Dodaj do ulubionych

Do posiadaczy chomików - KLATKA

30.11.16, 08:37
Jaką klatkę kupić - zwykła z prętami metalowymi, czy w większej części z plastiku?
Czy Wasze chomiki lubią i korzystają ze zjeżdżalni, tunelów i różnego rodzaju platform?
A może zalinkujecie klatkę, którą macie i polecacie?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
---
Obserwuj wątek
    • makoja Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 09:15
      Polecam Zolux Klatka Duo Rodylounge www.ceneo.pl/25790661 , można ją rozłożyć na części więc dokładnie ją umyjesz, dodatkowo warto dokupić kuwetę i domek- najlepiej plastikowy ( drewnianego nie umyjesz i szybko zaczyna śmierdzieć). Metalowe klatki mi odradzano, bo chomik w nich bardziej hałasuje, a ponieważ to zwierzęta które są aktywne nocą ...
      Nam klatka służyła ponad 2 lata, jedynie ułamały się 2 zaczepy od siłowego otwierania ( teraz już wiemy że zaczep należy nacisnąć a potem otwierać , a nie szarpać na siłę)
    • kamila_ra84 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 09:27
      ja kupiłam taką:
      allegro.pl/super-klatka-dla-chomika-mat-ii-czarna-gratis-i6621119597.html
      .jedyny mankament to dość głośna karuzela. wykręciłam tą , która była w zestawie i wstawiłam cichą. podobno lepiej żeby klatka miała przewagę prętów, bo plastik zaburza odpowiednią cyrkulację powietrza. tunele, zjeżdżalnie, platformy jak najbardziej. chomiki się świetnie bawią w takich klatkach. ja mojemu wrzucam czasem nawet rolki po papierze toaletowym, nie zjada ich a ma zabawę przebiegając przez nie jak przez tunele smile
    • ida_marcowa1 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 09:34
      my mamy metalową. hałasowało kółko i trzeba było kombinować z podkładkami ale podejrzewam, że w plastikowej też hałasuje ( taka uroda kółek smile). dla nas ważne było, by klatka była duża, taka z kilkoma półeczkami/piętrami, rurami, zjeżdżalniami bo chomiki w naturze dożo biegają. mała przestrzeń to dla nich tortura. domek plastikowy bo łatwo umyć. kuweta koniecznie - nie wiem czy wszystkie chomiki tak mają, ale nasz sika tylko do kuwety więc trociny nie śmierdzą i łatwiej dbać o czystość ( wymieniam piasek dla szynszyli co 2 - 3 dni)
      • emonik Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 09:38
        Chomik sikający do kuwety???? Pierwsze słyszę, ale fajnie by było gdyby i nasz tak chciał...
        • patatajowa Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 10:36
          Cudny taki chomik sikający do kuwetki smile jakbym miala pewność ze nasz by tak robil to bym kupiła dzieciom bez wąchania big_grin
        • verika Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 10:54
          Kwestia wyuczenia, ja dawałam do klatki kubeczek jednorazowy, tak ustawiałam go z lekkim nachyleniem ku dnu, bez problemu załatwiał się do tego, nawet na śpiąco jak się załatwiał, to jeszcze z zamkniętymi oczami szedł i zawsze prosto do kubeczka smile Ja 1-2 razy dziennie usuwałam siuśki, płukałam kubeczek. W klatce nie śmierdziało, zdecydowanie rzadziej zmieniałam te trociny, polecam spróbować, ale pewnie najłatwiej zacząć z młodym, nie wiem czy starzec się wyuczy wink
      • ida_marcowa1 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 09:39
        allegro.pl/klatka-dla-szczura-chomika-ch3-plus-willa-gratis-i6625196048.html
        taką mamy prawie 2 lata, jest ok
        • kamimiki2 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 10:18
          Mamy taką:
          www.zooplus.pl/shop/gryzonie/klatki_domowe/klatka_dla_chomikow/61285
          Drewno można zabezpieczyć pokostem lnianym żeby siki nie wsiąkałysmile Kołowrotek wymieniliśmy bo tamten był beznadziejny...
          www.zooplus.pl/shop/gryzonie/wyposazenie_klatki/kolowrotki/139872 (na taki tylko większy)
          Odrzuciliśmy pomysł kupienia klatki plastikowej - podobno ze względu na złą cyrkulację powietrza nie jest to zbyt higieniczne...
          • emonik Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 11:30
            A tak w ogóle to bardzo chałasują w nocy chomiki? Zwłaszcza w tych metalowych klatkach???
            • gleana Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 12:54
              Chomiki prowadzą nocny tryb życia więc kiedy jest cicho każdy szelest słychać. No cóż są głośne, tego się da wyeliminować. A klatkę trzeba dobrać do chomika, bo dla chomików Roborowskiego (co najmniej dwa bo to towarzyskie zwierzątka) lub dżungarskiego (ten z kolei samotnik) trzeba klatkę jak dla myszek - pręty muszą mieć małe odstępy. Syryjski jest duży więc mogą być większe odstępy - takie są w tych większych klatkach.
    • mamapierwszaka3 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 18:03
      Koleżanki zalinkowaly Ci kilka klatek, wszystkie w takim samym stylu -kuweta+pręcikowa góra. Jako stara hodowczyni chomików odradzam stanowczo takie klatki. Są mało przyjazne dla chomików, one żyją w norach i pręty dające przewiew im się nie podobają wink Do tego ciężko taką klatkę wymyć (no chyba że się tylko myje kuwetę, resztę pomijając).
      Idealna klatka to jak największa, najprostsza i z tworzywa.
      Moje ostatnie chomiki miały taką:
      allegro.pl/super-klatka-dla-myszki-chomika-alex-promocja-i6623174031.html
      Jest ogromna, bardzo tania i praktyczna.
      Tu z bajerami:
      allegro.pl/klatka-dla-myszki-chomika-alex-tunele-58x38x42-i6625917659.html
      Inne fajne:
      allegro.pl/klatka-dla-myszki-chomika-gryzoni-karma-trociny-i5718580992.html
      allegro.pl/klatka-dla-chomika-myszki-wyposazenie-ferplast-i6584495259.html
      allegro.pl/ferplast-mini-duna-hamster-klatka-dla-chomika-i6587858900.html
      • mamapierwszaka3 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 18:06
        i jeszcze taka:
        allegro.pl/imac-klatka-dla-chomika-i-myszki-yo-yo-plus-i5867245462.html
      • emonik Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 20:32
        Ta klatka bardzo mi się podoba i chyba zaraz kupię:
        allegro.pl/klatka-dla-chomika-myszki-wyposazenie-ferplast-i6584495259.html

A nie wiesz jak w niej zamontowac poidełko? Miseczkę muszę wstawić? Wolałabym wiszące poidło, da się?
        • mamapierwszaka3 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 20:48
          Świetny wybór, bardzo praktyczna i ładna klatka. W każdej którą widziałam na żywo była "dziurka" na poidło. Tej konkretnej nie widziałam. Zapytaj sprzedającego dla pewności.
        • makoja Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 21:57
          Moim zdaniem ta klatka jest za mała jak na klatkę bez żadnego podestu czy piętra, poza tym za nisko są tunele - będzie w nich pełno trocin.
          • lucyjkama Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 01.12.16, 08:07
            40X30 cm to nie jest mała klatka dla 1 chomika syryjskiego albo 2 mniejszych. Zresztą różne podesty i zabawki do wspinania można dołożyć. Drucikowe, piętrowe klatki są znacznie gorsze. Chomiki niechętnie korzystają z drutowwych pięter. Co z tego, że na oko duże jak nie ma z tej wielkości pożytku.
            • miwusia1977 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 01.12.16, 08:13
              a my mamy akwarium i chomik jest zadowolony takie spore 80cm na 40cm
              • lucyjkama Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 01.12.16, 08:26
                No to wypas big_grin
                Moje 2 szynszyle mają klatkę 100X50X100 i jest to wielkie!! 80x40 dla chomika to naprawdę zaszaleliście. Ale dobrze im większa przestrzeń tym lepiej. W akwarium chomiki dobrze się czują. Oczywiście suchym bez wody wink
              • xxxtabxxx Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 03.12.16, 17:18
                Ja mam akwarium 100x40 dla chomika dżungarskiego. Ma mnóstwo miejsca do biegania. Na dnie gruba warstwa trocin wymieszanych z sianem - ma gdzie biegać i kopać tunele.
            • makoja Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 01.12.16, 09:04
              Piszę z moich doświadczeń, mieliśmy klatkę jak linkowana na górze czyli 2 plastikowe piętra 30x40, i jak chomik dżungarski miał chorą łapkę to przenosiliśmy wszystko ( domek , mały plac zabaw, kuweta, miska, smakołyk do obgryzania, kołowrotek) na jedno piętro - nie miał gdzie się ruszać.
              Moim zdaniem każda z pozostałych linkowanych przez mamępierwszaka jest lepsza od wybranej, bo większa i ma jakieś podesty.
    • marshi Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 19:25
      Nasza chomisia miała plastikową kuwetę i dwa piętra w górę. Sciany to były metalowe pręty, na tyle wąskie, że nie mogła się przecisnąć smile Na I piętrze kołowrotek, duży wyłożony pomiędzy szczebelkami papierem/tekturą, żeby łapki nie wpadały smile. Codziennie smarowaliśmy olejem jadalnym, żeby nie piszczał. Poddasze to kuwetaz piaskiem dla szynszyli - i niech mi ktoś powie, że chomik nie lubi się kąpać. Parter to plastikowy domek truskawka, zawsze robiła z niego ,,domek do góry nogami" - zawsze, i wtedy miała dwa wyjścia. Sikała w jeden kąt na wióry, których miała o9gromne iloścismile Kupy, gdzie popadnie smile Była kochana, cudowna, nie gryzła. Zasypiała u córki przy szyi. Inka, chomik dżungarski, żyła u nas ciut ponad dwa lata.
    • edik77 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 30.11.16, 21:17
      Przede wszystkim kup klatkę, a nie więzienie 20x30cm. Polecam Ferplast duna: www.ferplast.com/eu/mini-duna-space.html
      Ja miałam tę i jej większą wersję dla myszek, sprawdza się idealnie, łatwo utrzymać ją w czystości, nie grozi przeciągami dla zwierzaka.
      • dulcysia00 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 01.12.16, 20:05
        Klatka- jak najzwyklejsza, z niemalowanymi prętami (prędzej czy później i tak je obgryzie i np białe pręty będą wyglądały koszmarnie) .Jak największa na jaką możesz sobie pozwolić (oczywiście z tych dla chomików) .Z głębokim dnem, coby można wysypać grubszą warstwę trocin i się nie wkurzać że kopiąc w nich część wypada za klatkę.Kołowrotek obowiązkowo ( plastikowe dołączane do zestawów,zwykle dość szybko wyrabiają się i obcierają,całkowicie metalowe lubią "piszczeć" ) u nas w dwóch klatkach sprawdzony taki zwykły plastikowy ale obręcz zamontowana na metalowym druciku...
        Dwa chomiki,dwie klatki,żaden z nich nigdy nie skusił się na tunel itd, zdemontowaliśmy bo badziewie zabierało miejsce w klatce.
        Kuwetkę z piaskiem dla szynszyli mają oby dwa, korzysta tylko jeden jako miejsce do sikania, drugi też korzysta - w ramach piaskowych kąpieli i tylko tyle wink
        • emonik Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 02.12.16, 11:27
          Córka pomogła mi w wybieraniu, całkowicie odrzucając mój wybór wink
          Kupiłyśmy Zolux Rodo Duo, plastikowo - prętowa, dwupoziomowa z tunelami, wyposażeniem, dokupiłyśmy kuwetę do sikania. Mam nadzieję, że druga córka, dla której klatka ma być prezentem od Mikołaja, oszaleje ze szczęścia!
          Teraz pozostaje nam wybór chomika, ale na ten team zaraz założę nowy wątek.
          Dziękuję za wszystkie popowiedzi smile
          ---
          • dulcysia00 Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 02.12.16, 17:21
            Do takiej klatki tylko dżungarski, syryjski jest dużym chomikiem i bidak się zamęczy.
          • lucyjkama Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 02.12.16, 17:39
            Jeśli to ta co myślę to niestety nie stwarza chomikowi dobrych warunków do życia. Dziecko nie powinno wybierać klatki bo kierowanie się wyglądem nijak się ma do przeanalizowania potrzeb chomika sad Szkoda, że nie posłuchałaś wcześniejszych rad.
            • lucyjkama Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 02.12.16, 17:42
              Aha i nie zdziw się jak chomik nie będzie wchodził na pięterko. Chomiki nie lubią otwartych przestrzeni, czują ruch powietrza a to ich niepokoi. Możliwe, ze będzie tylko siedział na dole w trocinach.
              • makoja Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 02.12.16, 17:52
                Jaka otwarta przestrzeń ? Kraty dookoła byłyby lepsze?
                Nie przesadzaj, miałam chomika dżungarskiego w dokładnie tej klatce. Biegał z góry na dół kilkadziesiąt razy dziennie, ale pewnie piszesz na podstawie własnych doświadczeń z tą klatką.
                Wiem w sieci jest wiele negatywnych opinii o tej klatce, bo nikomu nie chce się myć jej, tylko wymieniliby trociny - a tu się tak nie da.
                Moim zdaniem to klatka idealna dla dziecka, które może obserwować co robi chomik.
                Do klatki polecam dokupić domek , bo chomik potrzebuje trochę intymności, mieliśmy taki jak w tym zestawie allegro.pl/klatka-dla-myszki-chomika-gryzoni-karma-trociny-i5718580992.html
                • lucyjkama Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 02.12.16, 18:18
                  Otwarta przestrzeń to znaczy pręty które dają wrażenie przeciągu. Chomiki lepiej się czują w terariach czyli klatkach bez prętów po bokach a tylko od góry, dół i boki plastikowe albo szklane. Były w tym wątku linkowane takie klatki.
                  Nigdy nie miałam i nie kupiłabym klatki z prętami. Zanim kupiłam pierwszego chomika jako dziecko, zaopatrzyłam się w literaturę i wybierałam mieszkanie dla chomika z uwzględnieniem jego potrzeb -to było ponad 25 lat temu i wybór gotowych klatek był słaby. Żadna gotowa nie spełniała kryteriów i mój pierwszy chomik miał spore akwarium z zabawkami które robiłam sama i z pomocą taty.
                  Widziałam klatki w takim typie jaki miałaś u różnych znajomych i ich chomiki rzadko korzystały z pięterka.
                  A co do mycia. Sama napisałaś wink Roboty od groma. Po co sobie utrudniać życie jak można wstawić klatkę do wanny, umyć w kilka minut, wytrzeć i zaopatrzyć w świeże trociny. Tylko takie coś jest możliwe z taką klatką o jakiej ja piszę a nie z drutową smile
                  • ave-55 Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 02.12.16, 18:32
                    W klatce z drutami trzeba myć tylko to dno plastikowe, te druty się nie brudzą
                    • lucyjkama Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 02.12.16, 19:00
                      Proszę Cię, jak się nie brudzą!!! Nie widziałaś klatki moich szynszyli. Na prętach jest wszystko, resztki jedzenia, siki, kłaki, piasek i po prostu zwykły kurz.
                      W klatce która kupiła autorka wątku trzeba wszystko zdemontować (pięterka, tunele) a potem to zamontować po myciu. Ogrom pracy. Wiem co piszę bo miałam kiedyś w wakacje do opieki cudzego chomika w podobnej klatce. 5 plastikowych klatek bym umyła w czasie zajmowania się ta jedną prętową.
                      • makoja Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 02.12.16, 20:39
                        Z tym myciem to bez przesady, demontaż, mycie i montaż zajmowało mi to max. 30 minut ( myłam co tydzień), dla mnie to mało bo porównuję do czasu czyszczenia akwarium lub czasu który trzeba codziennie poświęcić psu.
                        A jaką klatkę polecasz dla szynszyli, chomiczka niestety od 2 tygodni już nie mamy, córka zaczyna wspominać o kolejnym zwierzątku, a świnki nie chcemy bo podobno śmierdzi. I jeszcze jedna sprawa: wiesz może czy można mieć w domu szynszylę i psa jednocześnie, bo czytam w necie np. że szynszyla atakuje psy, a mój staruszek już prawie głuchy i słabo reaguje na zaczepki
                        • lucyjkama Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 03.12.16, 08:20
                          Mycie klatki moich chomików zajmowało 5 minut, no może 7 minut wink Poważnie.
                          Mam aktualnie w domu psa i 2 szynszyle. Pies zagania szyszki do klatki po ich wieczornym bieganiu po domu. Zależy jaki pies i jakie szynszyle. Mogą się bać psa a mogą i zdominować. Moje czują respekt przed psem (małym) o atakach nie ma mowy.
                          Klatkę mam taką, tylko z większą liczbą półek (w sumie 6), z dołożonym hamakiem, podwieszaną rurą do chowania się i domkiem, basenikiem na piasek.
                          allegro.pl/klatka-xxl-dla-szynszyla-szczura-100-cm-lisciaste-i5988985601.html
                          To była największa klatka jaką znalazłam której cena nie zabijała wink
                          Ale uprzedzam jest wielka! Myciem zajmuje się mój mąż bo ja nie daję rady z tym gabarytem. Przez 10 m-cy mieszkała w niej jedna szynszyla, potem dokupiliśmy drugą, tej samej płci ale innej barwy. Fajnie się przytulają, ta młodsza kładzie się na starszej. Czasem się pogonią bo np. obie chcą być w rurze a ledwo się mieszczą razem. Młodsza wtedy obsikuje starszą -tak mają dziewczyny szynszyli ale u nas starsza nie sika na młodszą. I szynszyle nie śmierdzą, tzn ich odchody. Spokojnie przy sprzątaniu raz w tygodniu czy nawet na 10 dni, nie czuć nic.
                          • makoja Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 03.12.16, 09:49
                            No to sprowadziłaś mnie na ziemię - taka klatka nie zmieści się w pokoju córki, chyba więc zostaniemy przy kolejnym chomiku.
                            • emonik Re: Kupiona klatka!!! Dziękuję!!! 03.12.16, 17:36
                              Dziewczyny, ale przecież klatka, którą wybrała córka jest częściowo pręcikowa, częściowo plastikowa. Wg mnie dosc mocna zabudowana. Jak będzie mało intymna to przysłonimy pręciki z jednej strony plastikową podkładką.
                              Jedyną rzeczą która mnie martwi jest to czy po tej rurze-zjeżdżalni wygodnie będzie się wchodziło chomikowi na pięterko... Poza tym wydaje mi się całkiem fajna... No i też nie jest mała - 40x30x40 x dwa piętra. Większa nie zmieści się na biurku, a tylko tutaj może stać, bo pokój malutki i na prawdę nie ma gdzie.
    • justyszda Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 03.12.16, 18:03
      Takie cudo:
      allegro.pl/klatka-akwarium-dla-chomika-myszy-gryzoni-wybieg-i6598225350.html
      allegro.pl/akwarium-klatka-dla-swinki-krolika-80-terarium-gr-i6185166237.html
      i kołowrotek- średnica ok. 25 cm, inaczej niszczą kręgosłup i oczywiście nie z prętami:
      hipcio.sklep.pl/produkt/trixie-kolowrotek-plastikowy-28cm-61011
      • ave-55 Re: Do posiadaczy chomików - KLATKA 03.12.16, 18:50
        No właśnie zwykle na wyposażeniu klatki jest kołowrotek o średnicy ok 15 cm, młody chomiczek się jeszcze mieścił ale dla dorosłego syryjczyka to zdecydowanie za mało, ten kołowrotek 28 cm jest na prawdę Wielki, ja kupiłam 23 cm i ledwo się mieści w klatce, fakt chomikowi wygodnie ma dużo miejsca a kołowrotek to jego ulubiona zabawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka