Dodaj do ulubionych

polecane książki dla 9-latka

29.09.16, 13:41
J.w. dla chłopca który nie jest miłośnikiem czytania. Książki które mogą go zachęcić do czytania - wciągające.
Obserwuj wątek
    • silje78 Re: polecane książki dla 9-latka 29.09.16, 14:23
      Moze Magiczne Drzewo? U mas wciagnely corke (to nie jest ksiazka dla dziewczyn smile. Przygody Tomka Sawyera i cos co mnie zaskoczylo. Mloda (w tym samym wieku) przeczytala w Pustyni i w puszczy. Ja przez to nie przebrnelam. Polecany jest tez Mikolajek, ale u nas nie zaskoczyl. Za to wszystkie ksiazki Trojanowskiego wciagnela, a jest to dziecko nie lubiace za bardzo czytac. Bardzo lubi jak ja jej czytam, po samodzielne lektury siega niechetnie. Po tomiszczu W pustyni... zaczelam wlasnie czytac jej serie Magiczne drzewo i znow zaskoczyla. Ja mam na nia sposob taki, ze zaczynam jej czytac i jak widze, ze sie wciagnela to zostawiam jej dalsze czytanie. Dziala wowczas gdy ksiazka sie jej spodoba.
    • uczula Re: polecane książki dla 9-latka 29.09.16, 14:41
      Pipi - mimo, ze to o dziewczynce. Mysmy mieli audiobooka.
      na codzien kupuje mu komiksy ( tez mam 9 latka) Kaczora Donalda. czytania niewiele, ale zawsze. Magiczne drzewo nas przestraszylo. Strasza w tej ksiazce.
      • lifecolor Re: polecane książki dla 9-latka 29.09.16, 15:05
        Seria o grzecznym psie W.Cesarza
        • malenka07 Re: polecane książki dla 9-latka 29.09.16, 15:20
          Kroniki Archeo.
          • asiakh Re: polecane książki dla 9-latka 29.09.16, 15:55
            Dziennik cwaniaczka/ Kinney
    • blankaz Re: polecane książki dla 9-latka 29.09.16, 19:30
      Mój niezbyt lubiący czytać 10-latek zaczytywał się w 13-piętrowym domku na drzewie i kolejnych częściach. Podobała mu się też Koszmarna dwójka. Nie za dużo tekstu, trochę rysunków.
      Sam przeczytał też Biblię w komiksie, teraz czyta Joannę Chmielewską - serię o Janeczce i Pawełku, wcześniej hitem był Pafnucy smile
    • afroddytta Re: polecane książki dla 9-latka 29.09.16, 21:12
      Mój czyta bardzo dużo, ale ogólnie w klasie chłopaki czytają pana Samochodzika, Zwiadowców, czytał tez 3 muszkieterów. Fajne są też dla chłopców ksiażki Roberta Kościuszko, one nieco na tle biblijnym typowe Samson, Gedeon czy takie ogólnie chłopięce, ale z wartościami Niewidzialna Gra, Wojownik 3 światów.
    • feresska Re: polecane książki dla 9-latka 29.09.16, 22:12
      Mój syn niestety nie jest zwolennikiem czytania - czyta lektury jak musi. Jedyne co z własnej nieprzymuszonej woli przeczytał to Dzienniczek Cwaniaczka (chyba ze dwa tomy) oraz seria Biuro Detektywistyczne Lassiego i Mai - krótkie książeczki ale bardzo wciągające, z zagadkami, dodatkowo można wybrać tematykę która syna interesuje a jest tego sporo smile
      • sylwina76 Re: polecane książki dla 9-latka 30.09.16, 08:42
        Seria Akademia Jedi, seria Doktor Proktor, może Przewodniki Wajraka, seria o Tsatsikim, Strrraszna historia
      • patatajowa Re: polecane książki dla 9-latka 05.10.16, 13:47
        przypomniało mi sie ze jakis czas temu sama pytałam w tym watku co dla nielubiacego czytac 10-latka którego wciągnął "cwaniaczek"...
        forum.gazeta.pl/forum/w,583,161824994,161824994,ksiazka_w_stylu_Dziennika_Cwaniaczka_.html
        no i tak wciagnąl ze syn kupił za swoja kase wszystkie czesci. domek na drzewie własnie skonczył. z biblioteki pozyczone teraz cierpienia sieciolatka-tez fajna.
    • uczula Re: polecane książki dla 9-latka 04.10.16, 10:40
      nie kazda - ja sie skusilam na jedna i nie doczytalismy do polowy bo ksiazka zaczela straszyc...i mi sie syn wystraszyl.
    • alexi.s Re: polecane książki dla 9-latka 04.10.16, 14:47
      Czy na wyspie grasują duchy i szpiedzy? Autor: Katarina Mazetti - cztery tomy. Właśnie skończyliśmy czytać pierwszy i bardzo polecamy
      • dzidzia_ch Re: polecane książki dla 9-latka 04.10.16, 19:57
        Kroniki Archeo,Terra Incognita,Klub Poszukiwaczy Przygód Agnieszki Stelmaszyk
        Oczywiście Magiczne drzewo
        Mikołajki
    • krotanna Re: polecane książki dla 9-latka 05.10.16, 12:37
      Mojego syna (teraz 10 lat) dwa lata temu bardzo wciągnęły książki o detektywach Lasse i Mai (Biuro Detektywistyczne Lassiego i Mai). Kupiliśmy chyba 3 na początek i szybko dokupowaliśmy kolejne. Zagadka... i młody wciągnięty. A że szybko poszło, bo duży druk, jakieś obrazki,... to miał się czym pochwalić w rodzinie, że już kilka książek przeczytał wink I teraz książka to przyjaciel smile
    • quistista Re: polecane książki dla 9-latka 05.10.16, 13:34
      Moj uwielbia komiksy. Na pierwszym miejscu Asteriks i Obeliks, przygody Tintina i Kajko i Kokosz
    • els.ol Re: polecane książki dla 9-latka 05.10.16, 13:55
      Seria Baśniobór I-V + Przewodnik (lajtowa wersja Harrego P.)
      Moja 8-latka przeczytała z zapartym tchem (miłośniczka książek)
      Magiczne drzewo też już dawnoprzeczytane - wielokrotnie wink
      Mikołajek, Karolek itp...?
      • patatajowa Re: polecane książki dla 9-latka 05.10.16, 14:03
        jak taki "niemiłośnik" zobaczy 5 tomiszczów Basnioboru to watpie zeby zaczął wink
        z linkowanego watku prawie wszystkie które polecały dziewczyny sprawdziły sie.dla niemiłośnika smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka