Dodaj do ulubionych

Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatnej

04.12.15, 23:23
Dziewczyny przepraszam, ze zakładam oddzielny wątek, ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi!
Jak pisałam w innym watku, sprzedałam nowe buty w opcji KT (z paragonem). Kupujący po otrzymaniu paczki napisał, że buty za małe i że musi je zwrócić. Odpisałam, ze zwrotów jako osoba prywatna nie przymuję co wynika z regulaminu Allegro.
Otrzymałam własnie maila z taką informacją:
Witam,

To dlaczego na aukcji była możliwość zamówienia zwrotu przez paczkomat? to jest dla mnie główne kryterium przy zakupie obuwia dla dzieci.

Mam już kod zwrotu do paczkomatu i jutro paczke nadam do Pani. Nigdzie na aukcji nie było informacji, ze nie przyjmuje Pani zwrotów, a wręcz wszystko jasno dawało do zrozumienia że zwrot jest akceptowalny. Czy te wszystkie informacje o zwrocie mam interpretowac jako celowe wprowadzenie kupującego w błąd? Nie akceptuję Pani odmowy i nie godzę się na takie załatwienie tej sprawy.

Jak paczka dojdzie prosze o przelanie pieniedzy na moje konto

I co to oznacza? Nie boję się samego zwrotu tzn. nie mam nic do stracenia, ale nie chce mi się w to bawić jeśli nie jest to mój obowiązek przyjmować ten zwrot.
Czy to prawda z tym zwrotem przez paczkomat??? Co z moją prowizją i ile ja mam kasy kupującemu zwracać???

Proszę poratujcie, bo już zgłupiałam uncertain

A i na przyszłość jak się przed tym zabezpwieczyć albo jak wyegzekwować swoje prawo do nie przyjmowania zwrotów jako osoba prywatna!? (coś się gdzieś zaznacza, nie realizować wysyłek paczkoamtem allegro?)
Obserwuj wątek
    • silje78 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 04.12.15, 23:41
      Wg mnie informacja o mozliwosci zwrotu przez paczkomat nie jest rownoznaczna z tym, ze Ty zwroty uwzgledniasz. Nie wiem tylko jak to jest opisane w aukcjach.
      • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 04.12.15, 23:46
        Nie zdawałam sobie z tego sprawy, jak do tej pory wszyscy pisali, że na informacji o braku zwrotów temat się zamykał a tu taka niespodzianka. Człowiek chce kupującemu zrobić dobrze, tani paczkomat, szybciutko wysyłka a potem okazuje się, że sobie zwrot sam zamówił uncertain
        Jestem zaskoczona bo jak faltycznie tak jest to zapewne wiele osób to będzie wykorzystywać, bo wiadomo jak mi odeślą paczkę to co kasę oddam, przecież nie zatrzymam i przedmiotu i kasy, ale i tak uważam, że to jest chamskie uncertain
        Co byście zrobili? I jak się zabezpieczyć na przyszłość (nie po to coś spzredaję aby potem dopłacać do przesyłek w tę i z powrotem) uncertain
    • patatajowa Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 04.12.15, 23:46
      TRZEBA BYŁO WYBRAC ZWYKŁY PACZKOMAT A NIE ALLEGRO PACZKOMAT GDZIE Z AUTOMATU JEST OPCJA BEZPŁATNEGO ZWROTU.
      NAPISAŁAŚ W AUKCJI ZE JEST PARAGON, NIE zaznaczyłas ze nie przyjmujesz zwrotów/jestes osobą prywatna, wybrałas opcje dostawy z bezpłatnym zwrotem. moim zdaniem to mogło sugerowac ze zwroty dopuszczasz.
      co nie zmienia faktu ze nawet jesli omyłkowo wybrałaś udostepnienie takiej opcji dostawy to zwrotu przyjmowac nie musisz.
      jesli paczke sie zdecydujesz odebrac jednak to kase oddajesz w całosci,
      o zwrot prowizji wystepujesz do allegro jako powód wybierasz"zwrot, reklamacja...".
      na drugi raz nie wybieraj opcji paczkomat-allegro i wyraznie pisz w opisie aukcji ze sprzedajesz jako osoba prywatna i zwrotów nie przyjmujesz.
      i nie dołaczaj paragonów wink
      • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 04.12.15, 23:53
        Teraz to już będę mądra, a wybieram paczkomat Allegro bo to jednak tanio i chciałam dobrze dla wszystkich, wiadomo każdy chce najtaniej. Teraz juz zawszę będę pisać, że zwrotów nie przyjmuję, to była moja ostatnia aukcja bez.

A co złego w paragonie? Ja go dołączyłam specjalnie, bo była 2 letnia gwarancja, bez paragonu to jednak gwarancji by nie było, Moim zdaniem jak mogę dać to czemu z premedytacją nie dawać?
        • patatajowa Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 00:11
          Pisaly ci dziewczyny w tamtym wątku.
          Bo dając paragon dajesz informacje ze po roku można u CIEBIE reklamować buty. Złego w tym nic nie ma ale to kolejny problem do twojej kolekcji 😉
          • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 00:17
            Ale w aukcji napisałam ze dołączam paragon i podałam gdzie buty kupiłam i ze tam mozna reklamować w ciagu 2 lat od daty zakupu, czy to rowniez oznacza ze nadal mnie dotyczy? Jesli tak to faktycznie nie bede dołączać, myślałam ze jak przekaże wszystkie papiery to juz sprawa mnie nie dotyczy.
            A zwracany przedmiot zasili chyba jakaś szlachetna paczkę bo juz nie mam siły na to sprzedawanie uncertain
    • aurinko Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 10:38
      Nie przyjelabym zwrotu. Paczkomat allegro odgornie narzuca darmowy zwrot ale nie oznacza to, ze masz obieiazek zwrot przyjac. Paczkomaty allegro nie roznicuja firma/osoba prywatna, wszystkim z automatu wrzucaja darmowy zwrot.
      • agni71 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 12:54
        A ja tutaj mam inne zdanie, gdybym wybrała opcję paczkomatu jako kupująca, i w aukcji (w opcjach dostawy) widniałaby informacja, że ta forma przesyłki zawiera w sobie darmowy zwrot przez paczkomat, to oczekiwałabym, że sprzedający świadomie udostępnił taką opcję. Jesli nie chce się akceptowac darmowych zwrotów, to nie nalezy tej opcji dopuszczać. Uważam, ze w tej sytuacji kupująca ma prawo skorzystać, a sprzedający powinien ten zwrot przyjąć.
        Mogło byc i tak, że ktos zdecydował się kupić właśnie te buty i właśnie na tej aukcji, ponieważ liczył, że jakby co, to będzie mógł bez ponoszenia dodatkowych kosztów buty zwrócić. Sprzedająca popełniła pomyłkę i powinna wziąć za nią odpowiedzialność.
        Moim zdaniem w tej sytuacji racja jest po stronie kupującej, niestety.
        • atena12345 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 13:21
          Też uważam, że wprowadziła kupującą w błąd, ale obowiązku przyjęcia zwrotu raczej nie ma.
    • atena12345 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 12:32
      Nie odbieraj paczki. Wróci do nadawcy.
    • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 13:26
      Widzę, że zdania są podzielone wink

Ja nie zamierzam kupującej robić problemów i się z nią spierać dla sportu, więc jak ta paczka wróci do mnie identyczna jak wysłałam czyli bez uzywania, uszkodzeń i z paragonem to kasę oddam, ale jedynie za przedmiot (bez kwoty przesyłki).
      Prawo jest jednak po mojej stronie i mimo iż paczkomat Allegro (wybrałam ze względu na niższą cenę na korzyść kupującego) sugeruje możliwość bezpłatnego zwrotu jednak jak zaznaczone jest w regulaminie Allegro cała procedura zwrotu dotyczy jedynie przedsiębiorców nie osób prywatnych! ( i tego sam fakt informacji o bezpłatnym zwrocie nie zmienia). przyjecie w tym wypadku zwrotu jest jedynie gestem mojej dobrej woli więc nie zamierzam jeszcze na tym tracić płacąc za przesyłke.
      Nigdy tak tego nie postrzegałam więc teraz juz nie bedę udostępniać tej formy wysyłki mimo iż jest najtańsza uncertain
      • patatajowa Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 14:37
        zarobisz negatywa za brak zwrotu za przesyłke.
        daj potem znac czy dobrze przewiduję wink
        • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 15:10
          Szczerze to mi to wisi, mam wrażenie, że teraz to juz nikt komentarzy nie wstawia.
          A do negatywnego komentarza mozna dać komentarz, tak? jeśli tak to napiszę, że na prośbę kupującej (choć prośbą tego chyba nie można nazwać?) zgodziłam się na zwrot mimo iż nie jestem przedsiębiorcą i prawo mnie do tego nie zobowiązuje więc nie widzę powodu by jeszcze dodatkowe koszta ponosić.
          • aurinko Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 15:14
            A ja Ci się dziwię, że decydujesz się przyjąć ten zwrot. Nie masz takiego obowiązku, a za dobrą wolę jeszcze po tyłku dostaniesz.
            • atena12345 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 15:19
              Dokładnie. Albo przyjmij zwrot, oddaj całą kasę z kosztami przesyłki i życz pani wesołych świąt, albo nie odbieraj paczki
              • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 15:57
                Tak pewnie tak bedzie ze jeszcze mi sie oberwie, ale nie chce sie z babka kłócić, ani jej narażać na koszty (nieodebrania paczki?) ani aby została z za małymi butami i stracona kasa wiec chce tylko wyjsć na zero i zamknąć temat. A jak mi sie oberwie za te 8 zł to juz moja strata ale dopłacać nie bede wink
            • agni71 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 16:00
              aurinko napisała:

> A ja Ci się dziwię, że decydujesz się przyjąć ten zwrot. Nie masz takiego obowi
              > ązku, a za dobrą wolę jeszcze po tyłku dostaniesz.

No ale zobacz - ma napisane w opcjach dostawy "darmowy zwrot". Jak ma to rozumiec kupujący?
              • aurinko Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 16:15
                Regulamin allegro paczkomaty mówi wyraźnie, że darmowy zwrot dotyczy wyłącznie zakupu od firmy. Kupujący jest zobowiązany do zapoznania się z regulaminem zanim dokona zakupu.
                Padł tu zarzut, że sprzedająca wprowadziła w błąd kupującą. A może w drugą stronę - to kupująca zlekceważyła regulamin.
                • agni71 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 16:34
                  aurinko napisała:

> Padł tu zarzut, że sprzedająca wprowadziła w błąd kupującą. A może w drugą stro
                  > nę - to kupująca zlekceważyła regulamin.

Obie zawiniły, kupująca tak naprawdę mogła nie wnikać, że sprzedająca jest osoba prywatną, a nie firmą.
                  • aurinko Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 16:42
                    Kupująca planując zwrot nie wnika przed zakupem, czy kupuje od firmy czy od osoby prywatnej? No proszę Cię smile Przecież to oczywiste, że zwrot zależy od tego czy się kupiło od firmy czy od osoby prywatnej, jak można nie wnikać w to od kogo się kupuje???
                    • aurinko Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 16:48
                      A Sprzedająca nie jest winna temu, ze allegro odgórnie narzuca komunikat o darmowym zwrocie. Opcja allegro paczkomaty jest dostępna dla wszystkich, osoby prywatne mają pełne prawo korzystać z tej opcji dostawy. Tak samo allegro narzuca z góry przybliżony termin dostawy - dajmy na to określając w aukcji wysyłkę w ciągu 24h dorzucają 1 dobę na paczkę priorytetową i w taki sposób Kupujący widzi komunikat że czas realizacji zamówienia wynosi 2 dni. I co, jak paczka przyjdzie po 3 dniach to wina Sprzedającego, a Kupujący będzie miał rację czepiając się, że nie przyszło w terminie?
                      A jak firma sobie napisze, że nie przyjmuje zwrotów to taka kupująca nie wnikając w to od kogo kupuje może nigdy nie poznać swoich praw, bo w nic nie wnika wink
                      • agni71 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 20:18
                        No nie jest winna, ale jak kupujący widzi komunikat o darmowym zwrocie, to może nie wnikać, że ta opcja nie odnosi sie do sprzedających osób prywatnych. Tak, jak i sprzedającej nie dało do myślenia, że w jej aukcji widnieje info o da rmowym zwrocie.

Tak samo allegro narzuca z
                        > góry przybliżony termin dostawy - dajmy na to określając w aukcji wysyłkę w ci
                        > ągu 24h dorzucają 1 dobę na paczkę priorytetową i w taki sposób Kupujący widzi
                        > komunikat że czas realizacji zamówienia wynosi 2 dni.

Nie bardzo to rozumiem - jak wybieram jako sprzedająca termin wysyłki 24h, to takie info widnieje w aukcji, a nie 2 dni. Chyba, że tak jest, gdy wybiera się te "genialne" paczkomaty Allegro?

I co, jak paczka przyjdzi
                        > e po 3 dniach to wina Sprzedającego, a Kupujący będzie miał rację czepiając się
                        > , że nie przyszło w terminie?

Przecież realizacja zamówienia, to czas od złożenia zamówienia do wysłania go przez sprzedającego, i tego dotyczy wybrane 24h.

> A jak firma sobie napisze, że nie przyjmuje zwrotów to taka kupująca nie wnikaj
                        > ąc w to od kogo kupuje może nigdy nie poznać swoich praw, bo w nic nie wnika wink

może nie poznać, bo patrzy na to co napisane w aukcji
                        • ewolajda88 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 21:21
                          A ja bylam ostatnio w odwrotnej sytuacji. Kupilam czapkę nową z metkami, wybrałam opcję paczkomat z darmowym zwrotem. Paczka przyszla, czapka okazała się za duża i przeszło mi przez mysl czy odsylac skoro darmowy zwrot, też pomyślałam,że skoro opcja jest...Tylko tak popatrzyłam, ze kobieta wystawia też używane ubranka i stwierdziłam, że nie będę robić babce pod górę. Tylko teraz bujam się z czapką, a nuż widelec byłaby tak wspaniałomyślna jak autorka wątku... wink
                          • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 21:37
                            Dzięki wink

Ja generalnie wiedziałam, że paczkomaty Allegro mają darmowy zwrot, ale też doskonale wiem, że nie ma zwrotów zakupionych rzeczy do osób prywatnych.. Gdyby nie ta sytuacja to bym w życiu nie wpadła aby to tak wykorzystać. Bo wszystko jedno co napisaliby dot. zwrotu, co to za różnica jeśli tego zwrotu nie ma w przypadku os. prywatnych.
                            Paczka podobno dziś nadana miała zostać, ale nic póki co nie dostałam (maila czy coś), też zakładam, że kupująca sama paczkomat wybierze na podstawie mojego adresu z Allegro (a wysyłałam z odległego od domu). Póki co czekam co się wydarzy i co mi Allegro mądrego odpisze wink
                            • agni71 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 22:52
                              afroddytta napisała:

> Dzięki wink
                              >
                              > Ja generalnie wiedziałam, że paczkomaty Allegro mają darmowy zwrot, ale też dos
                              > konale wiem, że nie ma zwrotów zakupionych rzeczy do osób prywatnych..

Dokładnie to jest chyba napisane, że osoba prywatna nie ma obowiązku przyjmować zwrotów. Czyli może. Widząc więc, że sprzedający udostępnia taką opcję (kupującemu wyświetla się taka opcja w aukcji), można chyba założyć, że zgadza się tym samym na przyjęcie zwrotu. Dla mnie, jako kupującej naprawdę sytuacja W TYM KONKRETNYM PRZYPADKU nie jest jednoznaczna.
                              Wydaje mi się, że dla sprzedającej osoby prywatnej bezpieczniej jest nie udostępniac opcji Allegro Paczkomaty InPost, ktora jakby a priori zakłada ten nieszczęsny darmowy zwrot.
                            • aurinko Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 05.12.15, 23:17
                              Zwroty przez paczkomaty inaczej są odsyłane. Kupujący wrzuca paczkę do dowolnego paczkomatu (wcześniej generuje sobie kod zwrotu), pracownik inpostu wyciąga ją i przekazuje do regionalnego oddziału inpost gdzie drukują etykietę dla listu poleconego i przekazują na Twój adres jako list polecony. Doręczyciel inpostu przynosi Ci na adres domowy a jak Cię nie ma to zostawia awizo i lecisz do punktu odbioru (np kiosk, skok, kwiaciarnia na drugim końcu miasta albo oddział inpostu).
                              • beakarp Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 06.12.15, 21:07
                                ja zwrot butów odbierałam z paczkomatu w sąsiedztwie
    • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 07.12.15, 14:46
      Rozmawiałam z prawnikiem i mówiąc szczerze troche sie obawiam tzn. prawnik powiedział, że mam paczki nie odbierać - sprawa z mojej strony jest czysta i ja nic nie muszę, to że jest informacja o darmowym zwrocie to nie znaczy że ona mnie dotyczy skoro odgórnie przepisy mnie nie dotyczą i tyle. W kontekście tego że mogę jednak ten zwrot przyjąć i tego chce to stawiam siebie na pozycji potencjalnie zagrożonej tzn. buty formalnie są własnością tamtej osoby więc dlaczego ja mam je dostawać, poza tym co jeśli odbiorę paczkę a w paczce nie będzie wszystko ok, albo nic nie będzie-wtedy ona będzie mieć dowód nadania zwrotu a ja nic uncertain

A jeszcze się zastanawiam czy przypadkiem to nie jakaś próba oszustwa z premedytacją -przyślą mi puste pudło a ja kasę bedę musiała oddać uncertain
      Jeszcze przychodzi mi do głowy jedna rzecz, która często się przewija w wątkach o oszustwach z allegro teksty typu: nie mam tych pieniążków... Co jak kupujący w ten sposób (czyli wbrew woli sprzedawcy os. prywatnej) odsyła paczkę z powrotem a sprzedawca mu piszę trzeba było nie zwracać, bo te zarobione pieniążki wydałam juz na prezenty dla dzieci i nie mam jak pani oddać -co wtedy?

Podsumowując zaczęłam się nieco bać, że faktycznie odbiorę paczkę i przez swoją naiwność stracę i buty i kasę jeszcze będę musiała oddać uncertain
      • amstill Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 07.12.15, 14:53
        Wszyscy wyżej (cześć może nie prawnicy) Ci napisali "PACZKI NIE ODBIERAJ", bo nie musisz, a bujać się będziesz. Zarobisz negatyw to pewne, ale jak sama pisałaś masz to gdzieś. Nie wiem nad czym jeszcze myślisz?

• afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 07.12.15, 15:13
          Rozmyślam, bo nie chcę być wredna i ludziom życia uprzykszać uncertain Nie lubię robić ludziom za złość więc wolę wyjść na przeciw, przy założeniu, że nie tracę na tych ruchach. Buty złe ok, wyjdę na zero, wystawie jeszcze raz. Wszyscy szczęśliwi, a tak pozostanie niesmak, babka będzie zła. Sam negatyw nie wydaje mi się tragedią, skomentuję i gdzieś tam zniknie wśród innych pozytywnych smile
        • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 07.12.15, 15:34
          To poradźcie mi czy pisać od tej babki coś teraz czy paczki nie odebrać i wtedy pisać? W ogóle wolałabym z nią w dyskusje nie wchodzić, wiec kiedy napisać aby zamknąć temat?
          Co do samej przesyłki nic nie dostałam dot. tego zwrotu tzn. ani na maila ani smsa że paczka nadana czy że kod zwrotu został wygenerowany - ktoś wie coś z praktyki czy jakieś info dostanę czy już paczka bezpośrednio do mnie przyjdzie? A jak listonosz/kurier mi przyniesie paczkę do domu to wystarczy powiedzieć że jej nie odbieram i sobie pójdzie?

Utwierdzam się w decyzji aby jednak nie przyjmować zwrotu.
          • patatajowa Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 07.12.15, 15:42
            pisac, zalaczyc info jakie dostałaś od allegro. moze jeszcze nie wysłała jesli wie jakie było twoje zdanie w temacie.jesli wysłała to jej problem. i napisac ze nie zamierzasz wiecej dyskutowac o tej sprawie. i sie tego trzymac smile
            z paczkomatu nie odbierasz, listonosza czy kuriera mozesz poszczuc dodatkowo kotem, a oni umieszcza info na paczce"adresat odmówił przyjecia" i paczka do niej wróci.
            amen.
    • afroddytta Odpowiedz od Allegro 07.12.15, 15:15
      Dostałam odpowiedz od Allegro, wklejam bo może ktoś skorzysta, ciekawa jest też kwestia reklamacji w kontekście tego damrowego paczkomatu.

Witam.

Oczywiście jeśli nie jest Pan przedsiębiorcą, to prawo Kupującego do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny nie obowiązuje.

Ewentualny zwrot jest zależny jedynie od Państwa indywidualnych ustaleń.

Natomiast samo ustawienie opcji darmowego zwrotu przez Paczkomat nie jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na odstąpienie - ta dodatkowa funkcjonalność może dotyczyć choćby wysyłki zwrotnej w przypadku reklamacji.

Gdyby zatem przesyłka rzeczywiście została wysłana do Pana sugeruję kontakt z Kupującym i wyjaśnienie kwestii zwrotu bezpośrednio z nim.

• patatajowa Re: Odpowiedz od Allegro 07.12.15, 15:39
        kwestia reklamacji jest nie tyle ciekawa co jasna. bo przysługuje kazdemu kupujacemu na all niezaleznie od tego czy kupuje od sklepu czy od osoby prywatnej.
    • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 10:40
      Wczoraj napisałam ostatniego maila do kupującej z przytoczeniem art. z Dz. Ustaw i wklejeniem maila od Allegro.
      W odpowiedzi (przyznam już dość łagodnej i mniej stanowczej jak mi się wydaje) dostałam: paczka została nadana tak jak pisałam. Jutro wieczorem jeszcze do Pani szczegółowo odpisze po konsultacji z prawnikiem. Na pewno może się Pani spodziewać założenia sporu na allegro i negatywa. Bardzo mi przykro że chce Pani iść ta stronę.

Chyba nie ma sensu już odpisywać. Poczekam spokojnie na kolejne maile, a jeśli chodzi o spór to chyba nie mam się czego obawiać (a co w ogóle spór może zrobić sprzedającemu?).
      • atena12345 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 10:41
        mówiąc wprost: allegro ma w d...ie spory.
        • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 10:47
          Generalnie to wiem, ale chodzi mi bardziej o to czy nie mając racji można sobie taki spór zakładać?
          • atena12345 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 10:49
            afroddytta napisała:

> Generalnie to wiem, ale chodzi mi bardziej o to czy nie mając racji można sobie
            > taki spór zakładać?

w każdej sytuacji można zakładać spór, ale zwykle nic z niego nie wynika. Będziesz odpisywała swoje i już
      • patatajowa Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 10:42
        W twoim przypadku nic.sytuacja jest jasna.
        • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 11:32
          Zobaczcie co mi allegro odpisało w kontekście otrzymania negatywa w tej sytuacji: Natomiast, gdyby rzeczywiście Kupująca wystawiła negatywny komentarz, proszę do nas napisać - zweryfikujemy sprawę.

Ciekawe co oznacza weryfikacja smile
          • atena12345 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 11:40
            afroddytta napisała:

Natomiast, gdyby rzeczywiście Kupująca wystawiła negatywny komentarz, proszę
            > do nas napisać - zweryfikujemy sprawę.
            >
            > Ciekawe co oznacza weryfikacja smile

nic. Tak samo nic nie robią w kwestii otrzymania negatywnego konrkomentarza
          • amstill Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 12:07
            Może na zasadzie wykreślą ten komentarz? tzn będzie widoczny ale usunięty

Czekam kiedy się dowiesz ze pani jest prawnikiem, mąż policjantem, szwagier prokuratorem i wszyscy WIEDZĄ ze racja jest po ich stronie wink
            • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 12:11
              Takie rzeczy mnie akurat nie ruszają, mam swoją armię (zapewne silniejszą tongue_out)
              • ewolajda88 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 22:38
                Haha, te maile z prawnikiem w rodzinie itp dobre są smile Pani ewidentnie tonie i brzytwy się chwyta. Prawo jest po Twojej stronie,a jeśli chce ewidentnie ponosić dodatkowe koszty to co jej zabraniać ...Niech Ci najlepiej proces cywilny założy jak taka pewna swojej racji...
                • magda79pn Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 23:40
                  Afro, po tym co odpisało allegro, ta sympatyczna pani może cię pocałować w nos smile
                  olej ją, paczki nie odbieraj, jak dostaniesz nega, to napisz do allegro i oni go usuną (raczej nie wykreślą, tylko usuną całkowicie)

jeszcze bym jej napisała, że ma sobie te buciki wystawić na allegro i sama sprzedać, bo twojemu dziecku też są za małe big_grin i na końcu pożycz jej wesołych świąt wink
                  • magda79pn Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 08.12.15, 23:42
                    magda79pn napisała:

> Afro, po tym co odpisało allegro, ta sympatyczna pani może cię pocałować w nos
                    > smile
                    > olej ją, paczki nie odbieraj, jak dostaniesz nega, to napisz do allegro i oni g
                    > o usuną (raczej nie wykreślą, tylko usuną całkowicie)
                    >
                    > jeszcze bym jej napisała, że ma sobie te buciki wystawić na allegro i sama sprz
                    > edać, bo twojemu dziecku też są za małe big_grin i na końcu życz jej wesołych świąt
                    > wink
                    >
    • afroddytta cd 08.12.15, 23:30
      A jednak chyba konsultacja z prawnikiem była, ale bez spodziewanych skutków
      Dostałam takiego maila:
      myśle dziś cały dzień o tej sprawie i jeszcze raz proszę Panią o polubowne załatwienie sprawy. Tak jak pisałam, ja nie kupuję inaczej ubrań i butów dla dzieci niż z opcja zwrotu, jezeli tez ma Pani dziecko to dokładnie Pani wie o czym mówię. Buty choć bardzo ładne to po prostu na jedną stope mojego dziecka nie wchodzą w ogóle, są zbyt wąskie. Nawet mi do głowy nie przyszło, że nie będę mogła zwrócić zakupionego towaru w ciągu 14 dni. Nigdy się nie spotkałam z podobną sytuacją, a jestem na allegro 11 lat.
      Nigdzie nie było informacji, że jest Pani osobą prywatną, że nie przyjmuje Pani zwrotów, a uważam, że taka informacja powinna się znaleźć. Gdybym miała taką wiedze to nie kupiłabym od Pani tych butów. Na stornie aukcji była tylko informacja:
      Zwroty i reklamacje
      Informacje dodatkowe
      a w informacjach dodatkowych, że "Nie zgadzam się na sprzedaż użytkownikom serwisów Aukro.cz oraz Aukro.ua" i to wszystko. Dodatkowo opcja zwrotu przez paczkomat, widoczna na stornie aukcji w 3 miejscach utwierdzała mnie w tym przekonaniu. Uważam więc, że choćby z poczucia zwykłej, ludzkiej uczciwości powinna mi Pani zwrócić pieniądze za tą akcje, ewentualnie bez kosztów przesyłki 7,99 zł.

Czekam do jutra wieczorem na Pani decyzję.

(szczerze to mnie najbardziej dziwi ostatnie zdanie, że powinnam zwrócić kwotę z aukcji, ewentualnie bez kosztów przesyłki)

A na poważnie to chyba jednak ta paczka do mnie nie została wysłana, jak myślicie?
      Wiem, że napiszecie mi abym nic nie robiła.... ale ja chętnie bym tej babce kasę oddała, ale boję się wziąć tą paczkę i co tam jest uncertain Jak odbiorę paczkę a tam zonk to chyba pierwszą naiwna zostanę tongue_out Kurcze żeby tak można było sprawdzić co z tą paczką jest...

Tak sobie jeszcze analizowałam jak sama kupuje ciuchy itp. na allegro to jak złe to przepadło, nigdy nie przyszłoby mi do głowy odsyłać!
      • agni71 Re: cd 09.12.15, 00:01
        A nie możesz paczki odebrać, zajrzeć i dopiero wtedy zdecydować, czy zwracasz pieniądze za buty?
        • beakarp Re: cd 09.12.15, 08:46
          może smile
          ja tam byłam w podobnej sytuacji w pazdzierniku, i przyjęłam zwrot. Nie lubię żreć się z ludzmi
          • afroddytta Re: cd 09.12.15, 08:56
            Moge ale jak z paczka bedzie cos nie tak to podobno juz wtedy mam problem tzn oficjalnie bedzue ze zwrot przyjęłam i kase bede musiała oddać niezależnie od zawartości paczki i tego sie obawiam uncertain jak sie czyta jak ludzie oszukują w necie to mimo mojej dobrej woli stracha mam (nie jest to kupa kasy ale dlaczego mam sie sama wkręcać)
            Ehhh, sama nie wiem...
            • kora711 Re: cd 09.12.15, 09:19
              jak się tak boisz ze w paczce nic nie będzie to weź kamerę albo telefon i nagraj cały proces odbierania paczki.jak otwierasz paczkomat ,najazd na adres na paczce i potem otwieranie samej paczki.wszystko jednym ciągiem.zajmie Ci to minute a bedziesz mieć dowód smile
              • ewolajda88 Re: cd 09.12.15, 09:38
                Sam pomysł niezły, tylko po co? Pani w pierwszym kontakcie miała postawę roszczeniową (bezpodstawnie).Może gdyby w jakiejś innej formie poprosiła o możliwość zwrotu to bym zwrot przyjęła...Poza tym zamiast szarpać się ze Sprzedającą, ktora ma chyba 14 dni na zwrot kasy, to juz wolałabym sama wystawic na all czy olx.
              • mirka_sm Re: cd 09.12.15, 09:40
                A ja nie rozumiem, czego sie tak boisz, nie wyglada to wcale na oszustwo. Kobieta kupila uzywazne buty, ale nie sa dobre- wiadomo ze jak kupila uzywane, to po prostu nie ma pieniedzy na nowe. A jesli tak, to byc moze wydanie kolejnej stowy (czy ile tam to kosztowalo) jest dla niej problemem, zwłaszcza teraz przed Świętami. Tak, masz prawo nie przyjmowac zwrotu. Ale czasem warto być człowiekiem po prostu. Ja duzo sprzedaje na Allegro rzeczy po dzieciach i w opisanej sytuacji nawet bym sie nie zastanawiala i zwrot przyjela. Pomysl ile energii juz w to wlozylas- naprawde te pare groszy jest tego warte? Buty jak sa fajne, sprzedasz ponownie, a jak potracisz koszty przesylki to juz w ogole stratna nie bedziesz.
                • amstill Re: cd 09.12.15, 09:55
                  Ale ona autorka wątku napisała jak byk "sprzedałam nowe buty w opcji KT (z paragonem)". Po co snucie na co kobieta ma pieniadze a na co nie. Jakby ich faktcznie nie miała to wystawiłaby buty i już byłaby po temacie. A tak pieni się co działa na mnie wrrr
                  • afroddytta Re: cd 09.12.15, 10:25
                    Tak buty były nowe i była licytacja od niższej kwoty i KT wyższa, zostały kupione w tej cenie KT
            • malowanka06 Re: cd 09.12.15, 09:32
              mam wrażenie, że szukasz wymówki, aby uśpić sumienie. Odbierz paczkę, zobacz co tam jest i zdecyduj się na zwrot. Weź świadka i po sprawie.
              Ja bym pieniądze oddała jako sprzedająca
              Jako kupująca, pewnie próbowałabym sprzedać dalej buty, nie robiąc całego zamieszania.
              Rób jak ci sumienie nakaże, tak abyś dobrze się czuła i jak chciałabyś, aby ciebie potraktowano w takiej sytuacji.
              • agni71 Re: cd 09.12.15, 09:41
                mogę się podpisać pod malowanką

• makoja Re: cd 09.12.15, 09:48
                Dokładnie , też nie szukałabym na siłę teorii spiskowych, Jak pani od ciebie kupowała to zapłaciła czy wysyłała maile w stylu "a co będzie jeśli zamiast butów dostanę pusty karton"
                Zresztą napisała że jest długo na allegro, możesz sprawdzić komentarze.
                • amstill Re: cd 09.12.15, 10:05
                  Ale serio dziwicie się autorce watku?
                  Wg mnie pani kupująca jest dziwna, najpierw już odesłała, później właśnie odsyła, teraz będzie dopiero odsyłała. Może nie naciągaczka, ale wcale bym się nie zdziwiła jakby coś wymysliła, np najpierw chce zwrot pieniędzy. Jak bym podtrzymała swoje zdanie. Ma towar pełnowartościowy może go sama sprzedać, będzie szybciej.
                  • agni71 Re: cd 09.12.15, 10:15
                    Może nie naciągaczka, ale wcale bym się nie z
                    > dziwiła jakby coś wymysliła, np najpierw chce zwrot pieniędzy.

to, jeśli cos takiego wymyśli, to oczywiste, że nikt jej pieniędzy nie odda

Na razie, to ona jest do tyłu pieniądze za buty, które na dziecko są za małe, i to ona ryzykuje, odsyłając buty, że ani butów, ani pieniędzy już nie zobaczy, prawda? Pewnie z tego powodu jeszcze butów nie wysłała, bo chce potwierdzenia, że pieniądze, przynajmniej kwotę za same buty, odzyska. afrodyta może paczkę odebrać, przecież to ją nic nie kosztuje, i gdyby się okazało, że w paczce nie ma butów, buty są zniszczone, nic kupującej nie zwracać.
                    Oczywiście, MOŻE się okazać, że kupująca to świr, nie brakuje takich na Allegro. Ja tu jednak widzę raczej spanikowaną kobitkę, która została póki co bez butów (pasujących) i bez pieniędzy. Może warto jeszcze zasugerować jej, że może sama wystawić buty na Allegro, nawet mogłabym jej udostępnić własne zdjęcia z czystej uprzejmości. Może do tej pory tylko kupowała i nie wpadła na to, że sama może buty odsprzedać?
                    • tres09 Re: cd 09.12.15, 10:59
                      > afrodyta może paczkę odebrać, przecież to ją nic nie kosztuje,

No właśnie kosztuje, cenę butów, bo napisała że już nie ma siły tych butów sprzedawać, tylko jeśli je odbierze to już je wywali.
                      Ja się temu nie dziwię po takich przejściach, też już bym na te buty nie chciała patrzeć, a dodatkowo w międzyczasie zrobił się okres przedświąteczny i jest mnóstwo innych zajęć i jeszcze do tego skończył się sezon na sprzedaż zimowych rzeczy.
                      Kupująca się pomyliła a skutkami swojej pomyłki chce obciążyć sprzedającą - jedna z nich zostanie z niepotrzebnymi butami i kłopotem.
                      • agni71 Re: cd 09.12.15, 11:10
                        tres09 napisał:

> > afrodyta może paczkę odebrać, przecież to ją nic nie kosztuje,
                        >
                        > No właśnie kosztuje, cenę butów, bo napisała że już nie ma siły tych butów sprz
                        > edawać, tylko jeśli je odbierze to już je wywali.

Chwileczkę, ODEBRANIE butów nic ja nie kosztuje. Poniesie stratę, jeśli zwróci pieniądze za buty i nie sprzeda ich ponownie.

jed
                        > na z nich zostanie z niepotrzebnymi butami i kłopotem.

to prawda

Gybym na miejscu sprzedającej nie zamierzała odebrać butów, to bardzo wyraźnie napisałabym to kupującej. Niech nie wysyła, tylko sama wystawi. W przeciwnym razie narazi się na większe koszty, bo zostanie bez dobrych butów, bez pieniędzy i dodatkowo poniesie koszt przesyłek w te i wewte.
                        • tres09 Re: cd 09.12.15, 11:52
                          > tres09 napisał:
                          >
                          > > > afrodyta może paczkę odebrać, przecież to ją nic nie kosztuje,
                          > >
                          > > No właśnie kosztuje, cenę butów, bo napisała że już nie ma siły tych but
                          > ów sprz
                          > > edawać, tylko jeśli je odbierze to już je wywali.
                          >
                          > Chwileczkę, ODEBRANIE butów nic ja nie kosztuje. Poniesie stratę, jeśli zwróci
                          > pieniądze za buty i nie sprzeda ich ponownie.

No tak, tylko że raczej nie bierzemy pod uwagę że na odebraniu butów sprawa się skończy - albo buty wrócą w takim stanie jak zostały wysłane i trzeba zwrócić pieniądze i zostać z kłopotem, albo w mało prawdopodobnym przypadku że będzie coś nie tak - będą jeszcze większe nerwy i kłopot.
                          Poza tym ktoś sugerował żeby odbierać buty nagrywając wszystko ze świadkiem co oznaczałoby że samo odebranie kosztowałoby czas, nerwy i angażowanie osób trzecich, a tego całego zamieszania można by było uniknąć gdyby kupująca wzięła na siebie konsekwencje swojego błędu.
                          Nie zauważyła że kupuje buty od osoby prywatnej, zdaje się że ktoś już jej wytłumaczył że nie ma prawa zwrotu, no to trudno, teraz powinna poświęcić swój czas na sprzedanie tych butów zamiast robić kłopot sprzedającej.
                        • afroddytta Re: cd 09.12.15, 12:54
                          Ja napisałam jej od razu krótko i jednoznacznie, że jako osoba prywatna nie przyjmuję zwrotów, załączając regulamin Allegro. Dopiero po chyba 2 dniach (juz myślałam że brak odpowiedzi znaczy że sprawa zakończona) kupująca mnie poinformowała że przesyłkę zwrotną już nadała i podała nr konta na który mam jej kasę zwrócić (postawiła mnie przed faktem dokonanym).
                          • ewolajda88 Re: cd 09.12.15, 13:15
                            A ja myślę, żebyś już przestała się tym martwić wink
                            Kupując na odległość zawsze ponosimy ryzyko, że coś może nie pasować. Tym bardziej, że kupująca doświadczona w zakupach niby. A może buty wcale nie są za małe tylko się nie podobają w rzeczywistości? A może zakup pod wpływem chwili, bo okazja,a potem jednak się rozmyśliła? Myślę, że zawsze Pani mogła dopytać wcześniej, czy bedzie mozliwy zwrot... Czemu sprzedajacy ma odpowiadac i tracic czas, berwy i pieniadze?
    • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 12:51
      A co myślicie o takim rozwiązaniu?
      Napiszę kupującej, zeby mi podesłała jakiś dowód nadania paczki w sobotę -tak jak pisała w mailu w czasie dokonanym i jeśli wysłała do mnie tę paczkę w sobotę jak zapewniała to ok, oddaje kasę - jeśli faktycznie wysłała wtedy paczkę była przekonana o swojej racji, że moze buty bez problemu zwrócić, więc myślę, że w takim wypadku uczciwie odesłała przesyłkę i problemów nie będzie.

Jesli natomisat okaże się, że paczki jeszcze nie nadała to znaczy, że jednak bała się tej paczki wysłać od razu bo zdawała sobię sprawę, że racja nie jest po jej stronie, a mi cały czas ściemniała uncertain Wtedy nie będę z nią wchodzić w dalsze dyskusje.

Czy nie byłoby to salomonowe wyjście?

• aurinko Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 13:02
        Wiesz co, mimo, że jestem po Twojej stronie w tym sporze, to uważam, że powinnaś zakończyć już dawno tę sprawę. Niepotrzebnie to ciągniesz. Powinnaś jasno i wyraźnie raz napisać konkretnie w stylu "powołując się na regulamin/przepisy takie a takie informuję Panią, że nie przyjmę zwrotu zakupionych butów, decyzja moja jest ostateczna" albo "przyjmę buty do zwrotu lecz ze względu na to, iż nie mam obowiązku przyjmowania zwrotu potrącę Pani za przesyłkę, oczywiście jeśli odesłane buty będę w takim samym stanie w jakim zostały do Pani wysłane i wraz z dołączonym do nich paragonem". Powinnaś już dawno podjąć ostateczną decyzję, poinformować Kupującą o decyzji i konsekwentnie się jej trzymać nie korespondując więcej i nie gdybając. Ja osobiście nie przyjęłabym tego zwrotu ale też od razu bym Kupującą o tym poinformowała i zamknęłabym ze swojej strony temat.
        • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 13:05
          aurinko: Ja osobiście nie przyjęłabym tego zwrotu ale też od razu bym Kupującą o tym poinformowała i zamknęłabym ze swojej strony temat.

Ale tak było z mojej strony, tylko teraz ona mi propozycję przysyła wink
      • makoja Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 13:04
        Nie rób tego, jakby wysłała to już byś pewnie dostała, a tak robisz jej złudne nadzieje że może oddasz kasę , a może jednak nie?
        Podejmij ostateczną decyzję i poinformuj ją o niej ( bez "co by było gdyby") i jeśli nie chcesz przyjąć paczki to nie wdawaj się w dalsze dyskusje

• afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 13:09
          OK, macie rację.
          Kupująca w ostatnim mailu dała mi czas do dzisiejszego wieczora wink na podjęcie ostatecznej decyzji, więc napiszę jej (po raz trzeci) że podtrzymuję moją decyzję.
          (sama sobie może te buty sprzedać jak tak zawsze robię jak kupię coś nie tak)
          • magda79pn Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 13:37
            i jeszcze jej napisz, że ma przedstawić ta sprawę pracownikom allegro (zapytać poprzez formularz allegro) i niech poczeka na odpowiedź, może ich słowa przemówią jej do rozsądku, że Ty nie musisz i nie będziesz odpowiadać za coś, co jej się "wydawało"

bo przecież wydawało jej się, że może je zwrócić wink
    • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 13:30
      Właśnie tj. dziś o 8;15 dostałam maila InPost pt Paczkomaty InPost - Paczka w drodze - misja rozpoczęta!
      czy to znaczy że właśnie teraz paczka została nadana? chyba jednak nie w sobotę uncertain
      • magda79pn Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 13:38
        kurcze wiesz, ja bym teraz już złośliwie nie odebrała, bo ona też jest złośliwa !!!
        • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 13:50
          Magda ale ja własnie kilka linijek wyżej napisałam, że ostatecznie podtrzymuję moją pierwszą decyzję i nie przyjmuje zwrotu (a szczególnie w tych nowych okolicznościach).
          • amstill Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 14:31
            Tym bardziej podkresliłabym ze od kilku dni informujesz ją ze nie ma możliwości zwrotu, nigdy na niego nie wyraziłas zgody. Nie przyjmujesz bo nie musisz i nie chcesz, a teraz to ona ma problem.

Daj znać jak sprawa pójdzie dalej w sensie, co się stanie jak nie odbierzesz tej przesyłki.
            • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 09.12.15, 16:53
              Chyba własnie jej nie odebrałam tzn. przyjechał kurier z paczką do mnie ale bez danych nadawcy, miasto było inne (ale niedalekie), powiedziałam, że nie wiem co to za paczka i jej nie odbieram, powiedział ok i zabrał.
              W sumie szkoda, że jakoś milej kobieta nie zaczęła o tym zwrocie, bo nadała w paczkomacie w małym mieście gdzie mieszka mój brat, jakby to gdzieś wyszło po drodze to mogłaby te buty zwrócić osobiście i sytuacja byłaby prostsza uncertain
              • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 11.12.15, 11:41
                PO ostatniej propozycji kupującej nić już nie odpisywałam. Tej paczki nie odebrałam w środę, a dziś kupująca mi przysyła maila, że paczka będzie już dziś w moim paczkomacie-ogólnie już nie wiem o co chodzi i czekam biernie na dalszy rozwój sytuacji (żałuję jedynie, że nie sprawdziłam na paczce u kuriera daty nadania uncertain)
                • patatajowa Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 11.12.15, 11:43
                  ale kupujaca przeciez ci napisała ze odsyła paczkomatem bo ten zwrot jest dla niej bezpłatny. i wysłala.
                  a ty w panice nie odbierasz juz nic i od nikogo, widocznie kurier przyniosł paczke nie od niej a od samego mikołaja tongue_out
                  • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 11.12.15, 11:49
                    Nie raczej nie, bo po pierwsze dał mi pomacać i myślę, ze to było to a po drugie to było nadane z tego samego paczkomatu z którego kupująca nadała swoją, a po trzecie to własnie danych na paczce nie było itd, więc podejrzewam, ze to własnie tak jest w przypadku zwrotu (nie zanotowałam też żadnych braków w kontekście innych zakupów, a w szczególności z tej lokalizacji). Sama jestem ciekawa wink
                    • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 11.12.15, 12:01
                      Dzwoniłam na infolinię Inpostu to ta sama paczka
                      • patatajowa Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 11.12.15, 13:02
                        aha.
                        rozwijamy temat jeszcze?
                        • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 11.12.15, 13:06
                          Ja czekam co będzie dalej (biernie!) i po prostu napisze tutaj, bo ktoś o to prosił i żeby zamknąć temat dla potomnych wink
                          • atena12345 Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 15.12.15, 16:33
                            no i co tam?
                            • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 15.12.15, 17:25
                              Nic. Paczki nie odebrałam, nie wiem ile ona w tym paczkomacie ma czekac (ja oficjalnie żadnego info o czekającej paczce nie dostałam tzn ani maila ani smsa, tylko kupująca mi podesłała maila z nr przesyłki i żebym sobie odebrała).
                              Czekam dalej.
                              • grecz Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 01.01.16, 07:34
                                Z ciekawości pytam: był jakiś ciąg dalszy?
                                • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 01.01.16, 12:23
                                  Wlasnie ze 2 dni temu kupująca założyła spor na Allegro odpowiedziałam jednym zdaniem i teraz jest dalej dyskusja. Nie wiem czy to sie jakos kończy? Czy my tak sobie mamy odpisywać w nieskończoność? Sprzedająca zarzuca mi wadę obuwia (nie moze dziecku wcisnąć na noge szczególnie jednego) i ze specjalnie takie sprzedałam, jakbym faktycznie wadę podejrzewała to bym buty reklamowała a moim zdaniem one po prostu były za małe. Ma paragon to chyba sama moze reklamować jak podejrzewa wadę? Sama mam kilkoro dzueci i nie raz tak było ze jednej firmy buty dziecku pasowały innych sue włożyć nie dało, nie przyszło mi do głowy ze z samymi butami cos moze być nie tak, po prostu inny rozmiar, fason itd.
                                  • gaga-sie Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 02.01.16, 20:21
                                    Od początku pisała ci o tej "wadzie", czy teraz ją olśnło? Nie trafila z rozmiarem i tyle.
                                  • ewaq Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 15.01.16, 00:30
                                    czy spór trwa nadal?
                                    • afroddytta Re: Pilne pytanie -Allegro zwrot do osoby prywatn 15.01.16, 14:52
                                      Nie odpisywalam bo miałam sprawdzic co pisała kupująca w pierwszym mailu, ale byłam na wyjezdzie a teraz dysk teardy mi padł i nie nam dostępu do starej poczty uncertain
                                      Ogolnie pamietam ze pisała ze jednego bucika nie moze założyć ze chyba za mały itd (chyba wtedy o wadzie nie było mowy). Miałam paragon jakbym podejrzewała jakaś wadę sama bym reklamowała (moim dzueciom wiele razy jakues buty nie wchodxily na nogę w sklepach i wadliwe nie były uncertain).
                                      Odpowiedziałam raz na spor i koniec. Teraz distalam negatywa, napisałam do Allegro w tej sprawie (prosili aby dać znać jak tak sie zdarzy), ale nie wiem czy juz cos odpisali bo nie sprawdzałam poczty.
                                      Chyba oficjalnie koniec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka