Dodaj do ulubionych

Chrzestny - prezent

18.07.15, 12:53
Jutro mój mąż zostanie ojcem chrzestnym. Płaci za chrzest (300zł), fotografa (240zł), kupił świecę i pamiątkę. Razem wyszło koło 600zł. Czy do tej pamiątki dokładać jeszcze jakieś pieniądze? Powiem szczerze, że nie śpimy na forsie. Pracuje tylko mąż, a mamy roczne dziecko, wiec łatwo nie jest. U nas tego problemu nie było, ponieważ sami sobie opłacaliśmy wszystko a chrzestni dali prezenty. Nie chcemy też wyjść na "sknery". Ale to małżeństwo dało naszemu dziecku na chrzest 100 zł (ale żadne z nich nie było chrzestnym naszego dziecka). Doradźcie, czy dokładać coś pieniążków, czy nie? Jak to było u waszych dzieci? Z góry dziekuję za opinie
Obserwuj wątek
    • zabka141 Re: Chrzestny - prezent 18.07.15, 13:37
      Czesc, nie za bardzo znam sie na chrztach, ale troche mnie dziwi, ze za chrzest placicie. Czy to z waszej inicjatywy? Generalnie daliscie na chrzest 600 zl, to duzo, zwlaszcza jesli piszecie ze sami nie maccie zbyt duzo kasy. Nie dokladaj.
      • biankao Re: Chrzestny - prezent 18.07.15, 14:09
        Moim zdaniem stanowczo wystarczy. Jak 600 zl wydaliscie na Chrzest to co dopiero bedzie na komunie, albo na slub... Moj syn od Chrzestnego dostal sesje zdjeciowej a od Chrzestnej (mloda dziewczyna co prawda) tylko ksiazeczke pamiatka chcrztu swietego.
      • 88hypatia Re: Chrzestny - prezent 18.07.15, 15:04
        My to chcieliśmy dać prezent. Ale matka tego dziecka za kazdym razem jak do nas przyjeżdżała i jeszcze nie wiedzielismy, że będą chcieli męża na chrzestnego, to gadała że chrzestny płaci za chrzest i zdjęcia... No cóż chyba zostawimy tak jak jest. Dzięki za podpowiedzi smile
        • ela.dzi Re: Chrzestny - prezent 18.07.15, 22:00
          I Wy się na coś takiego zgodziliście ? Kobieta ma naprawdę tupet.
    • angazetka Re: Chrzestny - prezent 18.07.15, 16:05
      Na forsie może nie śpicie, ale "zastaw się, a postaw się" hula u was z pełną mocą. 600 zł na chrzest? A z drugiej strony - wypominanie innym, ile wam dali w prezencie? Blech. W chrzcie nie chodzi o pieniądze.
      BTW proponowałabym coś tak szalonego jak rozmowę z rodzicami dziecka.
      • 88hypatia Re: Chrzestny - prezent 18.07.15, 16:56
        Na ten niezwykle miły komentarz odpowiem tylko tyle, że rozmowa z rodzicami zakończyła się kłótnią i tylko dlatego, że szkoda nam dziecka, mąż nie zrezygnował...
    • betka1984 Re: Chrzestny - prezent 18.07.15, 18:41
      U nas było tak, że za wszystko (chrzest, ubranka, szatki, świece itp) placilismy my. Chrzestni dali po 500 zl i to dużo więcej niz sie spodziewałam. Wolalam pamiątkę, obije dali kasę, ale cóż. Wg mnie jeśli chcesz cos dołożyć to drobiazg. A swoją droga to czemu Wam szkoda dziecka?
    • ela.dzi Re: Chrzestny - prezent 18.07.15, 21:58
      Dziwne jest dla mnie finansowanie chrztu innego dziecka, ale to Waszą sprawą. Wg mnie nic już nie musicie dawać, wszak zdjęcia są pamiątką. Ani chrzestna ani chrzestny nie dali mojemu dziecku aż tak dużej kwoty ile Wy dajecie za chrzest i fotografa.
    • panizalewska Re: Chrzestny - prezent 19.07.15, 21:23
      No cóż, po prostu następnym razem nie dajcie się wkręcić w takie koszty. A teraz nie dokładajcie kolejnej forsy i tyle.
      Organizowałam wszystkie świeczki i szatki sama, fotografowała i kręciła filmy rodzina (ze skutkiem różnym, wiadomo, ale bez przesady!) na sam chrzest nie pamiętam, czy cokolwiek dawaliśmy, może z 50 zł na tacę?? Chrzestni dali młodej wypaśny wisiorek (bez jakichkolwiek sugestii z mojej strony, czy coś) serduszko, od rodziny młoda podostawała dużo fajnych prezentów (młoda miała pół roku, przy okazji Boże Narodzenie było). Chrzestni nie płacili za nic więcej, poza prezentem od siebie
    • grajfrutt Re: Chrzestny - prezent 19.07.15, 21:29
      Ja za chrzty w ogóle nie płaciłem, kościół to nie sklep. A chrzestni dawali prezenty takie jakie chcieli, tzn. na ile mogli sobie pozwolić, zazwyczaj pytali, ja nie chciałam pieniądzy tylko prezent, pamiątkę, coś co dziecku zostanie. I nie były to kosztowne rzeczy, warte ok 100zl mniej więcej. chrzest kupowały szatki, ale to była ich inicjatywa, ja tego nie wymagałam.
      • kondolyza Re: Chrzestny - prezent 22.07.15, 17:09
        Powtórzę za innymi-nic niedokładnie, to co płacić to aż za dużo.
        O ile rozumiem tradycje płacenia za chrzest przez ojca chrzestny o tyle moim zdaniem-300 zł to mega za dużo, powinno być co łaska i mając doświadczenie to spotkałam się że max to 200 w stolicy. Tyle wg mnie powinien dać, osobiście,księdzu,w zakrystii a nie rodzicom dziecka. 100 zl-max 200, przecież ksiądz nie ma prawa ustalać cennika.

Jeśli wkręcić was w zdjęcia to rozumiem twoje polozenie-wiem jak to jest, człowiek woli być ponad to niż wykonać się z takimi ludźmi, skoro oni takie mają roszczenia to tym bardziej będą te pieniądze wspominać jeśli odmowisz i znając ich to cała rodzina pewnie będzie tym żyła, ja cię rozumiem, nie chcesz tego, nie chcesz obgadania.
        Ale! Skorochrzestny w ramach prezentu daje zdjęcia to ja bym poszukałem własnego, może takiej, może inaczej.
        Generalnie takie narzucone prezenty to absurd. Ja bym odmówiła. Ale do tego trzeba grzecznie, asertywności, umiejętnie.
        Powiedziałabym coś w stylu-rozumiem że skoro chrzestny płaci księdzu to za zdjęcia już nie? Chętnie byśmy zapłacili gdybym ja też pracowała. Albo-chetnie podarunek Wam sesje na urodzony/komunię itp....
        • 88hypatia Re: Chrzestny - prezent 31.07.15, 20:17
          Ksiądz powiedział, że ma być 300zł inaczej nie ochrzci dziecka... Wg niego "dziecko nie musi być ochrzczone". Płaciliśmy mu osobiście, nie przez rodziców dziecka. Mieliśmy napisać na niego skargę, bo w ogóle zachował się paskudnie jak u niego byliśmy, tylko czy to coś da...
          • ichi51e Re: Chrzestny - prezent 01.08.15, 14:59
            Da. Napisz koniecznie. Znajomym ksiadz na slub wyskoczyl z kwota ze im kapcir spadly. Napisali skarge ksiadz dostal nagane a im slub w katedrze biskup udzielal. Za darmo.
        • 88hypatia Re: Chrzestny - prezent 31.07.15, 20:40
          Mój mąż umówił się ze swoim kuzynem, że my zapłacimy za chrzest (u nich w rodzinie tak sie przyjęło) i damy prezent, taki żeby wystarczyło na fotografa. A oni mieli sobie fotografa zamówić. Ale miesiąc przed chrztem zadzwoniła matka dziecka, gdzie ma isc na zdjecia, że ona nic nie wie, że my mamy zamówić. Pokłóciliśmy sie i dla świętego spokoju zamówiliśmy, płacąc z góry, żeby im się odbitek nie zachciało.
          • doamol Re: Chrzestny - prezent 31.07.15, 22:00
            Nie ma co oceniać,ja chrzcilam dwoje dzieci,i po pierwsze placilam sama ale 50 zl za chrzest,po drugie jak moje bylo chrzczone to brat z zona dali tylko zabawki za okolo 30 zl,a na drugie chrzciny nawet nie przybyli,bo ona byla w szpitalu,a on z synem siedzial w domu 2 km od mojego domu,wolal siedziec sam z synem niz wpasc. Po za tym jak im sienurodzilo dziecko i ja miałam byc chrzestna to i ubranko musiałam zaproponować i dać cos w kopercie,bo rodzina uwazala ze to obowiązek chrzestnej i nieładnie nie ubrac chrześniaka. Tylko szkoda ze jak ja chrzcilam dwoje dzieci to pierwszemu kupiłam sama używany strój, a drugiemu moja siostra chrzestna tez nie proponowala wiec pozyczylam ubranko od koleżanki. Tak to jest w rodzinie,ja sama kombinowalam i byli ok, a sama będąc chrzestna i nie chcąc sie klocic kupowałam nowe ubranko dla chrześniaka choc moje szly w używanych.
    • klubgogo Re: Chrzestny - prezent 22.07.15, 19:13
      Ni
      > e chcemy też wyjść na "sknery". Ale to małżeństwo dało naszemu dziecku na chrze
      > st 100 zł

Tym wpisem potwierdziłaś, że wyszliście na sknery. Mam nadzieję, że któreś z tych rodziców siedzi na ematce i przeczyta te żałosne pretensje o 100 zł.
      Jeśli bycie chrzestnym to tylko problem pieniędzy, to współczuję serdecznie.
      • bbuziaczekk Re: Chrzestny - prezent 23.07.15, 16:34
        600 zl zdecydowanie wystarczy !!!
        My dawaliśmy po 300 zl tyle na ile było nas stać. Nie zamierzałam pozyczac na zycie potem.
        Jednego roku chrzestnym był maz i daliśmy 300 zl a następnego roku bylam chrzestna ja i dalam 100 zl w gotowce + za 200 nakupilam ubranek i zabawke.
        Żadne sesje zdjęciowe u nas w modzie nie sa a jeśli rodzice chcą to sobie sami placa a nie zmuszają do tego chrzesnych! Oplata za chrzest tez należy do rodzicow.
        Jedynie jaki zwyczaj jest u nas to taki ze chrzestny kupuje swiece a chrzestna szatke. Ale ani ja przy 2 dzieci ani u naszych chrzesniakow tego nie praktykowaliśmy. Każdy kupowal sobie wszystko sam.
        • bbuziaczekk Re: Chrzestny - prezent 23.07.15, 16:38
          A oplata za chrzest 300 zl to chytba gruba przesada big_grin taki cennik ten kosciol ma ??????? bo u nas jest "co łaska" my dawaliśmy po 50 zl
          • mama.gucia Re: Chrzestny - prezent 25.07.15, 23:34
            Na ten chrzest to chrzestny dawal rodzicom czy w kancelarii?. Bo jak to pierwsze to mysle, ze was naciagneli na kase. U takich ludzi nie zgodzilabym sie na bycie chrzestna. Never...Co rusz beda wymyslac jakies nowe imprezy w zyciu dziecka, na ktorych obecnosc chrzestnych bedzie konieczna. Jak sie ktos nad kims lituje to potem zaluje. No zycie...
          • 88hypatia Re: Chrzestny - prezent 31.07.15, 20:35
            Niestety taki cennik ma ksiądz. Podejrzewam, że ta wygórowana cena spowodowana była tym, że rodzice nie zaprosili go po mszy do domu. Nawet na kazaniu powiedział, że on się lubi bawić i w poprzedniej parafii go wszędzie zapraszano...
      • 88hypatia Re: Chrzestny - prezent 31.07.15, 20:26
        Gdyby chodziło tylko o kasę, to nie byłby chrzestnym. Pomyśl sobie tak. Jeździsz do tego dziecka, kupujesz mu prezenty na dzień dziecka, za każdym razem gdy go odwiedzamy to coś dostaje. A oni naszemu nie dają nic, nawet głupiej czekolady. Jak pojechaliśmy w odwiedziny na Dzień Dziecka, to nas nawet nie poczęstowali niczym, chociaż wiedzieli że przyjedziemy. Za to jak do nas przyjadą, to musi być stół zastawiony, bo inaczej szanowna pani się spyta czy może sobie poszukać w lodówce czegoś do jedzenia. A ich sytuacja finansowa jest dużo lepsza niż nasza. Ale niektórzy na takich forach po prostu zawsze muszą się wyżyć na osobie proszącej o poradę
        • 88hypatia Re: Chrzestny - prezent 31.07.15, 20:27
          Jak do nich jeździmy to sama kupuje córce jakąś zabawkę, czy drobnostkę, bo jest jej przykro, że tamto dziecko coś dostaje a ona nie...
          • wioskowy_glupek Re: Chrzestny - prezent 02.08.15, 00:05
            No to z czym masz problem ? W tej sytuacji absolutnie już bym prezentu nie dała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka