monai81 29.12.14, 22:18 Szukam fajnych noclegów w górach. Nie ma sprecyzowanego miejsca, myslalam o Szczyrku? Polecicie jakies miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krasulas Re: Zima w gorach 29.12.14, 22:21 a znasz Szczyrk? nie znam tak kwater/ośrodków, ale znam miejscowość (mieszkam niedaleko i dojeżdżam tam na stoki) jak będziecie spędzać czas? Odpowiedz Link Zgłoś
monai81 Re: Zima w gorach 29.12.14, 22:46 Właśnie nie znam jeszcze Szczyrku. Rozrywka? Spacerowo, moze basen, moze jakaś szkółka dla starszaków? Ogólnie nie jeździmy na nartach, zawsze chodziliśmy z mężem po górach głownie latem. Tatry juz znamy bardzo fobrze. Dzieciaki tez juz wędrują. Odpowiedz Link Zgłoś
pomilak1 Re: Zima w gorach 30.12.14, 09:34 Jeździmy dość często do Szczyrku, zazwyczaj zatrzymujemy się w "Orlim Gnieździe", ale to jest obiekt dość wysoko położony, czyli do centrum i na stok trzeba dojeżdżać samochodem. Aquaparku nie ma w Szczyrku - jest pływalnia, ale woda ziiiiimna i tory czasami zarezerwowane tylko dla trenującej tam młodzieży. Jest jaquzzi Na basenie kilka razy byliśmy w Gołębiewskim w Wiśle i w hotelu Stok też w Wiśle, ale znowu trzeba dojechać samochodem. Co do tras - nauka to chyba najlepiej na Białym Krzyżu, albo na Krasnalu. Mój syn się tam właśnie uczył. W tamtym roku były kiepskie warunki (akurat tak trafiliśmy)i jeździliśmy na Skrzyczne i na dół fisem, syn spokojnie dawał radę, ale 2 sezony już jeździł, potem trochę na Golgocie i Solisku. Zależy jakie macie umiejętności. Ogólnie Szczyrk to fajne, spokojne miejsce, na spacery super Tylko w sumie na miejscu mało atrakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mima-mima Re: Zima w gorach 29.12.14, 22:29 Ja się podłączam Chciałabym nauczyć córki jeździć na nartach. Popoludniami chcielibyśmy pospacerować, coś zjeść itd Szczyrk będzie odpowiedni? Słyszałam też coś o Zieleńcu. Ktoś zna? Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Zima w gorach 29.12.14, 22:51 Byliśmy w Zieleńcu w lutym 2014, i ponownie wybieramy się tam w lutym 2015. Wybieraliśmy się na narty z 4-latkiem i szukaliśmy takiego miejsca, żebysmy nie musieli dojeżdżać do stoku i mąż zaproponował własnie Zieleniec. Było bardzo fajnie, stok parę kroków od pensjonatu, szkółka narciarska na miejscu, w pensjonacie przedszkole dla dzieci z opiekunką i różnymi atrakcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
3koniczynka Re: Zima w gorach 29.12.14, 22:57 ja polecam Zakopane, szkółka strama pod nosalem i pensjonat pod nosalem na wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Zima w gorach 29.12.14, 23:28 Byliśmy i jedziemy do pensjonatu "Absolwent" w Zieleńcu. Dla mnie tam jest bardzo fajnie. W samym Zileńcu brakuje mi jakiegoś aquaparku/kompleksu basenowego. Podobno można gdzieś niedaleko dojechać samochodem, nie sprawdziliśmy bo nam w zeszłym roku dziecko chorowało. W Absolwencie jest sauna, ale to atrakcja dla dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
nuage8 Re: Zima w gorach 30.12.14, 10:09 Monia, z dzieciakami tez fajnie do Szklarskiej Poręby moim zdaniem, jest sporo atrakcji w samym miasteczku, można się pokręcić, jakieś knajpki, można iść do wodospadu kamieńczyk na wycieczkę, do huty szkła, muzeum minerałów, są łatwe stoki do nauki i basen w hotelu bornit. Ja bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Zima w gorach 30.12.14, 13:11 Ja polecam Ustroń, byliśmy wprawdzie wiosną, ale i w ferie mamy zamiar sie wybrac: www.willapodczantoria.pl/ 100m do wyciagu, pare km do Wisły, której przedstawiać nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Zima w gorach 30.12.14, 16:15 Osobiście nie pojechałabym do Szczyrku w celu spacerowym/wypoczynkowym....nuda, nuda, nuda Główna droga, reszta wyżej....Zero dużych inwestycji i dobrych kompleksów. Wisła duuuużo ciekawej, ale pod wyciągi trzeba dojeżdżać (wersja light ...może Pasieki?). Osobiście planowałam też Zieleniec, ale padło na Szczawnicę. Coś można zobaczyć, podjechać do Czorsztyna. Jeździć będziemy na Jaworkach, ale tam nie bardzo z maleństwem (orczyk dla początkujących + super knajpa są na szczycie, gdzie jest płasko). Odpowiedz Link Zgłoś
net.sandra Re: Zima w gorach 30.12.14, 18:07 Mieszkam w Wiśle przy wyciągu, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia7611 net.sandra 05.01.15, 21:17 To poproszę polecić mi dobry apartament, hotel, pensjonat dla rodziny 4 os. dzieci w wieku 10 i 5,5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pomilak1 Re: Zima w gorach 30.12.14, 18:37 Wiesz,no do spacerów to Ci inwestycje raczej niepotrzebne My jeździmy po to żeby pochodzić i pobyć całą rodzinką w ciszy i spokoju,a przy tym nie zdobywać jakiś mega szczytów Tak jak pisałam Szczyrk wypada słabo jako miejsce rozrywkowe, ale pojeździć na nartach się da zarówno z dzieckiem jak i samemu My w tym roku wybraliśmy Austrię, ale na weekend na pewno do Szczyrku się wybierzemy Jakbym miała góry daleko to wybrałabym Wisłę, Białkę Tatrzańską, ale na kilka dni Szczyr nam odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Zima w gorach 30.12.14, 20:35 inwestycje w kontekście basenów... inwestycje w kontekście apartamentów, kwater, nowych pensjonatów niestety...dalej twierdzę, że Szczyrk dobry dla narciarzy ale...co osoba to opinia Odpowiedz Link Zgłoś
pomilak1 Re: Zima w gorach 30.12.14, 21:31 Tak, masz rację. Zgadzam się, że Szczyrk się mało rozwija, o ile w ogóle się rozwija Ale nie skreślajmy od razu miejsca bo jako baza do szusowania to fajna sprawa Jeśli ktoś jedzie strikte pojeździć i pospacerować to jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: Zima w gorach 30.12.14, 18:06 a ja tam lubię Karpacz już zarezerwowałam pobyt dla naszej piątki i nawet właściciel nie podniósł nam ceny w ferie /od 20 stycznia/. W razie niepogody na rzut beretem hotel z Aquaparkiem . Odpowiedz Link Zgłoś
mamawaw Re: Zima w gorach 30.12.14, 22:25 koala a napiszesz gdzie zarezerwowałaś miejsce,,właśnie szukam dla swojej 4 Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: Zima w gorach 30.12.14, 22:48 Willa Petrus w Karpaczu. Jadę tam już 3 raz bo nic innego sensownego z pysznym sniadaniem nie znalazłam a w hotelu sandra Spa gdzie byliśmy również 3 razy już niestety nie mamy tyle zniżek za pobyt dzieci co kiedyś /pokoje malutkie, dostawki drogie/ a w Petrusie mamy apartament za 280 zł za dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
monai81 Re: Zima w gorach 30.12.14, 22:48 Tez szukam dla swojej piątki , dajcie namiar Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: Zima w gorach 30.12.14, 23:00 już napisałam Willa Petrus. Bierzemy apartament dla naszej piatki : 2 os dorosłe, dzieci 14 lat, 4,5 latka i 17 miesieczniak Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Zima w gorach 30.12.14, 23:18 W Karpaczu polecam pensjonat Karkonoski, byliśmy dwa lata temu. Fajnie było, ale na stok trzeba było dojeżdżać (tzn. jeden był zaraz obok hotelu, ale nam się szybko znudził ). Też były w pensjonacie atrakcje dla dzieci, salka zabaw, bajki i filmy z projektora, pieczenie ciasteczek itp. Dla dorosłych spa z jakuzzi, z sauną, masażami itp. I bardzo duzy plus, że zaraz obok wypasiony aquapark ( w Gołębiewskim). Odpowiedz Link Zgłoś
delphine_delphine Re: Zima w gorach 31.12.14, 01:10 My jedziemy do Karpacza pojutrze 2 osoby dorosłe + dziecko 2,5L. Raczej mało nartowi jesteśmy, więc u nas to spacery, zabawy na śniegu, aquaparki i takie tam Napiszcie proszę jakieś praktyczne porady co zabrać/jak się przygotować, bo pierwszy raz z młodym w góry ruszamy (a tu jeszcze zima) - więc nie wiem co się przyda. Chodzi mi o głównie o odzież i kosmetyki dla dziecka - co się sprawdzi, ale jak podpowiecie coś więcej, to też będę wdzięczna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: Zima w gorach 31.12.14, 07:14 na pewno potrzebny będzie dobry krem dla dziecka na buźkę i coś na usta Ciepłe ubrania będą potrzebne, śpiworek dla dziecka do wózka, folia przeciwdeszczowa. Ja ubieram dzieci na cebulkę tj pomimo że nie jeździmy na nartach to bieliznę termiczną /dzieci mają z merynosa/ na to polar, ciepła kurtka, spodnie ocieplane. Na pewno dwie pary butów dla dziecka, dwie czapki, zapasowe rękawiczki. Raz pojechałam na wiosnę i spadł śnieg a my na szybko kupowaliśmy czapki i polary. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Zima w gorach 31.12.14, 10:34 dwie pary butów wydają mi się zbędne, wystarczą jedne ciepłe i nieprzemakalne. Za to na pewno dwie albo i trzy pary rękawiczek. Dobre ocieplane nieprzemakalne spodnie, albo dwie pary takowych. Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: Zima w gorach 31.12.14, 13:04 a mi się wydaje, że potrzebne są buty dodatkowe. Mój 4,5 letni syn wrócił wczoraj z zabawy na śniegu z mokrymi wewnątrz butami. Kupiłam porządne, nieprzemakalne i klops. Zapytałam go czy zawsze mu przemakają /nosi je od kilku dni/ to odpowiedział, że śnieg wpadł mu do wnętrza buta od góry. Odpowiedz Link Zgłoś
pomilak1 Re: Zima w gorach 31.12.14, 15:05 Zgadzam się - dwie pary butów jak najbardziej się przydadzą. Właśnie wróciłam z tygodniowego pobytu w górach z moją dwójeczką Syn ma Primigi i kozaki z Lidla, a córka ecco (swoją drogą gorszych butów zimowych nie mieliśmy ) i kozaczki w zwierzaczki z H&M oprócz tego adidasy i tenisówki + klapki na basen dla syna, a dla córci baletki, baleriny + klapki na basen. Wszystkie buty były w użyciu Zawsze bierzemy też po dwa kombinezony - jeden jednoczęściowy oraz kurtka + spodnie ocieplane. Wiadomo jakieś getry/legginsy/kalesony pod kombinezon, dwie czapki (syn woli kominiarkę)+ kilka par rękawiczek Niestety moja córka zazwyczaj na wyjazdach choruje (w tym roku na szczęście ominęliśmy szpital, za to teraz ma katar po pas i kaszel ) więc biorę też leki wraz z inhalatorem Dobry krem do buzi + pomadka ochronna. Ale my duuuużo przebywamy na dworze (sanki, spacery itd) + jeździmy na nartach Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Zima w gorach 02.01.15, 10:00 Dziewczyny, jak kogoś stać, to może i 3-4 pary zimówek wziąc i 4 kombinezony. Ja jeżdżę od paru lat w góry z dziećmi, pobyty 7-10 dniowe, i w zasadzie jedna para dobrych butów, i jedna para dobrych spodni + oczywiście kurtka i ze dwie pary rękawiczek, wystarczają nam. Jak jest ładna pogoda (śnieg!) to sa i spacery/sanki i narty. Przy brzydszej - błoto - tylko narty. Na wpadający górą śnieg pomaga założenie na wierzch getrów lub stuptutów. Odpowiedz Link Zgłoś
pomilak1 Re: Zima w gorach 02.01.15, 11:09 Agni pewnie,że jakbym miała jedną parę to bym wzięła jedną Zazwyczaj mam porządne buty, a na jakieś wyprz dokupuję tańsze śniegowce (np w Lidlu) i dzieciaki używają wymiennie Osobiście biorę zawsze dwie pary (tak jak w lecie dwie pary sandałków ) ale to nie konieczność U nas takie rozwiązanie się sprawdza Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Zima w gorach 02.01.15, 09:56 Na to pomaga założenie spodni narciarskich z wewnetrznym ściągaczem + ewentualnie my jeszcze dodatkowo zakładamy getry, które zabezpieczają właśnie górę butów. Można tez kupic buty wyższe i dobrze przylegające, ze ściągaczem u góry. To oczywiście, gdy komuś, jak mnie, szkoda pieniędzy na 2 pary butów. Odpowiedz Link Zgłoś
monai81 Re: Zima w gorach 02.01.15, 13:32 Dziekuje Wam za podpowiedzi Powiedzcie jeszcze czy znacie Rejmontówke w Koscielisku albo Sczebel w Mszanie Dolnej? Odpowiedz Link Zgłoś
delphine_delphine Re: Zima w gorach 03.01.15, 00:05 Dzieki za podpowiedzi, dziewczyny! Poczytalam i skorzystalam z Waszych wskazowek. Co prawda u nas jest jedna para butow zimowych, ale cala reszte wzielam po 2x i juz sie przydaje. Dzis w Karpaczu byla odwilz, ale na wieczor znowu troche sniegu popadalo. Fajne miejsce, korzystamy z atrakcji Odpowiedz Link Zgłoś
slawekurbaniak Re: Zima w gorach 05.01.15, 20:11 Beskidy - Ustroń k/Wisły. Utrzymany w stylu regionalnym z widokiem na góry Pensjonat Mileżówka zaprasza. Oferujemy: kameralne SPA, przytulną izbę regionalną z kominkiem, narciarnia wraz z suszarnią, sala zabaw (bilard,piłkarzyki,drobne zabawki), wypożyczamy sanki. Pełna oferta: www.milezowka.pl Odpowiedz Link Zgłoś