08.04.16, 08:06
Tak wiem, mogę sobie info wygooglać, ale macie może to ustrojstwo i jakie są wasze wrażenia smile.
Obserwuj wątek
    • arafia Re: Kawiarka 08.04.16, 08:30
      Od kilku lat mam Bialetti i baaaardzo sobie chwalę. Z tego co czytałam warto zwrócić uwagę aby była ze stali nierdzewnej, a nie aluminiowa.
      • scarlett74 Re: Kawiarka 08.04.16, 08:39
        Dzięki za info, właśnie o Bialetti Mokka (chyba) myślałam . I jeszcze pyt. jaką kawę przetestowałaś i polecasz. Pozdr.
        • arafia Re: Kawiarka 08.04.16, 09:02
          Niestety Mokka jest właśnie aluminiowa sad
          Ja mam Bialetti Kitty
          https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQV5xh-S2ds4v1wRGqVcWL54na9gpA_ibXh-Q6f_KDuf8Bp_a4y4g
          i moim zdaniem jest idealna. Użytkowałam też Venus i ta była taką "biedniejszą wersją" wink
          Zwróć tez uwagę na wielkość - ja mam tasse 2 (2 filiżanki) i jest dla mnie idealna na poranną kawę w kubku.
          • arafia Re: Kawiarka 08.04.16, 09:06
            Co do kawy to wszystko kwestia gustu. Do kawiarek powinna być grubiej zmielona. Ja często kupuję w Tchibo i pani pyta jak zmielić smile Co do kaw sklepowych to zdecydowana większość nadaje się do kawiarek (jest znaczek na opakowaniu). Moje ulubione to Tchibo z tukanem i Lavazza w złotym opakowaniu smile
          • scarlett74 Re: Kawiarka 08.04.16, 09:13
            O rany, dzięki za zwrócenie uwagi, mam co raz większą chęć na taką kawę, na sypane/rozpuszczalne już nie mogę patrzeć, a ekspres jest poza zasięgiem cenowym...
            • arafia Re: Kawiarka 08.04.16, 09:23
              Od kiedy jej używam też nie smakuje mi rozpuszczalna smile Pamiętaj jeszcze żeby nie ubijać kawy w sitku i aby gotować na najmniejszym płomieniu, wtedy jest najsmaczniejsza smile a i nie myjemy kawiarki żadnymi płynami, tylko woda smile
    • sinceramente Re: Kawiarka 08.04.16, 09:36
      Ja po wielu latach używania zwykłej kawiarki przerzuciłam się na elektryczną - skusiła mnie opcja timera (jak musze wstać bladym świtem, to kawa "robi się sama" chwilę wcześniej) i opcja podtrzymywania temperatury przez 30 minut. Teraz już nie muszę stać nad kawiarką i pilnować, żeby za długo nie stała na ogniu (kiedy kawa już wypłynie powinno się ją wyłączyć).
      Ja kupuje różne kawy, ale zasada jedna: 100% arabica (najmniejszy dodatek robusty sprawia, że mnie odrzuca).
      Kawy w sitku nie powinno się ubijać (we Włoszech można kupić specjalne pojemniki z dozownikiem do kawiarki w dnie pudełka), ale sitko musi być pełne, żeby wytworzyło się odpowiednie ciśnienie.
      Na polskie przyzwyczajenia odpowiednia będzie wielkości 2-3 filiżanki (tazze).

A, no i wybierając model i firmę weź pod uwagę, że co jakiś czas trzeba wymieniać sitko i uszczelkę (lub rączkę jeśli spalisz), więc ważna jest dostępność części.
      • isia79 Re: Kawiarka 08.04.16, 15:02
        podłączam się.
        Sinceramente - jakiej firmy masz kawiarkę elektryczną?
        • sinceramente Re: Kawiarka 08.04.16, 19:02
          DeLonghi www.ceneo.pl/31668379#tab=reviews
          ale nie kupowałam w Pl, więc wyszło zdecydowanie taniej
    • kraabik Re: Kawiarka 08.04.16, 15:51
      Ja mam małą kawiarkę Bialetti, dostałam będąc w Rzymie od Włochów chyba z 15 lat temu. Używana jest cały czas (ostatnio sporadyczniej, bo mamy ekspres) i działa. Wymieniałam tylko sitko i gumki. Rączka lekko rozpuszczona fantazyjnie zwisa, ale nie przeszkadza to w dalszym użytkowaniu. Miałam też Bialetti Mukka, używaliśmy chyba z 5 lat, super była, ale się popsuła.
      • plum1000 Re: Kawiarka 09.04.16, 09:36
        kraabik, planuje od paru mcy ekspres do kawy, ale ogrom wyboru na razie sprawia ze ni ewiem co wybrac. napisz jaka masz .Zalezy mi by mozna bylo uzywac kawe mielona i ziarnista , funkcja capucino. no i chcialam z wyswietlaczem elektronicznym , a nie pokrętła..
        • kraabik Re: Kawiarka 14.04.16, 16:36
          Oj, to my mamy zwykły z Tchibo na kapsułki. Taki o którym piszesz nam się marzył, ale kasy nie ma smile Ale my tam zadowoleni jesteśmy smile
    • joagraba Re: Kawiarka 08.04.16, 18:47
      Ikeowa jest całkiem do rzeczy.
      • eesti_2005 Re: Kawiarka 08.04.16, 22:14
        My mamy Florinę i też jest ok.
    • scarlett74 Re: Kawiarka 09.04.16, 13:10
      Dzięki dziewczyny za odzew, w tyg podjadę do sklepu zobaczyć "na żywo",kupię albo Bialetti Kitty albo Venus ( na 4 ekspresso, czyli 2 kubki) + kawę.Dam znać .
    • scarlett74 Re: Kawiarka 14.04.16, 10:29
      Hej, zakupiłam Bialetti Kitty na 4 +kawa.Jak wygospodaruję finanse to dokupię młynek+ubijak do mleka. dzięki za wszelkie info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka