
          > i Niemiec ), nie pamietam ich nazwy ale stopowaly rozwoj wady, ja zaczelam od
          > -1 a mam obecnie -2,5 i -3,5. Z tego co wiem to zostaly one juz wycofane i nie
          > sa nigdzie dostepne.

Też brałam te zastrzyki, ale nikt nie udowodnił do tej pory ich wpływu na zatrzymanie wady wzroku. U mnie pomimo zastrzyków wada rosła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka