Dodaj do ulubionych

Allegro płatność Mtransfer

21.02.16, 10:42
Sprzedałam coś na allegro. Zazwyczaj kupujący płacili mi albo bezpośrednim przelewem albo poprzez Payu. Tym razem kupujący wybrał mtransfer. Dostałam maila z allegro, że kupujący wybrał sposób zapłaty, blabla i dostałam numer tej wpłaty. Nie ma jej klasycznie w moja sprzedaż - payu - Lista wpłat od Kupujących, tylko w moja sprzedaż - sprzedane - i przy zakończonej aukcji jest "karta płatności".
Nigdy nikt mi w ten sposób nie płacił i stąd moje pytanie - rozumiem, że przelew przyjdzie mi bezpośrednio na konto? Bo w karcie płatności ta płatność ma od środy status "rozpoczęta" i nic się nie dzieje - jak rozumiem kupujący jeszcze nic nie zapłacił a ja póki co mam nic nie wysyłać? To nie działa jak Payu?
Obserwuj wątek
    • juvian Re: Allegro płatność Mtransfer 21.02.16, 10:47
      Dostałaś numer wpłaty i wybór sposobu płatności, oznacza to, że kupujący wybrał tylko sposób zapłaty (Payu) ale nie poszedł dalej i wpłaty jeszcze nie zrobił, więc jej nie masz. Musisz czekać aż dostaniesz powiadomienie, że otrzymałaś wpłatę i fizycznie będziesz mieć tą kwotę na payu.
    • patatajowa Re: Allegro płatność Mtransfer 21.02.16, 10:51
      mtransfer to jeden ze sposobów(nazw) płacenia przez payu. tradycyjnie czekasz na mail o tytule "nowa wpłata od kupujacego..." kupujacy poki co tylko zdefiniował płatnosc ale jej nie dokonał.
    • maggi9 Re: Allegro płatność Mtransfer 21.02.16, 10:58
      Ok, dzięki.
    • afroddytta Re: Allegro płatność Mtransfer 21.02.16, 11:35
      Aż z ciekawości sprawdziłam moja sobotnią sprzedaż drogiej rzeczy i faktycznie też przyszedł mail tylko o wybraniu sposobu zapłaty i dostawy, ale żadnego maila (jak to kiedyś bywało) że kupujący dokonał wpłaty nie dostałam. Jednak jak weszłam w allegro w swoje konto mam, że karta płatności utworzona 19:32, a płatność zaczęta i zakończona 19:34, więc niby to poszło z automatu, ale szczerze to nie zwróciłam na to uwagi i przedmiot wysłałam. Ciekawe czy fatycznie jest jakaś zmiana, bo transakcja opłacona a maila o tytule "nowa wpłata od kupujacego..." w ogóle nie dostaliśmy.
      • patatajowa Re: Allegro płatność Mtransfer 21.02.16, 11:47
        ale tez chodzi o mtransfer czy ogólnie payu? bo ja dostaje normalnie maile -najpierw ze kupujacy wybrał a potem drugi mail "nowa wpłata" .
        • jzabro Re: Allegro płatność Mtransfer 21.02.16, 12:20
          mtransfer to szybki przelew z konta bankowego a nie przez Payu, więc moim zdaniem trzeba szukać w banku na koncie czy przelew dotarł.
          • aurinko Re: Allegro płatność Mtransfer 21.02.16, 19:44
            Nie, mtransfer to jedna z metod płatności, idzie przez payu i wpłata jest widoczna na karcie płatności, trzeba przelać z allegro pieniądze na konto tak jak przy innych płatnościach.
            • afroddytta Re: Allegro płatność Mtransfer 21.02.16, 23:46
              Dokładnie, akurat w wyżej opisywanym przypadku to było płace z inteligo.
              Przejrzałam spam itd i nic nie przyszło po zakończeniu płatności uncertain teraz bede sprawdzać w karcie platnisci na Allegro czy wpłata zakończona
          • verika Re: Allegro płatność Mtransfer 22.02.16, 07:50
            jzabro - mylisz się
            • jzabro Re: Allegro płatność Mtransfer 23.02.16, 21:01
              Ze strony mbanku
              www.mbank.pl/indywidualny/uslugi/uslugi/mtransfer/
              • jzabro Re: Allegro płatność Mtransfer 23.02.16, 21:10
                A tu o powiązaniach PayU z mtransferem.
                www.payu.pl/mbank-i-payu
                • jzabro Re: Allegro płatność Mtransfer 23.02.16, 21:15
                  A tu wybrany fragment dla tych którym się nie chce otwierać linku. Cytaty ze stron:

mTransfer to usługa umożliwiająca szybkie dokonywanie płatności za zakupy w internecie. Płacąc mTransferem nie trzeba wypełniać formularzy, podawać numeru konta i adresu odbiorcy czy wpisywać kwoty, którą należy zapłacić ? wszystkie dane podstawiają się automatycznie.

mTransfer umożliwia 4 typy płatności
                  z konta indywidualnego lub firmowego w mBanku
                  z limitu karty kredytowej mBanku - również dla firm
                  z kredytu gotówkowego w mTransferze
                  z limitu kredytu odnawialnego w Twoim rachunku

Nowy mTransfer mobilny to e-przelew nowej generacji dla klientów mBanku, działający w oparciu o model PayU Express firmy PayU, czyli dzięki powiązaniu konta w PayU z rachunkiem bankowym klienta. Usługa znacząco przyspieszy realizację wirtualnych płatności. Aby ich dokonać, wystarczy jedno kliknięcie. Nie ma konieczności logowania się do banku i dodatkowej autoryzacji.

Rozwiązanie dostępne jest zarówno za pośrednictwem komputera, jak i urządzeń mobilnych. Jego konstrukcja szczególnie sprawdzi się w przypadku zakupów dokonywanych na telefonach za pośrednictwem aplikacji mobilnych sklepów, których nie będzie trzeba opuszczać, aby dokończyć transakcję.

Narzędzie można aktualnie aktywować podczas zakupów na Allegro lub płacąc za pośrednictwem konta PayU w sklepie wspieranym przez PayU. Usługa, ze względów bezpieczeństwa, może zostać włączona wyłącznie podczas dokonywania płatności klasycznym mTransferem.

Przy kolejnych zakupach ? w aplikacji mobilnej lub na komputerze ? użytkownik będzie miał już możliwość zapłacenia za zakupy mTransferem mobilnym na jedno kliknięcie.

Płatność w ramach mTransferu mobilnego możliwa jest dla transakcji do 200 zł. Płatności o wyższej wartości oraz te wymagające dodatkowego uwierzytelnienia klienta, ze względów bezpieczeństwa, są realizowane z wykorzystaniem tradycyjnego mTransferu, a w przypadku płatności z aplikacji mobilnej Allegro ? poprzez aplikację mobilną mBanku. W obu wypadkach transakcja jest bezpłatna dla klienta.
      • aurinko Re: Allegro płatność Mtransfer 21.02.16, 19:46
        U mnie niektóre maile "nowa wpłata" lądowały w folderze spam, od czasu gdy się zorientowałam, zawsze sprawdzam płatność klikając w numer karty płatności, jak jest "rozpoczęta" to czekam, jak "zakończona" to wysyłam towar, zdarza się że mimo zakończonej wpłaty mail nie przychodzi ani nie ma go w spamie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka