kleusia13 23.02.15, 21:23 naczytałam się o tym cacku i zastanawiam się nad zakupem. Czy jest naprawdę wart tej ceny ( ok. 4700zł )?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a1ma Re: Thermomix 23.02.15, 22:00 Wrzuć w wyszukiwarkę, było zylion watkow na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kleusia13 Re: Thermomix 23.02.15, 22:14 może i było, przecież nie musisz odpowiadać! Po co się czepiasz? Z tego co widziałam jest jakiś nowy model od kilku miesięcy. Chętnie poznam opinię e matek oczywiście tych,które go posiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
hema14 Re: Thermomix 23.02.15, 22:20 Moja koleżanka ma ten najnowszy model i jak do niej przyszłam zachwalała mi go pełne pół godziny, i zaraz zrobiła mi sorbet truskawkowy "na żywo" - był pyszny. Wychwalała ten sprzęt pod niebiosa i mówi, że praktycznie wszystko w nim robi więc uważa, że zakup się opłaca bo robot oszczędza jej czasu i jest taki wszechstronny. Inna moja koleżanka ma model sprzed 10 lat, nadal działa i jest nadal z niego zadowolona. Gdyby mnie było stać, chciałabym to mieć Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Thermomix 24.02.15, 08:14 Robi dobre lody i łatwo się go myje i na tym się kończą zalety. Przystawka do gotowania jest mała, a to cudowne jedzenie to głównie papki. Jak ktoś lubi papki, to fajnie, ale do tego wystarczy zwykły blender. Odpowiedz Link Zgłoś
misiowamama-2 Re: Thermomix 24.02.15, 08:38 babcia.stefa napisała: > Robi dobre lody i łatwo się go myje i na tym się kończą zalety.< Skoro nic innego nie umiesz przyrządzć... > Przystawka do gotowania jest mała, a to cudowne jedzenie to głównie papki. Jak > ktoś lubi papki, to fajnie, ale do tego wystarczy zwykły blender. Co za bzdura. Kiepska z ciebie kucharka. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Thermomix 24.02.15, 08:54 > Co za bzdura. Kiepska z ciebie kucharka. Nie używam Thermomixa, nie oszalałam, żeby wydawać 5 klocków na zwykły mikser, w dodatku brzydki jak kupa. Wolę Kitchenaida, też zwykły mikser, ale przynajmniej ładny. Natomiast połowa moich znajomych ma ten szajs i uporczywie serwuje te nieszczęsne papki przy każdej okazji. Ale rozumiem doskonale mechanizm wmawiania sobie, że to jakiś ósmy cud świata. Moja szwagierka z odkurzaczem za 9 klocków też wmawia wszystkim, że to bardzo niezwykła "maszyna czyszcząca". Odpowiedz Link Zgłoś
misiowamama-2 Re: Thermomix 24.02.15, 09:04 babcia.stefa napisała: >Natomiast połowa moich znajomych ma ten szajs i uporczywie serwuje te nieszczęs > ne papki przy każdej okazji. Taaa, bidusia... > Ale rozumiem doskonale mechanizm wmawiania sobie, że to jakiś ósmy cud świata< Ani sobie ani Nikomu nie wymawiam, ze to ósmy cud świata. To świetne urządzenie, o zaletach którego nie masz zielonego pojęcia, co potwierdza twoje upieranie sie że Thermomix robi tylko papki Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Thermomix 24.02.15, 11:41 najgorszą w życiu zupę z pora jadłam właśnie z termomixa - u koleżanki. naprawdę, była gorsza niż jej pomidorówka jeszcze z czasów zanim nabyła to cudo techniki. po prostu jak ktoś nie umie gotować to i termomix nie pomoże. a zalety urządzenia miałam okazję dogłębnie poznać - są, nie są warte tej kasy. na allegro można kupić stary model sporo taniej. jak ktoś musi, wybrałabym tę opcję, zakładam że sprzedają to ci, którzy chcą mieć nowy model(koleżanka właśnie sobie marzy o zmianie na nowy) albo ci, którym jednak się nie sprawdził. lody i sorbety - bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Thermomix 24.02.15, 12:07 > To świetne urządzenie, Napisz jeszcze ze 100 x trochę komunałów, na pewno uwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
misiowamama-2 Re: Thermomix 23.02.15, 22:05 Wg.mnie jest drogi, ale gdybym musiała-kupiłabym ponownie to zakup, którego nie żałuję! Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Thermomix 24.02.15, 08:29 mam od 5 lat i uzywam. ciasta wyrabia super, kolacja typu swiezy biszkopt - gotowe w 2 m inuty - tylko upiec przystawka varoma tez sie dobrze sprawuje, najczesciej robie na niej ryby. w razie pytan pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Thermomix 24.02.15, 09:43 > mam od 5 lat i uzywam. ciasta wyrabia super, O, to ciekawe- a da radę ciastu na chleb z kilograma mąki? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Thermomix 24.02.15, 11:43 z kilograma to nie wiem, czy da radę, ale wcale pieczywo nie było dobre. spodziewałam się czegoś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Thermomix 24.02.15, 12:06 No wiesz, to podstawowy test na moc urządzenia- bo biszkopt to głupim mikserem za 50 zł zrobię, wszystkie ucierane też- dopiero ciężkie ciasto chlebowe to wyzwanie, a musi być dobrze wyrobione. KA daje radę, więc ciekawi mnie, czy Thermomix też Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Thermomix 24.02.15, 12:08 no ale co z tego, że daje radę, jak pieczywo smaczne nie było? ciepła bułeczka to przecież prawie zawsze dobra, a ta - z termomixa taka sobie była. mimo ziaren itp. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Thermomix 24.02.15, 12:12 Naczynie Thermomixowe ma 2kg pojemności, więc nie wiem, czy by się tyle ciasta zmieściło - nie mam pojęcia, co się dodaje do ciasta na chleb i ile tego wychodzi z kg mąki. Ja mam starego Thermomixa, ma kilkanaście lat Ale działa doskonale. Nie wiem, o jakich papkach piszecie, bo nigdy żadnej z Thermomixa nie zrobiłam - może coś ominęłam? Chyba, że mowa o zupach-kremach. Aha, i Thermomix nie jest mikserem, jego działanie nie polega na miksowaniu, ale na gotowaniu. Różne formy rozdrabniania są oczywiście dostępne, ale jest wiele dań, przy których się niczego nie rozdrabnia, a obrotów używa do pokrojenia Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Thermomix 24.02.15, 12:17 > Naczynie Thermomixowe ma 2kg pojemności, więc nie wiem, czy by się tyle ciasta > zmieściło - nie mam pojęcia, co się dodaje do ciasta na chleb i ile tego wychod > zi z kg mąki. Chleb to generalnie mąka, woda i zakwas/drożdże, ale to ciasto ciężkie z definicji i najtrudniej je wyrobić. Stąd moje pytanie, czy ThM daje radę, czy silnik jest gotowy na długie wyrabianie ciężkiego ciasta i czy ma odpowiednią moc- bo jeśli nie, to nawet nie będę go rozważać jako opcji Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Thermomix 24.02.15, 12:19 no, moc to on ma. tu jest na pewno jego siła. chyba najsilniejszy z dostępnych tego typu maszyn na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Thermomix 24.02.15, 12:48 Sprawdziłam, ThM ma 500 W mocy silnika, Kenwood Chef-1000 W Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Thermomix 24.02.15, 08:46 moja mama ma thermomix od 20 lat. dziala tak jak pierwszego dnia. za jakosc po prostu trzeba zaplacic. ja w ciagu kilku lat kupilam juz x blenderow na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_agadir Re: Thermomix 24.02.15, 08:49 Ja nie mogę się bez niego obejść, robię w nim praktycznie wszystko.Odkąd go mam piekę nawet ciasta,robię dzieciom leniwe,raciuszki. Przy maluchach sprawdza się super.Termomix skraca czas stania przy garach do minimum.Pojemność naczynia jest jednak na styk,jeśli chcesz nagotować zupy na 2 dni dla 4 os.rodziny.Ja go dostałam,nie wiem czy bym kupiła,jest jednak drogi.Teściowa ma i nie używa.Niecwarto kupować nowego,w necie jest mnóstwo ofert sprzedaży mało używanego sprzętu który ludziom zalega na półce za np.2 tys.A efekt gotowania ten sam.Na stronie www.przepisownia.pl jest mnóstwo przepisów.Jakby co pisz do mnie na gazetowy. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Thermomix 24.02.15, 08:54 Moja kolezanka ma od 7 lat, jest absolutnie zachwycona, robi w nim wszystko-od zup począwszy, przez soki, sorbety a skonczywszy na gulaszach, potrawkach i sosach. Jak dla mnie-jest po prostu za maly-nie ma szans na 4 osobową, żerta rodzine.Znaczy ma, ale gotowanie codziennie.\ Uwazam,ze to fajne urzadzenie ale moglabym je kupic, gdybym urzadzala kuchnie od początku, jako panienka.Po wielu latach mam i blendry, rozdrabniacze, sokowirowki, i teraz co z tym zrobie? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Thermomix 24.02.15, 11:57 Bratowa ma. Faktycznie niektóre potrawy są bardzo smaczne (moja i mojej córki ukochana brokułowa). Lody też dobre. Nawet pożyczyła mi na jakiś czas bym się tym pobawiła. Urządzenie fajne i zmyślne ale moim zdaniem nie warte swojej ceny. No ja bym tyle nie zapłaciła. Ona kupiła po części by pomóc jakiejś kuzynce która dorabiała sobie sprzedażą tego cuda. I dodatkowo nic nie poradze na to że jak mi jest coś sprzedawane na pokazie w domu to natychmiast rozpalają mi się całe plejady lampek ostrzegawczych. No nie ufam tym pokazom. I nawet jakby to było najlepsze urządzenie na świecie (a jest fajne) to na starcie ma u mnie -1000 do zaufania i -5000 do oceny stosunku ceny do realnej wartości sprzętu. . Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj21 Re: Thermomix 24.02.15, 13:58 > I dodatkowo nic nie poradze na to że jak mi jest coś sprzedawane na pokazie w d > omu to natychmiast rozpalają mi się całe plejady lampek ostrzegawczych. No nie > ufam tym pokazom. Mam to samo A Termomix uwielboiam - w połączeniu z moją teściową robi cuda Dla mnie największy hit to sos pomidorowy - wrzucasz pomidory, a on przeciera na gładko skórki i pestki, podgrzewa i wystarczy przelać do słoików. Błogosławię termomix każdorazowo otwierając taki słoiczek z pomidorami z ogródka Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Thermomix 24.02.15, 12:22 Fajne. Nie warte ceny (dałabym max. 1,5 tysiąca). Odpowiedz Link Zgłoś
moi_81 Re: Thermomix 06.08.15, 10:00 ODRADZAM Ja posiadam jeszcze ten manualny. Aż się boję pomyśleć o zawodności tego dotykowego. Ogólnie pomaga: kroi, sieka, zagniata, gotuje i paruje - dopóki się nie zepsuje lub nie minie gwarancja. sprzęt bardzo zawodny, mam od 2010 r., w tym czasie trzy razy musiałam już kupić nowe noże. "Zrywały" się przy zwykłych czynnościach. Gwarancja na noże 12 m-cy, a mi nawalały po 14 miesiącach. W zeszłym roku musiałam zmienić silnik, bo przy częstym wyłączaniu prądu (mimo, że był wyłączony) silnik po 4 latach odmówił posłuszeństwa. Na nowy dostałam 12 m-cy gwarancji. Podłączyłam do listwy przepięciowej, i działał dokładnie 12 m-cy i 2 tygodnie. BADZIEW za ogromne pieniądze. A firma nabija tylko kasę na nowych akcesoriach. Lepiej kupić chyba coś polskiego - bo i sam sprzęt tańszy i akcesoria Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Thermomix 06.08.15, 10:11 Jeśli masz na stanie niemowlęta, które jedzą zupy-kremy to owszem oszczędza czas, ale w przypadku rodziny ze starszymi dziećmi lepszy byłby KA. Odpowiedz Link Zgłoś